tiistai 16. helmikuuta 2016

#ReilutBlogit vol 2. Matkatoimistot, vastuullisuus ja olematon dialogi


Kuva oppaasta tiikerin kanssa eettisesti epäilyttävässä kohteessa yhden isoimman suomalaisen matkatoimiston Instagram-tilillä poiki tammikuussa 2015 #ReilutBlogit -kampanjan matkabloggaajien keskuudessa. Se, miksi tiikerin kanssa poseeraaminen ei ole hyvästä, voit lukea tästä Tarinoita maailmalta Annikan postauksesta.


Matkabloggaajat nousivat barrikaadeille ja kyselivät toimistolta asiasta niin Facebookissa, Twitterissä kuin Instagramissakin. Juttu päätyi Iltalehteen asti. Matkatoimisto laittoi mitäänsanomattoman copypaste -vastauksen meille kaikille. Vastauksessa puhuttiin ympäripyöreitä kohteiden ja retkien arvioinnista, ja pahoiteltiin mielipahaa.



Pahoittelut vastapuolen mielipahasta
on suurinpiirtein sama kun vetäisit
jotakuta turpaan ja pahoittelisit sitä
että kyseistä ihmistä itkettää .


Voin kertoa ettei kasvattanut goodwilliä kenenkään keskuudessa. Sorry seems to be the hardest word.





Tätä seuranneella #ReilutBlogit -kampanjalla haluttiin herättää huomiota vastuullisen matkailun puolesta, sekä kertoa esimerkkejä maailmalta, millaista se voi parhaimmillaan olla pienessä ja suuressa mittakaavassa. Aivan ihania tarinoita siitä tulikin.


Lähes kaikkien Suomen matkablogien osallistuttua kampanjaan omilla tarinoillaan, Aurinkomatkat ilmoitti luopuvansa aasiretkistään tietyissä kohteissa sekä tiikeriretkistään Thaimaan Hua Hinissä. Myöhemmin Finnmatkat ilmoitti luopuvansa norsusafareistaan. Annika on avannut blogissaan myös norsusafareiden karun totuuden.






Se, että tietyistä eläinaktiviteeteista luovuttiin on aivan mahtava juttu, ja osoittaa miten yhteisössä on voimaa, ja että palautetta kuunnellaan.



Nyt on aika laittaa tulille
#ReilutBlogit vol. 2, sillä maailma
ei ole suinkaan vielä valmis
vastuullisuuden osalta.




Teneriffan Loro Parque on vain yksi, ikävä esimerkki


Tammikuussa 2016 Animalian valasryhmän blogi julkaisi kattavan tietopaketin mitä kannattaa huomioida pohtiessaan lomaretkikohteitaan delfinaarioihin ja muihin aktiviteetteihin. Kävi ilmi, että Finnmatkojen lisäksi ainakin Tjäreborg ja Aurinkomatkat mainostavat Teneriffan Loro Parquea erinomaisena kohteena lapsiperheille ja muutenkin retkiaktiviteettina, vaikka Loro Parque ei mitenkään edusta vastuullista kohdetta. Yllä linkatussa tietopaketissa käsitellään myös Loro Parquea ja sen olosuhteita.


Kerrottakoon lyhyesti, että Loro Parquessa pidetään delfiineitä ja miekkavalaita vankeudessa, ja niitä on äskettäin hankittu lisää kaikkien lakien vastaisesti. Ja jotta saadaan olosuhteet jonkinlaiseen mittakaavaan:


miekkavalas joutuu uimaan keskikokoisessa akvaariossa
1400 kertaa päivässä altaan ympäri
saadakseen vapaiden kollegoidensa verran liikuntaa.


Luit oikein. 1400 kertaa. Se on aika paljon.

Miekkavalaat ovat myös jatkuvasti vankeudessa vahingoittaneet ja jopa tappaaneet kouluttajiaan, eikä pelkästään Loro Parquessa. Ne eivät yksinkertaisesti kuulu pieneen altaaseen. (kuvassa muuten valashai, ei miekkavalas)








Matkatoimistot mainostavat tätä muun muassa kertomalla miten ”Loro Parque on nykyisin myös neljän täysikasvuisen miekkavalaan koti ja siksi se voi tarjota hienon miekkavalaiden show’n" tai miten Loro Parque on yksi maailman hienoimmista eläinpuistoista, missä viihtyvät hyvin niin lapset kuin aikuisetkin.

Finnmatkojen facebook-sivuille asiakas antoi myös suoraa palautetta tästä. Vastauksessa puolusteltiin muun muassa sillä että vaikka he eivät sitä tekisi, moni muu tekisi retkiä sinne. Että vähän niinkun koska tuokin tekee silleen tymästi, niin on ihan ok että minäkin teen silleen tymästi.

Teneriffan Loro Parquen asiaa tiedustelin itse sekä Tjäreltä ja Finnmatkoilta Twitterissä. Vastaukset olivat täysin ympäripyöreitä. Lisäksi dialogi lopetettiin kuin seinään. Asiasta ei haluttu puhua.







Matkatoimistot tietävät kohteen epäeettiseksi. Vastuullisuudesta kysyttäessä ne vastaavat täysin ympäripyöreitä arvioinneista, ja tarkkoja toimenpiteitä tiedustellessa ne vaikenevat täysin.

Tätäkö on vastuullinen matkailu Suomessa?

Tälläkö alan suurimmat toimijat haluavat edistää vastuullista matkailua ja sen tietoisuutta?

Tämäkö, ihan oikeasti, on viestinnällinen anti näissä asioissa vuonna 2016? 


Alla muuten pari kuvaa äskettäisestä seminaarista, missä kävin.






Ihmettelen mistä löytyy se matkailutaho, joka kertoisi läpinäkyvästi toimenpiteistään asian suhteen, joka vastaisi muutakin kuin ympäripyöreitä pyrkimyksistä, joka osottaisi johtajuutta näissä asioissa, myös isompien toimijoiden kesken.

Vastuullisiksi matkanjärjestäjiksi ovat toistaiseksi profiloituneet pienemmät Mandala Travel ja Kon-Tiki Tours.


Valitettavaa on myös se, että Loro Parque on vain yksi kohde monen muun joukossa. SeaWorldeja, eläintarhoja, norsu- ja huskysafareita ja ihan kaikenlaisia eläinkohteita löytyy vaikka millä mitalla. Ne lakkaavat olemasta vasta kun matkanjärjestäjät eivät niitä tarjoa vaihtoehtona  ja matkailija ei niihin mene.





Vastuullisessa matkailussa on bisnespotentiaalia ja järkeä


Kuluttajien vaatimukset läpinäkyvyydestä ja vastuullisuudesta kasvavat jatkuvasti. Väitän, että elämme jo ajassa, jolloin pienimmätkin väärinkäytökset ja ongelmat tulevat pakostakin esiin - elleivät muuten niin vahingossa. Tästä esimerkkinä oppaan instagramiin silkkaa ajattelemattomuutta lataama tiikerikuva. Vastuullisuuden pitäisi olla liiketoiminnassa hygieniatekijä, joka hoidetaan automaatiolla, sillä kaikki tulee enemmin tai myöhemmin julki. Eipä pystynyt USA:n NSA:kaan suojautumaan tältä kun yksi Edward Snowden päätti tuoda asioiden oikean laidan julki.


