tiistai 28. maaliskuuta 2017

Haamuverkoista sadetakiksi - Rain Jacket From The Sea

Minäpä kerron teille sadetakista. Tai oikeastaan, voidakseni kertoa siitä, tarina täytyy aloittaa hieman kauempaa. Nimittäin merenpohjasta.

Kalastus on yksi maailman merkittävimmistä elinkeinoista. Se takaa toimeentulon sadoille miljoonille ihmisille - arvioiden mukaan kehittyvissä maissa noin 500 miljoonaa ihmistä saa elantonsa joko suoraan tai epäsuorasti kalastusteollisuudesta. Ammattikalastajat vetävät trooleja pitkin merta, ja yhden kalastusaluksen saaliista riittää syömistä isommallekin kylälle.






Mutta ei niin hyvää, etteikö jotain huonoakin. Pohjassa vedettävät troolit aiheuttavat monenlaista harmia. Isoimmat troolit, joita vedetään kahden aluksen välissä, saattavat olla jopa 100 metriä leveitä ja yli kymmenen metriä korkeita.


Pohjaa pitkin vedettäessä ne tuhoavat arviolta 5-25% pohjan elimistöstä, ja niitä kutsutaankin osuvasti merten puskutraktoreiksi. 


Varsinaisen saaliin lisäksi trooliin jää paljon myös sivusaalista, eli kaikkea sitä mitä ei yritetty pyytää. Kauhotaan siis isolla kauhalla, ja otetaan kyytiin mitä sattuu jäämään.

Lisäksi trooleja ja kaikenlaisia muitakin verkkoja katoaa merten syvyyksiin. Joko ne takertuvat kiinni pohjan muotoihin, koralleihin tai laivanhylkyihin, tai sitten ne yksinkertaisesti dumpataan mereen jotta vältettäisiin kalliit hävityskustannukset.

Ja koska verkot on tehty kestävästä nailonista, ne jatkavat kalastusta haamuverkkoina.








Haamuverkkoihin tarttuu ajan myötä kaloja, jotka houkuttelevat paikalle muita saalistajia, jotka edelleen tarttuvat verkkoihin. Hylkyihin tarttuneet verkot ovat vaaraksi paitsi kaloille ja isommille merieläimille, myös sukeltajille. Verkko saattaa jatkaa saalistamistaan vuosia, pahimmassa tapauksessa vuosisatoja. Arvioiden mukaan korkealaatuisen nailonverkon hajoaminen saattaa kestää jopa 700 vuotta. Verkko saattaa painua merenpohjaan vasta kasvettuaan täyteen levää. Siellä se jatkaa hidasta hajoamistaan, luovuttaen samalla mikromuovia ympäristöönsä.

Ongelma ei ole uusi, ja sukeltajat ovatkin raivanneet haamuverkkoja meristä vuosikausia. Esimerkiksi Euroopassa toimivan Healthy Seas -järjestön sukeltajat nostivat vuonna 2016 merestä 152 tonnia haamuverkkoja - pelkästään Hollannissa, Belgiassa, Iso-Britanniassa, Italiassa ja Kreikassa.








Sadetakkeja haamuverkoista


Vaate- ja kenkämerkki Tretornin Euroopan viestintä- ja kestävän kehityksen johtaja Fredrik Ekström havahtui haamuverkkojen ongelmiin työskennellessään sukellusliikkeessä Malesiassa 17 vuotta sitten. Jo tuolloin he nostivat kalastajien mereen heittämiä haamuverkkoja, mutta ajatus jostain suuremmasta jäi kytemään takaraivoon.

Tänä keväänä tuo ajatus konkretisoitui teoiksi, kun Tretorn tuo yhdessä Partioaitan kanssa markkinoille haamuverkoista valmistetun korkealaatuisen ja innovatiivisen sadetakin. Materiaalina käytetyt verkot kerätään Korean satamista, ja ne päätyvät kierrätettyinä edelleen Rain Jacket From The Sea -sadetakeiksi.









Minun ei siis tarvinnut juurikaan peitellä innostustani, kun kuulin saavani kyseisen sadetakin ennakkotestiin. Ja täytyy sanoa, että laadun kyllä huomaa! Koska verkot ovat kestäviä, samaa voi sanoa myös tästä takista. Materiaali tuntuu pehmeältä, mutta samalla todella jämäkältä - ei siis mikään perinteinen muovista tehty, hengittämätön sadetakki. Itse asiassa, nyt kun tarkemmin ajattelen niin juuri tuon edellä mainitun mielikuvan takia en ole omistanut sadetakkia sitten lukion (tosin, eihän siitäkään vielä montaa vuotta ole...) Siirryin jossain vaiheessa suosimaan säänkestäviä Goretex-takkeja ja sadetakit jäivät unholaan.


Rain Jacket From The Sea -sadetakki onkin
lähempänä teknistä vaatetta kuin perinteistä sadetakkia.


