maanantai 25. huhtikuuta 2016

Taittingerhetki Helsingin Grand Champagne -festareillaMeillä on kotona paraatipaikalla taulu, johon ihastuin pelkän valokuvan perusteella. En tiedä miksi se puhutteli niin. Siinä oli jotain eleganttia, hienostunutta, tyylikästä. Se on yksinkertainen, mutta vivahteikas.


Siinä on samppanjalasi, nainen mustassa
iltapuvussa ja teksti 'L'instant Taittinger'.


Se minun piti saada kotiin.

Jostain syystä kun ainakin ikä on tehnyt tehtävänsä, ja määrää tärkeämmäksi on noussut laatu vähän kaikessa, kiinnostus erilaisia juomia kohtaan on noussut raketinomaisesti viime vuosina. Meidän illallis- ja juhlapöydissä nähdään yhä useammin samppanjaa, koska se sopii kaikkeen kunhan on oikein valittu.

Helsingissä järjestettiin viime viikonloppuna Grand Champagne -tapahtuma Vanhalla Ylioppilastalolla. Siitä on kasvanut maailman toiseksi suurin samppanjatapahtuma.


Ei hassumpaa Suomi.
Kyllä tällaista kehtaa turisteille myydä.

Tutisevat polvet ja Clovis Taittinger


Grand Champagne -tapahtumassa voi käydä joko vain maistelemassa eri samppanjoita, tai osallistua myös nk. Master Classeille. Minä saavun harmillisesti muutaman minuutin myöhässä Clovis Taittingerin Master Classiin perjantaina iltapäivästä. Harmillisesti siksi, etten kehtaa mennä eturiviin ihailemaan ranskalaismiehen porvariston hillittyä charmia, joka saa polvet hieman notkahtamaan.

Taittingerin samppanjasuvun vesa maistattaa meille neljää eri samppanjaa.

Ensimmäinen kaato on Taittinger Les Folies de la Marquetterie Brut. Siinä on hieman paahteinen maku, ja samalla luennolla istuva tuttavani Niina kertoo sen sopivan minkä tahansa kalaruoan kanssa mainiosti. Ja kyllä, voin hyvin uskoa että juuri niin on. Tämä ei ole yhtä helppo kuin ne samppanjat, joihin olen tottunut, vaan vaatii kaverikseen oikeanlaista purtavaa.

Alkossa tätä löytyy hintaan 63,90 € hyvinvarustellun myymälän hyllystä.Toisena kaatona meille tarjoillaan Brut Millésimmé vintage 2008 -pullosta kuplia. Tämä jättää minut paahteisen ensimaiston jälkeen hieman etäiseksi, vaikkei juoma mitenkään huono ole. Ehkä se on vielä hieman nuori ja kaipaa pientä kypsymistä, vaikka Clovis tietenkin kertoo että kaikki pullot on tarkoitettu heti juotavaksi. Helppo ja mukava juoma lasiin on tämäkin.

Tätä samaa vuosikertaa ei Alkosta löydy, mutta vuotta nuorempaa, eli 2009 vuosikertaa saa hintaan 59,90 €.

Kolmas kaato, Suomesta vain harvasta myymälästä löytyvä Comtes de Champagne Blanc de Blancs Brut, vuosikertaa 2006 räjäyttää kuitenkin pankin. Eikä tietysti ihme, sillä tämä on prestige cuvéetä, parhaimmasta parhainta, jota tehdään vain silloin kun vuosi on kaikin puolin erinomainen muutenkin.

Se on kaikessa yksinkertaisuudessaan puhdas ja elegantti, moniulotteinen ja tyylikäs, että se notkauttaa makunystyräni samoin kuin Clovis Taittinger polveni.

Hintaa tällä pullolla on Alkossa 139 €


Neljäs kaato on Comtes de Champagne Rosé, vuosikertaa 2005, joka sekin kuuluu, luonnollisesti parhaimmistoon mitä Taittingerilla on tarjota. Olen yllättynyt että rankkaan tämän marjaisan, makeahkon ja muhkeatuoksuisen elegantin kuohuvan vasta toiselle sijalle Blanc de Blancsin jälkeen. Rosé kun on yleensä lempilajini. Johtuneeko siitä että Blanc de Blancs jättää pidemmän ja kokonaisvaltaisemman jälkimaun kuin vaaleanpunainen sisarensa.


Tätä hurmaavaa juomaa ei saa lainkaan Alkosta, joten panosta siihen ulkomailla käydessäsi. Se on näemmä niin haluttua tavaraa, että se on monesta viiniverkkokaupastakin loppu.Master Class hurahtaa hetkessä ohi. Uskaltaudun vielä yhteiskuvaan Clovis Taittingerin kanssa ennen kuin on aika lähteä alakertaa tutustumaan lisää eri shamppanjoihin.


Pelkään, miten nuo polveni
pitävät minut pystyssä tämän hetken.Samalla mietin siinä miehen käsi selkääni vasten, tällaisena tavan suomalaisena kaduntallaajana, että millaistakohan on ollut kasvaa Taittingerin sukuun, missä todennäköisesti äidinmaidossa on saanut rakkauden shamppanjaan.


.

Se juliste muuten, meidän kotona.