Väitän myös, että moni haluisi jo nyt pystyä valitsemaan esimerkiksi valmismatkapaketteihin esimerkiksi täpän 'vihreä kohde', eikä etsiä tietoa sivujen sillisalaatista. Että se olisi tehty helpoksi asiakkaalle ja samalla myös viesti miten matkatoimisto näistäkin asioista välittää. Big Datan ja Internet Of Thingsin aikakautena luulisi tämän olevan digitaalisissa palveluissa aika piece of cake.





Asiakaskunta käy aina vain vaativammaksi. Palvelusta ja laadusta ollaan myös valmiita maksamaan. Nykyään ihmisillä on vaihtoehtoja ja internet joka kertoo ja löytää kaiken. Matkatoimiston palveluihin ei tarvitse nojautua, eikä se ole ainoa paikka mistä matkailusta saa tietoa.


Tavallisen kaduntallaajan on kuitenkin vaikea arvioida yrityksen toimintaa tai edes tietää mikä on vastuullista ja vastuutonta, jos siitä ei edes kerrota kunnolla julkisesti. Ei välttämättä juolahda heti mieleen että kun nettisivuilla sanotaan "pyrimme toimimaan vastuullisen matkanjärjestäjän tavoin", se kertoo vain pyrkimyksestä, ei toiminnasta. Sanat kuten "pyrimme", "rohkaisemme" tai "vastustamme" ovat pelkkää helinää ilman että toimenpiteistä niihin liittyen kerrotaan.



Vastuullisuusviestinnässä tärkeintä ei ole
olla heti alusta asti täydellinen,
vaan kertoa miten siihen suuntaan pyrkii,
mutta tehdä se konkreettisesti
ja läpinäkyvästi


Hyvänä esimerkkinä tästä on vaate- ja muotiala. Ei H&M ole todellakaan ihan alusta asti toiminut lainkaan eettisesti kestävällä pohjalla. Nyt kuitenkin pyritään erilaisilla toimenpiteillä, ja siitä jatkuvasti kertoen kaikissa kanavissa, parantamaan ihmisten työolosuhteita sekä tuottamaan materiaaleja vastuullisesti. On tajuttu että on pakko, jos aiotaan selvitä paitsi ihmiskuntana, myös bisnesmaailmassa. En silti tässä sano että kannattaa jatkuvasti ostella itselleen viiden euron teepaitoja kaappiin joita ei sitten käytäkään, sillä vastuullisin ostos on edelleenkin se, joka jätetään tekemättä.






Konkreettista toimintaa matkatoimistolta olisi todeta ettei yhteistyötä tehdä tai se lakkautetaan tahojen kanssa jotka eivät toimi eettisesti kestävällä pohjalla yrityksen arvojen ja toimintaperiaatteiden mukaisesti. Yksi mahdollisuus on tietysti myös työstää asiaa pitkäjänteisesti, mutta kertoa siitä avoimesti ja rehellisesti myös niille, jotka kysyvät. Ihan kuten muotialallakin tehdään. Ei suinkaan promota aikuisten ja lasten kivoja retkiä katsomaan miekkavalaita. Sillä tavalla tuskin Loro Parquen johto ymmärtää ettei kaikki ole kuten pitäisi. Toimintaa jatketaan tasa niin kauan kun rahaa tulee sisään.

Ihan vaan heittona, eikös pyrkimys vastuulliseen toimintaan olisi se, että kertoisi asiakkailleen ettei toiminta ole vastuullista ja siitä syystä retkiä sinne ei järjestetä?


Vastuullinen matkailija ja mitäs kun noi meidän lapset haluaa?


On ollut suuri ilo huomata, miten monet matkabloggaajat kirjoittavat vastuullisesta matkailusta ja levittävät informaatiota lukijoilleen. Osa vastuusta on kuitenkin matkailijalla itsellään. Internet tarjoaa paljonkin tietoa vastuullista matkailua kaipaaville tahoille. Lisää tietoa kannattaa lukea Reilun matkailun yhdistyksen ja Responsibletravel.com -sivuilta.





Olen kuullut monasti ihmisten suusta miten lasten takia kuitenkin valitaan epäeettinenkin kohde, erityisesti eläinten ja niihin liittyvien retkien osalta. Sanotaan, että lapset haluavat sinne ja heille on kiva näyttää eläimiä. Ymmärrän täysin ajatuksen, onhan se. Itse toimintaa en silti ymmärrä, sillä se että lapsi jonnekin haluaa, ei tee kohteesta sen eettisempää. Ei lapselle osteta karkkiakaan aina vaan sen takia että lapsi sitä haluaa, tai lelua jota sormi kaupassa osoittaa joka ikinen kerta. Lisäksi väitetään ettei lapsi ymmärrä vaikeampia selityksiä. Niin, ne kannattaakin muokata iälle sopivaksi selitykseksi. Se on vanhempien vastuu.


Bella on nyt 5-vuotias. Kuunnelkaa tästä videolta hänen ajatuksiaan eläinretkistä ja eläinten kohtelusta delfinaarioissa, akvaarioissa ja eläintarhoissa. Tämä kuvattiin ihan äsken Dubai Mallin ison akvaarion edessä, joka kyllä kooltaan on suuri, mutta yhtäkaikki ihan liian pieni niille kaikille kaloille ja rauskuille, jotka tuonne lasipurkkiin on laitettu uimaan.






Matkatoimistoilla sekä heidän yhteistyökumppaneillaan olisi näissäkin asioissa oikein hyvä mahdollisuus toimia edelläkävijänä, välittää tietoa, ja ehkä jopa järjestää tietoiskuja itse kohteissa tällaisista.

Mikä matkatoimisto poimii tästä valmiin konseptin itselleen toteutettavaksi?



#ReilutBlogit vol. 2 -haaste


Toivottavasti saisimme myös tälle haasteelle paljon osallistujia, sillä tiedon levittämisessä riittää vielä työnsarkaa.


Hyvä lukija, kerro meille kommenteissa seuraavista asioista:

  • Vaikuttaako vastuullisuus valintaasi loma-, retki- tai aktiviteettikohteesta päätettäessä?
  • Mitä toivoisit matkatoimistoilta tämän asian puitteissa?
  • Mistä löydät tietoa vastuullisista nähtävyyksistä ja retkistä matkakohteissa?


Ja sinä matkabloggaaja:

1. Kerro vanhasta muistostasi matkalta, joka näin jälkikäteen näyttää epäeettiseltä. On ihan ok muuttaa mielipiteitään ja toimintatapojaan.

2. Kerro yhdestä tietoisesta vastuullisesta valinnasta, jonka olet matkoillasi sen jälkeen tehnyt.

Haasta mukaan kaksi bloggaajakollegaasi haasteeseen ja kysy myös lukijoiltasi kokemuksia!

Bloggaajan ei tarvitse haasteita toiselta odotella, tähän saa osallistua haastamattkin kuka tahansa.


Minä varmaankin taas aloitan.



