sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Valashain kanssa hengailemassa Hin Daengilla ja Hin Muangilla // Diving with a whale shark

Olin suunnitellut muutaman sukelluksen tekemistä jo aiemmin Koh Lipellä, mutta kustannukset ja tarjonta eivät olleet siellä mielestäni ihan linjassa, joten keskityimme enemmän snorklaamiseen. Koh Lantalla otettiin asia uudemman kerran harkintaan, etenkin kun Suomesta lomailemaan saapuneesta iloisesta seurueestamme eräskin Mikko suunnitteli piipahtavansa pinnan alla.







Olen sukeltanut Thaimaassa useampaan otteeseen vuosien saatossa, joten jonkinlainen käsitys vedenalaisesta tarjonnasta on jo päässyt muodostumaan. Thaimaan parasta sukellusantia löytyy Similan-saarilta, jotka ovat kuitenkin sen verran kaukana että sinne tehdään yleensä useamman päivän mittaisia reissuja. Similan oli tällä kertaa pois laskuista, koska seuraamme päiväbudjetteja melkoisen tarkasti ja yksi sukellus haukkaa helposti saman verran rahaa kuin päivän majoitus ja ruokailut kolmelle.








The next best thing oli kuitenkin onneksi saavutettavissa, joten päätin bookata reissun Hin Daengille ja Hin Muangille. Kävimme Mikon kanssa kartoittamassa vaihtoehtoja useammastakin sukellusliikkeestä, ja paras fiilis jäi Koh Lanta Diversista. Palvelu oli erittäin ystävällistä, varusteet hyväkuntoisia, hinnat kilpailukykyisiä, ryhmät pieniä ja heillä oli jumankekka irtokarkkeja myytävänä!








Lähempänä oleville sukelluskohteille liikahdetaan isommalla sukellustukialuksella, mutta Hin Daeng ja Hin Muang ovat sen verran kauempana, että kuljetus tapahtuu pikaveneellä. Kelivaraus on luonnollisesti myös olemassa, ja hieman jännitti että päästäänkö sinne ylipäätään kun kuulimme parilta muulta sukellusfirmalta että olivat joutuneet kääntymään takaisin pari päivää aiemmin liian kovan kelin takia. Meillä oli onni myötä ja keli oli kohtalainen, joskin sen verran aallokkoa kuitenkin oli, että puolentoista tunnin reippaan venekyydin jäljiltä useammallakin kyytiläisellä oli oireita merisairaudesta. Perusteellisen briiffauksen jälkeen puettiin kamat päälle ja hypättiin kurkistamaan mitä pinnan alta tänään löytyy.










Ensimmäisenä sukelluskohteena oli Hin Muang - niistä kahdesta se toinen, joka ei näy pinnalle. Laskeutumisköydellä alkoi jo hymyilyttää. Näkyvyys reilu parikymmentä metriä, värikkäitä, ehjiä koralleja ja kaloja joka lähtöön. Pahoittelut jo etukäteen, että käytän kaloista lähinnä englanninkielisiä nimiä. Olen kuullut ne lähes poikkeuksetta englanninkielisiltä sukellusoppailta tai luntannut englanninkielisistä kalakirjoista. Suoraan sanottuna en joko tiedä useimpien kalojen suomenkielisiä nimiä, niillä ei ole sellaisia lainkaan tai sitten niiden suomennos aiheuttaa lähinnä myötähäpeää. Kumpi on mielestänne kuvaavampi nimi majesteetilliselle ja pelottomalla korallien asukille, joka hengailee ylhäisessä yksinäisyydessään ja jota muut väistävät: lion fish vai siipisimppu? Sama kala nimittäin kyseessä (kuva alla).











Mutta niin. Kaloja siellä siis oli joka lähtöön. Perinteiset butterflyfishit, moorish idolit, batfishit, triggerfishit ja anemonet eli tuttavallisemmin nemot, mutta myös aavistuksen verran harvinaisemmat mureenat ja nudibranchit. Löytyipä kiven alta huilaamasta myös herra rausku, anemonen kätköistä minirapu sekä kiven päällä hyvin naamioituneena scorpion fish - jonka tosin huomasin vasta tökättyäni sitä melkein kameralla kuvatessani jotain aivan muuta. Mutta eivät ne onneksi kovin myrkyllisiä ole.











