lauantai 31. lokakuuta 2015

Fijin Taveuni - maailman kauneimpien korallien koti

Sukellusfiiliksiä parin kuukauden takaa Fijiltä. Tätä kirjoittaessa loikoilen altaalla Miamissa, Bella häsää vedessä ja pyytää välillä katsomaan juuri oppimaansa altaan laidalta heitettyä volttia (joka päättyy kerta toisensa jälkeen valtavaan loiskahdukseen takapuoli edellä) ja Gia nauttii auringosta rantatuolissaan. Kovin toisenlaisissa, mutta yhtä kaikki mukavissa maisemissa ollaan :)

Edit: Tämän mennessä julki ollaankin jo ehditty takaisin Suomeen, eli vielä erilaisempiin maisemiin.

//






Kävellessämme hiljaista tietä pitkin rannalta takaisin hotellille Fijin Taveunilla, viereisen sukelluskeskuksen pihalta kuuluu iloisesti "Bula!", ja isokokoinen fijiläinen mies kävelee käsi ojossa luoksemme. Vaihdamme muutaman sanan keskellä tietä, ja JK:ksi esittäytyvä kaveri pyytää minua piipahtamaan joku päivä kioskilla, josko sukeltaminen kiinnostaisi. Ja kiinnostaahan se.


Useamman lähteen mukaan täältä löytyy maailmanluokan sukelluksia. Taveunin ja toiseksi isoimman saaren, Vanua Levun, erottaa kapea salmi nimeltään Somosomo Strait. Kapeat salmet puolestaan toimivat merivirtausten suhteen monesti pullonkaulana. Huhupuheiden mukaan vuoroveden virtaus salmessa on niin voimakas, että se saattaa kääntää maskin niskapuolelle.


Hypätessäni veneeseen sieltä löytyy hämmästyksekseni pari muutakin suomalaista - Julia ja Anssi ovat tulleet viettämään häämatkaansa tänne kauas. Edellispäivien sukellukset olivat lyhyen haastattelun perusteella myös tuoreen avioparin mielestä huikeita.







Sukellusten vetäjä  Taveuni Ocean Sportin, alun perin havaijilainen Julie vahvistaa, että virtaukset ovat täällä todella voimakkaita, vuorokaudenajasta ja kuun vaiheesta riippuen. Yleensä virtapaikoissa näkyvyys saattaa myös vaihdella radikaalisti, koska nousuvesi tuo puhdasta vettä avomereltä, kun taas laskuvesi vie hiekkaista vettä rannalta pois. Täällä asia ei sinänsä haittaa, koska salmen molemmin puolin on avomerta. Käytännössä sukellukset on kuitenkin pakko ajoittaa nousu- ja laskuveden väliin, jolloin vesimassat seisovat edes jokseenkin paikoillaan eikä ole pelkoa huuhtoutumisesta aavalle merelle.


Ensimmäisellä sukelluspaikalla todetaan, että siellä ei pysty tänään sukeltamaan virtauksen vuoksi, joten ajelemme kohtuullisen kuoppaisen venematkan seuraavalle paikalle. Perinpohjaisen briiffauksen jälkeen hyppäämme veteen.









Kovassa virtauksessa sukeltaessa on riskinä raapia itseään kiviin tai koralleihin (joista osa on myrkyllisiä), tai pahimmassa tapauksessa ajautua kilometrien päähän virran mukana. Maisemat vilistävät nopeasti ohi eikä mielenkiintoisia juttuja ehdi oikein ajatuksen kanssa tarkastella. Mutta niitä hyviä puolia löytyy myös. Virtaukset tuovat mukanaan planktonia ja muita pieniä eliöitä, jotka puolestaan ovat kalojen ruokaa. Pienet kalat houkuttelevat isompia kaloja, joten virtasukelluksilla saattaa hyvinkin nähdä isoja otuksia, jos niitä on lähtenyt etsimään. Minua kiinnostavat ennen kaikkea korallit, koska täällä niiden pitäisi olla huikeita.


