tiistai 7. maaliskuuta 2017

45 upeaa naista, puuteria ja alamäkeä = huikea Mimmi Free'kend!



Miksi se niin usein meneekin niin, että ne on ne miehet, jotka keskenään lähtevät laskureissuun, kalareissuun tai kiipeilyreissuun vähintään pitkäksi viikonlopuksi tai viiko(i)ksi Lappiin tai Alpeille (tai kuukaudeksi Indonesiaan vapaasukeltamaan)?

Perheen naisen oma aika on jooga kerran viikossa. Kuulostaako tutulta?







Asiat voivat myös olla toisin. Nimittäin Pyhälle kokoontui maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna aivan huikean hieno mimmiporukka - 45 naista, jotka kaikki halusivat nauttia puuterilumesta, vapaalaskusta ja hyvästä seurasta kokonaiset neljä päivää.

Pyhän laskettelukeskus järjestää erilaisia, teemoitettuja Free'kend -tapahtumia laskukauden aikana. Tällä kertaa vuorossa oli vain naisille tarkoitettu Mimmi Free'kend. Joukkoon mahtui niin itseni kaltaisia vapaalaskualoittelijoita kuin kokeneempia konkareita, ja kaikkea siltä väliltä. Ikäjakaumakin oli kaikkea parikymppisestä meihin jo neljääkymmentä lähenteleviin, ehkä ylikin, perheelllisiä, parillisia ja sinkkuja.

Ihan kaikenlaisia siis.


Ja meillä oli aivan mieletön viikonloppu!





Ensiaskeleet vapaalaskuun


Olen jo pitkään ollut kiinnostunut vapaalaskusta. Vaikken mikään rinteiden suurin sankaritar ehkä olekaan, tavallisten mäkien tahkoaminen on alkanut tuntumaan hieman tylsältä. Torstaina saapuessani Pyhälle hain samointein sukset alle ja pienten päiväunien jälkeen suuntasin kokeilemaan miltä vapaalaskusukset tuntuvat.

Kevyemmiltä, oudoilta ja vähän kömpelömmiltä, sain todeta.






Alkuillasta kampean itseni ensimmäiseen ohjelmanumeroon: joogatunnille parinkymmenen muun mimmin kanssa. Paikalle on saapunut myös bloggaajakollegani, himolaskija Milja, joka kirjoittaa Pipo silmillä -blogia.


Olen ihan valmis nukkumaan aikaisen aamun, matkapäivän, laskupäivän, joogaillan ja saunan jälkeen.


Nukahtaessa rinnehotelli Pyhätunturin pehmeällä sängyllä, mietin miten mukavia ja rentoja tyyppejä tämän lajin parissa onkaan ensimmäisen illan perusteella. Seuraavana aamuna nautin aamiaista eilen vielä tuntemattomien tyyppien kanssa samassa pöydässä upeissa maisemissa.




Ei tarvitse pelätä mokaavansa


Perjantai-aamuna kokoonnumme kaikki näpsäkästi heti rinteen vieressä sijaitsevan hotellin eteen. Kuulun toiseen suksiporukkaan, telluilijat ja lautailijat menevät omaan ryhmäänsä. Olen lievästi huojentunut etten ole ainoa joka ilmoittaa olevansa tässä hommassa vasta-alkaja. Ei sitä mokaamista pitäisi pelätä muutenkaan, mutta jos muut ovat ihan eri tasoisia laskijoita, on itsellä olo lähinnä kuin riippakivellä.


Lähdemme heti huipulle ja Pyhätunturin puutereita etsimään. 







Koko edellisyö on satanut lunta. Lumi on ihanan pehmeää suksien alla, tuntuma ihan erilainen kun normirinteessä. Täässä maastossa nämä sukset toimivat oikein hyvin, jos ne rinteissä kömpelöiltä tuntuivatkin.

