tiistai 14. huhtikuuta 2015

Äänestä, hyvä ihminen, myös matkalla!

Kuulkaas, se on kohta itse vaalipäivä edessä. Me haluttiin täältä matkan päältä kantaa kortemme kekoon paremman Suomen puolesta, ja toivotaan että mahdollisimman moni siellä kotonakin sen tekee – ja vastaisuudessa myös ulkomailla ollessa jos ei Suomessa ole. London and beyondin Leena kävi Firenzessä hoitamassa homman kotiin, lukaise postaus täältä, klik.


Äänestäminen kannattaa, sillä nyt jos koskaan ollaan jännän äärellä. Jo vuosia jatkunut globaali finanssikriisi on muuttanut pelisääntöjä reippaasti, ja Suomi on osa koko kuviota, olkootkin että ollaan sellainen pieni viiden miljoonan maa. Jos aiotaan pitää Suomi minkäänlaisessa kuosissa, tarvitaan eduskuntaan penaalin terävimmät kynät, ja me uskotaan että täälla meidän blogissa lukijat on niitä tyyppejä joiden kaikki muumit on siellä hyvinvoivassa laaksossa, ja jotka äänestävät fiksuja päättäjiä.Me itse käytiin täällä Melbournessa äänestämässä ennakkoon. Melbournen Finnish Hall järkkää paitsi kaikenlaista tapahtumaa suomalaisille, myös ennakkoäänestysmahdollisuuden. Tunti meni matkoissa, mutta mitäpä sitä ei isänmaansa takia tekisi. Homma on ulkomailla helppoa kun heinänteko – kävelee passinsa kanssa äänestyspaikalle, kirjoittaa numeron lappuun, pistää sen kuoreen ja täyttää lapun oikein. Sitten reippailta vaalivirkalijoilta saa leiman ja kuori lähtee postissa etiäpäin Suomeen ääntenlaskuun. Äänestyspaikat löytyvät konsulaateilta tai suurlähetystöistä tai ihan vaan Vaali-sivujen webistäkin. Äänestys ei välttämättä tapahdu missään virallisessa lukaalissa, kuten ei täällä Melbournessakaan, joskin Canberran lähetystön edustaja toimi täälläkin vaalivirkalijana.


Meille iski sellainen pieni härdelli äänestystä edeltävänä iltana kun tajuttiin ettei suinkaan äänestetä Helsingin piirissä, sillä kirjat on muutettu Lappeenrantaan, Etelä-Karjalaan matkan ajaksi. Piti siis vetää ehdokasrumba läpi ja katsoa mitä sielläpäin on tarjolla, muuta kun herkullisia vetyjä (myös gluteenittomana!) Satama-Sannin rantakahvilassa.

Erityisbonus äänestyskeikassa oli tietysti Finnish Hallin pieni komerokauppa, josta 44 vuotta Australiassa asunut talonmies Kimmo myi ties mitä Suomiherkkua!

Meikämandoliinien mukaan lähti koti-ikävää karkottamaan karjalanpiirakoita sekä salmiakkia. Sitä vähän ihmettelen kuka viittii ostaa Juhlamokkaa, kun täällä on tarjolla vaikka minkälaista premium-kahvia kaikkialla!

Mutta kuulkaa, vähän kannustusta siihen äänestämiseen on hyvä hakea esimerkiksi tästä Hannu Oskalan tekemästä postauksesta. On nimittäin niin että jos ei äänestä itselleen sopivaa kandidaattia, Päivi Räsäsen äänestäjät ihan varmasti äänestävät, ja sitten voikin olla että siellä Arkadianmäellä istuu liian paljon sellaisia ihmisiä päättämässä Sinun asioista, joiden arvomaailma ei vastaa lainkaan omaasi.