"Fiji is the soft coral capital of the World."
- Jacques Cousteau


Vastoin yleistä ymmärrystä ja ulkonäköään, korallit eivät ole kasveja, vaan eläimiä. Täysin yksiselitteistä tämä ei tosin ole, koska taksonomista luokittelua tehdessään tutkijoilla oli vaikeuksia päättää laitetaanko korallit kivi- kasvi- vai eläinkuntaan.







Korallien lajikirjo on aivan valtava, mutta jos jotain yksinkertaista jaottelua korallien suhteen haluaa tehdä, niin yleensä ne jaetaan kivikoralleihin (stony- tai hard corals) ja pehmytkoralleihin (soft corals). Yksittäiset korallieläimet kiinnittyvät toisiinsa ja saattavat muodostaa useamman metrin kokoisia yhdyskuntia. Mahan täytettä korallit saavat niiden kanssa symbioosissa elävältä levältä, joka tuottaa ravintoa yhteyttämällä. Lisäksi korallit pyydystävät myös planktonia ja jopa pieniä kaloja.


Niin kuin nokkelampi saattoikin jo arvata, niin kivikorallit ovat niitä kovempia koralleja. Niillä on kalkkimainen tukirakenne, joka puolestaan on koralliriutan tärkein rakennusaine. Eli jos korallit kuolevat, niin riutat tuhoutuvat, aallot nousevat ilman luonnollisia esteitä kauemmas rannalle ja aiheuttavat eroosiota ja tuhoavat viljelysmaita, jonka seurauksena sadat miljoonat ihmiset joutuvat muuttamaan tai etsimään uuden elinkeinon.


Ja tämä kaikki siis seurausta ilmastonmuutoksesta ja merivesien lämpenemisestä, eli muista lajitella roskat ja sammuttaa valot kylppäristä. Ja ehkä vähän muutakin.








Serkuistaan poiketen pehmytkoralleilla ei ole tukirakennetta, vaan ne heiluvat vedessä kuin... no, kasvit tuulessa. Ja tässä tullaankin siihen, miksi juuri täällä on erityisen hienot pehmytkorallit. Paikallaan olevassa vedessä nämä kaverit ovat tylsiä ja lättänöitä, mutta virtaava vesi täyttää korallien ontelot ja saa ne loistamaan upeissa väreissä. Eli saadakseen ruokaa, pehmytkorallit luonnollisesti viihtyvät virtaavassa vedessä. Ja nimenomaan pehmytkorallien värikirjo on vaikuttavampi kuin kovapintaisten sukulaistensa, josta selittyy osa tämän maailmankolkan sukellusten viehätyksestä.


Jacques Cousteaun mukaan "Fiji is the soft coral capital of the World."

Julien mukaan "Taveuni is the soft coral capital of Fiji."









Virta vie meitä tasaisen mukavasti eteenpäin, ja ainoastaan jos eksyy liian kauas pohjasta tai korallien valtaamasta seinästä, se yltyy sen verran voimakkaaksi että täytyy oikeasti tehdä töitä päästäkseen takaisin suojaisampaan paikkaan. Vastavirtaan menemisestä ei ole puhettakaan, täällä mennään sinne minne valtameri ohjaa.


Muutamissa suvantopaikoissa on aikaa jäädä kuvaamaan, ja kuvattavaa riittää. Suosikkejani nudibrancheja tulee parit kappaleet vastaan. Viralliselta käännökseltään otukset ovat vapaakiduskotiloita, mutta ystävämme Marikan erinomaisen osuvan luonnehdinnan myötä olen ottanut tehtäväkseni kutsua näitä nakuetanoiksi. Bongailen korallin kyljestä myös christmas tree wormseja, jotka sujahtavat heti piiloon kun vien kameran lähelle (ja joiden nimeä en edes yritä kääntää suomeksi).








Täällä Tyynenmeren kolkassa on kuulemma koko maailman suurin biodiversiteetti, eli laajempi kirjo mereneläviä kuin missään muualla. Enemmän kaloja, enemmän koralleja, enemmän kaikkea. Joidenkin teorioiden mukaan edellinen jääkausi ei vaikuttanut täällä niin vahvasti kuin muualla, ja ilmasto jäi leudommaksi. Tämän ansiosta enemmän otuksia säilyi hengissä, ja täällä ne nyt sitten ovat minua ja kanssasukeltajiani ilahduttamassa.


