sunnuntai 9. elokuuta 2015

Oletko uinut paratiisin vesiputouksilla? // Waterfalls in Taveuni's paradise

(see English below)

Fijin Taveuni, "the Garden island", tai myös "Paradise Island" on ihana paikka, jos se nyt ei vielä edellisestä Taveuni -postauksesta selvinnyt. Luonto on ihanan monipuolinen, saarella riittää vehreyttä, tekemistä ja näkemistä, onpa siellä myös yksi maailman parhaista sukelluskohteistakin, Rainbow Reef. Ja jos viidakkotrekit ei kiinnosta, saarelta löytyy myös niitä valkoisia hiekkarantoja ja turkoosia, kristallinkirkasta vettä.


Viimeisen päivän kunniaksi lähdimme katsomaan miltä näyttää Brooke Shieldsin tähdittämän Blue Lagoonin kuvausmaisemat tällä saarella - leffaa on tehty vähän eri puolella Fijiä, muun muassa Yasawalla, missä aiemmin käytiin.








Taksikuskimme Su karautti eri hienolla Toyotallaan resortin pihalle ja lupasi parhaan tourin ever! Eikä suotta, vähän väliä pysähdyttiin matkalla katsomaan ties mitä. Mieleenpainuvin selostus lie kuitenkin ollut tien poskessa seisonut, ruohoa mutusteleva hevonen, josta kuskimme hihkaisi innoissaan "the Horse!".


Päällystettyä tietä on vain toisella puolella saarta, ja jos kelit ovat olleet sateiset, EU:n rahoittamat pari pientä siltaa saattavat olla veden peitossa, eikä Lavenaan saakka pääse. Meillä kävi tuuri, ja kuoppaiset tiet olivat kuivia.







Pienen vesitihkun saattelemana aloitimme yhteen suuntaan puolentoista tunnin kestävän Lavena Coastal Walkin innoissamme. Palkintona kokonaisuudessaan 3-4 tunnin reissussa on Wainibun vesiputoukset. Pian alkoi vettä satelemaan sen verran että päälle piti vaihtaa bikinit muiden sadekamojen uupuessa.


Tsekkaa alla olevasta videosta loput. Mutta vain jos hiljaiset, taianomaiset paratiisipaikat kiinnostavat.







//  The 3rd biggest island on Fiji, Taveuni is a little piece of paradise. It is referred to as the garden island, as well as the paradise island because of it's diverse nature. You can take a tropical walk in the lush, green views or just enjoy a day at the white sandy beach and turquoise, crystal clear waters. Or why not enjoy yourself by snorkeling or diving at one of the world's top sites, Rainbow Reef?

On our last day in Taveuni we decided to treat ourselves with a 1,5 hour (one-way) coastal walk of Lavena, the very same place that was featured in the Brooke Shields starred old legend Blue Lagoon. 







Our taxi driver Su picked us up from the hotel with his shining Toyota, promising a world-class tour to Lavena on the bumpy, unpaved roads on that side of the island. And truly he did give us a nice ride, telling all about the villages we passed and stopping on great view-points.

With a drizzling little rain over our heads we started our all-together what would become a 4,5 hour journey at the Lavena coastal walk with the highlight of the Wainibu waterfall.


The rest you can watch on the video. But be sure to watch it only if you're in to magical, paradise kind of places.

48 kommenttia:

  1. Wau, aika paratiisimainen paikka kyllä. Joskus on ihan hyvä lähteä kauas! Mulla on kamala Hawaii kuume nyt ja muutenkin tämmöiset trooppiset saaret iskee nyt ihan täysillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taveuni oli todella positiivinen yllätys, tänne kannatti tulla pitkäkin matka!

      Havaijilta meitä kiinnostais myös Kauai, jonka pitäis myös olla vähän tämän tyyppinen paikka. Nyt kuitenkin pysähdytään vain Oahulla viikon verran ennen kuin päästään jenkkimantereelle asti.

      Tropiikistakin löytyy yllättävän paljon kaikkea siistiä kun malttaa lähteä pois niiltä paratiisirannoilta ja auringosta. :)

      Poista
  2. En kestä näitä teidän postauksia......... :)

    VastaaPoista
  3. No oli varmasti pikku kävelymatkan arvoista! :) Te olette kyllä ihailtavasti kokeneet Fijiä ristiin rastiin! Jälkikäteen oikein harmittaa että me vaan rentoiltiin samassa paikkaa. Mutta toisaalta, viihdyttiin niinkin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä taisi olla myös kolme-neljä kertaa niin paljon aikaa kun teillä. :)

      Nyt meneillä se rentoilu-osuus, vaikkei tuolla Taveunillakaan varsinaisesti kiirettä pidellyt!