Se ainakin huolestuttaa aika paljon että kohta eläkkeelle jäävät tyypit istuvat tekemässä päätöksiä siitä miten tulevien sukupolvien eläkkeitä leikataan ja ikärajoja nostetaan (omiin ei tietenkään kosketa), ja miten muitakin etuuksia karsitaan. Meillä on Suomessa nimittäin asiat todella hyvin (vaikka toki on muitakin maita missä asiat on hyvin, tai jopa paremmin), kun katsoo asiaa globaalista näkökulmasta. Eikä meidän kilpailukykyä maana ja kansana paranneta jos esimerkiksi kouluille lätkitään lukukausimaksut, jos perhe-etuuksia karsitaan kovalla kädellä ja turvaverkkoa jatkuvasti heikennetään. Vastaavasti myös muutosta pitää ymmärtää, ja tukea esimerkiksi pienyrittäjien mahdollisuutta menestyä – nykyiset säädökset on laadittu Suomen vihreän ja it –kullan aikana, jolloin isot yritykset määräsivät markkinataloutta. Lukekaapa vaikka täältä miksi Suomi voittaa USA:n työntekijän näkökulmasta. 

Missä on Suomen lobbarit tekemässä työtä saadakseen lisää firmoja siirtämään toimintansa Suomeen!?


Täällä matkalla on oppinut arvostamaan Suomea ja suomalaisuutta ihan uudella tavalla. Tiesittekö esimerkiksi, että Suomen passi on Iso-Britannian ja Ruotsin ohella maailman paras? Se nimittäin avaa pääsyn useampaan maailman maahan kuin minkään muun maan passi. Sellaisia asioita tajuaa kun istuu vaikkapa Nepalissa juttelemassa vuoristo-oppaiden kanssa ja kertoo olevansa maailmanympärimatkalla. Heidän passeillaan pääsee lähinnä Intiaan, Sri Lankaan, Malesiaan tai Thaimaahan. Viisumin saaminen on vaikeaa köyhän maan kansalaiselle. Olisittepa nähneet ne katseet kun kerrottiin huolettomasti ettei edes vielä tiedetä minne kaikkialle mennään, kunhan nyt sinne minne nenä näyttää ja mikä huvittaa.


Nepalissa tapaamamme Shasi kertoi miehensä onnettomuudesta, joka oli tapahtunut Italiassa. Hän totesi että oli iloinen siitä että onnettomuus tapahtui juuri siellä – turman sattuessa Nepalissa useimmat kuulemma vaan kuolevat puutteellisen hoidon takia. Ja olihan meillä ihan omakohtaisiakin kokemuksia Bellan murtuneen kyynärpään muodossa nepalilaisesta sairaanhoidosta.

Unohdinko mainita, että Nepalissa on tapana hurrata, jos sekä äiti että lapsi selviävät synnytyksestä hengissä?

Ei kiitos mitään sellaista Suomeen.Vietnamissa kävin Bellan kanssa lähipäiväkodissa leikkipuistojen puutteessa vähän leikkimässä. Koko päiväkoti haisi ihan pissalle, noin 40 lasta melusi ja melskasi aina yhdessä huoneessa keskenään, eikä hoitajia näkynyt tunnin visiitin aikana kuin ohimennen ovella käymässä. Luokkahuoneita oli jotain kymmenen. Lasten piti olla nukkumassa, ja lattialle oltiin levitetty kenttäsänkyjä, mutta ei siinä kamalassa äänten sekamelskassa kukaan mitään pystynyt nukkumaan - eikä todennäköisesti pissan hajussakaan. Meno jatkui ihan jokaisessa huoneessa, vaikka Bella ja minut käskettiin ulos ja ovet suljettiin. Paikka vaikutti lähinnä lasten päivittäiseltä parkkipaikalta.