1. Kerro vanhasta muistostasi matkalta, joka näin jälkikäteen näyttää epäeettiseltä. On ihan ok muuttaa mielipiteitään ja toimintatapojaan.


Olin reilu 10 vuotta sitten aurinkolomalla ystävättären kanssa Dominikaanisessa Tasavallassa ihanalla all inclusive -lomalla. Kävin delfiiniuinnilla - koska en vaan tuolloin ymmärtänyt mitä kaikkea sen takana on. Ei muuten kukaan kertonut sen eettisestä puolesta mitään. Sen kuitenkin muistan, että mietin jo tuolloin ettei ehkä ole hirmuisen kiva olla delfiini pienessä merialtaassa, pääsemättä sieltä pois. Hermostunut ja stressaantunut delfiini lätkäisi pyrstöllään mustelman reiteeni.


Niistä delfiineistä ja delfinaarioista ja muuttuneesta mielipiteestä voitte lukea lisää täältä.




2. Kerro yhdestä tietoisesta vastuullisesta valinnasta jonka olet matkoillasi sen jälkeen tehnyt.

Kambodzassa on ylipäänsä hyvä ruokakulttuuri, mutta monet hyväntekeväisyystahot ovat laittaneet pystyyn ravintoloita rahoittaakseen toimintaa, ja erityisesti saadakseen huono-osaisemmat kiinni työelämään sitä kautta. Vaikka vedimme maailmanympärimatkan tiukalla budjetilla erityisesti Aasiassa, missä on mahdollista elää todella halvalla, kävimme syömässä usein näissä paikoissa. Ruoka maksaa näissä hieman enemmän, mutta se menee hyvään tarkoitukseen. Lisäksi ruoka on näissä yleensä erittäin hyvälaatuista. Esimerkkejä tästä on Daughters of Cambodian herkulliset kahvilat Phnom Penhissä sekä Friends Internationalin ravintolat sekä Phnom Penhissä että Siem Reapissa.


En edes viitsi sanoa montako Sea Worldia ja eläintarhaa olemme aktiivisesti vältelleet matkoilla.


Minä haastan mukaan Rimma+Lauran sekä Iltalehden mainion matkabloggarin Milja Köpsin. Käy myös lukemassa Annikan blogista tästä samasta aiheesta, #ReilutBlogit vol. 2 toinen avauspostaus.






Palaan vielä hetkeksi bisnespotentiaaliin:

työnantajat ovat kuulemma pelonsekaisesti seuranneet miten Z-sukupolvi alkaa siirtymään työelämään. Heitä ohjaavat arvot ja viihtyminen työpaikassa, ja he ovat syntyneet älypuhelimet kädessä. Z-sukupolvi on 1995 jälkeen syntynyt sukupolvi. Niin, he ovat siis jo täysi-ikäisiä ja ihan kohta tienaamassa ja tuhlaamassa omia rahojaan.


Minkälainen etu olisi pystyä puhuttelemaan tätä kohderyhmää arvoilla ja toiminnallaan? Minkälainen etu siitä on, kun lähtee rekrytoimaan itselleen uusia työntekijöitä?

Näitä ehkä kannattaisi miettiä.



37 kommenttia:

  1. Hyvä keskustelunavaus, jätin Loro Parquen väliin Teneriffalla, koska en ollut varma eettisyydestä.. Hyvä keskustelun herättäjä tää juttu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt meni ainakin valinta ihan oikein. Onpa todella mukava kuulla että tällainen asia on ollut mielessä ja varmuudenkin vuoksi sitten vältetty menemästä sinne.

      Hienoa, Mahoton reissaaja! ♥

      Toivottavasti jaksat kirjoitella aiheesta itsekin!

      Poista
  2. Ihana ihana ja superfiksu Bella! Mun täytyy ehkä myös lähteä tähän Reilujen blogien toiseen aaltoon mukaan. Olen nimittäin itse käynyt tuolla Loro Parquessa ja Thaimaassa Million Years Crocodile parkissa. Oikeasti vasta reilut blogit-kamppis avasi silmät eläintarhojen ja akvaarioiden osalta. Ne on mun puolesta historiaa omissa matkailukokemuksissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olispa tosi hienoa jos jaksaisit näistä kirjoitella!

      Itsekin olen enemmän tiennyt ihmisoikeusongelmista, en niinkään eläinten kohtelusta. Olen osannut katsoa tietynlaisia asioita, mutten ymmärtänyt esimerkiksi norsusafareiden takana olevaa kamalaa koulutusta.

      Se on hyvä että näistä asioista puhutaan niin yleinen tietoisuus lisääntyy. Ja näkemys noista kahdesta, joissa olet käynyt, olisikin tosi kiva kuulla.

      Poista
  3. Reilut blogit kamppanja on kyllä aivan mahtava! Pitää itsekkin varmaa lähteä mukaan tähän kakkososaan. Ensimmäinen reilut blogit -tempaus vasta kunnolla avasi silmät eläintarhojen ja akvaarioiden osalta. En niissä usein ollut kamppista ennenkään käynyt, mutta tulevaisuudessa akvaariot ja eläintarhat ovat poissa mun matkasuunnitelmista.
    Ihana ja fiksu Bella! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tanja, ja ihan mahtavaa jos osallistut tähän! Mitä enemmän asioista puhutaan, sen laajemmin tietoisuus leviää ja maailmalla on mahdollisuus muuttua.

      Usein on todellakin niin ettei näistä asioista ihan oikeasti tiedä, eikä edes tajua että niissä voisi olla jotain epäeettistä.

      Luonnossa tapahtuvat eläinaktiviteetit on ollut ihan parasta. On tajutonta nähdä noita suuria eläimiä omassa, luonnollisessa elinympäristössään. Olen ihan yllättynyt siitä miten hyvin noinkin pieni ihminen voi asioita ymmärtää. ♥

      Poista
  4. Hyvä että näitä nostetaan tapetille! Pitää ehdottomasti vastata haasteeseen. Matkatoimistojen retkillä en hirveästi ole käynyt, mutta yritän matkaillessani esim. tukea paikallisten ihmisten elinkeinoja yöpymällä heidän pyörittämissään majataloissa ja ostamalla tuliaisia hyväntekeväisyyspuodeista, joissa voitot menee muuhunkin kuin bisnekseen.

    Näin ympäristötieteilijänä on omasta mielestäni kumminkin vähän väärin pitää eläintarhoja ja akvaarioita automaattisesti huonona juttuna, sillä niillä on aika kiistaton roolinsa uhanalaisten lajien suojelussa. Se taas on supertärkeää maailman luonnon ja biodiversiteetin tuhoutuessa hälyyttävällä vauhdilla ihmisen toiminnan takia. Itse ainakin haluan uskoa, että vaikka jokin sukupuuton partaalla oleva laji ei tällä hetkellä luonnossa ihmisen takia enää selviä, se voisi silti palata luontoon joku päivä, jos teemme töitä sen eteen. Eli laji elää siihen saakka vankeudessa, kunnes sen elinehdot täyttyvät taas (jos täyttyvät..). Ei se tietenkään sitä lajin yksilöä paljoa helpota, mutta kokonaiskuvan kannalta se voi olla tärkeää. Ongelmallista sitten taas on, jos ex situ -suojeluun otetaan vain kivoja ja söpöjä lajeja, ja jätetään vaatimattoman näköiset öttimönkiäiset huomiotta. No eihän niitä kaikkia edes tunneta vielä, että tehtävää kyllä olisi. Ja tietty ensisijaisesti pitäisi suojella nimenomaan niitä elinympäristöjä, jotta niitä uhanalaisia lajeja ei ainakaan tulisi enää lisää. Siinä nyt vaan ei olla onnistuttu, joten valitettavasti tämmöstäkin ainakin vielä toistaiseksi tarvitaan.