Väriloisto on jotain aivan huikeaa, ja pieniä kaloja on jälleen kerran niin paljon että ajoittain tunnen uivani kalakeitossa. Korallit ovat erinomaisen hyvässä kunnossa, ja sukelluskohteet on valittu ja ajoitettu siten, ettei se kuuluisa virtauskaan meitä ylenpalttisesti haittaa.


Taveunilla on sukeltajan hyvä olla, niin kauan kun korallit pysyvät hengissä.


P.S. Taveunilla on tarjolla paljon muutakin kuin koralleja. Lue kaikki Taveuni-postaukset:

Piña coladan historiaa ja entisiä lempidrinkkejä maistelemassa Fijin Taveunilla
Oletko uinut paratiisin vesiputouksilla? // Waterfalls in Taveuni's paradise
Ollaan lapsia. Jäädään tähän. Taveunille.


//


Diving in Fiji's Taveuni. The place is called the soft coral capital of the world by Jacques Cousteau himself, and for a good reason!

40 kommenttia:

  1. Kuvat vaikuttaa olevan ihan eri maailmasta, jotenkin tosi taianomaista! Olis kyllä upeeta sukellella tollasissa paikoissa - kunhan nyt ensin opettelis ees sukeltamaan. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma maailmansa se kyllä onkin, ja aika koukuttava sellainen. Itse olen kylmien vesien kasvatti, mutta kyllä veri vetää nykyisin enemmän tuonne kirkkaisiin ja lämpimiin maisemiin. Varo vaan, tää on harrastus jolle ei pikkusormen antaminen riitä :)

      Poista
  2. Upeata on! Itsellä sukelluksen sijasta tulee käytyä snorklailemassa, jos on koralliriutta reissulla helposti saavutettavissa. Ajattelin seuraavalle reissulle harkita vakavasti jotain kameraa joka kestää vettä 5 metriin tms, niin voi sitten ottaa rantaleikeistäkin kuvia pelkäämättä järkkärin kastumista :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Snorklatessakin pääsee kohteesta riippuen hyville mestoille, joista saa monesta ihan yhtä paljon irti kuin laitteiden kanssakin. Mutta kannattaa hankkia joku sukelluskamera jos yhtään kiinnostaa, kuvissa on kuitenkin oma fiiliksensä heti kun ne on otettu veden alta. Harmi ettei tullut puheeksi aikaisemmin, ehdin just myydä oman ylimääräisen kamerani :D

      Poista
    2. Muutamalla hyvällä riutalla on päässyt käymään, niin snorklaaminen on kyllä ollut elämys. Harmi sinänsä tuo kameran myynti, itselle kelpaisi vallan mainiosti vedenalainen kamera käytettynä, kun sitä aika vähän kuitenkin tarvitsee. Toisaalta hyvän kameran voi ostaa muutenkin käytettynä, parempia kuin huonot uudet :-)

      Poista
    3. Jep, laatuun panostaminen kannattaa aina. Nykyäänhän on jonkin verran peruspokkareita jotka voi viedä muutaman metrin syvyyteen ilman mitään koteloita. Niilläkin saattaa saada ihan hyvää jälkeä, mutta omakohtaisia kokemuksia ei ole kuin yhdestä joka kyllä ajaa asiansa, mutta ei siinä perusasetusten lisäksi paljoa säätövaraa ole.

      Poista
  3. Nakuetanat, hahaha xD Taidanpa pölliä tuon omaankin käyttöön! Nuo joulukuuset ovat minun suosikkejani, pienet joka värin pölyhuiskat ♥ Tykkään kovasti myös virtasukelluksista, ainoana harmina vaan juuri tuo, että aina ei onnistu pysähtyä kuvaamaan, jos näkee jotain hienoa piiperöä jossain kivenkolossa.

    Olipa hieno korallitietopaketti ja hyvinvoivan näköiset korallit Fijillä!

