perjantai 8. huhtikuuta 2016

Rukan rinteillä Muraa rinnan alle

Ollaan tultu kauas niistä ajoista kun rinteessä ainoa vaihtoehto lounaalle tai afterski'lle on rasvassa uppopaistetut ranskalaiset ja nakit, ja bisse kyytipojaksi. Noh, ainakin Suomessa, sillä taannoisella alppikeikalla kaikki itävaltalaisravintoloiden kattaukset näyttivät varsin rasvaa valuvilta. Rasvapyttiksellä on aikansa ja paikkansa, mutta monta päivää putkeen ei oikein maistu.

Huomasin ilon hiipivän sisälläni kun saavuin Rukan kylään ensimmäistä kertaa. Katselin hieman isompikin ylpeydenpilkahdus sisälläni siitä mitä suomalaiset olivat saaneet aikaan - hurmaavan pienen alppikylän, jossa riittää paitsi söpöjä pieniä kauppoja, urheiluliikkeitä ja jopa joogaa. Kyllä tämä pärjää oikein hyvin vertailussa Euroopan kohteita vastaan!







Erityisen iloinen olin näin pienenä kulinaristina kuitenkin huomatessani miten laaja Rukan kylän ravintolatarjonta on.

On villiruokaa Rukan Kuksassa, on alppihenkistä fondyytä Les Alpesissa, on pieniä sieviä kahviloita kuten Kamu, on texmexiä  Coloradossa, on pizzaa Classicissa, on sandwhichejä ja salaattia Hanki Baarissa.

Ja sitten on kauden 2015-2016 alussa avattu Mura Sushi.




Ei mitään turhia tekijöitä


Iloitsin ihan vilpittömästi kun Mura Sushi pisti meille blogin kautta kutsun tulla tutustumaan koko perheellä sushitarjontaansa - sillä kukapa nyt ei sushista tykkäisi!

Nyt pitää tosin sanoa että marraskuisella Rukan keikalla kävin täällä useampaan otteeseen kolmen päivän aikana syömässä ihan omalla rahalla, siitä yksinkertaisesta syystä että sushi oli täällä hyvää. Aina se ei nimittäin ole.







Sille on myös ihan syynsä ettei täällä sushin teko ole jäänyt yrityksen tasolle: keittiömestarina Mura Sushin tiskin takana häärii muun muassa Helsingin Umeshusta sushikannuksensa hankkinut Antti Leino. Mies pakkasi innoissaan kassinsa kun kutsu kävi, sillä Ruka ja sen rinteet ovat entuudesta tuttuja.

Leino on päässyt mukaan pystyttämään Muraa, ja kertoo kokemuksen olleen rankka mutta antoisa.

"Ravintolan avaaaminen vaatii uskomattoman määrän työtä, ja loppupuristuksen aikana tehdään ympäripyöreitä päiviä. Onneksi mukana on ollut todellisia ammattilaisia tekemässä tätä. Olen oppinut prosessin aikana paljon.",

tuumailee Antti tiskin takaa pyöritellessään nigiririisejä.







Kuusamon suunnilla ei aiemmin ole sushia ollut tarjolla. Mura Sushi on siis tulollaan nostanut koko alueen ravintolatarjontaa.


Laaja valikoima hyvää laatua


Sushin alkuperä on paikallistettu Aasiaan, joskin se on vasta myöhemmin rantautunut siellä Japaniin ilmeisesti Kiinasta. Kävin taannoin sushikurssin Helsingin Kulinaarisessa Instituutissa, jonka opettajan mukaan legenda on että kalastajat ovat alun perin säilöneet kalaa etikkariisin ja merilevän välissä, kivipaino päällä, jossa se säilyi pidempiäkin merimatkoja. Vasta myöhemmin tajuttiin että riisi on hyvää syötynä kalan kanssa.

