keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Pikkuisen parempi pääsiäisloma Rukalla

Rakastuin uudestaan. Rukaan nimittäin.

Maailmanympärimatkallamme ei paljoa lunta näkynyt, paitsi vuorenhuipuilla horisontissa. Lähtöä edeltävä talvi oli eteläisessä Suomessa aivan järkyttävän huono, ja säästimme rahoja vuoden matkaa varten. Talvilomamatka jäi tekemättä suuremman tavoitteen siintäessä edessä.

Olen kaivannut lunta. Olen kaivannut kunnollista laskulomaa. Suomen luontoa.

Palasin kotiin työmatkalta Saksasta lähtöä edeltävänä torstai-iltana, vaihdoin korkkarit urheiluvaatteisiin ja rinkkaan, ja perjantaina aamupäivästä olin taas takaisin lentokentällä, suuntaamassa kohti Kuusamoa ja sieltä Rukalle, kahdeksaksi päiväksi pitämään hauskaa lumisiin maisemiin. Pidemmäksi aikaa kuin viime marraskuussa, jolloin kävin ensimmäistä kertaa ihastumassa tähän upeaan paikkaan muutaman päivän verran.

Rinteet eivät kuulemma ole ainakaan 35 vuoteen olleet yhtä hyvässä kunnossa kuin pääsiäistä edeltävällä viikolla. Enkä minäkään ole koskaan laskenut yhtä hyväkuntoisessa lumessa, ilakoinut suksillani samalla tavalla.

Ihan kuin se olisi halunnut saada minusta tasoani paremman laskijan.

Minulla on teille täältä niin paljon kerrottavaa että päätin aloittaa ensin kaikesta. Katsokaa nyt vaikka näitä kuvia, ja palatkaa takaisin piakkoin, niin kerron teille tästä lisää, yksi asia kerralla.On se ihme, jos ei teilläkin ala soimaan päässä "nyt kutsuu mua Kuusamo" näiden kuvien myötä.Ja kertokaahan, mistä haluaisitte kuulla ihan ensimmäisenä? Tiedossa on ainakin lisää laskuista, asumisesta, ruoasta, lumikenkäilystä kansallispuistossa ja kaikista mahdollisista aktiviteeteista.

Meillä todellakin oli pikkuisen parempi pääsiäisloma.

maanantai 28. maaliskuuta 2016

Viiden tähden free flow -skumppabrunssi Dubain Kempinskissä


On perjantai, ja Dubaissa on lepopäivä. Perjantaisin kaikki kotiapulaiset pitävät vapaata, eikä valkokaulustyöntekijöillä ole töitä. Kukaan ei halua tehdä kotona ruokaa, ja siihen markkinarakoon ovat ravintolat ja hotellit iskeneet.

Perjantaisin Dubai on pullollaan brunsseja, enkä minä aio jättää sellaista väliin - etenkään kun kyseessä on ns. free flow -brunssi, eli hintaan kuuluu niin paljon juotavaa kun sielu sietää. Vaarallinen konsepti suomalaisille noin geneerisesti ottaen. Onneksi tällä iällä on jo oppinut omat rajansa.

No, ainakin yleensä.


Kempinskin prameat puitteet


Valintamme osuu muutamastakin syystä Kempinski Palm Jumeirah -luksushotellin brunssiin. Sinne Dubain palmusaarelle siis.
Brunssipaikkaa valitessa kriteerit ovat olleet seuraavat; 1. ulkoilmapaikka 2. lapsille ohjelmaa 3. samppanjaa. Harmittelen vähän, sillä näillä kriteereillä ei löydy paikkaa jossa olisi free flow -samppanjabrunssi. On ulkoilmaa ja on lastenohjelmaa, muttei molempia shamppiksen kanssa. Joudun tyytymään laadukkaaseen cavaan, ulkoilmaan ja lastenohjelmaan. Tämän verran siis joutuu perheellisenä tekemään myönnytyksiä.Mutta ei nyt syytä vaipua synkkyyteen tällaisen pienen takaiskun takia!Porschemme karauttaa Kempinskin pihaan, jossa on - kuten kaikkialla Dubaissa - toinen toistaan ärhäkämpiä autoja.

