tiistai 27. lokakuuta 2015

Vain meillä ökyillä on varaa matkustaa! - ja 6 vinkkiä siihen


Maailmanympärimatkamme ja sieltä palaaminen kiinnosti.


Viime viikolla Rantapallo.fi, Aamulehti.fi ja Iltalehti.fi julkaisivat jutun siitä miten 5-vuotias Bella kiersi vuodessa maailman ympäri. Iltalehti promosi juttuaan myös Facebook-sivuillaan.


Lisäksi Radio Suomipopin Aamulypsyssä juteltiin aiheesta (kohdassa 33:50).

Erityisesti Iltalehdestä tuli trafiikkia blogiin aika paljon, ja juttua oltiin suositeltu lähemmäs 4 000 kertaa. Se on aika paljon, varsinkin muihin Iltalehden matkajuttuihin verrattuna. Blogin kommenttimäärissä tämä ei sen sijan juurikaan näkynyt vaikka numeroissa muuten kyllä.

Kaikki jutut olivat meistä, yllättävää kyllä, positiivisessa hengessä tehtyjä, jopa Aamulypsyn juttu - niistähän ei koskaan voi arvata miltä kantilta asiaa käsitellään. :) Kiitos hei sinne kaikille median edustajille siis siitä!


Ruudun tai radion toisella puolella olevat olivat sen sijan kunnostautuneet vähän eri mentaliteetilla. Erityisesti Aamulehden kommenteissa meidän matka nähtiin ökyilynä ja turhana. Iltalehden facebook-sivulla kommentit eivät olleet yhtä katkeran kuuloisia, lähinnä todettiin että mikäs siinä jos on varaa, tai todettiin että itsekin lähtisi jos tilin saldo näyttäisi vähän paremmalta.


Aamulypsyn juontajat totesivat vähän samaa; mikäs siinä lähtiessä, mutta pätäkkää pitää olla millä mällätä, ja että meillä "nyt vaan sattui olemaan sellainen tilanne että voitiin lähteä".


Raha kiinnostaa. Raha ratkaisee.On jännää tulla tituleeratuksi rikkaaksi, ökyksi tai hyväonniseksi ihan vaan sen takia että matkustaa.

Puhutaanpa siis pari sanaa rahasta ja matkustamisesta.
1. Matkustaminen ei ole kallista


Yksi parhaimmat naurut kirvoittanut kommentti oli Aamulehden palstalla se missä sanottiin että matka olisi kannattanut jättää tekemättä, suosia lähimatkailua ja lahjoittaa hyväntekeväisyyteen nekin reissurahat.

Vielä emme ole laskeneet kokonaisubudjettia, vaikka senkin postauksen kyllä vielä jossain vaiheessa saatte, mutta sen voin jo tässä vaiheessa kertoa että rahaa oli vuoden ajan vähemmän käytössä kuin normaalisti Suomessa eläessä. Sitä myös kului vähemmän kuin Suomessa.

Ja tiedättekö, vaikka tulomme laski 70% vuoden ajaksi, silti jatkoimme kuukausilahjoituksia erinäisille hyväntekeväisyystahoille joille annamme rahaa myös kotona. Jos meillä on varaa matkustaa, meillä pitää olla varaa auttaa myös meitä heikompia.


Halvimmillaan vaikkapa Aasiassa elelee parin kympin päiväbudjetilla herroiksi, ja sinne lentäminen tarjouslennoilla ei välttämättä maksa muutamaa satasta enempää. Meidän päiväbudjetti oli Aasiassa kolmelle hengelle 68€, joka tekee reilu pari kymppiä per henki päivää kohden. Sillä maksettiin asumiset, ruoat, liikkumiset, retket ja ostokset.

Jos emme olisi liikkuneet, olisimme vuokranneet pidemmäksi aikaa talon tms., ja jättäneet ostokset tekemättä, tämä olisi ollut vieläkin halvempaa.

Toki, jos haluat olla vuoden Malediiveilla viiden tähden resortissa, tarvitset aika paljonkin rahaa.


2. Emme ole rikkaita


Ihan varmasti tilillemme pamahtaa kuukausittain rahaa enemmän kuin työttömälle. Varmasti olemme monella mittakaavalla hyvätuloisia. Varmasti on ihmisiä, joille tulee vähemmän rahaa. Ja ihan varmasti on ihmisiä joille tulee enemmän rahaa. Kyllä molempien hommista palkkaa maksetaan, mutta ei meillä varsinaisesti rahassa uida. Kaukana ovat optiomiljoonat tai edes perintörahat. Omillamme eletään, vaikka itselläni ei olisi moraalista ongelmaa käyttää sellaisiakin rahoja matkusteluun.


Valitsemme mihin rahamme laitamme. Pitkäjänteisillä asioilla voi tehdä tulosta. Säästämälllä. Sijoittamalla. Ottamalla ehkä pari riskiäkin. Tekemällä valintoja.

Toisaalta, jos vertaa ketä tahansa suomalaista, about kehen tahansa kambodzalaiseen, olemme kaikki todella rikkaita.


3. Rahan käyttö on arvovalinta


Harvoin kuulen kenenkään taivastelevan sitä miten kalliissa kodissa joku asuu, ja miten laittavat siihen niin paljon rahaa, tai kysellään miksi rakensit itsellesi isomman talon, etkä antanut niitäkin rahoja hyväntekeväisyyteen! Tai herraisä sentään, miksi menit syömään ulos ravintolaan, kun Suomessa nähdään nälkää!Kun päätät laittaa rahasi matkustamiseen ja näin ollen henkiseen pääomaan, sitä voi kyllä taivastella kuinka paljon tahansa.Meillä rahaa säästyy matkustamiseen muun muassa koska olemme päättäneet jäädä kompaktiin citykotiimme asumaan, ja mahduttaa kolmihenkisen perheen pienempiin neliöihin kuin missä useimmat perheet asuvat (ja lisäksi rakastamme kotiamme!). Sijainti on kuitenkin meille tärkeä, sillä paitsi että nautimme kaupungin sykkeestä ja palveluista, tämän valinnan myötä emme myöskään tarvitse autoa tai jopa kahta jotta meidän elämä toimii. Liikumme useimmiten pyörillä, joka on paitsi taloudellinen, myös ekologinen ratkaisu. Miika jaksaa vetää jopa talven läpi, itse vaihdan jossain vaiheessa lumen saapuessa julkisiin.

Jatkuvasti vaatteistaan ulos kasvava Bella ei ehkä saa aina viimeisintä huutoa olevaa trendihaalaria, ja vaatteet on muutenkin usein käytettyinä saatuja tai kirpparilta ostettuja, eikä hänelle osteta jatkuvalla syötöllä nurkkia täyteen leluja. Vaatteiden värit ei ehkä aina ole ihan nappiin, mutta sen sijan Bella pääsee katsomaan matkoille ja jopa maailmanympärimatkalle delfiinejä, kilpikonnia, Himalajaa, Fijiä ja kaikkea muuta jännittävää.


Muissa, paitsi lastenvaatteissa panostetaan muuten laatuun, ja se on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. Laadukkaan kodinkoneen, vaatteen, kenkien tai huonekalujen käyttöikä on pidempi, ja pitkällä tähtäimellä paitsi säästää rahaa, säästää myös omia hermoja. Hajoavat tavarat ja semikivat jutut alkavat joskus ottamaan päähän. On mukavaa aina ilahtua kun vaikkapa laittaa laadukkaat korkkarit jalkaan missä jalka viihtyy koko päivän väsymättä. Eikä mikään ota pannuun enempää kun se että halpisrinkka hajoaa kesken kehitysmaan viidakkoa, eikä apua ongelmaan ole mailla halmeilla.

Esimerkiksi omia laatuvaatteittani saatan käydä pois heittämisen tai uuden ostamisen sijan muodistamassa ompelijalla.