      Poista
  4. Nyt kun itsellä kesäloma alkaa vedellä viimeisiä ja pikku hiljaa pakko vääntäytyä jo tietokoneen ääreen muutenkin kuin bloggaamaan, saavat nämä kuvat ja tarinat aikaan valtavan kaukokaipuun. Kyllä te ootte paratiisissa! Nauttikaa <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täysin ymmärrettävää, kyllä sitä itsekin toimistolla ruutua tuijotellessa usein muualle kaipaa! :)

      Koko Fiji on kyllä ollut todella positiivinen yllätys, mutta etenkin Taveuni on yllättänyt monipuolisuudellaan. Ei pelkkää paratiisirantaa vaan niin paljon muutakin!

      Poista
  5. Kyllä te vaan olette jälleen kerran aikamoisissa maisemissa. Teidän tyttö hemmotellaan pilalle jo nuorena kun se pääsee näkemään tämän kaiken :D. Tosi nätti videokin. Enjoy!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ...mutta ei kuulemma halua enää ikinä lähteä minnekään matkailemaan kunhan päästään kotiin. :) No, ei täällä nyt ilmeisesti ihan kamalaa kuitenkaan ole ollut, mutta ymmärrettävää että ikävä iskee ystäviä, kissoja ja omia leluaarteita.

      Poista
  6. Ooh, Sininen laguuni :D Näkyikö puolialastomia villiintyneitä länsimaalaisia..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ihan legenda hei! :D Eipä paljoa muita ihmisiä missään näkynyt, muttta kyllä mekin taidetaan jo aika puolivilliintyneitä olemaan. :)

      Poista
  7. Kuskit autonrämineen ovat joskus niin aarteita. :) Mutta aarre on toki ollut teidän Fijinnekin! Kaunista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just näiltä autenttisilta kuskeilta saa usein ne parhaat jutut. :D Fiji kokonaisuudessaan on ihan mesta paikka!

      Poista
  8. Mun Fiji-kuume vain kasvaa, kiitti vaan ;).Tää Taveuni pääsee kyllä paraatipaikalle meidän uuden maailmanympärimatkan reittisuunnitelmaan (köh, sellainenkin on jo olemassa), ehdottomasti. (Jaoin muuten tän postauksen meidän FB:ssä, sen täydellinen reissufiilis sai mut jotenkin niin pauloihinsa :)).

    PS. Mikä on tuo joissakin valokuvissa käytetty efekti, joka saa kuvat näyttämään kuin pienoismalleilta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ole hyvä! :D

      Taveunille kannattaa ehdottomasti mennä, lähteä pois pääsaarelta Viti Levulta. Tällä saarella on vähän kaikkea: aktiviteettia, hienoa koralleja, valkoisia rantoja, niitä luonnon vesiliukumäkiä ja sitten näitä hienoja vesiputouksia ja luonnopuistoja, viidakkoa! Viti Levu ei ole samalla tavalla puhutteleva ja Yasawaltakin löytyy enemmän rantoja ja sellaista karumpaa maisemaa.

      Kiitos muuten jaosta!

      Meillä on meidän kamerassa efekti joka on nimeltään ihan nimenomaan "miniature". Se on aika kiva ja toimiva. :) En tiedä miltä kameramerkeiltä noita löytyy ja löytyykö järkkäreihin filttereitä tai objektiiveja, mutta ainakin meidän muutenkin aivan loistavaan Sonyn RX-100 pokkariin tuo on sisäänrakennettu. Miika kirjoitti äskettäin postauksen vedenalaisesta valokuvauksesta, jossa valotti hieman meidän kameravarustusta. Postaus löytyy täältä http://www.matkakuume.net/2015/07/gili-air-divers.html.

      Jos muuten aiotte Fijille ihan oikeasti, kannattaa lukea nuo kaikki meidän Fiji-postaukset, ja myös se jossa valotettiin tämän meidän Fiji-kuukauden suunnitelmia, jotka autttaa omien suunnitelmien tekemisessä. Ja meiltä on tietty tulossa täältä vielä todella paljon kamaa jatkossa, kunhan saadaan kaikki suollettua ulos.

      Poista
    2. Kiitti kattavasta vastauksesta! Mä oonkin seurannut teidän Fiji-seikkailua silmä tarkkana ja lukenut kaikki postaukset. Meidän seuraava iso matka on ajankohtainen ehkä noin muutaman vuoden kuluttua, joten laittelen näitä kiinnostavia juttuja talteen. Se Miikan juttu multa on tainnut jäädä väliin kun en sukeltelua harrasta, mutta täytyypä kurkata. Me kuvataan järkkärillä, mutta löytyypä meiltä yksi Nikonin pokkari varakamerana, täytyypä tutkailla löytyiskö sieltä tommonen miniatyyriasetus. Antoisaa reissun jatkoa!