Mura sushin menu näyttää oikein hyvältä: alkuruokia aina misokeitosta edamame-papuihin tai wakame-merileväsalaattiin. Pääruoaksi löytyy perinteisesti nigirejä, sashimeja ja tietysti myös makeja.









Olin listaa katsellessa ja edellisen kerran kokemuksista melkein varma suosikikseni muodostuvan majoneesilla höystetty grillattu lohi. Päädyimme silti ottamaan ison setin meille kolmelle jaettavaksi - ja myös koska uusia makuja on aina hyvä kokeilla.


28 palan settiin kuuluu herkullisia california rollseja, hyvä määrä nigireitä ja makeja, josta löytyy jokaiselle jotakin. Paitsi ne grillatut lohinigirit, myös california rollsit tekevät suurimman vaikutuksen - eikä mikään nigireistä huono ole. Ainoa, minkä keliaakikko joutuu jättämään väliin on ebifurai -maki, joka on friteerattu ja jauhoitettu. Keliakialiittohan on siunannut myös kaikki soijat gluteenittomaksi.








Koko setti on erinomaisen hyvä, ja sellaisen voi lämmöllä suositella huuhtaistavaksi alas vaikkapa Asahi -oluella - jos reidet kesken laskupäivää antavat myöten, tai afterski maistuu. Täällä riisikään ei ole ällömakeaa, kuten joissain paikoissa tuppaa olemaan. Antti pyörittelee nigirit juuri passelin kokoiseksi näppärästi, ja annos on kauniisti aseteltu.

Ruokaa sielulle ja keholle.

Sinkulle riittänee 10 palan (14 €) tai 16 palan (20 €) setti. Isommalle porukalle joko 28 palan (32 €) tai jopa oikein isoon nälkään 48 palan (55 €) setti.






Sievä sisustus kruunaa kokemuksen


Yksi suuri osa onnistunutta ravintolakokemusta on myös sisustus. Reilu 20-paikkainen Mura Sushi ei tiloilla pääse leveilemään, mutta se on sitäkin viihtyisämpi. Puuhun on yhdistetty mustaa ja valkoista, ja onnistuttu pitämään yleisilme hyvin linjakkaana ja puhtaana. Selvä sekoitus Skandinaviaa ja Japania. Astiat on luonnollisesti sommiteltu muuhun sisustukseen sopivaksi.

Yllätyn kuullessani että suunnittelusta on vastannut omistajan vaimo. Isot pisteet sinne.







Mura Sushi löytyy heti RukaVillage -hotellin sisäänkäynnin vierestä, eli ihan Rukan kylän ytimestä, vain kivenheiton päässä hisseistä ja hissivuokraamosta.



Tulevalle kaudelle on kuulemma suunnitteilla yllätyksiä ja uudistuksia. Porosushia emme Antin mukaan kuitenkaan vieläkään näe.

"Hinta muodostuu raaka-aineista johtuen todella korkeaksi, ja menekki ei ole suurta. Harmittaisi heittää pois niin hyvää lihaa.", Antti sanoo.

Paitsi taloudellinen, myös ekologinen aspekti paistaa sanomasta läpi. Onneksi kuitenkin korkealuokkaisia raaka-aineita on muitakin tässä paikassa käytettynä. Jään innolla odottamaan ensi kauden makuja.

Ei enää pelkkiä makkaraperunoita laskettelumatkoilla siis, vaan Muraa rinnan alle.






Postaus on tehty yhteistyössä Mura Sushin kanssa. Ravintolaan on syydetty myös huolella ihan omaa rahaa. Vilpitön suosittelu.