4. Osta vain se minkä tarvitset


Paras tapa saada rahaa säästöön on olla ostamatta mitään ylimääräistä. Paras tapa välttää ylimääräisten asioiden ostamista on olla menemättä kauppoihin, olla lukematta mainoksia tai olla hullaantumatta tiedätte-kyllä-minä-päivinä.

Älä kuluta enempää kuin tarvitset. Siitä kiittää paitsi kukkaro, myös luonto.5. Pitkäjänteinen työ


Aamulypsy sai asian kuulostamaan jotenkin niin helpolta; "tuli tilaisuus lähteä ja sitten he päättivät lähteä".


Tosiasiassa tätä matkaa valmisteltiin pitkään. Säästötili avattiin jo vuosia sitten, sinne laitettiin se mikä liikeni. Varsinkin viimeisen vuoden aikana luovuttiin monesta jutusta jotta rahaa saatiin säästöön. Ei lähdetty kauko- eikä edes lähimatkoille, alettiin katsomaan mitä kaupasta ostetaan yhä enemmän laadusta tinkimättä, irtisanottiin lehtiä, sopimuksia, ei ostettu muuta kuin pakollista.

Vuorotteluvapaista neuvottelemiset aloitettiin jo lähes vuotta aiemmin. Se oli pitkä tie siihen että lupa heltisi, että löydettiin sijaiset, että saatiin kaikki natsaamaan. Se oli kaikki normaalin elämän ja työn päälle tehtävää.

Tietysti olisi vain voinut irtisanoutua ja lähteä toteuttamaan unelmaa, mutta tässäkin pitkäjänteinen työ palkittiin.


Kaksikymppisenä moni halusi olla villi ja vapaa ja valitsi vuokra-asumisen helppouden. Itse päätin panostaa pitkäjänteisesti omistusasumiseen, ja Miika liittyi myöhemmin mukaan helpottamaan asuntovelallisen taakkaa. Kun muut hummasivat, minä otin selvää koroista, selvitin asuntolainan riskejä, pohdin onko tämä hyvä vai huono, kannattaako, onko yhtiö hyvä, ja maksoin sitä lainaa. Ei se nyt oikeasti niin kamalaa ollut, mutta hyppäsin tuolloin maailmaan jota en tuntenut lainkaan. Nopeasti sitä oppi kuitenkin tuntemaan.

Näin 15 vuotta myöhemmin asunto voitiin matkan ajaksi laittaa vuokralle poikimaan meille lisätuloja muuten heikentyneitä tuloja kompensoimaan.

Niin, ja asuntoonkin piti löytää luotettava vuokralainen ja tyhjentää se asunto työn ja vuorotteluvapaan ohella, sekä matkaa suunnitellessa, samalla kun vatsassa kouri mietteet siitä "pärjätäänköhän me, maksetaankohan vuokra ajallaan?".

Vieläkin fiksumpi olisi yhtä nuorena aloittanut osakesijoittamisen, mutta onneksi se ei vanhemmallakaan iällä ole myöhäistä.
Valinta on myös ollut työnteko. Niin kutsutuista 'paskaduuneistahan' se työura alkoi, jakamalla mainoksia jotakuinkin 13-vuotiaana (hyvää porrastreeniä se!) ja satunnaisilla toimistohommilla, josta pikkuhiljaa sitten edettiin muihin hommiin. Lisäksi tein jatkuvasti nuorempana opintojen ohessa töitä. Moni päästi itsensä helpommalla. Maisterin tutkinnon yliopistolle viimeistelin äitiyslomalla.


Hyvä työpaikka ei ole tullut ilmaiseksi. Lisätuloja tuova omaisuus ei ole tullut ilmaiseksi. Säästöt eivät ole syntyneet itsestään. Elämää ei olla tarjoiltu hopeatarjottimella eteen.

Monasti kun sanotaan miten joku on ollut vain oikeassa paikassa oikeaan aikaan, tai jollain on käynyt hyvä tuuri, vähätellään sitä kaikkea työtä mitä taustalta löytyy.


Lapsuuden sosioekonominen tausta määrittää osittain sitä miten aikuiselämä muotoutuu. Ymmärrämme molemmat olevamme silti onnekkaita ja etuoikeutettuja paitsi hyvän alkuun auttaneen (tavallisen) perhetaustan, kuin myös työmarkkinatilanteen suhteen. Meitä ei ole runnellut mikään pitkäaikainen, vakava sairaus, joka helposti saattaa vetää maton jalkojen alta. Asioita jotka eivät aina ole itsestä kiinni, ei vaikka olisi hoitanut kaiken ns. "oikein".Lähtökohtaisesti tilaisuuksia ei kuitenkaan "vain tule". Niitä tehdään.


6. Päätöksiä, panostuksia


Kuten ystävämme Pirkka totesi: "Ei ole kenekään helppo lähteä. Ei koskaan."

Vaatii paljon päästä siihen tilanteeseen että uskaltaa lähteä pitkälle matkalle ja jättää kaikki vaikkakin vuodeksi taakseen, muutosta puhumattakaan.

Hitsit, joskus on ollut tosi iso päätös uskaltaa ostaa pelkät lentoliputkin. Miika se onneksi meistä aina loppujen lopuksi rohkeasti klikkailee tilauksen loppuun asti.

Joillain homma kuitenkin kaatuu pelkäämiseen ja jahkailuun heti ensikädessä. Ei päätöksenteko helppoa olekaan kun ei omista kristallipalloa.--

Ja kaikesta tästä tietysti näkyy blogin toiselle puolelle vain mahtavat matkat, suuret seikkailut ja hienot maisemakuvat.


Minä olen himputin iloinen siitä että uskallettiin lähteä maailmanympärimatkalle vuodeksi, olkootkin että sen rahan sijoittaminen olisi ollut "järkevämpää" muuhun. Kuitenkin vähemmällä rahalla selvittiin vuoden matkasta kun mitä kotona olisi mennyt. Ei matkalla viiden tähden hotelleissa asuttu (paitsi satunnaisesti), ja valintoja joutui tekemään matkan päälläkin että sai rahat riittämään.

Rahan käyttö on monasti arvovalinta. Maksaako autoa, bensaa, isoa asuntoa, lasten harrastuksia, vaatteita, sisustusjuttuja yms. Paljon matkustavat ovat valinneet pistää rahansa muuhun kuin materiaan.

Ja oikeastaan ei ole kenenkään asia miettiä mihin joku toinen rahansa pistää.


Elämyksiin, elämään ja henkiseen pääomaan sijoittaminen ei koskaan ole huono juttu.


Travel is the only thing you buy that makes you richer.
Kuulostaako ihan täysin utopistiselta? Kuulostaako siltä että tilaisuus "vain tuli", että helposti meni ja matkailemaan pääsee vain jos on sikarikas?

Reissaatko itse paljon, ja mitkä on parhaat säästövinkkisi reissukassan kartuttamiseen?PS. Iltalehden uutisessa ollut brittiläinen Kris on ääriesimerkki siitä miten matkustaminen voi olla todella halpaa, ellei ilmaista. Kris muuten yöpyi Helsingissä ollessaan sohvallamme. :)

61 kommenttia:

 1. Mulle jopa vanhemmat ovat sanoneet että ei mulla tule olee varaa matkustaa niin paljoa kuin lapsena. Meidän reissut kun on pitkälti ollut isäni hyvätuloisesta työstä. Sain auton ja työpaikan noin puolivuotta sitten ja samoihin aikoihin hankin s-etukortin. Vaikka en niin usein s-kaupoissa käykkään (ei ole pientä kauppaa lähellä ja prismaan ei aina jaksa mennä jonottaa) joten suurin osa bonus rahoista on bensoista. Mutta puolessa vuodessa on kerääntynyt jo 90e, ja aijon vielä siirtää sekä vaakuutukset että puhelinlaskut niin että kertyy bonuksia. Kyllähän satasellakin saisi jo lentoliput jonnekkin eurooppaan. Muutama vuosi niin pääsee pidemmällekkin. + sitten palkasta säästetyt rahat yms. Bonukset säästän kaikki matkailua varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki on kotiinpäin, satasella tosissaan pääsee jo jonnekin Eurooppaankin, varsinkin kun tarjoushaukkana kyttää hintoja. :)

   Menee ihan varmasti hetki ennen kuin kotoa poismuutettua pääsee reissaamaan jos perhe on muuten ollut liikkuvaista sorttia, mutta jossain vaiheessa kun peruskuvio alkaa olemaan kohdillaan niitä matkojakin ehtii taas ajatella.

