sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Ole hyvä ihminen myös matkalla - #vastuullisuus #reilumatkailu

Laitetaan ensin käsitteet kuntoon; mikä on eettistä?

Joskus eräälläkin yliopiston filosofian luennolla pohdittiin etiikkaa, eettisyyttä ja totuutta. Diippiä shittiä näin heti kärkeen.

Etiikan keskeisiä kysymyksiä ovat muun muassa:

  • Kuinka meidän pitäisi elää? 
  • Kuinka muita yksilöitä tulisi kohdella? 
  • Mikä tekee teosta oikean tai väärän? 
  • Mitä tarkoitamme, kun sanomme, että meidän pitäisi tehdä jotakin tai että emme saisi tehdä jotakin?
  • Minkä periaatteen mukaan toimijan pitäisi valita, mitä tekoja hän tekee? 
  • Mitä eettisiä sääntöjä hänen tulisi noudattaa?


Riippuen siitä keneltä kysyy, vastaukset näihin kysymyksiin ovat erilaiset, ja ne pohjaavat erilaisiin arvoihin. Tiedättekö, niihin mitä jokaisessa itseään kunnioittavassa firmassa tehdään ja sen jälkeen yritetään saada myös henkilöstö ymmärtämään ne ja toimimaan niiden pohjalta. Yrityksen arvojen pitäis ohjata koko toimintaa. Myös jokaisella ihmisellä on omat arvot, joihin hän toimintansa pohjaa. Usein ne saattavat yksilöillä olla täysin tiedostamattomia. Mutta miksi mä näitä juttuja nyt täällä matkailublogissa oikein kirjoittelen?

No koska. Eettisyys on länsimaisessa bisneksessä kovassa kasvussa ja huudossa. Jokainen haluaa esittäytyä eettisenä toimijana, tai pelkäävät milloin joku bloggeri tai toimittaja keksii missä kohtaa prosessia firma menee tässä suhteessa vikaan ja nostaa sen tapetille. Matkailuala ei eroa muista aloista lainkaan. Asiakkaat alkavat yhä enemmän vaatia läpinäkyvyyttä ja tietoa toiminnasta. Valitettavan usein toimijat haluavat saada asiat näyttämään tai kuulostamaan kauniilta.

Esimerkkinä tässä case Tjäreborg.

Sunnuntai-iltana surffailin instagramia, ja eteeni pöllähti kuva, missä Tjäreborgin opas hengaili tiikerin kanssa. Kuten tuosta kuvasta voitte lukea, reagoin siihen instassa heti huomattuani.

Ja mitä sitten, yksi kuva jossa opas on tiikerin kanssa, aika söpö, niinkö?





Tiikeriturismi on ongelmallista, eikä vähiten tiikereiden itsensä kannalta. Tarinoita maailmalta -blogin Annika kirjoitti juuri äskettäin todella kattavan postauksen siitä miksi usein huumatut, luonnollisesta käytöksestaan vieroitetut ja vieläpä sukupuuttoon kuolemista uhakaavat tiikerit eivät missään nimessä kuulu eettisen matkailijan ohjelmaan lomalla. (Annikalla on blogissaan muutenkin hyviä juttuja näistä asioista, joka on saanut meidätkin miettimään asioita uudella tavalla. Olen itse perehtynyt paremmin ihmisoikeuksiin.)

Tjäreborg kertoo taaseen sivuillaan sosiaalisesta vastuustaan näin:

"Kestävän kehityksen periaatteet ohjaavat Tjäreborgin toimintaa. Pyrimme minimoimaan turismin negatiiviset vaikutukset ja lisäämään positiivisia vaikutuksia. Haluamme kehittää, toteuttaa ja markkinoida matkailua kestävällä tavalla. Haluamme vähentää matkailun negatiivisia vaikutuksia ympäristöön ja seurata paikallisia, kansallisia ja kansainvälisiä lakeja ja määräyksiä, jotka koskevat toimintaamme. Vastustamme kaikkia turismin laittomia ja riistäviä muotoja. Pyrimme aina siihen, että otamme kaikessa huomioon kestävän kehityksen, sekä omassa toiminnassamme että yhteistyössämme paikallisten toimijoiden kanssa."


Mutta sehän oli vain yksi kuva?