    Se mikä eläintarhoissa ällöttää, on se että mennään bisnes ja kävijöiden viihdyttäminen edellä eikä huolehdita eläimille kunnollisia oloja. Sen lajien ex situ -suojelunkin kun voisi tehdä niin paljon paremmin kuin se nykyään monissa tarhoissa hoidetaan. Olen myös aika varma, että eläintarhoja tarvittaisiin paljon vähemmän mikäli ne keskittyisivät vain suojelutyöhön, tietty kuitenkin huomioiden riittävän geenivaihdon jne. Ja ehdottomasti ne lajit jotka vielä selviytyvät luonnossa, kuten juurikin nuo delfiinit, pitäisi sinne luontoon myöskin jättää eikä todellakaan tuoda altaisiin ihmisten pällisteltäväksi. Matkailijan kannattaa ehkä vain skipata ne peruseläintarhat ja vierailla eettisesti toimivissa suojelukeskuksissa, jotta viesti menee perille, vaikka niissä keskuksissa ei yhtä monipuolisesti uhanalaisia lajeja olisikaan. Eiköhän ne eläintarhatkin alkaisi toimintaansa muuttaa jos rahavirrat alkaisivat siirtyä muualle ja asiakkaat sitä vaatisi. Matkatoimistotkin voisivat ottaa ohjelmaansa niitä eettisemmin toimivia paikkoja ja etenkin luonnonsuojelualueita, mutta en soisi, että kaikki eläimien kanssa tekemisissä olevat paikat leimataan epäeettisiksi, kun asiat eivät kuitenkaan aina ole niin mustavalkoisia.

    Pahoittelut tästä kilometrikommentista. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää juttuhan piti oikein jalostaa blogitekstiksi asti! Vastaukseni haasteeseen löytyypi täältä: https://discoveringsunbeams.wordpress.com/2016/02/17/reilutblogit-vol-2-voiko-elaintarhoissa-olla-jotain-hyvaakin/ :)

      Poista
    2. Hei mahtavaa että asia on näin lähellä sydäntä että jaksat kommentoida kilometrinpituisesti! :) Ja loistavaa että osallistuit omalla näkökulmalla haasteeseen, pitää käydä se tässä ehtiessä lukemassa ja kommentoimassa.

      Olet täysin oikeassa siinä että jotkut eläintarhat tekevät suojelutyötä. Suurimmassa osassa eläinturismia asia ei kuitenkaan ole niin, vaan toimintaa pyöritetään eläinten kustannuksella eurot silmissä pyörien. Jos ei ole tarkkaa tietoa toimiiko paikka ns. oikealla pohjalla, silloin se on parempi jättää välistä. Olisikin todella mukavaa jos matkanjärjestäjät selvittäisivät näitä eettisesti toimivia eläinkohteita, ja tarjoisivat niitä vaihtoehtoina matkailijoille, todella moni kun kuitenkin ostaa matkansa jonkun toimiston kautta.

      "Pääasiassa paikat joissa eläimiä voi pitää sylissä, ratsastaa tai ottaa selfien, eivät ole vastuullisia.", totesi eräskin artikkeli tässä ihan äskettäin.

      Näitä akvaarioita ja delfinaarioita en oikein käsitä lainkaan, sillä niiden eettinen pohja on tunnetusti todella heikko.

      Poista
  5. Loistokirjoitus! Ja miten ihana huomata, että matkatoimistot ovat jo muuttaneet ohjelmistoaan vastuullisempaan suuntaan. Toivottavasti tämä tietoisku toimii myös Loro Parquen kohdalta. Koska maailmalla on jo trendinä, että matkanjärjestäjät valistavat matkailijoita jutuista mitä ei kannata tehdä, paikoista joita ei kannata tehdä jne -eikä toisinpäin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on todellakin aivan mahtavaa että matkanjärjestäjätkin ovat alkaneet herämään tähän! Sitä vaan toivoisi että trendi jatkuisi, eikä se olisi mikään kerran tehty PR-temppu. Ja olisi kiva myös ettei keskustelua jätettäisi siihen.

      Loro Parque olisi todella hyvä jatkumo tuolle trendille, ja tietysti ihan oikeasti se, että evaluointi tehtäisiin kaikkiin retkiin, ja että näistä myöskin kerrottaisiin avoimesti, niin aiheesta, kuin aikatauluista toteutumisen suhteen.

      Maailma muuttuu, Eskoseni. :)

      Poista
  6. Ihanaa, että tää kampanja saa jatkoa. En itse vielä seuraillut blogeja tuon ykköskampanjan aikoihin niin aktiivisesti, mutta perästä on tosiaan kuulunut, että kampanja on saanut hyvää aikaan. Toivottavasti kakkosella on yhtäläiset vaikutukset. Täytynee itsekin osallistua tällä kertaa.

    Isoilla matkanjärjestäjillä varmaan eettiset kuviot ovat tuttua huttua toteuttavat ne sitten niitä tai eivät. Tällaisilla kampanjoilla on ennen kaikkea hyvä vaikutus kuluttajien tiedon lisääntymiseen ja sitä kautta mahdollisuuteen tehdä eettisesti parempia valintoja. Täytyy myöntää, että itsekin tietämättömyyttäni olen vielä viimevuosina tehnyt typeriä valintoja tällä saralla, vaikka onnekseni en yleensä reissuillani (tai kotimaassakaan) ole eläinaktiviteetteja liiemmin harrastanut.

    Luotettavan tiedon saanti on kyllä tehty hankalaksi ja juurikin nuo ympäripyöreät lausahdukset kuulostavat varmasti monen korvaan hienoilta ja loppuun asti ajatelluilta. Näinhän se ei useinkaan todellisuudessa varmasti ole, mutta voin uskoa, että peruskuluttajalle tuommoiset "pyrimme", "rohkaisemme" tai "vastustamme" -lausahdukset ovat aivan riittäviä hyvän vaikutelman luomiseksi yrityksen arvoista ja toiminnasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan loistavaa jos jaksat tähän osallistua omalla panoksellasi - kaikki tietoisuuden levittäminen on plussaa!

      Näinhän se on ettei sitä kaikkea voi heti tietää ja osata, ja jokainen on varmasti tehnyt näitä hutivalintoja elämässään. Niistäkin voi ihan hyvin kertoa, sillä ei ole mikään häpeä muuttaa mielipidettään matkan varrella kun saa uutta tietoa käsiinsä. Päinvastoin, olisi typerää jos mielipidettä ei muuttaisi uuden tiedon valossa.

