torstai 30. huhtikuuta 2015

Kaksitoista hyvin brändättyä apostolia

Great Ocean Roadin, eli Mahtavan meritien suurin ja tunnetuin nähtävyys lie the Twelve Apostles, suomennettuna 12 apostolia. Apostolit ovat merestä nousevia superisoja kalkkikiviä. Nämä muistuttavat Krabin merestä nousevisa pystyjä kalkkikivimuodostelmia, kuin myös ehkä maailman huikeimman saariston, Ha Long Bayn maisemia jollain tapaa. Erona on, että näitä on vain muutama, ja väriskaala on täysin erilainen.

Aussit ovat selkeästi erinomaisia brändääjiä, sillä 12 apostolia ei ole koskaan ollut kaksitoista, mutta stoori on silti uponnut kuin kuuma veitsi voihin turistimäärästä päätellen. Apostoleja oli alunperinkin vain 9, ja viimeisen vuosikymmenen aikana haurasta kiveä on romahtanut niin, että näitä on enää kahdeksan jäljellä. Myös kauempana sijaitseva London Bridgeksi kutsuttu muodostelma has fallen down.

Suomi, nyt kannattaisi brändätä omia luonnoihmeitään ihan eri tavalla! Meiltä puuttuu selvästi itseluottamus ja rohkeus. Meilläkin on ihan hirmuisesti nähtävää ja koettavaa – Turun saaristo, Saimaa, kaikki kesäkaupungit, Porvoo, Lappi vaelluksineen ja revontulineen! Tai nimetään vaikka jotkut saaret Helsingin edustalta seitsemäksi veljekseksi, ei sillä niin väliä montako niitä saaria on. :P


Kaksi ensimmäistä apostolia voi bongata parhaiten pysähtymällä ennen varsinaista apostolien näköalapaikkaa Gibson stepsille. Jyrkähköt portaat vievät alas pehmeälle rantahiekalle, mistä pääsee lähempää ihailemaan kivimuodostelmaa. Täällä on todella hauskaa bongailla aasialaisia turremimmejä, jotka ovat lähteneet reissuun vimpan päälle laitettuna paremmin ehkä yökerhoon sopivissa trendivaatteissaan ja korkkarit jalassa. Mitäpä sitä nainen jnpp. Valitettavasti nämä mimmit joutuvat jäämään sinne jonnekin ylös parkkikselle odottelemaan, koska kenkävalinnan on hyvä olla tänne järkevä, ellei sitten sipsuttele paljain jaloin. Tykkään kyllä itsekin pukeutua nätisti, ja kotona odottavat Pradat, Loubotinit ja Parikat taas tilaisuuksiaan, mutta niille on ihan omat paikkansa, ja se paikka ei ole luonnonnähtävyys Australiassa. 

Ei, kyllä täällä paremmin vetelee näissä Haglöfsin trekkikengissä ja käytännöllisessä ah niin ihanassa travellerilookissa.Kun jatkaa matkaa autolla hieman eteenpäin Gibson Stepsiltä, pääsee pysäköimään autonsa aasialaisten turrebussien keskelle. Käveltyään pienen pätkän rannikolle merkittyä tietä pitkin pääsee näkemään loputkin kivimuodostelmat, sekä ne jo nähdyt toisesta suunnasta. Ulokkeelle on rakennettu oiva näköalapaikka, jossa tosin on muutama sata muukin ihminen näitä kivenjärkäleitä katsomassa.

Nämä merestä nousevat jylhät kivet ovat muodostuneet vuosituhansien saatossa, lähinnä eroosiosta johtuen. Kivimuodostelmat lievät aiemmin olleet osa jylhää rannikkoa, mutta aaltojen hakkaamisen myötä kutistuneet omiksi yksiköiksi. Aina 50 metrin korkuiset muodostelmat ovat vaarassa romahtaa milloin tahansa. Viimeisin romahdus tapahtui vuonna 2005. Eroosio kuluttaa muodostelmia noin 2 cm vuodessa, joten vielä on aikaa mennä katsomaan nämäkin ihmeet, elleivät ne totaalisesti kaadu rantahietikkoon.


Vaikka tämä kohde lie se kuuluisin Great Ocean Roadilta, ihan tämän takia en lähtisi tänne tulemaan. Onhan se jälleen paikka jonka voi listaltaan ruksia yli, mutta Mahtavan meritien parhautta on se kokonaisuus, ne kaikki maisemat, jylhät kalliot, kauniit rannat ja luonnossa samoilu. Hankomaiset, piskuiset rantakylät ovat tunnelmaltaan mukavia, ja täällä viihtyy myös foodie, sillä ravintoloissakin on mistä valita. Great Ocean Roadilla on mahdollista mennä myös kulinaristien ajoreitti viinitilojen ja hyvien ravintoloiden kautta. Jätettiin tällä kertaa optio käyttämättä, mutta tulossa on vielä postaus käynnistä Moët Chandonin Melbournen viinialueen tilasta, jossa käytiin tutustumassa paikkaan ja maistelemassa skumppaa ja erinomaisia viinejä.

Täytyy silti sanoa että väritys näissä maisemissa on aivan huikean hieno, vaikkei aurinko kirkkaalta taivaalta paistanutkaan. Tästä voisi näpsäkästi omia itselleen sisustukseen kokonaan uuden väripaletin!

Tärkeimmät Great Ocean Roadilta lienee näiden kolme perättäisen postauksen myötä tullut käytyä läpi. Löytyikö tästä teille ruudun toiselle puolelle inspiraatiota vai vieläkö Great Ocean Roadilta kaivataan lisää?

Seuraavaksi ajattelin nimittäin siirtyä blogissa parin postauksen verran Melbourneen joka on aivan ihana kaupunki niin monella tapaa, sekä hieman kaupungin ulkopuolella olevalle Mötikän viinitilalle. 


Ja facebookissa ja instragramissa voi seurata meidän etenemistä reaaliajassa Uudessa-Seelannissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!