   Poista
 2. Juuri näin! Kyllä unelmien eteen joutuu tekemään töitä. Meillä ihan sama juttu, vaikkei nyt mitään kk pidempiä matkoja olekaan tiedossa, niin säästötavat ovat kutakuinkin samat. Ei todellakaan haalita materiaa, vaan ostetaan tarpeeseen, mieluummin laatua kuin krääsää ja joka kk loput menee säästöön.

  Loisto postaus Gia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Rimma! ♥

   Se on jotenkin kumma että monasti kuvitellaan että ne reissurahat "vaan tulee" jostakin, tai mahdollisuus lähteä. Ja maailmahan on krääsää täynnä ihan ostamattakin. Nyt on ollut ihana fiilis kun kamoja purkaessa on todennut ainakin kolmasosan olevan niin hyödytöntä että saa mennä. Ero tavaroista on asettanut ne vähän uuteen perspektiiviin. Suorastaan vapauttavaa kun kaappeja seisoo tyhjillään.

   En aio täyttää niitä, vaan mielummin laittaa rahat siihen että täyttää sielun uusilla muistoilla!

   Poista
 3. Kyllähän se näin on, että ulkopuoliselle se varmasti näyttää siltä, että kappas, tuossa tarjottimella on maailmanympärysmatka. Tai meidän tapauksessa puolet vuodessa Thaimaassa asuminen. Hyvin paljon samanlaisia elementtejä meidänkin elämässä on, jotta tällainen tyyli olisi mahdollista. Ja tiedän, että se herättää paheksuntaa, vaikka harvemmin sitä kukaan tulee päin naamaa sanomaan. Mutta jokaisen elämä on valintoja täynnä ja rahan käyttö on pitkälti riippuvainen niistä. Hyviä pointteja olit koostanut ja ihanan neutraalisti, vaikka nuo kommentit varmasti nostivat vähän kierroksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enemmän oikeastaan nauratti niitä lukiessa. Vähän niin että eikö nyt ole elämässä parempaa tekemistä kun katkeria kommentteja kirjoitella, tai myöskään tuntea kateuden piikkiä lihassaan. :) Silti, varmaan ihan hyvä avata ettei nämä asiat nyt mitenkään itsestään ainakaan meille vaan taianomaisesti jostain ilmestynyt.

   Diggaan muuten teidän tyylistä tosi paljon. Pidemmän aikaa kun paikoillaan, ehtii paremmin tutustuakin ympäristöön eikä vaan turistina vedellä ympäriinsä. Ja on varmaan sikäli helpompaakin että pääsee olemaan vähän kotoisimmissa tunnelmissa kun ei tarvitse vaihtaa paikkaa jatkuvasti ja pakata ja purkaa rinkkaa!

   Lokoisa eloja sinne auringon alle teille molemmille! ♥

   Poista
 4. Ihan mahtava reissu ollut teillä! Varmasti kannatti lähteä. Ja totta joka sana, vaatii uskallusta lähteä tuollaiseen reissuun. Tästä tulette olemaan iloisia koko loppuelämänne ajan, muistoja ja kokemuksia ei kukaan voi ottaa teiltä pois. Hyvä te! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, mahtava kommentti, kiitos Piia! ♥

   Näitä muistoja ei hevillä pyyhitäkään, ja vielä löytää monasti itsensä miettimästä että 'hetkinen, oltiinko me tuolla, ja tuollakin? Ihanko tosissaan?'. Ehkä tämän joskus vielä tajuaa. :)

   Poista
 5. Ihmiset ovat niin hassuja :DD!

  VastaaPoista
 6. Mitään ei hautaan saa, joten henkiseen pääomaan kannattaa satsata eli matkoihin. Palo on nähdä niin paljon kuin mahdollista. Moni muukin voisi, mutta asiaa jarruttaa pelko, oravanpyörän ja arkisten rutiinien tuoma turvallisuus Te rohkenitte, hyvä te! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän on juurikin näin. Elämä kannattaa elää, kerran kun sen vaan saa tehdä, eikä liikaa rakastua tavaroihin. Fiksu kommentti, Tiia! ♥

   Rutiinitkin tuntuvat tällaisen jälkeen ihan hyvältä, ja on kivaa päästä omaan kotipesään takaisin rauhoittumaan, mutta johan se on kaksi seuraavaa matkaa tiedossa. Täältä on hyvä lähteä ja tänne on hyvä palata.

   "I haven't been everywhere yet, but it's on my bucket list." :)

   Poista
 7. Hyvin kirjoitettu ja niin totta! Matkustaminen se vasta rikkautta onkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja juurikin niin. Se on vaan vähän erilaista rikkautta, mutta vieläkin arvokkaampaa. ♥

   Poista
 8. Hyvä kirjoitus. Mutta hassua silti, että eniten tässä teidän mahtavassa seikkailussanne (jonka vielä jaoitte muiden kanssa, kiitos siitä) keskustelua herätti raha. Nostiko se kuuluisa suomalainen kateus päätään?

  Itse olen seurannut teitä jo Mustikkasmoothie -blogin aikana, eikä ikinä ole tullut "onpas noi ökyjä" fiilistä. Tilanteenne on hyvin samanlainen kuin meidän perheellämme. Kaikki on itse hankittua, kaikki on ollut kovan työn ja valintojen tulosta. Kyllä verottaja Suomessa huolehtii, että työllä on vaikea varsinaisesti rikastua. Mutta. Sehän ei estä elämästä isolla eellä. :)

  Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellä kävi myös mielessä että ensimmäisenä aina mielessä asioista raha. Tietysti koska aika on pitkä kuin normilomalla, on järjestelytkin sen mukaiset. Iltalehden lukijat olivat huomattavasti positiivisempia ylipäänsä matkaan, mutta sielläkin useimmiten kommentit pyörivät nimenomaan tilin saldon ympärillä. Se ei kuitenkaan tuntunut varsinaisesti kateudelta. Aamulehti oli ihan omaa luokkaansa. :)

   Hei, onpas mahtavaa kuulla että siellä on todella pitkäaikainen lukija ruudun takana! Onpa tosi kiva kuva ettei aiemminkaan ole tullut mitään öykkärifiilistä. Elämiseenkin on niin monta polkua, jotkut tosissaan arvostavat sitä isoa taloa tai autoja enemmän, ja mikäs siinä. Pääasiahan on että jokainen on elämässään onnellinen ja nimenomaisesti elää sitä Elämää. Jatketaan me sitä. ♥

   Poista
 9. Tästä tuli niin hyvälle tuulelle! Todellakin, Aamulypsy sai teidän reissuun lähdön kuulostamaan niin helpolta, kuin sen olisi päivässä päättänyt, että nytpäs reissuun lähdetään kun on aikaa ja rahaa. No eihän se ihan noin mene.
  Juuri niinkuin Tiia K sanoi, mitään ei saa hautaan mukaan. Parempi katsoa kuin katua ja lisäksi tuo minunkin lemppari: vain reissaaminen tekee rikkaammaksi. Niin minustakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun se reissuun lähtö oliskin ollut noin helppoa! :D

   Muistan vaan sen tunteen kun saatiin vihdoin kämppä tyhjennettyä ja muutettiin pariksi päiväksi asumaan kavereiden vierashuoneeseen - nukutti vaan ihan simona. Siihen päälle vielä pitkä lentomatka Nepaliin ja heti piti alkaa reissuelämään totuttautuminen. Meni pitkään oikeasti palautua siitä.