      Olisi niin paljon helpompaa kun näistä asioista kerrottaisiin ihan suoraan ja läpinäkyvästi, mitä on meneillä ja onko mitään meneillä. Ei kaikki voi täydellistä olla heti alusta asti ja sen kaikki ymmärtää, mutta eihän se niinkän voi muuttuvassa maailmassa mennä ettei asioille mitään tehdä.

      Toivon mukaan myös me kuluttajat osaamme vaatia enemmän ja vastuullisempaa mitä enemmän tietoa jaetaan! :)

      Poista
  7. 1. Vastuullisuus ja eettisyys ovat minulle tärkeitä asioita yleisesti elämässä, ja siksi tietenkin myös matkailussa. Esimerkiksi juuri tuon Loro Parquen olen jättänyt Teneriffalla väliin, mutta oikeastaan olen vasta myöhemmin tajunnut, miksi; siksi, että olen vaistonnut toiminnan rahastuksen ja vilpillisyyden. Matkailuhistoriani on vielä varsin lyhyt ja kapea, mutta kun tulee pidempien ja laajempien reissujen aika, nämäkin kysymykset tulevat varmasti entistä enemmän ajankohtaisiksi. Periaatteeni on, että en tue toimintaa, jota en pidä oikeana/eettisenä tai josta en voi saada riittävästi tietoa varmistuakseni siitä, että laitan rahani hyvään juttuun.

    2. Matkanjärjestäjiltä toivon enemmän läpinäkyvyyttä, rehellisyyttä ja avoimuutta. Enemmän periaatteisiin ja niiden toteutumisen edistämiseen liittyvää selkeää informaatiota. Ja jos jokin kohde osoittautuu jollain tavalla kiistanalaiseksi, toivon että yhä useampi matkanjärjestäjä luopuu niistä ja ottaa tilalle reilusti toimivan kohteen. Olisi myös hienoa, jos erilaisilla eläinaktiviiteilla kerättäisiin rahaa johonkin sellaiseen toimintaan, joka parantaa esimerkiksi eläinten elinolosuhteita, edistää eläimiin liittyvää tutkimusta tai tarttuu johonkin asiaan liittyvään ongelmaan. Matkanjärjestäjien mainoslauseetkin kaipaisivat uudistusta; miksi matkanjärjestäjä ei voisi markkinoida retkiään vastuullisuuden näkökulmasta käsin sen sijaan, että niitä ylistetään superlatiivein ja kuluinein korulausein? Minä ainakin osallistuisin paljon mieluummin aktiviteettiin, jonka tarkoitus on esimerkiksi esitellä jokin eläinlaji sen luonnollisessa elinympäristössä ja edistää lajin elämää. Vaikka kohteessa olisi kuinka hienot maisemat tai monipuoliset retkivalikoimat, ne eivät houkuttele jos en voi olla varma toiminnan rehellisyydestä ja eettisyydestä.

    3. Hmm. Taitaa olla niin, että en ole kertaakaan löytänyt tällaista tietoa matkanjärjestäjien sivuilta. Aina on täytynyt etsiä muualta. Matkabloggaajat kirjottavat usein informaativisia postauksia ja ohjaavat lukijoita tarkemman informaation pariin, mikä on todella hienosti ja avuliaasti tehty. On myös tullut vastaan niitä "älä mene tuonne" -tekstejä, jotka ovat todella avanneet silmiä.

    Hyvä postaus jälleen kerran! Jos jonkinlaista ajatusta on pyörinyt mielessä tämän lukemisen jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi miten mahtava vastaus! ♥

      Siis ihan huikeeta kuulla ihan oikeita tarinoita ja esimerkkejä näin hyvin pohdittuna!

      Onpa myös mielenkiintoista kuulla miten jotkut päätökset ovat tulleet ns. selkärangasta vaikka mitään varsinaista tarkkaa faktaa ei olekaan ollut pohjalla. Kertoo siitä että olet aktiivisesti ajatellut näitä kohteita ja miten ne arvomaailmaasi osuvat.

      Ja aivan erinomaisia ajatuksia tuosta matkanjärjestäjien osuudesta. Todella hyvää pohdintaa, tuosta voisi myös ihan suoraan poimia itselleen linjaa ja konseptia moneenkin asiaan. Luulen että aika moni ilahtuisi jos voisi tukea jotakin varmasti vastuullista toimintaa myös matkoillaan. Yleensä suurin osa ihmisistä kuitenkin haluavat hyvää maailmassa ja mitä helpommaksi se on tehty, sen todennäköisemmin se myös toteutuu.

      Kiitos Ida näistä kaikista pohdinnoista, ajatuksista ja palautteesta! ♥

      Poista
    2. Oi, onpa ihana vastaanotto tälle kommentille! Pitää ihan vetää henkeä hetki <3

      No niin :D Tosiaan taitaa olla niin, että olen jossakin mieleni sopukoissa pohtinut näitä asioita ihan kunnolla, vaikka en ole sitä tiedostanutkaan. Vasta matkablogien myötä olen ymmärtänyt, kuinka monimutkaisia ja hankalia juttuja nämä ovat: kuinka vaikeaa on oikeasti löytää tietoa päätöksen tueksi, kuinka vaikeaa on hahmottaa kaikki jonkun tietyn aktiviteetin palaset ja kuinka ristiriitaisia tunteita voi herätä maailmaa rakastavan ihmisen sydämessä. Haluaisi nähdä ja kokea suunnilleen kaiken, mutta tehdä sen niin, ettei se vahingoita kohdetta, jonka vuoksi koko hommaan lähti - ei ole ihan helppoa yhdistää näitä. Nyt vielä kun annoitte noin konkreettisia kysymyksiä mietittäväksi niin pääkopassani tuntui avautuvan ihan uusi lokero. Juuri tuo matkanjärjestäjien osuus näyttäytyi ihan uudesta näkökulmasta. Kiitos siis taitavasti asetellusta pohdintatehtävästä! ;) Tehkää näitä lisää!

      Poista
  8. Hieno ja kattava postaus! Hennesin mi käänalauseen eettisyyteen en tosin usko edelleenkään.. Tuntuu enemmän ihmisten tyynnyttelyltä tuo heidän "vastuullisuutensa". Hehän ovat siitärtäneet toimintaansa vain entistäkin köyhempiin maihin ja eihän siellä oikein haluta mitään kommentteja koskaan antaa, kun joku vaikkapa on tekemässä dokumenttia vastuullisuudesta. Toivottavasti kuitenkin edes jotain parannuksia ovat oikeasti tehneet. Parempi kai sekin kun ei mitään. Täytyy miettiä, miten itse osallistuisin kampanjaan tällä kertaa. Tämä on hieno kamppis, jonka myötä olen alkanut ajattelemaan itsekin enemmän sellaisia vastuullisen matkailun aspekteja, jotka eivät ole aiemmin olleet lähellä sydäntäni. Olen aina kyllä ollut kiinnostunut ihmisten kohtelusta, mutta olen enemmän alkanut miettimään myös eläinten oikeuksia ja luontoa. Jään innolla seurailemaan, millaisia tekstejä bloggaajat kirjoittelevat. P.S. Ihana Bella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hennesillä ei tosissaan suurin osa valikoimaa ole mitenkään eettistä vielä, mutta heidän pyrkimyksensä on esimerkiksi saada kaikki puuvilla tuotettua ympäristöystävällisesti ja vastuullisesti jonkun vuoden kuluttua. Eihän se sitä poista ettei ihmiset ihan oikeasti tarvitse halpoja rättejä kaappitolkulla itselleen, mutta jokainen teko on kotiinpäin. Vastuullisesti tuotettuja vaatteita on niin hirmuisen vähän, että itselleni tuottaa aina aikamoista päänvaivaa löytää uusia vaatteita silloin kun niille on tarve.