Ryhmän opas Heljä vie meitä tunturiin, hiihdämme vähän ylämäkeenkin ja taas alas ja kohta löydämme itsemme Aittakurun reunalta. Siellä pidetään vapaalaskukilpailuja. Sen verta jyrkkää etten ole ihan heti tulossa sieltä alas itse.


Välillä lasku sujuu kuin tanssi, välillä pyllähtelemme ja mätkähdämme mahalle, mutta kaikilla on hauskaa ja vaan naurattaa. Fiilis on aivan mieletön. 






Kuvaaja: Teemu Kuisma

Heljä heittää vinkkejä mäessä ja videoi meitä. Tuskaista nähdä itsensä lounaan lomassa ipadin screeniltä. Opettavaista yhtä kaikki.


...eikä se fiilis katoa


Perjantaina iltapäivästä käymme vielä tuikitarpeellisen lumiturvallisuussession, illasta saamme tutustua hotellin baarissa lumivyöryjä varten tarvittaviin turvalaitteisiin lähemmin kuplajuoman kera. Kun alkaa ymmärtämään mitä kaikkea oikeasti isoissa rinteissä voi tapahtua, alkaa vähän jännittämään.

Jonkin aikaa taidan keräillä vielä kokemusta koti-Suomen offareilla.




Kuvaaja: Aino Huotari



Lauantaina aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta kun Mimmi Free'kendin sessiot jatkuvat Parkissa, jossa opetellaan temppuja, sekä tekniikkaa tuntureiden offareilla, ja ennen kaikkea nautitaan elosta ja olosta. Mimmit hymyilevät kilpaa auringon kanssa.



Kuvaaja: Teemu Kuisma

Kuvaaja: Teemu Kuisma



Launtaiyönä revontulet tanssivat kirkkaana niille, jotka eivät vietä iltaa sisällä keikkaa kuunnellen.






Sunnuntaina päivä jatkuu rohkeimpien osalta randoretkellä Noitatunturissa. Tuolloin kiivetään lihasvoimin sinne, minne vain sinnikkäimmät jaksavat ja lasketaan täysin koskemattomassa lumessa alas. Ne, jotka jättävät tämän välistä nauttivat Pyhän rinteistä ja offareista upeassa kelissä.


Kukaan ei halua missata jatkuvaa auringonpaistetta ja kimaltelevia hankia suksien päällä.










Iltapäivästä useampi mimmi kiipeää väsyneenä, mutta onnellisena lentokenttäbussiin. Meillä on ollut niin hieno Mimmi Free'kend, että haluan jo buukata itseni seuraavan talven tapahtumaan.

Toivottavasti niin tekee myös mahdollisimman moni muu, joka yhtään on samanlaista miettinyt ja ehkä empinyt lähtöä.


Empiminen ei nimittäin kannata. Mukaan vaan. Täällä sitä oppii.  




(Ja kyllä ne kotijoukot siellä kotona pärjää ihan hyvin.)



Mimmi Free'kendillä olin Pyhä Ski Resortin bloggaajavieraana. Lämmin kiitos järjestäjätaholle aivan huikeasta viikonlopusta!

13 kommenttia:

  1. Tästä todella henkii hyvä fiilis! En hiihdä lainkaan, joten vain etäisesti voin uumoilla, kuinka siistiä tuo on ollut. Mutta hmm, viinilasin takaa saattaisin tykätä noista revontulista esimerkiksi ihan täysillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta hei, ellet kokeile hiihtoa niin et voi tietää! :) Vaikka voihan Lapista nauttia vain revontulien ja skumpankin osalta, pääasia että tekee asioita mistä tykkää.