Täällä Australiassa yhden lapsen päivän hoitomaksu on reilu 100 Australian dollaria. Noin 70 euroa siis yhdestä päivästä. Repikää siitä sen maksimissaan ~250 euron kuukausimaksunne kanssa. Tämä luonnollisesti johtaa siihen, ettei täällä toisen vanhemman juurikaan kannata käydä duunissa ellei apuja saa isovanhemmilta tai ystäviltä lapsenhoidossa – TAI molempien liksat ole tarpeeksi korkeat. Arvatkaa kaksi kertaa kumpi vanhemmista useimmiten jää kotiin, ja miten se vaikuttaa noin ylipäänsä naisten asemaan työelämässä ja muutenkin. Juhana Vartainen kirjoitti hyvän postauksen siitä miksi feminismi on Valtiovarainministeriön prioriteettilistalla korkealla, lukaiskaapa.


Tässä ihan vaan pari esimerkkiä maailmasta. Joten kyllä, Suomi on hyvä maa asua ja elää, ellei lasketa 10 kuukautta kestävää loskaräntätalvea.

Muista käydä äänestämässä jotakuta fiksua sinne päättäjänpallille. Äänestyspäivä on ihan kohta. Ja ottakaa perinteestä vaariin -muistakaa palkita itsenne vaalikahveilla ja leivoksella/pullalla. Me ainakin muistettiin.


Pidetään Suomi siistinä - Håll Finland siisti!

6 kommenttia:

 1. Hieno postaus ja hyvä te! Upeaa yhteiskuntavälittämistä kun jaksatte vielä edellisenä iltana alkaa kahlata läpi ehdokkaita tuntemattomasta vaalipiiristä, jotta pääsette kantamaan kortenne kekoon. Uskon nimittäin ettette ole ihan vaan arvalla valinneet sitä lappuun raapustettua numeroa ;) Tunnin matka äänestyspaikalle ei ole matka eikä mikään, kun olitte muuten noin fiksusti oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Me ei päästy viime keväänä äänestämään eurovaaleissa, koska oltiin sillon jo Cookilla ja lähin äänestyspaikka ois ollut reilun 3000km:n päässä Aucklandissa :D Itse jätin äänestämisen sunnuntaille eli viralliselle vaalipäivälle, niin kuin viimeksikin. Aamulla ajattelin pyöräyttää vaalipullat, käydä sitten äänestämässä ja tulla kotio sen jälkeen kahveelle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Laura! Mahtavaa että joku arvostaa. :)

   Meillä kävi kyllä mäihä tän paikan suhteen ääneystä ajatellen, koska oltiin kuviteltu ettei olla missään mailla halmeilla sillon kun on äänestysmahdollisuus. Näin ne avoimet suunnitelmat mahdollistaa kaikenlaista!

   Hei, itsetehdyt vaalipullat - nyt ollaan jo ihan pro-tasolla hommassa. :D Iso peukku!

   Poista
 2. On kyllä upeeta miten meille Suomalaisille on järjestetty mahdollisuus äänestää vaikka maailman ääristä. Meille sattui kolme vuotta sitten niin hyvin, että saavuttiin juuri Uudesta-Seelannista Balille kun pressaa päästiin äänestämään. Tuuri oli aikamoinen kuin tajuttiin, että äänestyspaikka oli vain kävelymatkan päässä meidän majapaikasta. Balilla äänestyspaikalla ei ollut ihmeemmin muuta suomalaisuudesta muistuttavaa kuin muut kotimaista pölpöttävät äänestäjät. Nyt kävin jo ennakkoon äänestämässä, kun sunnuntaina risteilen jossakin Englannin lähistöllä. Vähänkö on hienoa, että saitte äänestettyä ja salmiakkivarastot jne täydennettyä samalla. Aika rajun kuuloista elämää on kuvaamasi meno Nepalissa. Ja silti lapset ovat iloisia ja nauravaisia, vaikka miten on olosuhteet aika erinäköiset. Nimenomaan lasten kautta tuntuu, että näkee maailmassa suurimman vääristymän, mutta samalla sen kuinka onnellisia pikkuihmiset voivat ollakaan vaikkei heillä niitä uusimpia leluja ja vermeitä aina olisikaan….