Kyllä oli. Yksi kuva, joka kertoo siitä miten hyvin sosiaalista vastuuta toteutetaan firmassa eläinten oikeuksien osalta. Jos yksi opas tekee näin eikä kollegat edes paikan päällä estele, onko sanoma tosissaan mennyt koulutuksissa perille ja toimiiko organisaatio yrityksen arvojen pohjalta?

Omasta ammatillisesta taustastani viestinnän ja brändien parissa tiedän kyllä tasan tarkkaan miten vaikeaa tällaiset asiat ovat saada läpi koko organisaatiossa.


Kun olin instagramissa käynyt kommentoimassa Tjäreborgin kuvaa, se katosi sieltä nopeasti. Tämä matka -blogin Anna oli ehtinyt siitä kuitenkin saada screenshotin (kuva tuolla yllä). Kun minä ja matkabloggaajakolleegani twiittasimme Tjärelle, vastaus oli sama copy-paste -kaikille. Vastaus sisälsi pahoittelut siitä että kuva laitettiin instaan.

Ongelma ei ole siinä että kuva laitettiin sinne, vaan siinä että tätä tehdään matkatoimiston henkilöstön toimesta ja että he tukevat tällaista toimintaa ja esittävät sen positiivisessa valossa. Eikä Tjäreborg varmasti ole ainoa, valitettavasti. Heillä vaan sattui lipsahtamaan kuva eetteriin.







Eläinten oikeudet ovat monella tapaa ongelmallisia. Ensinnäkin eläimiä riistetään kaikkialla maailmassa, myös Suomessa. Tehotuotanto ja kasvava maailman asukasluku ei ole omiaan vähentämään sitä, paitsi ehkä länsimaissa, jossa ruoasta ei ainakaan vielä tarvitse tapella. Useimmiten eläinten huono kohtelu johtuu siitä, että eläimet ovat arvoketjun alimmat, ihmisen asettaessaan itsensä aina eläinten yläpuolelle. Ja kukapa sitä ei itseään tai lastansa ensisijaisesti pelastaisi jos pitäisi valita? Ongelma ei siis ole pelkästään eläinten oikeuksissa ja niiden kohtelussa, vaan laajemmin siinä miten hyvin ihmisillä asiat ovat. Kun kolmannen maailman ihmisille saadaan paremmat elinolosuhteet, palkat kuntoon ja koulutus yleistymään, uskon että myös eläinten kohtelu paranee.

Tiikeriturismia on olemassa koska ihmiset tarvitsevat rahaa ja toiset ihmiset kaipaavat söpöjä eläimiä loma-albumeihinsa. Kysyntä ja tarjonta kohtaavat. Ainoa keneltä ei kysytä onko tämä se mitä halutaan on tiikeri.







Mutta mitä yksi yksinäinen ihminen voi asialle tehdä?


Aika paljonkin. Ei tarvitse tuntea itseään mitättömäksi. Ruohonjuuritasolta on ihan hyvä aloittaa. Poimi tästä omasi:


  • Kun matkailet, mieti hieman minkälainen vaikutus teoillasi on ja kehen. Mieti sitä vaikka oman arvomaailmasi pohjalta. Tekisitkö näin toiselle ihmiselle, tai haluaisitko että sinulla tehdään näin? 
  • Turha varmaan sanoa mutta sanotaan silti; eettistä seksiturismia ei ole olemassa. 
  • Eettistä eläinturismia on vain harvassa paikassa, mutta sellaista on. Tarkista mihin olet rahojasi pistämässä. 
  • Suuryritykset harvoin pystyvät toimimaan kestävästi tuhoamatta paikalliskulttuuria. Poikkeuksiakin löytyy.
  • Matkalla voi tukea paikallista toimintaa, jotta rahat menevät paikallisille ihmisille, eikä suoraan taskuihin, jossa rahaa jo on. 
  • Älä tue toimintaa ja osta palveluita tai tavaroita paikasta missä näet jonkun kärsivän.
  • Jätä epäilyttävät paikat välistä jos yhtään mietityttää tai kysy ja ota selvää. 
  • Tue Suomessa järjestöjä, jotka auttavat kehitysmaita. 
  • Tue paikan päällä paikallisia järjestöjä, joiden toiminta on läpinäkyvää, esimerkiksi syömällä heidän ravintoloissaan jos sellaisia on. 
  • Mene päiväksi, viikoksi tai kuukaudeksi tekemään vapaaehtoistyötä. 
  • Levitä tietoa.