      Olisi tosi mieletöntä jos haluisit osallistua tähän omaltakin osaltasi ja levittää tietoa vastuullisemmista tavoista matkustaa. Maailman muuttuu pala kerralla, ja toivoa sopii että matkabloggaajien yhteisön vahvuus näkyisi tässäkin asiassa.

      Ihmisten kohtelusta olen taas ehtiessäni kirjoittamassa lisää vielä joistakin maista, joissa näki aika karuja tarintoita, ja siiten miten sosiaaliset paineet ja kulttuuri sallii ihmisiä kohdeltavan.

      Bella on aika fiksu ikäisekseen. Ja on se aika ihanakin. :) Kiitos! ♥

      Poista
  9. Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Ja kiitos siitä, että tärkeä asia nostetaan esiin. Huomaan, että olen vuosien saatossa käynyt yhä valikoivammaksi "eläinkohteita" valitessa ja suuri kiitos tästä kuuluu erityisesti matkabloggaajille!

    Yksi asia kuitenkin jäi tekstistä kaivelemaan. Minusta laadukkaat ja oikein toteutetut huskysafarit (missä siis koirat myös vetävät, eivät vain näytä söpöiltä) eivät kuulu samaan listaan eläintarhojen ym. kanssa. Huskyt ovat vetokoiria eli ne ovat onnessaan päästessään vetämään, oli sitten perässä turisti tai koiran omistaja. Koirat saavat siis tehdä sitä, mihin niillä on palava halu, toisin kuin jossain delfinaariossa. Toki kaikki toiminta pitää tapahtua koiran ehdoilla (halu vetää, vain terveet koirat tekevät töitä, hyvät varusteet jne) ja muutenkin olosuhteiden (ruoka, suoja...) on oltava kunnossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa mahtavaa kuulla että näillä on ollut ihan oikeasti merkitystä ihmisten matkailutottumiksissa!

      Näistä huskysafareista on tulossa Rimmalta ja Lauralta blogipostaus, ja jään itsekin sitä odottelemaan innolla. Olen päätynyt itse välttelemään niitä, sillä kaikki alalla toimivat eivät toimi vastuullisesti, enkä osaa itse tehdä johtopäätöksiä siitä milloin asiat on hyvin ja milloin ei kun en näe muita olosuhteita.

      Kannattaa siis jäädä kuulolle seuraamaan mitä näiltä kahdelta rautaiselta mimmiltä tulee blogiin ulos aiheen tiimoilta!

      Poista
  10. Tosi hienoa, että tartuitte asiaan! Niin paljon luettavaa ja sanottavaa, että meinaa mennä pää pyörälle ;)

    Mutta tässä mun versio:

    http://www.kinttupolulla.blogspot.fr/2016/02/reilutblogit-vol2-jos-ei-nossoiltaisi.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina kun olet halunnut osallistua tähän! Postaus on aivan loistava, ja ehdin sen vähän myöhemmin kommentoida! Ihan niin täyttä asiaa, ja myöskin kulma, mitä olen pohtinut paljon viime aikoina. ♥

      Poista
  11. Mahtavaa, että tästä tulee vol2 (ja kuka tietää montako vielä). Luulen, että valitettavan moni ei ole tietoinen näistä asioista tai pysähtynyt kunnolla miettimään, että onko se norsuratsastus tai delfiiniesitys ihan ok. Loistavaa siis, että matkabloggaajat lisäävät tietoisuutta ja saavat ainakin ihmiset ajattelemaan. Laput silmillä on niin helppo kulkea ja nähdä ja kuulla vain ne tienaavan tahon kauniit sanat ja kuvat. Hyvä, että tähän on tulossa muutos ja entistä useampaa kiinnostaa eettinen matkailu. Kiitos siis näistä postauksista ja etenkin näistä vaihtoehdoista nähdä eläimiä siellä missä ne oikeasti elävät. Jos pystyisin sukeltamaan niin Miika olisi kyllä jo sellaisen sukelluskuumeen nostattanut paitsi tarinoillaan myös kuvillaan, että olisi kaiketi jo sukellusmatka varattuna. Mutta tyydytään nyt näihin mailla liikkuviin kavereihin ja ihaillaan mereneläviä sitten kuvista. Ja hei voi tyttö mitkä silmät. Ihana Bella :) kiitos myös videosta. Kiva kun muksutkin oppivat pienestä pitäen, että kivempi niillä eläimillä on vapaudessa. -Janni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monet matkailijat eivät tosissaan vaan tiedä mitä kaikkea taustalla on, ja juuri siksi näistä asioista on niin hyvä puhua. Asiat ovat myös raskaita, ja jotkut mieluusti niitä aktiivisesti välttelevätkin, koska ilman tietoa on helpompi elää.

      Oi lämmin kiitos myös näistä sanoista, onpa mukava kuulla näin hyvää palautetta! Sukeltajat tosissaan törmäävät näihin asioihin aika konkreettisestikin pinnan alla ja haluavat puhua niihin liittyvien asioiden puolesta. On hienoa kun sekin näkökulma saadaa laajempaan levitykseen.

      Toivottavasti opit kantavat Bellalla myöhempäänkin ikään saakka. :)

      Poista
  12. Upea teksti, kiitos siitä! On aika ihmeellistä perustella epäeettisten matkakohteiden valintaa lapsilla... kuten Bella hienosti esimerkillään todistaa, on myös lapset mahdollista kasvattaa vastuullisiksi matkailijoiksi ja ihmisiksi ylipäänsä. Välillä iskee epätoivo, kun miettii, että pieni porukka meuhkaa ja meuhkaa, ja sitten kuitenkin suuret turistimassat noihin paikkoihin menevät. Iskee ajatus, että onko tällä kaikella kuitenkaan suuressa mittakaavassa mitään merkitystä... mutta sitten muistin erään hienon ajatuksen luennolta, jolla vastikään olin. Luennoitsija puhui siitä, kuinka historia vasta näyttää, mikä tietyn aikakauden merkitys on. Me nyt muistelemme vaikkapa 60-lukua feminismin aikakautena ja tiedämme, mihin kaikkeen tuo silloinen Yhdysvalloissa ja Euroopassa levinnyt aalto on johtanut. Mutta sinä aikana eläneet ihmiset eivät ole tienneet elävänsä murrosaikaa tuon asian suhteen. Osa ihmisistä on ajanut uskomaansa asiaa ja meuhkannut, mutta varmasti näin on tapahtunut monen muun asiankin suhteen, eikä tietyllä hetkellä voi ennustaa, mikä niistä kaikista tulee ottamaan tuulta alleen ja muodostuu historiallisestikin merkitykselliseksi asiaksi, jota muistellaan vielä vuosikymmenten päästä tärkeänä käännekohtana.

