tiistai 3. helmikuuta 2015

Lyhtyjen suutelema Hoi An // The city kissed by lanterns

Pyörän renkaat kulkevat keskellä vietnamilaisia riisipeltoja, skootterit ja autot tööttäilevät ohittaessaan sinut. Auringonlaskussa pitkin peltojen varsia ohitat muutaman kotiinpalaavan vietnamilaisen, jotka kartiomaisissa bambuhatuissaan ovat kuin suoraan elokuvista. Aurinko värjää riisipellot punaisella, oranssilla, sekä lisää palettiin lopuksi lilaa ja pinkkiä ja mietit taas hetken miten kaunista maailmassa onkaan. Parasta on, että Hoi Anissa tämä on vain alkusoittoa.

Kun ohjaat pyöräsi läpi vanhan kaupungin autottomia ja mopottomia mukulakivisiä pikkukujia illan jo hämärtyessä, mietit ehkä mikä sinut sai matkustamaan 20 tunnin junamatkan päästäksesi tänne. Siinä hetkessä kun Hoi Anin Ancient Cityn lyhtyjen suutelemat joenvarsibulevardit iltahämärässä avautuvat edessäsi ensimmäistä kertaa, tiedät kyllä miksi.

Se on wow-hetki.


Olen aina rakastunut tunnelmallisiin pikkupaikkoihin. Buenos Airesin korttelit kansantangosaleineen, Nizzan hurmaavat pikkukujat kahviloineen ja Krakowan jazzin höystämät kesäillat muutaman mainitakseni ovat saaneet ikuisen paikan sydämessäni. Hoi An hyppäsi kerralla kärkeen.

Vielä 1990-luvulla nyt noin 90,000 ihmisen asuttama Hoi An oli monen muun Vietnamin kaupungin tavoin suurimmalti osin köyhää ja slummia. Sittemin paikka on kunnostettu ranskalaista siirtomaa-arkkitehtuuria kunnioittaen, ja sen lähistöllä toimivat silkkifarmit ovat tuoneet silkkilyhtynsä sekä muut silkkituotteensa kaikkialle kaupunkiin. Jokaisessa pienessäkin ravintolassa ja liikkeessä on illan tullen lyhdyt sytytettyinä, luomassa sitä taianomaista tunnelmaa mitä en vielä missään muualla ole saanut kokea. Myös itselleen voi iltamarkkinoilta hankkia lyhtyjä kotiin vietäväksi se ken jaksaa niitä kuljettaa. Värejä ja kuoseja on niin paljon ettei sisustusintoilija ja tunnelmanluoja kykene hankintojaan jättämään yhteen. Onko koskaan tällaisessa paikassa kyennyt? Ja koska kusti polkee edulliseen hintaan tavaraa kohti Suomea, meitä odottaa 9 kuukauden kuluttua palatessa kuusi lyhtyä kodissa paikkaansa löytäväksi.

Miikakin ystävällisesti osallistui lyhtyjen valintaan toteamalla yhdestä "Hieno on, onhan siinä SaiPan värit". Mukavaa sisustaa kotia yhdessä näin matkallakin. ;)
Jos kävely ei kuumuudessa innosta, keskellä Hoi Ania virtaavaa jokea pitkin voi liukua esimerkiksi pienillä kuskein varustetuilla veneillä. Kyytitarjoajia löytyy yllin kyllin rantabulevardilta. Väsyneitä jalkoja voi myös lepuuttaa cyclossa, eli pyörätaksissa. Kummankaan hinnat eivät muutamalla dollarillaan päätä huimaa.
Kaupunki ei menetä taikaansa edes päivällä. Vanhoja rakennuksia, siltoja, pikkukujia ja museoita löytyy joka nurkan takaa. Ei ole harvinaisuus nähdä rakastunutta, vastavihittyä nuortaparia koko onnessaan hehkumassa kaduilla. Nähtävyyksiä pääsee katsomaan viisi kappaletta ostaessaan pääsylipun vanhaan kaupunkiin 120,000 vietnamin dongilla (n. 4,80€). Lisälippujakin voi halutessaan ostaa. Kun päivään haluaa lisätä treeniaspektin 4000 dongin (0,18€) päiväkaljojen sijan, urheilullinen ottaa alleen kajakin pariksi tunniksi kymmenellä dollarilla. Kauniina päivänä ehtii kiertää vesiteitse vähän muutakin kuin pelkän Ancient Cityn Hoi Anissa, joka on maantieteellisesti yllättävänkin levinnyt.