   Että jooei, ei tullut ihan sormia napsauttamalla! :D

   Elämykset saa kiikkustuoliin edes. Ja mikään ei ole parempaa kun se tunne Elämisestä. Taidatkin ehkä tietää mitä tarkoitan. :) ♥

   Poista
 10. Rahan käyttö on usein arvovalinta, mutta myös osoitus rohkeudesta elää elämäänsä eri tavalla kuin muut! Olen blogianne seuraillut sivuista ja ihaillut tapaa jolla lapsiperhe voi tehdä perinteisestä poikkeaviakin ratkaisuja. Kiitoksia mukavista lukuhetkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi mukavaa että olet ollut mukana matkailemassa meidän kanssa, Liisa! ♥

   Muuten tuo rahankäyttö ei tunnu erityisen rohkealta, paitsi Visa-laskuja maksellessa. ;) Ei vaan, meillä on ihan ylipäänsä sellainen periaate että laitamme rahat vain sellaisiin juttuihin mitä halutaan kannattaa. Ihan kaikessa se ei aina onnistu, mutta mahdollisimman pitkälle. Meillä on myös ollut periaate siitä ettei koko elämän tarvitse muuttua sen takia että lapsi tulee mukaan kuvioon, vaan lapselle voi siitä maailmasta opettaa monin eri tavoin. Eihän sinne synnytyslaitokselle tosissaan jää halu nähdä maailmaa tai vaikka makuaistit ravintoloidenkaan suhteen.

   Jokainen tekee kuitenkin juuri siltä kuin itsestä tuntuu hyvältä, meistä tämä on ollut ihan täydellinen malli. Oma elämä ei kadonnut minnekään, mutta sen sijan sai mukaan ihan mahtavan lisän siihen.

   Poista
 11. Voin allekirjoittaa kaiken tuon ja kyllä...koko ajan saa kuulla siitä että matkustaa. Olen lähdössä pikku reissuun su ja siitä en viitsi edes puhua duunissa, sanoin vaine että olen muutaman päivän vapaalla kun ei jaksa kuunnella rikkaasta miehestä jne. ( siis ihan tavallisia duunareita ollaan juu ) ja ihan omilla rahoilla matkustan, välillä yksin ja välillä yhdessä. Teen extrahommia ja juurikin siitä sain kommenttia myös edellis viikolla että miten sä viittit ja jaksat, no juuri siksi :) Lapseni kanssa olen matkustanut koko hänen elämänsä ajan ja ne ovat olleet hänelle myös omien sanojensa mukaan mitä suurinta pääomaa ja antanut perspektiiviä siihen että maailma ei pyöri vain sen oman navan ympärillä jne. vaikkei hän kaikkia muistakaan niin yhdessä on silti menty, voitte vain arvata miten paljon kommettia sateli kun olin hänen kanssaan välillä yksinhuoltaja ja silti mentiin...huh huh. ne arvostelijat vaan ei tiedä kuinka monta korjausompelua yms. on myöhään yölläkin joskus tehty matkakassan vuoksi, nykyään teen ravintolakeikkaa päivätyön lisäksi ja samalla maksetaan myös asuntolainaa ihan kunnallisen alan palkasta vieläpä. Mitä suuremmassa määrin se on valintoja ja arvokysymyksiä ja aika monta kaiken maailman hulluja päivää jne. on jätetty väliin ja sen sijaan menty ihmettelemään yhtä jos toista patsasta ja rantaa maailmalle. Joten olen jo kauan sitten antanut piut paut näillä sanojille kun heillä on monesti jopa paremmat saumat säästää, mutta kuten sanottu se on valintoja ja meillä valitaan näin :) Onnea siis kaikille valitsijoille. Nyt muuten mennään Lontooseen ( juu juu taas! ) ihan kirppismyynnin tuotoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kamala, olet sitten NOIN kamala ihminen ollut kaikin puolin! :)

   Oikeasti näistä kommenteistä ei juurikaan kannata välittää, ja meillekin ne aiheutti lähinnä suurta hupia. Sitten tuli kuitenkin mieleen että niin, kyllähän nämä asiat tosissaan saattaa vihkiytymättömältä vaikuttaa siltä että ne vaan tapahtuu tai kultalusikka suussa tarvitsee nyt vähintään olla, eli avataanpa pienesti mitä tällainen on vaatinut. Ja toisaalta, myöskin jotta joku toinenkin ehkä pystyy järjestelemään asiansa niin että pääsee matkaan.

   Vaikka lapsi ei aktiivisesti jotain muistaisikaan, se ei tarkoita etteikö se olisi häntä muokannut. Eikä näitä matkoja nyt aina mitenkään lapsen takia tehdä, kyllä esimerkiksi maailmanympärysmatka oli ihan vanhempien unelma. :) Hienoa että olet jaksanut yksinhuoltajanakin mennä!

   Jatka samaa rataa ja oikein ihanaa Lontoota teille! ♥

   Poista
 12. Minulle parhaiten nappasi tuo, että siinä missä matkailua usein ihmetellään tai jopa arvostellaan tapana käyttää rahaa, niin kuten totesit, niin kesämökit, veneet, isot asunnot tai autot mielletään "oikeimmiksi" valinnoiksi. Me käytämme kaikki lomamme matkailuun, emme enää tässä elämänvaiheessa voi väittää käyttävämme kaikkia rahojamme siihen, mutta kesämökistä olemme luopuneet, samoin purjeveneestä, sillä aika ei vaan riittäisi näihin kaikkiin. Eli valinnoista asiat elämässä ovat kiinni, oli se rajoittava tekijä sitten aika tai raha. Mutta turhan usein ihmiset pitävät toisten valintoja "väärinä" :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinteästä omaisuudesta kun yleensä saa myydessä jotain takaisinkin, ja joskus ne jopa nostavat arvoa. Yhden kesämökinpuolikkaan omistaneena en todellakaan enää moista kaipaa riippakiveksi. Auto tuntuisi välillä ihan hyödylliseltä, mutta siihenkin riittäisi joku pieni kesäritsa, jolla nyt pääsisi sitten vaikkapa golf- ja vaelluskohteisiin näpsäkästi.

   Minua ei oikeastaan voisi kiinnostaa se vähempää mihin muut käyttävät rahansa. Saatan joskus jostain kysellä hintoja, jotta tietää missä luokissa jotkut asiat pyörivät (kuten matkoissakin!), ja sitten taas tietää haluaako sellaista itselleen vai ei. Onneksi lähipiirissä ei ole ollut erityisen tuomitsevaa porukkaa. Moni kyllä kyseli joskus eikö me aiota koskaan ostaa isompaa asuntoa, mutta se on aika pientä.

   Miten muuten teillä Pirkko, lähipiiri on varmasti jo tottunut, ellei jopa hyvin samanhenkistäkin?

   Poista
 13. Ainiin! Olis muuten kysymys vielä tuosta kämpän vuokralle laittamisesta. Vuokrasitteko ihan kalustettuna vai miten? Pohdin vaan kuinka paljon mahtaa vuodessa sitten mennä varaston vuokraan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli osittain kalustettu tämä asunto, eli vuokralaiset saivat pitää ne jutut mitä halusivat, loput vietiin varastoon. Ulkopuolisia varastoja ei onneksi tarvittu, niitä löytyi tarpeeksi tuttavapiiristä. Oltiin kysytty myös sellaisesta tarjous ja puolisentoista tonnia olis kustantanut. Jäi siis sekin touhutonni matkalle käyttöön. :)

   Poista
 14. Hieno kirjoitus, itsekin saanut kuulla elämän aikana todella paljon siitä, miten oikeasti kenelläkään ei pitäisi olla varaa matkustaa pitkiä reissuja, ellei joku ojenna siihen rahoja tarjottimella. Kyse on kuitenkin omista valinnoista ja kun osaa vähän katsoa rahan perään, suunnitella, haaveilla ja tehdä asioille jotain, niin kyllä ne asiat saa onnistumaan. Teidän maailmanympärys reissun rahat saa moni menemään ihan vain kaljotteluun ja kahviloissa istumiseen. Siksi monelle voi olla utopistinen ajatus, ettäkö muka oikeasti voi ihan tavan tallaajalla olla varaa lähteä reissuun. Hienoa, että se teiltä onnistui. Tämä teksti myös varmsti valotti monelle vähän enemmän sitä totuutta matkan takaa. Kaiki ei ole aina helppoa, mutta ahkera ja innokas matkaaja näkee vaivaa asioiden eteen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin, monet eivät edes ymmärrä miten rahat valuvat käsistä ja mihin asioihin. Kyllä se ponnisteluja vaatii kerätä kassaa, mutta sitkeys ja ponnistelut myös palkitaan.