Varsinainen jackpot ja jotakuinkin jokaisen sukeltajan unelma ui vastaan toisella sukelluksella. Olin lähtenyt reissulle toivoen hiljaa mielessäni että bongaisin muutaman mantan, eli suomalaisittain paholaisrauskun, joiden kohtaamiseen tiesin olevan kohtuulliset mahdollisuuden näillä kohteilla. Onni ei ollut myötä mantojen suhteen, mutta löytyi jotain vielä harvinaisempaa. Tulin muusta porukasta vähän jäljessä jäätyäni kuvaamaan kivenkolossa hengailevaa mureenaa, kun katselin eteenpäin ja huomasin oppaamme Olin elämöivän kovin tohkeissaan. Kiivaaseen tahtiin hän vuoroin levitteli käsiään ja vuoroin viittilöi minua lähemmäksi. Syy selvisi kun sukelsin muiden luokse - syvyyksistä nousi valashai suoraan meitä kohti! Siinä me sitten ihmettelimme merten jättiläistä, joka lipui ohitsemme majesteetillisen rauhallisin liikkein, muutaman puhdistuskalan saattelemana. Tilanne kesti vain muutaman kymmenen sekuntia, mutta se riitti tekemään reissusta täydellisen. Jotkut sukeltavat vuosikausia näkemättä ikinä valashaita, mutta meille osui todella hyvä tuuri. Kyseinen yksilö oli melkoisen nuori ja siis vielä pieni, mutta kyllä sillä silti oli nelisen metriä mittaa. Vaikuttava eläin siis kaiken kaikkiaan.










Tässä vaiheessa pieni rauhoituksen sana kaikille Tappajahaista elinikäiset traumat saaneille. Ihmisiä kuolee haiden hyökkäyksiin todella, todella, todella harvoin. Ihminen saattaa joutua hain kohteeksi jos hai näkee pinnalla lautansa päällä makaavan ja käsillään melovan surffaajan, jota hai erehtyy luulemaan kilpikonnaksi, mutta kaiken kaikkiaan hain hyökkääminen ihmistä kohtaan on äärimmäisen harvinainen tapahtuma. Poikkeuksetta kaikki kohtaamani sadat hait ovat olleet arkoja ja pitäneet turvallista väliä sukeltajiin. Tilastojen valossa on todennäköisempää kuolla siihen, että limsa-automaatti kaatuu päällesi kuin että hai söisi sinut. Että kiitos vaan Hollywoodille kokonaiselle sukupolvelle aiheutetusta, täysin aiheettomasta kammosta.








Ystävämme valashai on suurin hai joka saattaa kasvaa yli kymmenen metrin mittaiseksi, mutta hyvin leppoisa ja rauhallinen kaveri kaiken kaikkiaan. Kasvissyöjä, eli käyttää ravinnokseen planktonia. Kunnioitusta herättävä otus kuitenkin, ja on syytä muistaa että vaikka hai väistääkin sukeltajaa, niin pyrstössä on sen verran kokoa ja voimaa että ei siihen välttämättä ihan viereen kannata mennä kuvia ottamaan kun pikkubussin kokoinen valashai kruisailee ohi.







Kaiken kaikkiaan siis erittäin onnistunut sukellusreissu, joten lämpimät suosituksen Hin Daengille ja Hin Muangille sekä Koh Lanta Diversille joka hoiti koko paketin erittäin tyylikkäästi!


- Miika ♥














 //


Long story short: If you're interested in scuba diving and plan a trip to Thailand be sure to visit Hin Muang and Hin Daeng. While Similan might be the best dives that Thailand has to offer, these sites are the next best thing and as such somewhat awesome. Hour and a half from Koh Lanta on a speedboat and a chance to bump into some mantas or whale sharks. We booked the trip from Koh Lanta Divers and were very satisfied with them. Highly recommended!


- Miika ♥

16 kommenttia:

  1. Mulla on jostain syystä jäänyt aina Hin Daeng ja Hin Muang väliin, kun olen tuollapäin pyörinyt, vaikka hinku olis ollut. Next time... Ja totta on, että monet sukeltavat vuosikausia näkemättä valashaita... :D Onneksi sentään on tullut kaikenlaista muuta superia vastaan! Hyvä tuuri teillä kävi, jee, ja kuvatkin otuksesta onnistuivat vallan mainiosti! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo oli kyllä oikein hyviä saitteja molemmat, sinne vaan! Ja sitä paitsi siun bongausrepertuaari taitaa nykyisellään mennä jo reilusti omani edelle, joten ihan reilua vaan jos et oo vielä valashaita nähnyt :D

      Poista
  2. Wau, kyllä pinnan alainen elämä on huikeeta! Mulla olisi saattanut jäädä pari hengenvetoa väliin regusta kun tuo valashai ois osunut horisonttiin, mutta toisaalta olishan se ollut huikeeta nähdä! No, vielä on Thaimaata pari viikkoa edessä, ehkäpä ennätetään sukeltamaan vielä! Tosin matka jatkuu Koh Lipelle ja sielläkö tuumit että ei olisi ollut niin buenoja paikkoja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olihan siinä kieltämättä jännät paikat :D

      Lipen ympäristössä on todella hyvät snorklausmaisemat, joten aivan varmasti löytyy hyviä sukelluskohteitakin. Omakohtaisia kokemuksia ei ole, mutta mitä kävin paikallisia haastattelemassa niin kaikki kehuivat 8 Mile Rockia, jossa sielläkin on saumat bongailla valashaita. Erittäin mielelläni olisin käynyt Lipelläkin sukeltamassa, mutta budjettisyistä säästin sukellukset Lantalle koska sieltä pääsi halvemmalla Hin Muangille ja Hin Daengille, jotka tiesin loistaviksi saiteiksi.