Sisustus on marmoria, kiveä, yleellisiä tekstiilejä, vanhan ajan tyylikkyyttä mukaillen. Kun olemme maksaneet noin 140 € hinnan per aikuinen, sisältäen juomapaketin, meidät ohjataan pöytään.

"Haluaisiko rouva istua sisällä vai ulkona? Mitä rouvalle saisi olla juotavaa ensi alkuun? Rouva on hyvä ja seuraa hovimestaria." 

3-5 -vuotiaista mukana olevista lapsista ei veloiteta mitään.


Kempinskin buffet on runsas, ja gluteeniton ruokavalio voittajavalinta


Kempinskin buffet näyttää suomalaisen silmään yltäkylläisyyden huipentumalta.

On alkupalabuffet, jossa tuntuu löytyvän mitä tahansa tahnoista ja salaateista ostereihin ja katkarapuihin, siemeniä, kasviksia erikseen, mitä kuvitella voikaan. Leipiä on tarjolla useampaa laatua, croissantteja, hilloja, levitteitä, you name it.

Lämpimässä buffet'ssa on useampaa eri lajia mistä valita; erilaisia curryjä, lihaa, perunoita eri muodoissa, munakasta, kasviksia. Lisäksi tarjolla on erillinen juustopöytä. Kuunnelkaa siis nyt tarkkaan: erillinen juustopöytä! Kaikenlaisia eri brie'tä, goudaa, kermajuustoa ja sinihomejuustoa, pähkinöitä, viikunoita, hilloja, ihan mitä tahansa niiden kanssa.
Ja huipentumana jättimäinen jälkkäribuffa. Jo pelkästään katsomalla sitä alkaa kuola valumaan. Jos olisin normaaliruokainen, alottaisin varmaankin tästä, ihan vaan jotta jaksaisin maistaa kaikkea.


Sen sijan ystäväperheeni aikuiset kertovat buffet'n olevan kovin vaatimaton Dubain normaaliin tasoon nähden.Selkeästi odotukseni eivät ole olleet 
tarpeeksi korkeat tämän suhteen.Selvittelen gluteenittomuutta ensin hovimestarin, ja sitten ravintolan johtajan kanssa. Runsaasta buffet'sta en saa varmuuden vuoksi syödä yhtään mitään, mutta saan tilata rajattomasti á la carte -listalta mitä tahansa. Well, well, tämähän avaa ihan uusia mahdollisuuksia!

Kempinski haluaa olla ehdottoman varma etten saa hitustakaan gluteenia, ja keittiössä saattaa olla kontaminaatioriski. Käyn silti hakemassa juustobuffet'sta juustoja ja ihan tavallisia katkarapuja, sillä en jotenkin usko että nämä olisivat käyneet minkään gluteenin läheisyydessä.


Á la carte -listankin kanssa tulee vähän runsaudenpula, sillä saan lähestulkoon kaiken gluteenittomana, alkaen hummerista kaikkeen pastaan ja risottoon. Hummerin jätän välistä (vähän hölmöä kyllä näin jälkikäteen ajateltuna), mutta tilaan risoton ja pastan, alkuun mozzarella-tomaattisalaatin, jonkinlaisen juustopalleron (ullatus!) ja carpaccion. Annokset ovat jättimäiset. Lisäksi minulle tarjoillaan 12 (!) lämmitettyä gluteenitonta sämplyää.