   Ne ihmiset, jotka ovat valmiita tekemään uhrauksia intohimojensa ja unelmiensa suhteen, saavuttavat ne ainakin huomattavan helpommin kuin ne, jotka ei asialle tee mitään. Ehkä se ei sitten koskaan kovinkaan kummoinen unelma ollutkaan.

   Ja sitten kannatta myös olla vähän varovainen siinä mitä unelmoi - ne unelmathan nimittäin saattavat oikeasti käydä toteenkin. :)

   Poista
 15. Todella hieno postaus! Uskomatonta, että ihminen ei saa käyttää rahojaan mihin tahtoo (ovat ne sitten miten tahansa ansaitut). Kannattaa olla ylpeä siitä että et annata moisten kommenttejen lannistaa itseäsi tai teitä. Ne ihmiset joiden mielestä matkailuun sijoittaminen on turhaa, eivät selvästi ole kokeneet niin loistavia matkoja kuin me. Kukaan, joka oikeasti ymmärtää ei väitä etteikö matkailu toisi siihen sijoitetun rahan arvoisia kokemuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saana! ♥

   Niin paljon kurjempiakin juttuja on elämässä tullut vastaan että tämä nyt on ihan pikkujuttu. :) Lähinnä ehkä tossa ihmetyttää ihmisten ajattelemattomuus siitä ettei mikään asia tule ilmaiseksi, ja tuomitaan muiden elämäntapa.

   Olet kyllä niin oikeassa siinä että kukaan, joka koskaan on matkustanut edes ruotsinlaivaa pidemmälle (tai miksei vain sinnekin) tietää että matkoista saa vastineeksi rahoilleen moninkertaisesti sen kaiken.

   Poista
 16. Hyvä kirjoitus. Kuten sanottua, yllättävän monelle nämä olisivat valintakysymyksiä, mutta sitten on valittu ne uudet autot ja hulppea asunto, ehkä purjevene ja lomamökkikin. Sillä rahalla helposti pääsisi näkemään maailmaa, jos sitä vain tarpeeksi haluaisi. Kaikkea kun ei voi kuitenkaan kuin aivan pieni osa ihmisistä saada.

  Tosi kiva oli seurata teidän maailmanympärimatkaa - kiitos tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskihintaisella purjeveneellä ja lomamökillä kiertäisi muutaman vuodenkin maailmaa parhaimmillaan. Valintoja, valintoja, ellei sitten satu olemaan oikeastikin ökyrikas. :)

   Kiitos Lotta kun olet niin aktiivisesti ollut matkalla mukana! ♥

   Poista
 17. Ihan mahtava postaus. Tuttuja kysymyksiä ja tuttuja vastauksia. Jotkut laittaa rahansa uusimpiin trendeihin, toiset kasvattaa henkistä pääomaansa matkustamalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, meille kaikille on elämässä niin eri asiat tärkeitä.

   Siistiä että löysit itsesi tänne paitsi lukemaan, myös kommentoimaan! ♥

   Poista
 18. Voi suomalaiset sentään! Päällimmäinen tunne noita kommentoijia kohtaan on kyllä myötähäpeä. Miksi suomalaiset ovat aina niin kateellisia toisilleen? En minäkään jaksa enää työpaikan kahvipöydässä kertoa puoliakaan iloisista asioistani, koska suurimman osan naamat kääntyy aina nurin päin. Siis kyseessä ei tarvii edes olla mikään iso asia, pelkkä onni arjessa riittää näille kateellisille möröille. En osaa kuvitella, minkä myrskyn vuoden mittainen maailmanympärimatka aiheuttaisi!

  Olen tosi onnellinen teidän puolesta, että pääsitte tekemään noin upean reissun, joka vielä vastasi unelmianne ja kerrytti teille kasapäin ihania muistoja. Elämä on ainutlaatuista ja tarkoitettu elämistä varten. Me teemme itse omat valintamme ja jokainen meistä elää omia unelmiaan varten. Kiitos, että pidätte tätä blogia, jaatte kuvia ja ajatuksia ja kannustatte tavoittelemaan unelmia. Olen kommentoinut ihan liian harvoin mutta kaikki tekstit on luettu, osa monesti. Me lähdetään tammikuussa Kuubaan, osittain kiitos teidän inspiraation. :) Voitte vaan kuvitella, että en ole kertonut matkasta juuri kenellekään. ;)

  Oli minulla paljon muitakin ajatuksia tästä mutta kirjoitan tabletilla ja tämä on liian hankalaa!:D tuo ylempänä esitetty kysymys kämpän vuokraamisesta matkan ajaksi kiinnostaa täälläkin päässä. :) ja budjetti tietysti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin kuule hyvä kysymys! Itse luulen että se tulee jotenkin paitsi geeneissä, myös meidän kulttuuriperimässä. Jotenkin täällä omassa onnellisessa elämässäni olen kuvitellut kateuden olevan katoava luonnovara, kun en sitä niin paljoa omassa elämässäni ole joutunut kohtaamaan. Itse pyrin olemaan muuntamaan kateuden aina positiiviseksi - kysymällä miten joku on saanut tehtyä sen mitä itsekin haluaisin tehdä, ja ottanut siitä opiksi! Eihän se minulta ole pois jos joku pääsee unelmiaan toteuttamaan, päinvastoin.

   Onpa ihan tosi kiva kuulla että olet ollut matkalla mukana, ja viihdyt toivottavasti jatkossakin! ♥ Mukavaa kun kommentoit nyt. :)

   Kämppä olis siis osittain kalustettuna vuokrattu, mutta vuokralaiset itse päättivät mitä halusivat pitää. Budjettiin palaan vielä myöhemmin useammallakin postauksella, joista yksi on matkan kokonaisbudjetti! Se pitää vaan kunnolla laskea auki, jotta tiedetään tarkat luvut. Visalaskuja nyt toistaiseksi iloisesti matkakrapuloissa täällä maksellaan. :)


   Ja hei, nyt olen tuosta Kuubasta kyllä vähän kade, koska me ei vaan mitenkään jaksettu raahat peppujamme sinne Floridasta! :D Pitäkää ihan mahtava reissu siellä! ♥

   Poista
 19. Se on muuten hauska, miten ne, jotka matkustavat myös paljon, eivät koskaan ihmettele sitä, miten toisella on varaa. Valinnat!

  VastaaPoista
 20. Tein kuulkaa tässä viimeisten 5 päivän aikana melkoisen matkan. Kuljin koko huikean reissunne läpi muutamassa päivässä. Löysin bloginne vahingossa muutama päivä sitten. Jäin koukkuun ja selasin läpi joka ikisen blogikirjoituksenne, osan luin tarkemmin ja osan vain silmäilin. Oli mukava tutustua noin aurinkoisiin, kauniisiin ja fiksuihin ihmisiin kuin te Giia ja Miika. Ja voi niitä maisemia, voi maailman itkettävää kauneutta!