...ja siten puolustaa paikkaansa vaatekaapissani. Takki on kulutusta kestävä, ja kokonaisuutta on maustettu muutamilla toimivilla yksityiskohdilla. Suunnittelussa on siis löytynyt todella onnistuneita ratkaisuja, jotka tekevät takista erittäin monikäyttöisen.

Pyöräilijää ilahduttaa hupun sisään mahtuva kypärä. Rinkkaa selässään raahaava trekkaaja puolestaan arvostanee hengittävyyden lisäksi normaalia korkeammalle, rinkan lannevyön yläpuolelle sijoitettuja taskuja. Cityhiippari puolestaan voi pujottaa kuulokepiuhan näpsäkästi taskujen läpiviennin kautta.









Minulle henkilökohtaisesti itse takkia tärkeämpi asia on kuitenkin kaikki se, mitä se edustaa. Merten alennustilaa monessa paikassa todistaneena en voi riittävästi alleviivata, miten tärkeää merten suojelu on. Vaikka kyse onkin vain sadetakista, siinä kiteytyvät kaikki ne arvot, joiden takana seison - merten suojelu, kierrätys ja eettisesti valmistettu, korkealaatuinen tuote. Tämä sadetakki on todellinen ekoteko, joka lämmittää sukeltajan sydäntä.

Minun lisäkseni muutama muukin onnellinen sai mallikappaleet testiin - lue myös Kean ja Sannan sekä Rimman ja Lauran fiilikset takeista.

Ja hei, tsekkasithan jo oheisen videon?












Ensimmäinen 350 kappaleen erä Rain Jacket From The Sea -sadetakkeja tulee myyntiin 1. huhtikuuta valikoituihin Partioaitan myymälöihin ja heidän verkkokauppaansa 200€ hintaan, ja luulen että nämä eivät kauaa hyllyssä vanhene. Takki on mallia unisex, ja valittavana on viisi eri väriä. Lisätietoa täältä.

Jos ekoteko puhuttelee ja kaapista puuttuu korkealaatuinen tekninen sadetakki, niin tästä ratkaisu ongelmaan. Takki toimii erinomaisena statementina mertensuojelun puolesta, ja lisäksi pitää tietysti sadetta. Win-win!

--

Blogiyhteistyö Partioaitasta, vilpitön hehkutus minulta.

4 kommenttia:

  1. Mitä meri merkitsee video oli tosi kiva ja olipa mukava nähdä tuttuja naamoja siellä! Mun mielestä on tosi hienoa, että ekotekoja voi tehdä tälläkin tapaa ja että roskasta voi valmistaa laadukasta käyttövaatetta. Noi takit näyttää tosi hyviltä muotoilua ja värejä myöten. Materiaali ja vetoketjut vaikuttavat myös kestäviltä. Oletko jo testannut sateessa? Toimiiko hyvin ja onko mitään eroa siihen lukioaikaiseen sadetakkiin? ;) Itseltäni puuttuu sadetakki ja jos sellaisen hankin, niin pidän tätä hyvinkin potentiaalisena vaihtoehtona.

    Titta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän se, ihan mahtavaa että tällaisia asioita ylipäänsä tehdään.

      Pienessä tihkusateessa se on jo ollut päällä, sieltä siis kokemusta ja oikein mainioist toimi! Ja ero lukioaikaiseen sadetakkiin on kyllä aivan huikea! Ei voida samana päivänä puhua näistä kahdesta. :) Materiaali on pehmeää ja teknistä, ja hengittää. Eikä sen muotoilu ja yksityiskohdatkaan tainneet ihan samalla tavalla olla otettu huomioon kuin tässä Ran Jacket From the Seassa. :)

      Poista
  2. Kiitos taas meriaiheisesta valistuksesta! Tuo verkko-ongelma on valitettavan helposti uskottavissa ja ymmärrettävissä. Viime kesän suurin uistimeen tarttunut saaliini oli kalastushaavi, joten sisävesistäkin voi löytää vaikka mitä yllätyksiä. Toivottavasti sadetakit menevät hyvin kaupaksi. Hinta on melko kova, mutta jos laatu ja kestävyys ovat kohdillaan, niin tuota voisi ajatella loppuiän kestävänä ekotekona. Tuote herätti mielenkiinnon, hyvälle sadetakille voisi olla käyttöäkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole ongelma lainkaan spesifi merille. Harmittaa erityisesti norppakuolemat Suomen sisävesissä noiden verkkojen takia. Se ja sama ovatko meressä vai järvessä, pois ne sieltä pitää kaikki saada, koska järvetkin vaikuttavat ekosysteemiin samoin kuin meret. Vesi on meille elintärkeä elementti.

      Täytyy sanoa että hyvin saa tässä takissa euroilleen vastinetta, eli siihen nähden ei hinta ole mikään älytön. Ja toisaalta, kun tietää tekevänsä hyvää niin saa itselleen paitsi hyvän takin, myös hyvä mielen. :)

      Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!