Pyydän pienempiä annoksia risottoa ja pastaa mutta eteeni tarjoillaan yhtä suuret annokset niitäkin. Onneksi ystävät auttavat näissä, ja sanovat myös että brunssin taso nousee gluteenittomuuteni takia uudelle tasolle.
Pyydän jälkiruoaksi jotain pientä ja eteeni kannetaan kahta erilaista sorbettia sekä pannacotta.
Hämmästyksekseni täytyy sanoa, etteivät maut ole mitenkään erityisen hyviä tai yllättäviä. Ihan kelpoa perustavaraa siis, muttei mitään erityisen ihmeellistä. Raaka-aineet ovat toki ihan kunnossa.  Kanssaruokailijani Aku vahvistaa tämän fiiliksen ja kertoo että vaikka hienoja ja hyviä ravintoloita on pilvin pimein Dubaissa, ne eivät kuitenkaan ole koskaan mitenkään erityisiä. Ihme juttu."Rouvien tyytyväisyyden takia teen juomissa poikkeuksen"


Brunssiin kuuluu tosissaan juomaa niin paljon kuin vaan jaksaa vetää, mutta juomat ovat rajatulla valikoimalla. Cava, jota meille tarjoillaan on ihan kelpoa tavaraa, Espanjasta. Yritämme tilata ensin mojitot, mutta ne eivät kuulu valikoimaan. Näytämme molemmat hieman nyrpeää naamaa, ja valitusta tehdessämme ravintolan johtajalle hymyilemme valloittavasti.


Meidän takia hän tekee poikkeuksen, 
jotta rouvat olisivat tyytyväisiä.


Erittäin mukavaa.


Ja niin alkavat myös mojitot virtaamaan pöytään. Ja rouvat alkavatkin olemaan varsin tyytyväisiä.


Kummallista on kuitenkin se että koska kuskimme, eli Aku, ei ole maksanut juomapakettia, ei hänen pakettiinsa kuulu edes kahvi. Voisi nyt jotenkin kuvitella että kahvi kuuluu laadukkaaseen brunssiin. Jälleen pieni valitus, niin kahvi saapuu Akulle maksutta eteen.

Vielä on konseptissa kuitenkin hiukan kehitettävää.


Hei, missä meidän lapset on?


Ainiin, ne lapset, olihan meillä niitäkin mukana. Ihan ensimmäisenä paikalle tulevat tervehtimään parit maskotit. Ruokailunsa jälkeen lapset juoksevat edestakaisin meidän pöydän ja leikkialueen väliä. Ensimmäisenä tulevat supersankarit ja -sankarittaret kasvomaalauksineen. Poniratsastuksen jälkeen he hyppivät pomppulinnassa ja tulevat näyttämään piirrustuksiaan ja askartelujaan, joita ovat filippiiniläisten työntekijöiden kanssa tehneet.

Harmillisesti työntekijät eivät oikein valvo leikkejä, ja isommat, huonommin käyttäytyvät muksut liiskaisivat pienemmät alleen, ellei joku meistä - yleensä Aku - olisi välillä valvomassa hommaa.

Lapset kuitenkin viihtyvät erittäin hyvin, ja saamme brunsseilla varsin rauhassa.On se kumma, ettei tällaista voi olla Suomessa?Kokonaisuudessaan tämä olisi toimiva konsepti, jos joko työntekijät pitäisivät vähän parempaa jöötä, tai ihmiset kasvattaisivat lapsistaan hieman enemmän toisia huomioon ottavia yksilöitä.


Kannattaako?


Päätämme brunssin vielä skumppalasit kädessä rannalla leikkien, joka tosin on aikuisille lievästi vaikeampaa ylensyönnin takia.


Dubain free flow -brunssi hulppeissa puitteissa, tällä kertaa Kempinskissä, oli ihan toimiva setti, erityisesti kun kertoo olevansa ruokavammainen ja tarvitsevansa gluteenitonta. Yleisesti ottaen alkoholi on islamin valtionuskonnon takia kallista, joten brunssin hinta kaikkine juomineen on siihen nähden kohtuullinen. Juuri tähän paikkaan saattaa muuten saada myös Groupon -etuja, jos niitä jaksaa metsästää.

Kokonaisuuden huomioon ottaen erityisruokavalion huomioimisesta, johtajan halukkuudesta täyttää meidän kaikki toiveet ja lasten huomioon ottamisesta tämä setti on ok, arvosanaksi 8+. Kokemuksena voin suositella.


Ja näin suomalaisittain:
mitä enemmän juo, sen kannattavampi diili. ;)