Nälän yllättäessä kurnivamahaista turistia palvelee aivan mielettömän hyvä Hoi Anilainen signatuurikeittiö! Hoi An on Vietnamin gourmet-mekka, ja sen saa tuntea kiloissaan. Pienemmistä kansankuppiloista saa luonnolliseti Phó -keittoa, mutta myös muun muassa taivaallisia Ban Xheo -lettuja, jotka muistuttavat ranskalaisten crepesejä, mutta vetävät niistä pidemmän korren. Kevät- ja kesärullia löytyy millä tahansa täytteellä ja myös monella erilaisella käärepaperilla. Palataan vielä ihan omalla ruokapostauksella näihin, sillä kävimme mainion kokkauskurssin tutustuen Hoi Anin paikallisherkkujen ja vietnamilaisen keittiön saloihin jotta pystyy saamaan näitä nautintoja vielä kotopuolessakin.

Siinä vaiheessa kun housujen vyötärö on kiristetty turhan tiukaksi, Hoi Anista löytyy lähes jokaisesta kadunkulmasta vähintään yksi, todennäköisesti kaksi tai kolme räätäliä. Vaatteita ei ole hinnoilla pilattu, ja paikallistuotantoa kun ovat, niiden eettisyydestä voi matkailijakin helposti varmistua. Koska mukaan lähti myös läjä vaatteita, saatte tästäkin parhaat tärpit ja tarkemmat tiedot kuvineen omassa postauksessa. Jos matka ei olisi vielä näin alkutekijöissä, olisin teettänyt itselleni kokonaan uuden garderoobin - mittojen mukaan tehtynä. Kadunvarsien mallinuket ovat täynnä toinen toistaan upeampia iltapukuja ja siistimpiä lyhyitä mekkoja, sekä miehille mittojen mukaan tehtyjä pukuja ja paitoja.Kun riisipeltojen varsia pyöräilee vanhasta kaupungista takaisinpäin hotellille tai edullisempaan homestayhin ja jatkaa matkaansa vielä eteenpäin, päätyy 30 km pitkälle rannalle; China Beach, soittaako kelloja? Osa tästä ulottuu aina Hoi Aniin asti isommasta lähikaupungista Danangista. Hoi Anin rannoilla viihtyisi pidempäänkin. Koko ranta on vuorattu sopivalla tavalla rennoilla rantaravintoloilla ja -baareilla, jonne saa lapsenkin näppärästi päiväunille niin tarvittaessa. Meren korkeat aallot suosivat eniten surffaajia, vaikka vähän vähemmän uskaliaatkin pystyvät täällä hyvin käydä uintilenkin tekemässä.Kuka olisi uskonut Vietnamista löytyvän näin rakastettavan paikan? En ainakaan minä viime vuoden syyssateissa, kun istuimme kotona suunnittelemassa ja valmistelemassa tätä matkaa.


Hoi An on täydellinen yhdistelmä kauneutta, kulttuuria, gastronomiaa ja rantaelämää, jossa voi vielä hyvällä lykyllä saada matkamuistona kotiin sisustukseen ja vaatekaappiinsa piristystä. Hoi An on helmi, jota ei kannata jättää poimimatta mukaan elämänsä muistoihin.

Hoi An, tykkään susta niin että halkeen.


- Gia ♥--


Hoi An is an incredible place with all the beauty Ancient City has to offer, the 30 km wide China Beach, all the gastronomy and the amazing lanterns lit up by every single little shop when the darkness falls.

It's a pearl that I had never heard of before. If you must choose only one place to go to in Vietnam, choose this.

20 kommenttia:

 1. Olipa mahtava postaus ja sai ainakin meikäläisen vakuuttumaan siitä, että Hoi An täytyy vielä päästä kokemaan :) Todella kivan näköinen kaupunki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Milla! Postaus teki siis tehtävänsä, sillä toivoisin niin kovasti, että kaikki menisivät kokemaan tuon kaupungin koko kauneuden jossain vaiheessa. Siispä lippuja varaamaan? :)

   Poista
 2. Sisko oli Vietnamissa vaihdossa kaupungissa nimeltä Hue ja kehui myös Hoi Ania ihan hirveästi! Itsellä se jäi näkemättä, kun pysyttelin vierailullani etelässä, mutta ehkä vielä joskus! Vaikuttaa niin upealta paikalta. Ihana postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei siskosi sitä turhaan kehunut - sinne vaan kun matka käy kohti Vietnamia seuraavan kerran! Oikeastaan ihmettelen miten vähän Vietnamia hehkutetaan Suomessa. Paikka oli ainakin meidän makuun jotenkin niin miljoonasti kivempi kuin moni muu kohde Aasiassa, jotka ovat tätä nykyä totaalisia turistirysiä, vaikkei täälläkään muilta turisteilta varsinaisesti voi välttyä. Ja lämmin kiitos ihanuudesta. :)