Lisää aiheesta voi lukea esimerkiksi Reilun matkailun yhdistyksen sivuilta.


Aasiaa ei Tarinoita maailmalla -blogin Annikan tavoin tarvitse jättää käymättä kaiken huonon takia, vaan siellä ollessa ohjata omat rahansa kestävää kehitystä edistävään toimintaan. Näin saadaan parhaalla mahdollisella tavalla karsittua pois toiminta, joka alistaa tai riistää muita ja kasvatettua sellaista, jonka avulla kehitys menee parempaan suuntaan ja parannettua paikallisia olosuhteita.


Tieto lisää tuskaa, mutta pitkällä tähtäimellä se lisää myös meidän kaikkien hyvinvointia.


Tehtäisiinkö yhdessä maailmasta paljon parempi paikka elää?



---


Lisäykset:




22 kommenttia:

  1. Kiitos linkistä ja tästä asiasta puhumisesta edelleen! Loistavaa, että se on esillä näin paljon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sulle kun jaksat niin paljon ottaa selville ja kirjoittaa aiheista!

      Poista
    2. Nää on sellasia asioita, että ne on mielessä ja lähellä sydäntä! Myös työn puolesta tulee näitä juttuja sivuttua, joten oon aika korviani myöten näissä jutuissa -Mikä on vaan hyvä juttu :)

      Poista
    3. Ja se auttaa meitä muita kun saadaan tuoretta tietoa aiheen tiimoilta. Jatka siis ihmeessä! Itse pystyn tosissaan antamaan syvempiä näkemyksiä ihmisoikeuksiin, eettisyyteen ja sosiaaliseen vastuuseen.:)

      Poista
  2. Minä en edelleenkään ymmärrä mitä firma pahoittelee. Kyse ei ole todellakaan tästä yhdestä kuvasta, vaan paljon laajemmasta ongelmasta. Kertoisivat mielummin mitä aikovat tehdä, jotta tämä ei toistu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri nimenomaan näin. Tällä hetkellä firma pahoittelee sitä että kuva julkaistiin, mutta ei toimintaa. Vaikkei retket kuuluisi heidän valikoimaan tuo paikka esitettiin positiivisessa valossa heidän tilillään.

      Poista
  3. Hienoa, et meuhkasitte! :) On sitä vähän jälkikäteen miettiny sitä Chitwanin norsukylpytouhua, et kuinkahan kaukana sekin realismi on siitä auvoisesta kuvasta, joka siellä annetaan niiden norsujen oloista ymmärtää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :)

      Chitwanissa jäi tosissaan se mielikuva että norsuja kohdellaan hyvin. Voi olla että taustalta löytyy jotain muuta, mutta kaikki päivänvalossa tapahtuva näytti ainakin kaiken perusteella hyvältä. Tutustuin etukäteen vielä materiaaleihin, missä vinkattiin mitä kaikkea pitää ottaa huomioon.

      Annikan norsupostauksessa tosin oli sellaisia pointteja mitä ei ollut muualla tullut esiin - kuten se että norsut joudutaan kouluttamaan pienestä saakka ja ettei norsut oikeastaan saisi kantaa mitään. :/ Asioita, joita ei ole aiemmin tiennyt, vaikka aiheeseen on paneutunutkin.

      Poista
    2. Monella elefanttien suojeluun keskittyneellä organisaatiolla on se kanta, että jos tarjolla on ratsastuksia tai näytöksiä (siis missä elefantit tekee temppuja jne), näitä paikkoja pitäisi välttää. Elefanttien katselu ja kylpeminen lienevät paremmin hyväksyttyjä aktiviteetteja, sillä niissä ei ole ihmisen sekaantumista tai alistamista mukana. Turismista 'pelastetut' norsuthan ovat ikävä kyllä jo vauvoina 'koulutettuja', mutta jos ne viettävät eläkepäiviään jossain paremmassa paikassa missä niitä saa syöttää tai kylvettää, minusta se ei ole paha asia.

      Poista
  4. Pistin jakoon! Nää eläintenasiat on ehkä eniten lähellä sydäntäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva Rimma! Ja sullakin on varmasti aiheeseen yhtä jos toista sanottavaa kun olet erityisesti eläinten oikeuksiin perehtynyt. Itse pystyn paremmin pohtimaan tätä eettistä puolta asiasta.