  Matkan varrella mietin paljon omia haaveitani, mahdollisuuksiani ja valintojani. Tuollainen matka ei olisi meidän 7-henkiselle perheellemme millään tavalla mahdollisuuksien rajoissa. Mutta ei sitä oikeastaan estä raha, eikä edes perheemme suuri koko, ennemminkin kysymys on seikkailunhalun, organisointikyvyn ja rohkeuden puutteesta. Ei, maailmanympärysmatka ei vain ole meidän juttu. Mutta saitte minut miettimään niitä matkoja ja haaveita, jotka ovat meille sopivia ja jotka odottavat vain toteuttamistaan. Ja luulen saaneeni teiltä tartunnan sellaiseen ajatusmalliin, että elämä on liian lyhyt siihen, että jättäisi ne omaa onnellisuutta lisäävät ja meidän perheelle sopivat haaveet toteuttamatta. Kiitos siitä! Ainakin luulen, että tänä jouluna joulupukki taitaa tuoda koko perheelle lahjaksi keväällä toteutuvan viikon omatoimimatkan Kreetalle tai Sisiliaan... <3

  - Päivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt kyllä, voi että mikä kommentti Päivi! ♥

   Onpa ihan huikeeta se että olet kahlannut blogin kokonaan läpi! Ja tiedätkö mitä? Meidän reissujen juttukavalkaadi ei edes ole kokonaisuudessaan ulkona, kun tuolla matkan päällä ei ehditty kaikkea edes kirjoittaa - tiedossa siis vielä paljonkin lisää materiaalia, paitsi tästä, myös tulevista matkoista, joita on kaksi ainakin tiedossa.

   Minä liikutun ihan kyyneliin asti näistä sanoista. ♥


   7-henkisenä perheenä tällainen matka olisi varmasti monella tapaa huomattavasti haastavampi, tällainen on haastavaa jopa vaikka kahdelle aikuisellekin. Lisäksi en ole ihan varma olisiko meilläkään ollut rohkeutta lähteä jos olisimme tienneet etukäteen paljonko tämä vaatii. Todennäköisesti olisi silti, sillä se oli meidän Suuri Unelma, asia joka vaan piti saada tehtyä. En yhtään ihmettele että ihmiset jättävät vastaavanlaisen tekemättä, sillä sen jaksaminen kyllä vaatii varsin vahvaa paloa.

   Teidän joululahjasuunnitelmat kuulostaa todella hyvältä! Meidän pitää vähän koko perheen kesken neuvotella milloin tällä kokoonpanolla seuraavan kerran lähdettäisiin. Yksin olen jo lähdössä ja parisuhdematkaakin ollaan jo vähän suunniteltu, mutta perheen pienin ei taida olla kovinkaan innoissaan pakkaamassa pientä reppuaan uudestaan.

   Onpa mahtavaa että meillä lukijoista löytyy noin siistejä tyyppejä!

   Poista
 21. Olen niin samaa mieltä siitä, että on jokaisen oma valinta, mihin rahansa käyttää. Itse olen valinnut ison ja kalliin asuntolainan, mutta sen päälle yksinasuvallakin on ollut mahdollista säästää jokavuotiseen matkusteluun, kun on tinkinyt esim. autosta eli jättänyt sen kauppaan. Tämän hetkiseen maailmanympärimatkaan säästin noin vuoden kiinnittämällä enemmän huomiota kulutukseeni sekä tinkimällä viime talven ja kesän matkustelusta. Matkalla voi myös tehdä vaikka satunnaisesti töitä jos raha on tiukassa. Toistaiseksi itse olen pärjännyt loistavasti vaikka vasta reissun alkupuolella olenkin. Myös reissun aikana voi tehdä valintoja kulutuksen suhteen.

  VastaaPoista
 22. Olen niin samaa mieltä siitä, että on jokaisen oma valinta, mihin rahansa käyttää. Itse olen valinnut ison ja kalliin asuntolainan, mutta sen päälle yksinasuvallakin on ollut mahdollista säästää jokavuotiseen matkusteluun, kun on tinkinyt esim. autosta eli jättänyt sen kauppaan. Tämän hetkiseen maailmanympärimatkaan säästin noin vuoden kiinnittämällä enemmän huomiota kulutukseeni sekä tinkimällä viime talven ja kesän matkustelusta. Matkalla voi myös tehdä vaikka satunnaisesti töitä jos raha on tiukassa. Toistaiseksi itse olen pärjännyt loistavasti vaikka vasta reissun alkupuolella olenkin. Myös reissun aikana voi tehdä valintoja kulutuksen suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkustaminen ei tosissaan tarkoita sitä ettei muuhunkin voisi olla varaa, ja omistuasumisessa kuukausierät joustaa helpommin kuin vuokralla. Oma asunto on sentään jokseenkin fiksu panostus, se kun saattaa nostaa arvoa vuosien kuluessa, auto sen sijan harvemmin.

   Todella suuri respect että olet lähtenyt yksin vetämään maailmanympärimatkaa! Ei se aina helppoa ole porukassa tai parinakaan, mutta ei liene yhtään sen iisimpää yksin.

   Meillä oli takaporttina myös tuo työn tekeminen matkalla jos reissukassa pohja olisi alkanut pahasti häämöttämään, mutta onneksi osattiin sen verta budjetoida ettei ollut tarvetta. Ja onhan tämä tietysti aika lailla hyväosaisen vinkumista, mutta kurjaahan oli istua matkaa edeltävä talvi koti-Suomessa kun jatkuvasti satoi ja oli mustaa ja harmaat, kun on tottunut käymään joka talvi jostain hakemassa vähän aurinkoa. Niin niitä säästöjä kuitenkin syntyy sitten suurempaan unelmaan.

   Isosti tsemppiä sinne rtw:lle, nauti ja ota kaikki irti minkä pystyt! ♥

   Poista
 23. Kovaääniset taputukset tälle tekstille! Pidin paljon siitä, että asuntolaina ja omistusasuminen ei teillä ole toiminut tekosyynä. Tuntuu, että liian usein nämä laitetaan vastakkain, vaikka se asuinseutukin on myös jokaisen oma valinta ja sen kämpän voi kyllä laittaa vuokrallekin reissun ajaksi ja saada matkarahaa joka kuukausi. Muutenkin pitkäjänteisen työn ja ajan merkitystä ei voi korostaa tarpeeksi. Ei kukaan säästä kuukaudessa maailmanympärimatkan rahoja, aikaisin se on aloitettava. Unelmien eteen jokainen kuitenkin tekee takuulla kaikkensa, unelmat ne vain eroavat toisistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teea! ♥

   Tosi moni aina valittaa että perhe sitä ja tätä, ja sitten asuntolaina sitä ja tätä, ja ei me siksi voida. Voi tietysti olla että tietynlainen asunto ON huomattavan paljon vaikeampi saada vuokralle, mutta sehän on ollut tiedossa jo siitä asti kun asunnon ostaa. Eli tietynlainen valinta sekin, ihan kuten sanoit.

   Ja se on just niin että yleensä minkä tahansa unelman eteen joutuu tekemään pitkäjänteisesti työtä, mutta se on se hinta mikä siitä on maksettava. Monet eivät ole edes ajatelleet niin pitkälle, että miettisivät mikä unelma on, se on se ihan ensimmäinen askel. Ja sitten asialle pitää tosissaan alkaa aktiivisesti jotain tekemäänkin jos haluaa sen käyvän toteen. :)

   Poista
 24. Täytyy tähän itsekin sanoa että hyvin tiedän tuntemukset. Itse en lähinnä nyt ehkä maailmanmatkalla ole, mutta 5v sitten aloitin opinnot sveitsissä (omasta pussista, lainaa ottaen yms.) ja siten saaut työpaikkoja Kyprokselta, Californiasta, Lontoosta ja nyt tällä hetkellä Ausseissa. Ei näin keksi-kakskymppisenä missään rahoissa uida, mutta olen ollut sen verran "onnekas" että vanhempani ovat jo pienestä pitäen opettanut mulle mistä sitä rahaa tulee ja että sitä ei saa ilmaiseksi. Nyt kun taas olen opintojen äärellä sitä rahaa on taas sen verta vähempi, mutta matkan varrella on tosiaan oppinut jo budjetoimaan sen verran hyvin, että kyllä tässä kaden työpaikan duunimäärällä osaan sen pienoisenkin pennin säästää.
  Se on vaan jännää miten niin moni suomessa katsoo, että "jaha siellä se on ilman huolen häivää ja matkustelee" kun siellä taustalla on niin paljon muitakin asioita. Monta kertaa omat hermot ovat aina välilä ollet että miksi en vain jäänyt suomeen, säästänyt tätäkin (melkein asunnon verran) rahamäärää ja elelisin ilman huolen häivää, mutta tosiasia on se, että jos olisin jäänyt Suomeen, en olisi kokenut näitä mahtavia asioita mitä olen nyt saanut kokea, tutustunut moniin erilaisiin ihmisiin ja ennen kaikkea oppinut itsestäni näin paljon.

