keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Valas- ja delfiinibongausta Sydneyssä // Whales and dolphins in Sydney

Merien sympaattisimmat otukset, delfiinit ja valaat, pitävät osan vuodesta kotiaan Sydneyssä. On ihan uskomatonta mitä kaikkea Sydneyllä on tarjota, se on kaupunkina ihan hurjan monipuolinen. On luontoa, on kaupunkia, on rantoja, on kahviloita, on ravintolaa, on puistoa, on kulttuuria. Todella asuttava kaupunki.Sydneyn alkutalvesta alkaa myös valasbongauskausi suoraan kaupungin edustan rannikolla, joten mikäpä sen parempaa kun lähteä puoleksi päiväksi noita maailman suurimpia jässiköitä bongailemaan. Valastoureja tarjoaa useampikin taho, itse bongasimme hyvän hinnan Scoopon -saitin kautta, jolloin kokonaishinnaksi tälle retkelle kolmelta tuli 105 AUD (n. 80 euroa), yhden henkilön 80 AUD normihinnan sijan. Palvelu ja kokemus on sama riippumatta siitä onko maksanut 35 AUD vai 80 AUD /hlö. Jos valasta ei reissulla bongata, rahoja ei palauteta, mutta uuden risteilyn kyllä saa. Tarkistettiin Australian hintoja jo itseasiassa Uuden-Seelannin (kalliihkossa) Kaikourassa ja todettiin Sydney tässä huomattavasti halvemmaksi vaihtoehdoksi, joten jätettiin valasbongaus tänne.


Paatti lähti aamukahdeksalta satamasta, ja sen kunniaksi saimme kammeta itsemme ylös puoli kuuden aikaan aamusta selvitäksemme Manlystä paikalle ajoissa - suurkaupungissa on pitkät välimatkat. Kauniina Sydneyn talvipäivänä paatti lähti aikataulussaa noin 20 muutakin ihmistä kyydissä keikkumaan kohtalaiseen aallokkoon kohti bongauspaikkoja. Ilmassa oli toivoa ja tunnelmaa, sillä valaita ja delfiineitä oltiin viime päivinä bongailtu useamminkin.

45 minuutin lainematkan jälkeen kaikuluotaimessa alkoi näkyä isompaa liikehdintää ja aluksen bongari alkoi tähyämään. Eikä siinä kauaa mennytkään kun ensimmäinen pyrstö näkyi! Näillä main tavallisimmat valaslajit ovat ryhävalas sekä 'Southern Right Whale', joka sai nimensä aikoinaan lievästä kömpelyydestään, ja siitä että sitä oli helppo pyydystää - helposti pyydettävä etelän valas


Valaat voivat muuten elää yli kaksisataavuotiaiksi. HS kirjoitti tiedepuolellaan juuri jutun yli satavuotiaaasta valasisoäidistä Grannystä. Käsittämättömiä tyyppejä nämä.

Paattia ohjattiin aina sen mukaisesti mistä arveltiin valaan seuraavaksi tulevan pintaan. Kameran putki ei oikein riittäny tallentamaan näitä pyrskähdyksiä, mutta näettekö, kyllä tuolla iso selkä menee, ja välillä se pärski vettäkin oikein näkyvästi!Jos valaita oli vaikea tallentaa kameralle, toisia iloisia ja älykkäitä veijareita sen sijan ei! Lähes koko bongailun ajaksi meitä tuli ilahduttamaan suuri delfiiniparvi ihan veneen viereen. Flippereitä vaikka toisille jakaa! Paras näkyvyys oli ihan suoraan keulasta, missä tyypit kilvoittelivat keskenään. Delfiineillä ja valailla on kuulemma lämminhenkinen suhde, ja delfiinit hypettävätkin valaita meressä hyppimään yhä korkeammalle. Jos siis näkee delfiineitä, näkee näillä main todennäköisesti myös valaita. Näitä delfiinejä leikitytti aivan hirmusti, sillä ne lähtivät kisailemaan veneen kanssa, hyppivät ja loikkivat ihan innoissaan kuin ilmapallot! Bongari kertoi että ilo johtuu todennäköisesti delfiineiden parittelusta. Mukavaa että Flipperilläkin on nastaa. :)

Ja lisää fiiliksiä tältä videolta. En ollut ihan tajunnut miten nopeita eläimiä delfiinit ovat!
Vaikka aiemmin tällä matkalla ollaan bongattu delfiinejä Indonesiassa Nusa Lembonganin auringonlaskua ihaillessa sekä venematkalla Gileille, näin läheltä ei olla päästy näitä aiemmin ihailemaan.


Valaita me näimme kaikkiaan kolme, mutta nämä delfiinit olivat kyllä ihan selkeästi tämän keikan kohokohta. Tästä innostuneena ollaan tuossa reilu viikon päästä suuntaamassa matkaamme täältä pohjoisen Cairnsista vähän alaspäin Brisbaneen, josta alle otetaan vuokra-auto ja suunnistetaan kohti Noosaa, Rainbow Beachia ja Tin Can Baytä. Viimeiseksi mainitussa pääsee kuulemma kädestä syöttämään villidelfiinejä rannalla.


Sitä odotellessa käydään vielä vähän sademetsässä kämppäämässä teltta-autossa. Joo-o. Jännittää siis vähän itteänikin että millanen se on ja miten homma menee. Mutta siitä sitten lisää kun ollaan ehditty sekin kokemaan.Tämänkin postauksen video pyörii muuten uuden yhteistyökumppanin ParisRion youtube-kanavalta, missä me ja matkabloggaajakollegamme julkaisemme matkailuaiheisia ja insproivia videoita. ParisRion fb-sivuilta taaseen löytää hyviä lentodiilejä.  Kannattaa pistää seurantaan!

Lisäksi meidät valittiin ihan vastikään Nordic Nomadsin pohjoismaisten matkabloggaajien yhteisöön mukaan, Näistä toivomme olevan teille lukijoille jatkossa hyötyä!// EN: While we stayed in Sydney, we just HAD to get a whale watching cruise, as the whale watching season had just begun. And you know what, we had more than luck - three whales, too far away for our camera lense however, and probably 30 dolphins just playing around right by our boat! It was awesome! We'll be heading down to Brisbane from Cairns shortly, and get ourselves a car to drive up to Noosa, Rainbow Beach and Tin Can Bay, where it's supposed to be possible to feed wild dolphins. Looking forward to that!

6 kommenttia:

 1. Hm, my finnish is not that good... but the pictures are adorable! I love both Australia and dolphins!

  Look forward to hang out more in the cyberspace. Regards from a fellow Nordic Nomad

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hey you, thanks for popping by, and what's not to love about Australia! Hope you had a look at the video as well, as there is no need to know Finnish to just have the feeling from it! :)

   Looking forward hanging out with all of you guys as well - cheers and see you!

   Poista
 2. Voi että, varmasti hieno reissu! Upeat kuvat, ihanat delfiinit ja kiva video. Kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai miten mukava kuulla että tästä riitti iloa myös sinne! Kyllä villejä ja vapaita eläimiä on aina ilo katsella, ihan missä päin maailmaa tahansa. :)

   Poista
 3. Varmasti upea kokemus teille tämäkin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ihan huippu! Ja arvaa mitä! Keskiviikkona ollaan menossa uimaan valaiden kanssa - jos siis osuvat paikalle! IIK! KÄÄK!

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!