22 kommenttia:

  1. Tosi symppiksen oloinen paikka ja ihan täydellistä, että Lappiin pesiytyy enemmänkin näitä erikoisempia paikkoja! Rovaniemen Wakkanai Sushi on mun ihan ehdoton lemppari ja sen poronigirit ja isot lajitelmat on melkeimpä kerran viikossa käytävä testaamassa.
    Mura pitää käydä kokeilemassa jos pääsee taas Kuusamoon tämän vuoden puolella. Toivottavasti ravintola on kesälläkin auki, ettei jää pelkäksi afterski-elämykseksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin itse todella positiivisesti yllättynyt että Rukalta löytyi sushipaikkakin! Ja onpa muuten makeeta että jostain tota porosushiakin löytyy - se pitää vielä siis päästä testamaan, sitten joskus kun Rovaniemelle eksyy.

      Toivotaan että Mura pitää ovensa auki edes muutaman kerran viikkoon myös kesäkauden vieraille!

      Poista
  2. Sushi on kyllä hyvää! Todellakin positiivista, että hiihtokeskuksien ympäriltä saa muutakin kuin grilliruokaa. Tosin hiihtolenkillä paras eväs on makkarapaketti taskussa, ja nuotiopaikan tullen vastaan voi käydä paistamassa nuotiolla makkarat. Siihen Minttu-kaakao päälle. Nam :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kahdeksan tunnin makkaratarpeet mäkeen mukaan on tosin vähän liikaa. :D Mutta kyllä, makkarakin toimii, kerran tai pari viikkoon, ei kuitenkaan ihan joka päivä. :)

      Poista
    2. Heh :D Enpä tosiaan ajatellut kuin yhtä yksittäistä hiihtopäivää. Viikkoa en kyllä makkaraa söisi putkeen minäkään. Tulisi jo parin päivän päästä ikävä sushiravintolaan :)

      Poista
  3. Kun viimeksi kävin Rukalla, olin 18-vuotias ja se viikko elettiin Pirkan pakastepizzoilla ja pussipastoilla. :D Nyt kyllä olisi varmaan HIUKAN eri meininki ja ihan varmana kävisin Muran testaamassa. Näyttää tosi herkulliselta, ja kun sushikin on näennäisestä yksinkertaisuudestaan yksi niistä ruokalajeista, jotka ovat huonosti valmistettuina todella ällöjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin elin eräskin laskureissu Åren Maxburgerin hamppareilla. :D Tosin täytyy sanoa nyt puolustukseksi että niiden gluteenittomat hampurilaset on ihan omaa luokkaansa, eikä Suomessa tuolloin saanut oikein hirveästi gluteenittomia hampurilaisia.

      Nyt on tosin vähän eri laulut, monestakin syystä, eikä nyt vähiten siksi että kaikkea saa milloin tahansa, ja kai sitä makukin vähän kehittyy, kun sitä kehittää. :)

      Sushi on muuten tosissaan taitolaji. On aina ilo saada syödä sitä kun se on hyvää.

      Poista
  4. Kukapa ei nyt sushista tykkäisi ... no me emme :-) Ei oikein kolahda kala eikä äyriäiset ja jotenkin sushi Pohjois-Suomessa tuntuu olevan jotenkin väärässä paikassa. Mutta tietysti, jos asiakkaita riittää ja pitemmällä lomalla tarvitaan vaihtelua, niin kaipa siellä sushipaikkakin "saa" olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa yllättävää ettei teille merenelävät maistu. :)

      Sushipaikkoja toki on ties minkälaisissa mestoissa, ja ilolla tervehdin senkin vaihtoehdon mukaan afterski'hin tai rinnelounaaksi. Ei pelkkää valuvaa rasvaa joka ikinen päivä.

      Poista
  5. Moi, toinen sushin karsastaja tässä! En koske siihen pitkällä tikullakaan... Mutta varmasti ihana ravintola sushin ystäville. Kauniin näköinen ja ruokakin varmasti syömäkelpoista niille joille maistuu :D Pohjoisempi Suomi on jäänyt multa todella vähälle tutustumiselle, pitäisi kyllä joskus skarpata sen suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikäs sushissa mättää? Sitähän on myös muuna vaihtoehtona kuin kalalla. On kasvista, on kananmunaa, on lihaa, you name it.