  Pointsit teille todellakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei pointsit sulle sinne että olet jo nuorena tajunnut lähteä maailmalle! Itseltä jäi se vaihe jotenkin väliin kun piti tehdä töitä ja opiskella samaan aikaan ja oli mukamas niin kiire saada koko elämä pakettiin kerralla. Kuulostaa siltä että olet todellakin tehnyt elämästäsi sellaisen kun olet halunnutkin!

   Taitaa olla niinkin että fb:n ja kaikkien somekanavien myötä, muiden elämä on alkanut näyttäytymään enemmän huolettomana ja helppona kun sinne helposti laitetaan vaan parhaat palat. Sen takia tämäkin postaus lienee ihan hyvä, valottaa hieman sitä ettei kaikki tosissaan ole ilmaiseksi tullut.

   Sinne mahtaviin Ausseihin terkkujä kirpakasta mutta kauniista Suomen syksystä, ja keep on rockin'!

   Poista
 25. Kiitos matkasta kanssanne, on ollut ilo ja kunnia saada olla mukananne. Olette aika monelle ihmiselle antaneet saman mahdollisuuden, maailman ympärimatka, hassua kun se on näin helppoa koti sohvalla ��
  Olen ollut onnekas lapsesta lähtien sillä olen päässyt näkemään maailmaa, oppimaan paljon sellaista mitä kotimaassa ei koskaan voi oppia elämästä. Matkustaminen ja maailman näkeminen on pääoma ja rikkaus, jota ei rahalla voi määrittää. Maailmalle lähtö vaatii aina rohkeutta, joillekin jo naapurimaahan meno on iso juttu. Se ensimmäinen askel on aina se vaikein. Kun on maailmalla ollut, tuntuu sinne aina olevan kaipuu, palo lähteä. Tätä paloa on elämäni nyt, säästöliekillä rahaa säästäen kunnes pääsen jonnekin, ihan sama minne, maailma odottaa. Matkustus ei ole ilmaista, mutta ne jotka haluavat keksivät keinot miten rahat siihen saadaan kasaan. En ihmettele tuota kohua joka rahasta ja teidän "ökyrikkaudesta" on nousut, tämä maa on kateellisten kansoittamaa, aina joku näkee toisen tekemisissä jotain epäsopivaa. Harvoin halutaan nähdä pintaa syvemmälle, harvoin halutaan oppia ja ottaa selvää...voisinko minäkin? On helpompi tuomita. Ainoa asia miksi itseäni on kiinnostanut reissunne aikaiset rahat ja tulot, on ollut juuri se että olen haalinut tietoa, kuinka paljon tarvitsee rahaa missäkin, minkälainen hintataso on paikassa x. Keneltä se muuten on pois vaikka jollekin raha sataisi puusta ja sen rahan laittaa matkustamiseen...naapurilta, työkaverilta, serkulta, kummilapselta, täysin tuntemattomalta ihmiseltä??? Se ei ole keneltäkään toiselta pois. Ehdottomasti olen sitämieltä että muita ihmisiä on hyvä auttaa mahdollisuuksien mukaan, mutta myös tällä maailmallaololla moni auttaa siellä paikallisia ihmisiä. Kaikki auttaminen ei ole rahasta kiinni tai rahan antamista, oikeastaan olen sitämieltä että suurin auttaminen on ihan jotain muuta kun rahaa.
  Ystäväni oli juuri miehensä kanssa puolisenvuotta maailmaa kiertämässä ja voi kuinka olin onnellinen heidän puolestaan. Sain kuvia reissusta, kun hyvin tuntee toisen ihmisen ja ajatusmaailman pääsin kuviin niin sisälle kun olisin itse ollut paikalla. Toisen onni ei ole minulta pois, päinvastoin heidänkin onnestaan sain itselleni onnentunteita. Olen niin onnellinen myös teidän matkastanne, siitä että te teitte sen mitä halusitte, uskalsitte ja onnistutte. Kylvitte rohkeuden siementä moneen kotiin, uskoa unelmien toteuttamiseen, lisäsitte päättäväisyyttä, autoitte lisäämään paikkoja listaan "pakko päästä tänne", ja mikä parasta saitte hymyn huulille. Kiitos koko perheellenne ja mahtavaa pakkastalvea kaken sen lämmön jälkeen ❤️ -Joanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten viisaita sanoja, joka ikinen Joanna!

   En varsinaisesti itsekään ihmettele että monella tuntui ajatukset heti pyörivän rahan ympärillä näitä uutisia lukiessa, koska niin tuntuu suomalaisella usein liikkuvan - eikä suinkaan rakentavassa mielessä, vaan nimenomaan ihan muussa. Iltalehden kommenteissa oli tosin ihan erilainen sävy, siellä lähinnä todettiin että itsekin lähtisi jos olisi mahdollisuus. Usein ei vaan ymmärretä että mahdollisuus kyllä saattaisi olla jos niin oikeasti haluaisi, koska rahat laitetaan johonkin ihan muuhun kun matkustamiseen. Eikä siinä ole mitään väärää, mutta on virheellistä olettaa että kaikki on tullut helposti ja ilmaiseksi. Suomalaisilla on myös usein ongelma se että jäädään tuijottamaan pelkkää summaa, ja joko kauhistellaan sen suuruuta ymmärtämättä mitä sillä saa.

   "Knowing the price of everything and the value of nothing."

   Juuri kuten sanot, ensimmäinen askel on vaikein. Se päätös siitä että nyt tämä todellakin tehdään. Ihan sumussa, tietämättä mistään mitään pitää tehdä päätöksiä isoistakin jutuista, ja se henkisen kynnyksen ylittäminen on vaikeinta. Se pätee asiaan kuin asiaan. Tuskinpa on helppo päätös ottaa harteilleen vaikkapa talon rakentamistakaan. Kaikki kunnia niille jotka sen uskaltavat tehdä. :)

   On ollut tosi mahtavaa huomata miten kuitenkin löytyy myös paljon sinunkaltaisia ihmisiä, jotka oikeasti ovat jaksaneet matkata mukana, iloita meidän kanssa, elää niitä huonompiakin hetkiä, ja pysyä mukana matkustamassa. Kiitos siitä sinulle!