      Tuolla on hyvät kuvaukset Lipen kohteista: http://www.forradiving.com/koh_lipe_dive_sites.html

      Poista
  3. Waude mikä tuuri! Olisi upeaa päästä joskus veteen jättien kanssa. Siis ihan minkä tahansa ison hain / valaan kanssa. Ensin pitäisi vaan alkaa sukeltaa :D Snorklannut olen kyllä pienten haiden keskellä ja sekin oli jo ihan jännää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi, kyllä isojen otuksien kohtaaminen aina sävähdyttää vaikka harmillisen harvinaista se onkin... Giallakin oli jännät paikat kun ensimmäisellä sukelluksellaan taannoin Malediiveilla löysi itsensä keskeltä rauskuparvea :D

      Poista
  4. Kaikenlaisia ötököitä tuolla meren pohjassa elääkin :D Hienoja kuvia, pääsispä itekkin joskus kuvailemaan pinnan alle muuallakin kuin uima-altaassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sieltä löytyy kyllä kaikkea jännää! Huomio kiinnittyy aina yleensä isompiin otuksiin helposti, mutta koralleja ja kivenkoloja kun alkaa tutkimaan tarkemmin niin sieltä löytyy hämmästyttävän paljon jos jonkinlaista pikkuötöä :D Mutta kiitoksia, nämä oli ensimmäiset sukelluskuvat uudella kameralla ja varsin tyytyväinen olen itsekin jälkeen :)

      Poista
  5. Jos jostain oon kade niin tästä! :D Aivan huikee tuuri teillä kävi! Toivottavasti osuis joku kaunis päivä omallekin kohdalle valashai :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää kannattaa odottaa! Kieltämättä oli onnea matkassa, mutta jos nyt oikein haluat että käännän veistä haavassa niin ei tämä suinkaan ensimmäinen bongaamani valashai ollut :P

      Poista
  6. Joo...Ei.

    Siis varmaan ihan kivaa, mutta minä pysyn meren pinnalla ja kalat saa pitää oman reviirinsä.
    Snorklatessa Egyptissä otin lähituntumaa dugongiin ja siinä oli riittävästi exstreemiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellainen onkin vielä näkemättä! Sukeltaminen ei välttämättä tosiaan ole kaikkien cup of tea, mutta onneksi kukaan ei sinne mereen tule väkisinkään raahaamaan. Ihmiset tykkäävät erilaisista asioista, ja mikäs sen hienompaa :)

      Poista
  7. Onneksi meidän parempi puolisko edes pääsi näkemään tän kaiken. Muuten mä nääntyisin kateudesta. Ehkä joskus vielä itsekin pinnan alle kunhan henki taas kulkee normaalisti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika yhellä vähällä oli Mikoltakin jäädä näkemättä, mutta onneksi päätti sitten kuitenkin hypätä veteen :) Mutta koitahan saada itsesi kuosiin niin pääset taas fiilistelemään ihan henkilökohtaisestikin!

      Poista
  8. Aivan mahtavia kuvia! Täällä seuraillaan innolla teidän blogia. Omissa matkasuunnitelmissa siintää tällä hetkellä ainakin Nepal ja Thaimaa. Saanko udella, että millä kameralla olet tämän postauksen kuvat ikuistanut? Ollaan mietitty vedenkestävän kameran hankkimista omaa reissua varten, mutta en tiedä olisiko jonkinlainen kuvauspussi tavalliselle kameralle peräti parempi vaihtoehto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Mukavaa kuulla että blogi kiinnostaa, ja matkasuunnitelmatkin kuulostavat vähintäänkin loistavilta :)

      Kamerana meillä on Sony RX100, aivan mahtava pikkupokkari jolla kaikki tämän blogin kuvat on otettu. Hommasin siihen ennen reissua sukelluskotelon, jonka hinta harmilllisesti liikkuu samalla hehtaarilla kuin itse kamerankin, eli 400e kieppeillä. Joillain valmistajillla on vedenkestäviä pokkareita, mutta yleensä niitä ei saa viedä kovin syvälle. Toimivat siis snorklatessa, mutta sukelluksilla tarvitaan yleensä jotain järeämpää, kuten kunnon sukelluskotelo.

      Jos teillä on jo kamera, niin tuolta todennäköisesti löytyy kotelo sille -> http://www.onderwaterhuis.nl/
      Hyvää palvelua ja toimitus Suomeen about viikossa.

      Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!