      Poista
  2. :) kuulosti hauskalta, mutta järjestetäänkö joskus "mummoviikend", kun toi teidän ikähaitari oli noin kapea? 20-40v?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä kertaa ikähaitari oli tämä, mutta ikärajaahan ei ole - olen ihan satavarma että uppoat tuohon jengiin miten päin tahansa! Asenne ei ole ikäkysymys, tärkeintä on että tekee sitä mitä rakastaa. :)

      Poista
    2. Ensi vuonna aion olla mukana kun kaksi vuotta jo mennyt sivu suun... Mukaan vaan niin nostetaan keski-ikää :-D <3

      Poista
    3. Erja, toivottavasti todellakin tavataan ensi vuonna! Iällä ei ole mitään merkitystä! :) <3

      Poista
  3. Ah, ihanan näköisiä maisemia ja hyväntuulista menoa!Lapin rinteet houkuttelevat eikä tuollainen naisten kesken toteutettu loma kuulosta yhtään pöllömmältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuule, nyt sitten mukaan vaan. Tämä oli yksi elämäni siisteimmistä viikonlopuista, ja muutamallakin matkalla on tullut käytyä! :)

      Poista
  4. Kokeillaanpa kommentointia uudelleen! :) Olen ihastellut (vain ihan vähän) kateellisena sun Instagram-kuvia tältä reissulta. Todellakin – miehen paikka on kotona ja mimmien rinteessä, vaelluspoluilla tai surffilaudalla! :D Tämä olis kyllä huippukokemus, tosin valitsisin ehdottomasti sen laudan. En ole tainnut laskettelusuksiin (minkäänlaisiin sellaisiin) koskea 12. ikävuoden jälkeen, kun ensi kertaa pääsin lautailun makuun. Se vaan vei heti mennessään, eikä siitä ole ollut paluuta. Onkohan jossain luettavissa lautailijan kokemuksia samalta reissulta...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan syystä kyllä olitkin kade. :D Ja hei, onneksi meitä mimmejäkin löytyy, jotka lähtee tällaista tekemään, eikä jätetä kaikkea hauskaa aina vaan pojille. :)

      Tuon yhden kuvaajan, Aino Huotarin instasta nyt ainakin näkee lautameininkiä, mutta blogista en ole varma! Aika lailla samoja juttuja lautailijatkin teki, mutta ne vaan olivat eri ryhmässä, kun kaikki 45 ei mahtunut yhteen ryhmään kerralla. :) Eli tekniikkaa, offareita, hyppyjä ja lumiturvaliisuutta, ja randoilua niin halutessa!

      Suurin juttu mikä erotti lautailijat laskijoista oli lautailijoiden maanläheinen väriskaala vaatetuksessa, kun taas kaikki suksijat vetivät ihan supervärikkäissä outfiteissä! :)

      Poista
    2. Miten muuten päädyit tälle reissulle mukaan? Tuliko kutsu, vai saitko ihan oma-aloitteisen päähänpiston lähteä vapaalaskemaan? Meidän piti päästä tämän viikon pressireissulla puutereille ja kokeilemaan heliskitä, mutta lumimyrsky esti kaiken hauskan. Ei päästy laskemaan kuin perherinnettä, kaikki muut oli suljettu, eikä helikopterit nousseet myrskyn vuoksi. Lumivyöryjäkin alueella oli viitisenkymmentä kahden päivän aikana. Vyöryt sulki teitä, ja turistit olivat jumissa Riksgränsenissä, jonne meidänkin piti mennä, mutta kas, eipä sitten mentykään. Harmi, sillä odotin puuterilaskuja niin innolla, mutta luonnonvoimien edessä ei voi kuin nöyristellä.

      Poista
  5. Pakko heti alkuunsa fiilistellä, miten kivan näköisiä nuo kuvat ovat, kun on supervärikkäät vaatteet valkoista lumitaustaa vasten :) Mainio meininki! Upealta, ja hyvin järjestetyltä, kuulostaa viikonloppu ♥ Tästä tekstistä oikein huokuu sellainen tekemisen meininki ja samalla suuri nautinto. Meiltä taitaa Lappi jäädä tänä talvena kokonaan väliin ja pahoin pelkään, että ehkä ensi talvenakin. Pitäisi jotenkin saada kehiin sellainen rutiini, että olisi edes yksi pidennetty viikonloppu talvessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nyt kannattaa vauhdilla buukata ittensä pohjoiseen. Ties vaikka saisit ne revontuletkin. :)

      Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!