   Pakkaset ja kylmä ei haittaa lainkaan, nyt kun saa taas ympäröidä itsensä ystävistä ja läheisistä. Ja tokihan jo seuraavat reissut siintää silmissä, pari on jo varattukin! :)

   Kaunis, lämmin ja suuri kiitos kun olet elämässä mukana täällä blogissa ja siitä että olet juuri tuollainen sinä! ♥

   Poista
 26. Voi että miten hyvä postaus! Tällaiset konkreettiset esimerkit toivottavasti avaa ihmisten silmiä. Monet ei tajua ollenkaan, kuinka iso henkinen prosessi lähtee käyntiin sillä sekunnilla kun alkaa tällaisesta matkasta unelmoida. Myös sellainen "eihän kenellekään taviksella ole rahaa" -ajattelu, johon tässäkin viitattiin, on hassua. Rahan käyttö on valintoja toistensa perään, eikä sen pitäisi olla (henkinen) este kenenkään unelmille. Tietenkin maailmassa on valtava määrä ihmisiä, jotka joutuvat elämään kädestä suuhun, mutta jos on mahdollisuus tienata ja säästää edes vähän, saa jo ihmeitä aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä voi tällaisen postauksenkin jälkeen olla vaikea ymmärtää miten suuri se henkinen kynnys on. Siihen meni aikaa vatvoessa todella pitkään, miettiä mitä, miten, voiko, eikö voi, onko järkevää, kannattaako, nyt, joskus mulloin, mitä sitten, mutta kun se pohdinta saatiin tehtyä ja rohkeus kerättyä, sitten alettiin toteuttamaan. Ja sekin osa on aika uuvuttavaa ja aikaa vievää, tosin tietää tekevänsä asioita oman unelman eteen. Se kannustaa.

   Toivon mukaan tällä pystyy paitsi avaamaan silmiä, myös inspiroimaan muita tekemään unelmista totta. Koko maailmaa ei voi yksi ihminen pelastaa, mutta myös matkaillessa voi asioita tehdä sen puolesta. Ihan pelkästään paikallisten tukeminen turistina ollessa on osa sitä. Harva tulee sitäkään ajatelleeksi.

   Kiitos kaunis näistä sanoista! On aina niin hienoa huomata että ihmiset sittenkin ajattelevat näitä asioita, ja ihan fiksustikin. ♥

   Poista
 27. Voi miten hyvä kirjoitus (taas!) Meillä tulee ensi vuonna ajankohtaiseksi asunnon vaihtaminen ja olemme pitkään miettineet minkä asumisratkaisun valitsemme. Päätimme unohtaa omakotitalohaaveet ja pysyä rivi/puutalossa niin lähellä työpaikkoja ja palveluita että pärjäämme yhdellä autolla. Myös neliöistä päätimme tinkiä. Tällä ratkaisulla toivotaan että pystytään jatkossakin tekemään yksi pidempi reissu vuodessa (ja pieniä reissuja toivottavasti päälle). Ja kyllä, lapsen kanssa ja tulevaisuudessa toivottavasti lapsien. Te ja tämä blogi on vielä vahvistanut tätä päätöstä entisestään, kiitos siitä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kuvastuu juuri se asia mistä on kyse tässäkin postauksessa; valintoja, valintoja ja valintoja. Omakotitalokin olisi varmasti ihana, mutta jos rahat ei riitä kaikkeen, sitten pitää miettiä mitkä asiat olikaan niitä tärkeitä itselle. Meitä on useasti huvittanut kun erityisesti vanhemman polven ihmiset aktiivisesti ovat jaksaneet kysellä että millonkas me nyt muutetaan, kun lapsi ja kaikkea, ymmärtämättä että tämä on nyt ihan oikeasti sitä mitä me elämältä halutaan - ei jatkuvaa kunnostamista, pihan haravointia, nurmikon leikkaamista, kattoremppoja ja ties mitä.

   Onpa tosi hienoa (ja ehkä vähän jännittävääkin!) kuulla että ollaan voitu antaa tietoja päätöksentekoalustaksi teille! Toivottavasti olette tyytyväisiä siihen miten elämänne järkkäätte, ja miksi ette olisi. :) Parasta tässä elämässä on myös se, että aina voi muuttaa mielipidettään ja tehdä asiat toisin jos ensimmäinen päätös ei tuntunutkaan hyvältä.

   Aivan ihania matkoja teidän koko perheelle! ♥

   Poista
 28. Loistava teksti! Juuri näin, mikään ei pääosin kenellekään tule ilmaiseksi vaan asioiden eteen täytyy tehdä töitä. Ja kyllä ne rahat on jostain muusta pois kun intohimona on matkustelu, mutta ainakin meitä kiinnostaa nimenomaa uusien kokemusten eikä materian kerääminen. Vaatii itse kullakin itsekuria säästää säännöllisesti ja luopua kenties samalla jostain muusta, jotta pääsee toteuttamaan tällaisia reissuja. Iso peukku teille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)

   Ellei tosissaan perintöä ole tullut etuajassa, tai onnistunut muuten kerryttämään reippaasti omaisuutta, rahan käytöstä joutuu tekemään valintoja. Jokainen käyttäkööt rahansa kuten parhaaksi katsoo - ja kokemukset ja elämykset ne on jotka meitäkin ajaa eteenpäin elämän polulla.

   On ollut todella mukavaa lukea näitä postauken kommentteja erityisesti Aamulehdessä kunnostautuneiden kommenttien jälkeen. Ei me matkoihin rahoja haaskaavat tyypit ehkä sittenkään olla ihan eriskummallisia tapauksia. :)

   Poista
 29. Hyvä aihe! jostain syystä kaikki eivät ymmärrä, ettei matkailu ole aina niin kallista. Asunnon vuokraan saa pk-seudulla menemään tuhat euroa tai yli, kun taas sillä samalla summalla saisi jo esimerkiksi 3kpl äkkilähtöjä etelään, puhumattakaan sitten vaikkapa Aasian vuokrista. Mielestäni silloin ei ole ihme jos ei jää matkoihin rahaa jos ns. kaikki rahat menee merkkituotteisiin, baareiluun, muihin harrastuksiin yms. Jostain pitää aina karsia ja täytyy säästää että voi reissata. Minä ajattelin toteuttaa pidemmän reissun perintörahoilla, mielestäni se on hyvä idea. Perintörahani eivät olisi riittäneet esimerkiksi omistusasuntoon pk-seudulla josta olen kotoisin. Autoakaan en tarvitse eikä ole ajokorttia. En näe järkeä olla laittamatta rahaa siihen mikä eniten kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän on juurikin niin että sitä tavis joutuu valitsemaan mihin rahansa laittaa, ja kaikki tekevät sitten omat valinstansa. Moni ei myöskään tajua kuluttavansa niin paljoa kaikenlaiseen ylimääräiseen.

   Oikein hyvä idea laittaa perintörahatkin matkailuun jos sellaisesta haaveilee eikä ole esimerkiksi asunnolle tarvetta. Muistoja ja elämyksiä ei voi kukaan ottaa sinulta koskaan pois elämästä. Ja matkailu antaa niin paljon muutakin lisää.

   Aivan superihania matkoja Susanna sinne! ♥

   Poista
 30. Tähän kysymykseen siitä millä rahalla kukin matkustaa ja miten bloggaajalla on varaa matkustaa törmättiin tosi moneen kertaan viime viikonlopun Matkamessuilla. Pakko linkata tää teidän postaus meidän lukijoillekin, kun sattui niin sopivasti eteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkkauksesta Emma!

   Ja kyllä, kiinnostaahan se että miten on varaa matkustaa. Monasti noita meille paljon matkustaville itsestäänselvyyksiä ei ehkä tavan tallaaja mieti. Matkailu kai koetaan edelleenkin tietyllä tavalla luksuksena, vaikka taustalla voi olla paljonkin luopumista ja säästämistä.

   Tapoja käyttää rahaa on niin monenlaisia. :)

   Poista
 31. Oli mukava tavata matkamessujen blogipaviljongissa! Vasta nyt luin tämän postauksesi, enkä voi todeta kuin "naulan kantaan". Hyppäsin juuri yrittäjäksi, ja ennen firman budjetin laatimista tein itselleni budjetin, paljonko pitää saada palkkaa, jotta kaikki tämän vuoden matkat saadaan toteutumaan. Siinä sitä työmotivaatiota! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuin myös, Laura!

   Reissu kalenterissa, tai vähintäänkin haavekartta niistä on kyllä mitä parhain motivaattori. :D Pitää ehkä vielä säätää sellainen meillekin, vaikka hankalaahan se on kun tekisi mieli nähdä vaan koko maailma ja mieluiten heti. :)

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!