      Pohjoiseen kannattaa todellakin suunnata. Katso noita aiempia postauksia Rukalta. Tämä oli yksi parhaista lomistamme koskaan - ja ollaan sentään menty maapallon ympärikin. :)

      Poista
  6. Kivan näköinen paikka :) Itse en voi kalaa taikka muuta merenelävää sietää, joten multa tuo paikka jäisi käymättä. Vaikka sushia taitaa saada myös kasviksillakin. Mutta varmasti kiva paikka sushista tykkääville.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kasvista ja kananmunaakin löytyy sushista. Harmi ettei kalaruoka käy, jää monta makua maistamatta!

      Poista
  7. Nuo rinneruoat ainakin meiläpäin on pitkälti juuri noita rasvaisia annoksia, Itlaian ja Ranskan puolella mielestäni parempia. Sushi ei meikäläiselle maistu, mutta kiva jos rinneravintoloihin tulee jotakin uutta ja varmasti moni tykkää. Jäin ihastelemaan tuota lautaseinää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rukalla on onneksi paljon muutakin, Hankibaarissa tuli myös käytyä useampaan otteeseen. Tykätään vaihdella ruokailua päivän fiiliksen mukaan, joten ihan loistavaa kun vaihtoehtoja löytyy.

      Poista
  8. Ruka on minulle Suomessa talviurheilun ykköspaikka! Nyt on muutama vuosi, kun en ole siellä käynyt. Eli tätä Sushi-ravintolaa en ole kokenut.

    Itse tykkään Sushista, mutta Suomessa siihen on yksi ongelma. Nämä kuvissa näkyvät sushi-palat maistuvat näytöltä aivan samalta, kun kaikkien muidenkin Suomen sushi-ravintoloiden annokset mukaan lukien työpaikkaani lähinnä olevat sushia tarjoilevat ravintolat :-( Tosin kun maanantai koittaa, suuntaa lounaalle sushille. Syön kuvassa kahdeksan näköisen lajitelman, ja muutaman siihen päälle.

    Eli kun Rukalle menen tähän hienolta sisustuksella varustettuun ravintolaan, niin tilaan listalta kuitenkin 16 palaa. Ja 2-3 Asahia :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asahit <3 :)

      Nuo lajitelmat on siitä hyvät että tulee testattua uusiakin juttuja. Itse tuppaan aina ottamaan niitä samoja lemppareita, vaikka muitakin makuja olisi hyvä maistella.

      Poista
  9. Todella kivaa, että matkailukeskukset Suomessa kehittyvät ja tarjonta laajenee :) Matkailusta voisi tulla Suomen yksi tärkeimmistä työllistäjistä, jos vaan asiaa lähdettäisiin ajamaan kunnolla... // Sir Bizler

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä todella on kaivattu, ja tarvittu! Ei pärjää pelkällä makkispekkiksillä, varsinkin kun esimerkiksi mäkien pituudessa otetaan takkiin. Pitää saada muita kilpailuvaltteja. Ja kyllä - matkailusta todella voisi tulla merkittävä työllistäjä. Aika paljon huonommissakin, mutta paremmin brändätyissä, paikoissa on tullut maailmalla käytyä.

      Poista
  10. Itse en ole uskaltautunut sushia koskaan maistamaan, johtunee ehkä siitä että jotkut kalaruuat eivät minulle sovi ja saan allergisia oireita. Mutta esim lohi kyllä sopii eli ehkä minä tuolta jotain syötävää löytäisin, vielä jos se poro sushi tulisi listalle, mutta ymmärrän kyllä pointin miksi ei. :)
    Oikein viihtyisän näköinen ravintola kaikinpuolin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi sushia saa myös kasviksena tai esimerkiksi kananmunalla. Kannattaa kokeilla!

      Poista
  11. ihana kuulla, että noiden paikkojen ravintolatarjonta on kehittynyt noin huimasti ja että laadussakin löytyy!

    VastaaPoista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!