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä kun saataisiin sähköinen äänestys toimimaan niinkun esim. Virossa. :)

   Balilla ei taida vielä olla sellaista vahvaa suomalaisyhteisöä, joka olisi etabloitunut sinne natiivien joukkoon vuosikymmeniksi, mutta eiköhän sinnekin pikkuhiljaa kun surffaritytöt ja -pojat vanhenee ja asettuu. Sitten lie Balillakin saa täydennettyä salmiakkivarantojaan. :D

   Nepalissa oli tosissaan aika hoocee-olosuhteet monessa mielessä. Matkoilla noissa kehitysmaissa näkee aina juuri sitä miten erilaista, ja silti toimivaa elämä voi olla ilman näitä länkkärijuttujakin. Sitten näkee tosin myös sitä mitä se pahimmillaan voi olla ilman länsimaista standardia, kuten juurikin sairauksien hoito. Se tuo aika hyvin perspektiiviä paitsi itselle, myös omalle lapselle, vaikkakin vielä aika pienelle, siitä millaista monella elämä maailmassa on. Aina jotenkin naurattaa kun jotkut ihmettelee miten ihmeessä lasta voi viedä ympäri maailmaa erilaisiin paikkoihin - onhan niitä lapsia kaikkialla paikallisiakin, ja suurimmassa osassa mestoja ihmiset elää ja hengittää jollain tapaa. Matkailu avartaa ja opettaa. :)

   Poista
 3. Kommentoin jo kerran, mutta se hävisi jonnekin.

  Olen lukenut kaikki tekstit, mutta nyt vasta kommentoin. On ihanaa seurata teidän matkaanne ja sitä, kuinka nautitte elämästänne. Siihen on mahdollisuus myös harmaassa Suomessa, mutta on se varmasti helpompaa auringossa, lämmössä ja vapaudessa.

  Mutta asiaan; on hienoa, että otatte ajan ja äänestätte, vaikka koti-Suomen asiat voisivat hyvin tuntua todella kaukaisilta reissussa. Itsekin olen aina äänestänyt, riippumatta missä olen asunut tai ollut vaalien aikaan ja koen, että on todella vaarallista ajatella, ettei äänestämisellä ole väliä, kuten aika usein viime viikkoina olen kuullut eri yhteyksissä. Vain äänestämällä voi vaikuttaa ja on niin monia paikkoja maailmassa, missä kansalaiset eivät pääse äänestämään omista asioistaan. Syteen tai saveen, on aina parempi vaikuttaa, kuin jättää valta muille.

  Ihanaa reissun jatkoa teille ja erityisesti Bellalle terveisiä.

  -Annika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Annika! Siistiä kuulla että olet jaksanut lukea näitä postauksia! Tosta lämmöstä sen verran että täällä Ausseissahan mennään kohti talvea, samoin Uudessa-Seelannissa, minne matka jatkuu. Eli ihan farkkua ja pitkähihaista ja takiaa saa vetää päälle. Mutta ei se sinällään haittaa, koska alkoi aika lailla jo kyllästyttämään jatkuva kuumuus ja kosteus. Tää on mukavaa näin. Ja muutenkin tää matkailu on aika rankkaa, vaikkei uskois! Ihan eri juttu olla maailmalla vuosi jatkuvasti liikkeessä kun pari viikkoa lomalla jossain.

   Mutta joo! Demokratia ei ole mitenkään itsestäänselvyys, saatikka äänioikeus tai rehelliset vaalit. Vapauden mukana tulee myös vastuu, ja se kuuluu kantaa. On urpoa olla käyttämättä mahdollisuuttaan - ihan varmasti löytyy aina joku ehdokas. Voin ymmärtää kyllästymisen poliittiseen ilmapiiriin, joka ei tunnu muuttuvan koskaan mitenkään, vaikka miten äänestäisi... mutta hyvä olisi itse kunkin hakea vähän referenssiä ulkomailta sitä millaista elämä voisi olla. Tulisi varmaan valitettua vähän pienemmästä.

   Hei, tuu tänne useamminkin, meillä on iso ikävä kaikkia ystäviä! Terveiset kerrotaan! :) ♥

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!