      Poista
  9. Koskakohan mulle tulee hinku päästä paratiisisaarille? :D Kauniita kuvia joka tapauksessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos ei vielä ole niin kannattaa sellainen hankkia. :) Nää on aika mesta paikkoja kuitenkin!

      Poista
  10. Kuulenko oikein, että tuossa videossa kuski keskeyttää sut sanomalla "scuseme, the horse"? :D Ihan paras selostus joka tapauksessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei, tämä kohta ei ollut, se hitsit kun oliskin JUST sen saanut tallennettua! El classico jo syntyessään. :D

      Poista
  11. Leffa on aikoinaan tullut katsottua :-) - mutta vesiputoukseen en ole missään oikeasti päätynyt rämpimään uimaan :-)
    Varmaan tosi hieno saari tuo Fidjikin, mutta taitaa jäädä näkemättä, kun on sen verran kaukana. Näkemättä jääneistä Tyynen meren saarista yritetään ehkä Hawaijia seuraavaksi ... jonain vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Havaijilta ei ole ihan hirveän pitkä hyppy enää tänne Fijille! Siinehän me tässä parin viikon päästä päädytään taas käymään. :) Sikäli olen huomattavasti enemmän hurmaantunut Fijistä, sillä Havaiji on kuitenkin USA.ta, ja sen huomaa siinä kulttuurissa. Honolulukin on täynnä korkeaa rakennusta ja kaikkea länsimaista. Hienoja paikkoja saarilta kyllä löytyy, mutta myös ihan perusjenkkimeininkiä.

      Vesiputouksia lienee lähempänäkin jossain, ihan näin montaa tuntia ei tartte ehkä rämpiä... ellei sitten kaipaa näitä vanhan legendan filmausympäristöjä. :)

      Poista
  12. Autokyyti vaikutti jo itsessään elämykseltä - vesiputouksesta puhumattakaan! Ylläolevasta kommentista oli myös mielenkiintoista lukea Havaijin ja Fijin kulttuurieroista, nämä ovat itselle tuntematonta seutua nimittäin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Autokyydit ulkomailla saattaa aika usein olla elämyksiä. :)

      Havaijilla on tietysti useampi saari joista olemme nähneet vain kaksi, mutta ihan väistämättä ainakin Honolulu on vain yksi iso kaupunkin rannalla. Ja Mauillakin aika upscale-menoa. Jos täällä Fijilläkään ei nyt pääsaari Viti Levu ihan koskematon paratiisi ole niin muut saaret kylläkin. Eikä täältä korkeita rakennuksia mistään löydy ja kaikki on aika perusmeininkiä vielä. Ihan eri sfääreissä ollaan.

      Poista
  13. Tropiikissa hengailu on harmillisesti jäänyt vähemmälle, kun on tämä vuori-innostus iskenyt. Ehkä sitten, kun ei jaksa enää vuorilla könytä... Mutta ihanan näköistä joka tapauksessa! Kyllä tuollakin näköjään ihan huhkia saa noiden maisemien katselun eteen! Cookin saaria olen joskus miettinyt - muinoin Uudessa-Seelannissa käydessä alkoi houkutella hullun halvat lentotarjoukset Rarotongalle jossain aucklandilaisen matkatoimiston ikkunassa! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Cookin saaret olisi meidänkin listalla, mutta harmittavasti yhteyslennot sieltä on lähes olemattomat. Ollaan todella positiiviesti yllätytty Fijistä, jolla on aika lame maine sekä ausseissa että kiiweissä. Täälläkin kun valitsee paikkansa oikein saa aikamoisia elämyksiä.

      Me ollaan päädyty yhdistelemään sekä vuoria että rantoja ja vähän erilaisia kohteita. Vähän kaikenlaista ihanana sekoituksena. Hyvin toimii meille. :)

      Poista
  14. Rakastan tropiikkia. Mäkin haluan tollaiseen kyytiin paikkoja katselemaan! Ja varsinkin tollaisia paikkoja.

    VastaaPoista
  15. Olipa tosiaan hieno taxi! :D Maisemat kyllä kohillaan tällä teidän reissulla! Ja ihana Bella, joka on niin reipas! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo pieni ihminen on ehkä maailman reippain pieni travelleri. :)

      Poista
  16. Ihana kuski, ja ihana menopeli! Meksikossa kävin kerran tosi samannäköisessä vesiputouspiilopaikassa, jonne oli tosi hankala mennä, mutta joka oli todellakin sen arvoinen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä se vaan menee niin että jälkikäteen ei koskaan harmita että lähti!