    P.S. Taitaa se korallien jaottelu eläimiksi nykyään olla aika yksiselitteistä, mutta ei toki aikanaan, kun ei ollut mikroskooppia kertomassa, että nuo möykyt ja huiskat koostuvat eläin-, eikä kasvisolusta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nakuetanat on just hyvä nimi niille, pölli vaan :D

      Virtasukelluksissa on kyllä oma viehätyksensä, mutta niistä sais varmaan paljon enemmän irti jos malttaisi joskus jättää kameran rannalle...

      Mutta kiitos tarkennuksesta, hieman hätäisesti kirjoitettu tuo luokittelukommentti. Piti sanomani että ei ole ilmiselvää :)

      Poista
  4. Voi tavaton, miten kaunis merenalainen maailma koralleineen ja värikkäine kaloineen onkaan!
    Fidzi on ollut haavekohteenani pitkään, mutta taidan olla liian jänishousu lähteäkseni sukellukselle. Takuulla unohtumaton elämys päästä näkemään nämä aivan läheltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siellä on kyllä huikeaa! Mukava kuulla jos onnistuin vähän välittämään fiilistä :)

      Fiji pääsi kyllä yllättämään positiivisesti, sekä pinnan alta että päältä. Ehdottomasti kannattaa pitää bucket listillä, vaikka ei sukelluslomaa suunnittelisikaan!

      Poista
  5. Upeita ja värikkäitä kuvia! Olipa huikea tietopläjäys korallien ihmeellisestä maailmasta! Paljon yksityiskohtia, joista emme aikaisemmin ole kuullutkaan! Kiitos! Pääseekö Fijillä sukeltamaan ilman sukelluskorttia ns. "testisukelluksia" vai pitääkö sukelluskortti hankkia ennen sukellusmatkalle lähtöä?-Titta & Thomas / IKILOMALLA

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, hienoa kuulla että oli opettavainen tuokio!

      Melkein kaikki sukelluskeskukset maailmalla järjestävät discover scuba diving -tyyppisiä kokeiluja, joissa voi pienen hetken teoriaa kuunneltuaan pulahtaa sukellusoppaan kanssa pinnan alle. Sitten jos innostuu sen verran että päättää suorittaa kurssin, niin testisukelluksen hinnan saa monesti takaisin. Sukellukset kestävät yleensä puolisen tuntia tms. eli siinä ehtii alkujännityksen jälkeen jo vähän ihailemaan maisemiakin. Gia sukelsi ensimmäisellä testisukelluksellaan Malediiveilla suoraan keskelle rauskuparvea, siinä oli kuulemma jännät paikat molemmin puolin :D

      Poista
  6. Huikeita kuvia! Pitäisiköhän itsekin hankkia vedenalla toimiva kamera? :) Vaikken sukellusta harrastakaan, mutta kyllä niitä kuvia snorklatessakin saisi. Fijillä monta vuotta sitten tosin sekin jäi vain muutamaan kertaan, sillä meille kävi tosi huono tuuri kelien suhteen ja sade sotki vedet harmaiksi. Sinnehän pitäisi siis mennä uudestaan, jotta näkisi näitä meren ihmeellisyyksiä lisää ihan omin silmin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos kiinnostaa yhtään niin ei muuta kuin kamerakauppaan! Sateella on kyllä ikävä taipumus myllätä vesiä. Samoin pilvisenä päivänä värit saattavat jäädä vähän tylsiksi, etenkin lähellä pintaa. Kirkkaassa auringonpaisteessa snorklatessa sen sijaan saattaa bongata hyvinkin upeita maisemia, eli ei muuta kuin seuraavaa Fijin matkaa suunnittelemaan :)

      Poista
  7. Alkoi hieman naurattaa tuo muistutus sammuttaa kylppäristä valot. Mä kun en sitä ilmeisesti aina muista tehdä ja asuinkumppani siitä sitten mainitsi. Jääräpäinen kun olen, en voinut vain sanoa, että "okei, mä yritän muistaa paremmin", vaan siitä kehkeytyi suuri kulttuurien yhteentörmäys. "Meillä päin asiat kyllä tehdään niin ja niin!" Siis oikeesti. Miksi sitä pitääkin välillä olla niin NAINEN :D

    Mä en tiennytkään noin paljoa koralleista, mahtavaa oppia uutta! Kiitos siitä. Ja nuo kuvat... etenkin vika kuva on todella kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hei, kyllä olisi hänenkin pitänyt sen verran ymmärtää kunnioittaa toisen kulttuuria, että antaa jättää valot päälle :D Käsittämätöntä kapeakatseisuutta, sanon minä

      Mutta kiitoksia kehuista, hyvä jos upposi yleisöön!