    Ja näillä sanoilla toivon, että tämä aika muistetaan käännekohtana eläinten oikeuksien suhteen, ja toki vastuullisen matkailun, ihmisoikeuksien, ja ihan vaan ylipäänsä muut huomioon ottavan elämän suhteen! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä Hennan toivotus, kiteyttää hyvin sen, mitä itse ajattelen vastuullisesta matkailusta ylipäätään. En tosin osaisi sitä itse noin kauniisti muotoilla :-)

      Oli sitten kyseessä Loro Parque tai Sea World (jossa luonnollisesti molemmissa käynyt), niin niitä koneistoja ei helposti pallolta poisteta. Mutta se voisi auttaa asiaa, että matkanjärjestäjät yhteistuumin laittaisi tällaisia kohteita pannaan, minkä toiminnassa koetaan olevan selviä puutteita. Köyhemmissä maissa ei voi norsusafareita kerrasta lopettaa, vaan pitäisi keksiä vaihtoehtoista työtä ja tulonlähdettä norsusafareita järjestävillä perheille ja yhteisöille. Kolikolla on aina kaksi puolta: se ei ole vastuullista matkailua, että lopetetaan joku asia ja jätetään perheet ahdinkoon. Se on, että keksitään niille jotain kannattavampaa tekemistä, että vastaavia ei syntyisi pitkässä juoksussa tilalle.

      Kamppanjahan on hyvä, olenkin luvannut jo osallistua kertomalla omat Top10 mokani maailmalla vastuullisen matkailun saralla :-D Parempaan päin ollaan kuitenkin päivä päivältä menossa myös henkilökohtaisella tasolla.

      P.S. Loro Parquesta on kohta 30-vuotta, että sitä en laita omaan piikkini.

      Poista
    2. Henna, hitsit miten hienosti kiteytettyä ajatuksenjuoksua! Olen pyrkinyt itse omaksumaan sen ajatuksen että vaikka välillä tuntuisikin raskaalta nostaa aiheita esiin, joista ihmiset mielummin eivät kuulisi yhtään mitään, jonkun se on tehtävä. Olen jaksanut puhua naisten oikeuksista vuositolkulla, käsittämättömästä käytöksestä mitä naiset joutuvat kestämään ja varmasti monien mielestä olen sellainen ärsyttävä tyyppi joka puhuu niin ikävistä asioista, joita mielummin ei miettisi lainkaan.

      Mutta ei se maailma muutu ilman sitä. Nyt on hienoa huomata miten monet ovat alkaneet puhumaan ihan niistä samoista jutuista, miten ilmapiiri on muuttunut ja miten asiat alkavat vihdoin rullaamaan eteenpäin. Kelkkaan on helpompi hypätä myöhemmin, mutta jonkun on tehtävä se ensimmäinenkin raivaustyö. Niin myös tässä asissa.

      Minusta on ollut niin hienoa seurata miten kampanjaan osallistutaan, ja miten vastuullisesta matkailusta pidetään ääntä. Haluaisin uskoa että sillä on merkitystä pitkällä aikavälillä. Joskus vaikutus voi olla välitönkin. Kun matkabloggaajat joukolla näitä asioita nostaa tapetille, ihan varmasti se antaa miettimisen aihetta lukijoille. Ja toivottavasti näille toimistoillekin.


      Rami, hyviä pointteja tuolla kirjoituksessasi. Onhan se juuri niin että ihmiset tarvitsevat rahaa, ja vaihtoehtoisia tulonlähteitä pitää saada. Ne voi edelleenkin liittyä eläimiin, mutta eri tavoin. Olenkin aina puhunut siitä ettei eläinoikeuksia voi katsoa vain yhtenä asiana, vaan se on osa kokonaisuutta, johon liittyy laajemmin myös esimerkiksi ihmisoikeudet.

      Jään innolla odottamaan noita top 10 -mokia! Itselläni ei delfinaariosta ole kuin alle 5 vuotta. Joudun laittamaan sen oman, tietämättömyyteni ja ymmärtämättömyyteni piikkiin. Ja esimerkiksi siitä kuinka nopeasti mielipidettään voi muuttaa. :)

      Poista
  13. Oma vastaus tähän haasteeseen löytyy täältä: http://tanjanmatkassa.blogspot.fi/2016/02/reiluako.html
    Ettehän pahastu, että linkitin Bellan videon blogiin, oon sitä mieltä että kaikkien tulisi kuulla Bellan mielettömän upeat ja hyvin perustellut mielipiteet.

    Mä tiedän, että tuon postaukseni jälkeen mun on todella vaikea hakea enää oppaan hommiin ainakaan noihin isoihin toimistoihin, mutta onneksi löytyy vaihtoehtoja :)

    Vaikkei kaikki matkallani tekemät valinnat niitä kaikkein reiluimpia ole, niin joka kerta voi kuitenkin parantaa ja yrittää etsiä niitä parempia vaihtoehtoja. Toivon, että tulevalla Tyynenmeren ylityksellä varustamon lupaukset ympäristöasioissa pitävät paikkaansa. (http://www.celebritycruises.com/about-celebrity/environmental-stewardship?tab=environmental-stewardship)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihan hirmuisesti tästä oikein loistavasta kirjoituksesta Tanja! Minusta on aina niin iloista nähdä miten ihmiset ottavat tämän asian omakseen. Haluaisin uskoa että työnantajatkin osaisivat arvostaa sitä että epäkohtiin tartutaan, eikä niitä lakaista maton alle. Itse mietin tässä juuri sitä että yritin ihan tosissaan heidän kanssaan jo aiemmin keskustella aiheesta somekanavissa, mutta siihen ei löytynyt halukkuutta. On kuitenkin vanhanaikaista vaieta asioista - ne eivät sieltä katoa vaikka niin tekisi, ja se kääntyy itseään vastaan.

      Hassua on se, että nyt aiheen noustessa uudestaan pinnalle, Tjäreborg vaikenee edelleenkin kuin seinä, Finnmatkat käyvätä semidialogia, eli sanovat sen mitä haluavat vastaamatta kysymyksiin ja Aurinkomatkat hoitavat tätä parhaalla tavalla näistä kolmesta vastaamalla ainakin toistaiseksi kysymyksiin.

      Olisi mukava nähdä että joku risteilyfanaatikko ottaisi asiakseen selvitellä näitä risteilypuolen asioita. Niistä ei toistaiseksi ole mitenkään älyttömästi tietoa missään saatavilla.

      Kiitos osallistumisestasi Tanja! ♥

      Poista
  14. Bella on kyllä fiksu likka, kyllä ootte tehneet hyvää kasvatustyötä kun osaa jo tuon ikäisenä ajatella noin hyvin omilla aivoillaan ja selittää miksi joku asia ei ole hyvä juttu. Toi video pitäis näyttää noille kaikille matkanjärjestäjille, tyyliin "Jos lapsikin sen ymmärtää, niin miksi ette tekin?!"