   Poista
 3. Upean näköinen paikka ja noi kuvat..! Muutenkin tosi kiva postaus (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenna! Ja paikka on siis aivan ihana. Mä voisin muuttaa Hoi Aniin. :)

   Poista
 4. Vakuutti myös minut! Upean ja tunnelmallisen oloinen kaupunki, wau! Kiva postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraavan kerran sitten ennen sitä Phu Quocia tänne käymään, tai ehkä jopa kokonaan sen sijan. :) Kaupunki on superkiva kun siellä on niin monipuolisesti kaikenlaista tarjolla! Ensimmäistä kertaa oikein harmitti lähteä jostain pois. Lämmin kiitos kun tykkäsit ja vielä kerroit siitä! ♥

   Poista
 5. Viime vuonna jengi kehui Chiang Maita, silloin emme siellä/täällä ehtineet käymään mutta päätimme, että ensi talvena tullaan. Emmekä pettyneet. Nyt emme ehdi Hoi Aniin, joten ehkä ensi talvena sitten. Tuskin se vuodessa vielä menettää hehkuaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Chiang Maihin tuntuu tosissaan joka toinen vastaantuleva backpackeri olevan matkalla, ja siitä puhutaan paljon hyvää - eikä varmaan suotta. Ja sinnehän mekin ollaan matkalla. Hoi An siellä ihan varmasti odottelee teitä ensi vuonnakin, mutta se kannattaa ehdottomasti laittaa käytävien paikkojen listalle. :)

   Poista
 6. Ihana postaus! Elävästi palautui mieleen meidän Vietnamin matkamme 8 vuotta sitten, jolloin vietimme viikon Hoi Anissa. Kokkikurssi alkoi toriostoksilla, sitten laivalla ravintolan laituriin ja kokkaaminen puutarhassa... Silloin oli pojat matkalla mukana, nyt ovat lähes aikuisia. Viikon kuluttua matkaamme miehen kanssa Kalifornian roadtripille kahdestaan.
  Onnellista matkan jatkoa! Ulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla! ♥

   Meidänkin kokkikurssi alkoi torikäynnillä, oli mahtava aloitus koko setille. :) Vaikka lasten kanssa kivaa onkin matkata ja tehdä asioita, teidän kahdenkeskinen roadtrip kuulostaa aika ihanalta! Aikaa ennen perheen kolmatta ehdittiin käydä Los Angelesista Las Vegasissa autoilemassa ja olihan siinä kokemusta kerrakseen. Teillä varmasti ihania viinitilakäyntejä tuloillaan! Nauttikaa!

   Poista
 7. Vau! Teillä on upea blogi ja voi miten hurmaava idea on teidän Bellan blogi:) Tuttuja paikkoja tosiaan reitiltänne löytyi, Hoi An myös meikäläisten (ja silkkilamput odottaa myös kotona). Antoisaa reissun jatkoa, innolla jään seuraamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna! Bellan blogi onkin juu aikamoinen. :D

   Seurataan puolin ja toisin, kiva kun tulit käymään täällä meilläkin! ♥

   Poista
 8. Huh kuinka kaunista. Noi lyhdyt näyttävät upeilta! Livenä varmasti vielä kauniimmilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis koko paikka oli aivan uskomaton! Toivottavasti ovat yhtä kauniita sitten meillä kotonakin! :D

   Poista
 9. Kiva juttu. Käytiin muutma vuosi sitten paikan päällä reilun viikon verran. Hyvin kuvasitte paikan hengen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva että tekin olette päässeet nauttimaan noista paikoista ja maisemista! Toivottavasti päästään takaisin joskus vielä itsekin. :)

   Poista
 10. Tämä on tähän mennessä upein juttu Hoi Annista ja Da Nangista. Sai nyt enemmän vielä innostumaan, kun jouluksi rantaudutaan Da Nangiin ja toki käydään Hoi Annissa ja Huessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti täyttää teidän toiveet reissusta ja tästä kaupungista! Me ihan rakastuttiin tähän, ja haaveilen meneväni sinne takaisin, ellen muuten, niin vähintään ruoan takia. <3 Ihanaa matkaa!

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!