      Poista
  8. Aivan upeita kuvia! En oo itse koskaan ollut sukeltamassa, vähän vaikuttaa sellaiselta lajilta mikä ei oikein ole mun juttu. Australian koralliriutalla olen kuitenkin ollut snorklaamassa, ja siitä pidin paljon. Fijille olen toivon mukaan menossa parin vuoden sisällä, pitänee varmaan sielläkin kokeilla snorklausta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Snorklatessa saa kyllä siinäkin jo oikein hyvän kuvan vedenalaisesta maailmasta. Great Barrier Reef Australiassa oli sekin hieno, mutta kyllä se silti kalpeni Fijin tarjonnalle. Ilman muuta sinne kokeilemaan :)

      Poista
  9. Vautsi kyllä mitä kuvia! Piti kanssa kysyä tuosta että minkälainen kamera teillä on näissä vedenalaisissa käytössä, mutta ilmeisesti siis joku kunnon sukelluskamera? :) Ja muutenkin piristävän erilainen postaus, Fidzi haaveissa<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on kaikki blogin kuvat otettu Sony RX100 -pokkarilla, joka taitaa olla jotakuinkin parasta mitä tällä hetkellä pokkarimarkkinoilta löytyy ja vetelee täysin vertoja monille järkkäreille. Väsyttiin raahaamaan järkkäriä mukana ja päätettiin panostaa hyvään pokkariin sen sijaan. Kameraan hankittiin ennen tätä reissua sukelluskotelo, joten myös sukelluskuvat on otettu tuolla samaisella Sonylla.

      Kirjoittelin aiemmin sukelluskuvauksesta laajemminkin, siellä on tarinaa myös kamerasta :)

      www.matkakuume.net/2015/07/gili-air-divers.html

      Poista
  10. Sukelluskokemukseni ovat edelleen tasolla yksi intro Punaisella merellä ja taitavat siihen jää, mutta joitakin oikein hienoja snorklauskokemuksia Malediiveiltä ja Karibialta on sentään kertynyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nepä ei ole huonoja snorklauskohteita lainkaan! Malediiveillä varsinkin oli niin mahtavat snorklauspaikat ettei siellä mitään laitteita olisi edes tarvinnut :)

      Poista
  11. Niin satumaisia kuvia, ettei noi voi olla tottakaan! Jonkin verran olen Karibialla ja Mauritiuksella snorklaillut, mutta en kyllä missään noin upeassa paikassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo pehmytkoralllit tosiaan pääsevät loistoonsa virtaavassa vedessä, eli toisin sanoen sellaisissa paikoissa joihin ei kannata snorklaamaan lähteäkään :)

      Poista
  12. Onpas kauniit kuvat ja kirkas vesi! En tiennyt, että osa koralleista on myrkyllisiä. Mahtavaa, että on vielä sellaista luontoa, mitä ihminen ei ole onnistunut sössiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tappavia ei taida olla, mutta hyvin ikäviä ihoreaktioita on tiedossa monista koralleista jos niitä menee sörkkimään. Mutta ikävä kyllä, korallitkin ovat monissa paikoin kuolemassa nimenomaan ihmisen toiminnan seurauksena. Tästä tulossa laajempi postaus jossain vaiheessa.