      Poista
  17. Ihanan vehreää ja upee vesiputous! Ihanan rauhallista myös. Mut jokseenkin pelottava riippusilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä oli onneksi sen verta pieni pudotus ettei siinä ehkä käy mitään jos silta pettäisikin. Apu tosi olisi ollut toooodella kaukana.

      Poista
  18. Ihania kuvia, taas kerran! Kuva tuosta autosta on kuin leikkiauto lastenohjelmasta, piti katsoa pariin kertaan, että onko se ihan oikea ennen kuin näin, että taitaahan siellä olla joku sisällakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se ihan oikea oli. :D Tai ainakin sellainen että nyt meidät kuljetti mennen tullen. :)

      Poista
  19. Pakko kommentoida tähän että Blue Lagoon -leffa on huikee! Sellaisella hassulla kasarimaisella tavalla :D Mutta ihan näkemisen arvoinen ;) Kivoja kuvia..voih kun pääsiskin noin kauas..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blue Lagoon on nykyään just sellain camp-henkisesti kova juttu. :D

      Lennot varaamalla pääsee minne vaan. ;)

      Poista
  20. No huhhuh mitä maisemia teillä. Terkut vaan Englannista, arvannettekin millainen sää täällä on. :D Mulla on niin härdelli viikko takana, että nyt on ihana istua koneen ääreen ja lukea nämä striimin jutut läpi, tää rentouttaa paremmin kuin ikinä osasin arvatakaan :) Mua kiinnostaa yleensä enemmän paratiisimaisemat kuin viidakkoretket (laiska mikä laiska, viidakossa joutuu usein jopa tekemään jotain itse!), ja mä niin nauttisin tuosta turkoosista meresta just nyt. Nauttikaa ihan täysillä siellä, voin kertoa että täältä sateisesta Euroopasta katsottuna jopa vähän kateuskerroin nousee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taveunissa on kyllä se hyvä puoli että maisemia löytyy sekä tällaisia pieniä viidakkotrekkejä ja sitten niitä paratiisimaisen kauniita valkoisia rantojakin. Ja sitten kun niitä rantoja on tarpeeksi kolunnut ja tarpeeksi pitkän aikaa niin alkaa kaipaamaan vähän muutakin. Se tuli kyllä vähän yllätyksenä itsellenikin. :)

      Lohduttaako jos sanon että tänään täällä Fijillä on meidän olinpaikassa sadellut jonkin verran. Lounaaseen asti piti odottaa ennen kun viitsi ulos lähteä. :P

      Poista
  21. Voi näitä teidän Fiji-juttuja :) Aika houkuttelevalta vaikuttaa, vihreää ja ihanaa! Joskus vielä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, onhan teillä "pari" eeppistä juttua takana itselläkin. :)

      Poista
  22. Mielenkiintoista että EU on rahoittanut tuollakin teitä :-) Kun saaren tiet on kuitenkin pääasiassa päällystämättömiä, niin tietäähän ainakin olevan Suomesta kaukana reissussa.

    Ei videolla ja kuvista tuo vesiputous ehkä niin ihmeelliseltä kuitenkaan näyttänyt (livenä näkeminen saattaisi olla eri), mutta maisemat ylipäätään näytti patikoinnilla varsin kauniilta. Kyllähän nuo videoklipit tuo huomattavasti lisäarvoa, kun näkee kokonaisuuden paremmin kuin still-kuvissa. Hieno riippusalta ja kosken ylitys! Ja magee auto :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelinkin että milloin joku tarttuu tuohon. :) Ilmeisesti rahoituksen takana oli lupaus käyttää EU:sta tuotuja materiaaleja, eli ehdollista avustusta. Voisi luulla että lähempääkin löytyisi kohteita. :P

      Kameran sukelluskotelon linssi meni harmillisesti ihan huuruun kun päästiin lähemmäs, sieltä olisi saanut parempaa kuvaa. Ja se mikä tästä teki muihin vesiputouskokemuksiin hienon oli paikan rauhallisuus (oltiin täällä ihan vaan keskenään), sekä se että putouksiin pääsi oikeasti uimaan. Useimmiten putouksia ihastellaan kauempaa. Aikamoiset virtaukset tosin kävi!

      Poista
    2. Katselinkin kyllä tota, että olipa mahtavan rauhallista kun ei muita näkynyt :-)

      Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!