    Meidän kamppispostaus tulee vihdoin ulos tällä viikolla - on ollut vähän kaikenlaista haastetta tässä arkielämässä niin mulla kuin blogikollegallakin! Mutta onneksi tämä on aihe, jonka olisi hyvä olla esillä vaikka koko ajan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ehkä toivottavasti matkanjärjestäjät on käyneet lukemassa tämän. :)

      Luin jo teidän postauksen, mutten ole ehtinyt vielä kommentoimaan. Se on kuitenkin aivan timanttinen!

      Poista
  15. Hei,

    Olemme jo aiemminkin kommentoineet tätä tärkeää asiaa mutta laitan vastauksemme myös tänne.

    Eläinten oikeudet ja eläinten hyvä kohtelu ovat hyvin tärkeitä meille matkanjärjestäjänä ja teemme konsernissamme jatkuvasti töitä sen eteen, että niillä eläimillä, joita tapaa lomakohteissamme retkillä, olisi parhaat mahdolliset olot. Edellytämme myös että retkikohteet kontrolloidaan säännöllisesti. Työtä johtaa englantilainen matkatoimistoalan yhdistys ABTA http://abta.com/ Konsernissamme on parhaillaan käynnissä laaja projekti, jonka aikana tarkistetaan kaikki Thomas Cook -konsernin tarjonnassa olevat retket, joilla tapaa eläimiä (myös Loro Parque on mukana). Retkiohjelmamme arvioidaan uudelleen näiden tarkistusten jälkeen myöhemmin tänä vuonna.

    Elefanttiretket on poistettu retkiohjelmistostamme syksyllä 2015.

    Ystävällisin terveisin
    Krista, Tjäreborg

    VastaaPoista
  16. Tämä on kyllä tosi tärkeä aihe. Mulle tulee mieleen Mallorcan Sa Coma, jossa olin teininä perheen kanssa pakettimatkalla useammankin kerran. Heppahulluna kävin ratsastusretkillä lomakeskuksen läheisellä pienellä tallilla. Olosuhteet ovat tietenkin erilaiset kuin Suomessa - Espanjassa hevoset voivat asustaa katoksissa ja pihatoissa ihan toisella tavalla kuin Suomessa. Mutta silti jälkikäteen ja näin vanhempana mietin, että touhu oli aika vastuutonta. Eläimet seisoivat satuloituina tuntikaupalla odottamassa ratsastajia, joiden joukossa oli kaikenlaista kylkiinpotkijaa. Eikä ratsastajilla olleet asiat sen paremmin. Selkään sai kivuta täysin taidottomana. Kypäriä ei ollut, ei myöskään asiallisia kenkiä, jollei sellaisia omistanut omasta takaa. Huh huh.

    VastaaPoista
  17. Hyvä kirjoitus! On upeaa, että asiat menevät eteenpäin. Norsuratsastusten poisto monen matkatoimiston ohjelmistosta oli hyvä ensiaskel ja pidän sormet ja varpaat ristissä, että sama linja jatkuisi Loro Parkin sun muiden vastaavien suhteen. Ihan hirveästi on vielä kyllä työsarkaa ja asenteita muutettavaksi. Lasten ei pitäisi olla mikään tekosyy tukea epäeettistä toimintaa, vaan ennemminkin päinvastoin. Lapsille pitäisi voida näyttää miten eläimiä oikeasti tulee kohdella.

    VastaaPoista
  18. Olen itse ollut aika huono miettimään matkailuni reiluutta ja olen varmasti tehnyt huonoja valintoja. En aio hurskastella, ettenkö tekisi niitä vastaisuudessakin. Mutta on tärkeää, että näistä puhutaan. Että asiat tulevat kuuluville ja näkyville niillekin, kuten minulle, jotka eivät ole niin valveutuneita itse etsimään tietoa. Toukokuun Instagram TravelThursdayssa aiheena on reilu matkailu. Silloin toivottavasti saadaan kymmeniä tavalla tai toisella teemaa käsitteleviä juttuja taas luettavaksi!

    VastaaPoista
  19. Kiitos tärkeiden asioiden esille nostamisesta taas kerran. Oikeastaan matkablogit ovat ainoa lähde, josta olen saanut kunnolla tietoa eläimiin liittyvistä matkailukysymyksistä. Koen että minulla on tällä hetkellä enemmän opittavaa kuin kerrottavaa, mutta osallistun joka tapauksessa Annikan mainitsemaan toukokuun IGTT-kampanjaan tavalla tai toisella. Olen tehnyt vuosien varrella tietämättömyyttäni monenlaisia huonoja valintoja, esimerkiksi norsuratsastuksen taustoista olen saanut tietää vasta viime aikoina alettuani lukea matkablogeja. Kukkotappelut ja härkätaistelut olen sentään ymmärtänyt jättää aina väliin, mutta eläintarhoissa olen kyllä käynyt. Olen katsellut eläintarhoja kriittisesti, enkä olisi sulkemassa ainakaan kaikkia niistä. Jotkut ovat hyviäkin. Suuria muutoksia kuitenkin tarvitaan. Jotkut lajit (jääkarhut, miekkavalaat ja jotkut kissaeläimet säälittäneet eniten) pitäisi vapauttaa eläintarhoista kokonaan ja elinalueita pitäisi laajentaa entistä suuremmiksi. Mitä pieniin lapsiin tulee, niin läheltä nähty lammas on varmasti suurempi elämys kuin häkin nurkassa mököttävä leopardi.

    VastaaPoista
  20. Hienoa, että kirjoititte aiheesta! Näitä asioita täytyy tuoda esille, sillä on edelleen ihmisiä, jotka eivät ymmärrä, ajattele, tai ovat liian itsekkäitä välittääkseen. Olen itsekin tehnyt vääriä valintoja ja pyrin olemaan tulevaisuudessa entistä kriittisempi. Omat hälytyskelloni alkavat heti soida, jos eläimet ovat tuotu ympäristöön joka poikkeaa niiden luontaisesta. On vastenmielistä nähdä lomakohteiden rantakaduilla roikotettavia eläimiä valokuvia varten, mutta selkeästi haastavammaksi tulevatkin kohteet, joissa toimitaan jonkin hyvän tarkoituksen varjolla.

    Minun on jotenkin tosi vaikea itse pukea näitä asioita postauksiksi, mutta pyrin näistä parhaani mukaan kertomaan tilanteen tullen kasvotusten muille. Sen vaivaantumisen ja vähättelyn tuntee, kun jollekkin elefanttiratsastuksella käyneelle vaikka mainitsee puuhan eettisyydestä, monen on hankala suhtautua näihin asioihin, koska ihmiset alkaa olla osin aika vieraantuneita luonnosta ja eläimistä. Entistä vaikeammaksi asia menee kun aletaan puhua merenelävistä ja ylipäätään vesistöistä, koska kalat eivät ole söpöjä ja moni ei tule edes ajatelleeksi miten tärkeä rooli merien hyvinvoinnilla on maapallolle.

    VastaaPoista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!