      Poista
  13. Onneksi on matkablogit. Jäisi minulle muuten vedenalainen maailma täysin vieraaksi, koska en luontodokkareitakaan katso. Voin vain kuvitella fiiliksen olla veden alla katsomassa kaikkea tuota kauneutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina sitä oppii uutta! Veden alla on kyllä omanlaisensa, rauhalllinen fiilis. Mutta yllättävän meluisaa siellä kyllä on, korallia syövät kalat varsinkin pitävät kamalaa meteliä :)

      http://www.leisurepro.com/blog/explore-the-blue/sounds-of-the-coral-reef/

      Poista
  14. Todella kaunista! Snorklausta kokeilin kerran ja todella upea oli tuo vedenalainen maailma. Sitä ei oikein tahdo uskoa todeksi. Kiitos kivasta jutusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä kiittää, mukava kuulla että tykkäsit! Kannattaa kokeilla snorklausta useamminkin, siihen jää helposti koukkuun :)

      Poista
  15. Kyllä tuonne varpaansa voisi upottaa, sukeltamista en ole koskaan kokeillut, enkä varmaan uskallakaan.
    Minkälaisella kameralla vedenalaiset kuvat ovat otettu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sukeltamistakin voi testailla ihan turvallisissa olosuhteissa, mutta mitäs sitä suotta itseään kiusaamaan jos ei tunnu omalta jutulta.

      Tuossa ylempänä kyseltiinkin jo samaa, mutta kamerana on Sony RX100, jolla kaikki tän blogin kuvat on otettu.

      Poista
  16. Sain Egyptissä kuunnella meribiologin luentoja koralleista, ja kyllä sen jälkeen olen arvostanut paikkoja, missä korallit ovat säilyneet. Ainahan maat eivät voi itse vaikuttaa niiden säilymiseen, tulee myrsky jne. ja tuhoaa ne. Mutta jo sillä, että turisteja, kalastusta ym. asioita mitä voi suitsia, valvotaan kunnolla, pärjätään pitkälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monesti kyse on pelkästä epätietoisuudesta. Ihmiset eivät näe mitä pinnan alla tapahtuu, niin sinne on helppo heittää pötkö dynamiittia jos sillä saa taas ruokaa perheelle.

      Koralleita suojellaan nykyään yhä paremmin kouluttamalla kalastajia, mutta esim. merten lämpenemisen ja happamoitumisen seurauksena saattaa sitten mennä isojakin koralliriuttoja sileäksi nopeasti. Ja sitten on tietty mainitsemasi luonnonilmiöt, joskin vahvemmat trooppiset myrskytkin johtuvat ainakin osittain ilmaston lämpenemisestä. Siihen olisi voinut vaikuttaa vielä muutama vuosikymmen sitten, mutta vaikeammaksi menee koko ajan...

      Poista
  17. Tässä oli hyvä tietoisku koralleista, opin paljon lisää! :) Upeita kuvia olet saanut. Sukellus on mulla kokeilematta mutta snorklaillut olen muutaman kerran ja onhan se vedenalainen maailma koralleineen ihan uskomattoman hieno :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa jos tarttui jotain mukaankin tästä! Snorklaillessa pääsee siinäkin upeita maisemia ihmettelemään, minäkin mielellään jätän mielellään yhä useammin laitteet rannalle :)

      Poista
  18. Oh, kyllä tällaisena sateisena syysiltaa lämmittää tällaiset maisemat. Jälleen kerran ihania kuvia vedenalaisesta maailmasta. On se vaan värikäs ja ihmeellinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se! Tällaisina iltoina sitä ehkä sitten kuitenkin mieli vähän halajaa jonnekin lämpimien ja kirkkaiden vesien äärelle...

      Poista
  19. Usein Malesiassa tai Filippiineillä matkamme pääaktiviteetti on ollut juuri merenalaisen maailman ihailu. Paljon muuta ei olla harrasteltu kuin vain snorklailtu päivästä toiseen. On jännä, kuinka tuohon merimaisemaan ei koskaan kyllästy, aina löytyy uutta ja kiinnostavaa näkemistä!

    (kulkuritarinat.net)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se on juurikin näin! Mielenkiinnon kohteet yleensä myös vaihtelevat ajan kuluessa. Itse olin ensi alkuun tohkeissani isoista otuksista, mutta niitä kun ei kuitenkaan joka paikassa näy niin sitten on alkanut huomio kiinnittymään yhä pienempiin yksityiskohtiin :)

      Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!