      Poista
  5. Hienoa, että tästä lähti kohu käyntiin, hyvän asian puolesta! Eettisistä valinnoista, ja tosiaan muistakin kuin eläinten oikeuksista, pitäisi kyllä puhua enemmän. On vähän surullista, että me ihmiset ns. luksuksen perässä (jotkut hotellit, merkkivaatteet yms.), laiskuuden takia (Mäkkäri yms.) tai "eläinrakkauden" (eläintarhat, jopa lemmikit joissakin tapauksessa) vuoksi toimitaan epäeettisesti (kotimaassa ja reissussa) eikä välttämättä edes tiedosteta sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokonaiskuva on tosissaan ongelmallisempi ja huomattavasti laajempi kuin yksi yksittäinen juttu, mutta yhdestäkin asiasta on hyvä aloittaa jos kaikkea ei voi saada kerralla. Harmillista on sekin ettei asia edes kiinnosta kaikkia. :/

      Poista
  6. Nyt puhutaan tärkeän asian puolesta! Tosi hyvä postaus Gia! :) Nämä eettiset valinnat saavatkin herättää keskustelua. Tuntuu olevan herkkä aihe monelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosi hienoa että ihmiset _haluavat_ kiinnittää näihin asioihin huomiota - just niinkun sanoit, kyllä saa ja pitääkin olla keskustelua aiheen tiimoilta. Tämä puheenaihe on ihan täynnä miinoja vielä toistaiseksi kun asia on niin uusi. Virheistä opitaan, ihan kaikki, niin jatkossa on toivottavasti helpompaa. :)

      Poista
  7. Seurailin keskustelua Facessa sivusta, mutta aivan mahtavaa, että tämä asia nostetaan esiin! Yhteisössä on voimaa! :)
    Ruohonjuuritason vinkit ovat loistavia, niistä jo näkee kuinka pienillä teoilla voi olla jo paljonkin merkitystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka facessa jättäydyit sivuun, ota osaa osallistumalla tähän Kat! Ruohonjuurivinkit on just parhaita, ei tarvita isoja asioita kun voi jo vaikuttaa muihin ihmisiin ja ympäristöönsä positiivisella tavalla. :) Toivottavasti niitä saadan tämän myötä paljon. Toistaiseksi ainakin näyttää hyvältä!

      Poista
  8. Ysuunnattoman eläinrakkaana koetan olla tarkka mihin laitan rahaa ja tarkkailen eläinten oloja tarkoin. Tjaimaan matkalla norsut( anteeksi kielenkäyttö arvon elefantit) voivat hyvin ja alue oli siisti. Mutta käärmeshou jossa oli "hauskuuttava" makaki.... olin muuta. Turre meni höynäytykseen ja luuli näkevänsä vain matelijoita. Paha mieli jäi. Yleensä nämä millä tahansa taputuksilla,silityksellä jne kuvautettavat olen kiertänyt kaukaa. Ja ainakin phuketista olen kuullut norsuoarkojen olevan huonoissa oloissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivat kirj virheet. Kännykällä ei kannattas kommentoida. Sorry! :(

      Poista
    2. Been there done that, ei hätää (viitaten mobiiliin). ;)

      Juu, aina sitä ei turisti tiedä mihin on menossa, vaikka miten ottaisikin selvää. Ja sitten on näitä joitain juttuja, joista en tiedä miten pitäisi suhtautua - Kuala Lumpurissa oli täysin vapaana olevia papukaijoja markkinoilla, jotka istua nököttivät lähinnä tolpallaan odottaen että turret saisivat kuvat itsensä niiden kanssa. Ne eivät kuitenkaan karkaa vaikka mahdollisuus olisi, joka päivä?

      Poista
  9. Aivan mahtava tää teidän blogi, melkein kuin itte olis maailmanympärysmatkalla :P ehkä vielä joku päivä olenkin..

    Mutta juurikin tähän aiheeseen liittyen halusin kommentoida, että kannattaa katsoa sellainen dokumentti kuin 'give me shelter' (netflixistä ainakin löytyy), todella puhutteleva ja pistää kyllä miettimään.. http://m.imdb.com/title/tt2559658/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti linkistä, ja tietysti lämpimästi myös palautteesta!

      Pitää etsiä tuo käsiin kun ollaan joskus palattu kotiin, saadaan telkkari ja netflixi paikoilleen, ja jostain uusi sohva, josta käsin voi tuota istua sitten vielä katselemassakin. :)

      Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!