Vuonna 1988 Taittingerin silloinen johtaja, Claude Taittinger, päätti luoda ajattoman julisteen osaksi monitahoista markkinointikampanjaa. Julisteessa on käytetty yhtä maailman kauneimmaksi, tyylikkäimmäksi ja eleganteimmaksi kehuttua naista, Grace Kellyä. Julisteesta tuli heti lanseerauksen yhteydessä klassikko.

Se on se sama juliste mikä meillä on paraatipaikalla, heti karttapallon, äänentoistolaitteena toimivan perintöradion ja sen päällä olevan maailmanympärimatkan olkihatun kanssa. L'instant Taittinger.


Taittingerhetki.


14 kommenttia:

 1. Ihana tapahtuma oli, samppanjanystävälle unelmaa. Enemmän varmaan sai irti osallistumalla tuollaiseen ihkuun tastingiin, vaan mukavaa siellä oli kierrellä ihan omin päinkin samppanjahuurussa :) Tosin lauantaina iltapäivällä porukkaa oli hetken vähän liikaa. Alkoi olla ongelma päästä etenemään standiltä toiselle. Olen sitä mieltä, että juuri tällaisen tapahtuman me suomalaiset tarvitsemme hetki sitten kaamoksesta selvittyämme. Ei tehdä ihan kaikkea vain turisteja varten...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatat kyllä olla varsin oikeassa: mukavaa että meille natiiveillekin on tapahtumia, ei kaikkeen tosissaan turisteja tarvita!

   Olin erittäin positiivisesti yllättynyt kuinka paljon kiinnostusta tätä kohtaan oli. Suosittelen kyllä lämpimästi jonkinlaista Master Classia ensi vuonna jos vain mahdollista. Tämä oli todella mainio. Eikä nyt vähintään Cloviksen takia. ;)

   Poista
 2. Oi että! Kerrassaan hurmaavasti kirjoitettu tarina alusta loppuun saakka. Yhtä hurmaava kuin itse juomakin.

  Ihana tuo karttapallo ja perintöradio -sisustuskombo Shamppanja -julisteen kanssa! Mulla on ollut haaveena löytää vastaavannäköinen karttapallo vielä joskus omaan kotiin!

  Ylellinen Taittingerhetki maistuisi kyllä minullekin!

  <3 Titta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meni kyllä hetki löytää se, ja sattuman kaupalla eräästä fb-ryhmästä ehdin sen huutaa itselleni. Tuollainen vanha sen juuri piti olla. :)

   Taittinger, se maistuu ihan koska tahansa. Aina on hyvä Taittingerhetki. <3

   Poista
 3. En ole juonut parhaita sampanjoita todellakaan ja ehkä makuni on rahvaanomainen, mutta monesti sampanjasta jäävä jälkimaku on minusta tunkkainen. Siksi suosin mieluummin laadukkaita kuohuviinejä (osa kyllä perinteisellä metodilla tehtyjä, mutta eivät saa sampanjan nimitystä, koska alue väärä). Pitäisi ehkä osallistua joskus vaikkapa tuohon tapahtumaan ja mennä maistelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, ettet vain ole maistanut tarpeeksi hyviä samppanjoita. Laadulla on todellakin väliä, niin viinissä, kuin kuplissakin. Mennään kuule ensi vuonna vaikka yhdessä sinne vähän maistelemaan. Aivan mahtavia tuttavuuksia tuli tehtyä!

   Poista
 4. Hitsi että harmittaakin tuon väliinjääminen reissun vuoksi :-( Taittinger on elegantiudessaan tullut varsin tutuksi (ja yhdeksi suosikeista!) ja Cloviskin minulla on ollut kunnia tavata - oli mietteliäässä boheemiudessaan ihan muuta kuin mitä odotin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, onhan se reissukin varmasti ihan kiva juttu. :)

   Taittinger on ihana, ja Clovis erityisesti. Voihan vinde mikä mies. <3

   Poista
 5. Varsinainen kuolauspostaus. Meillä oli edellisen työnantajani viiniklubissa joka kevät samppanjailta. Ja juuri tuo neljäs samppanja voitti erään kevään tapahtuman. En yhtään ihmettele miksi. Nyt kyllä jäi kiinnostamaan, millainen tuo blanc de blancs olisi ollut! Ihanko olisi vetänyt vertoja roselle... Tai samppanjatalon perijälle... :) (Miten hän näyttääkin noin elegantin ranskalaiselta prinssiltä!?!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viiniklubi ja samppanjailta kuulostaa aivan erinomaiselta jutulta! Eikä rosé siis mitenkään huono ollut, ei ollenkaan, aivan loistava juoma. Jostain syystä blanc de blancs vaan soveltui omaan suuhuni paremmin juuri tuona iltana. Tämä siis vaikka rosé yleensä on suosikkini.

   Samppanjatalon perijälle lie aika vaikea vetää vertoja... niin monella tasolla. Voihan Clovis. <3

   Poista
 6. Hämmästyttävän hienoa, että maailman toiseksi suurin samppanjatapahtuma järjestetään Helsingissä. Lieneekö sattuma, että vielä sopivasti hieman vappua ennen? Mitään asiantuntevaa sanottavaa mulla ei näistä juomista ole, täytyy siis kenties sivistää itseään ja osallistua tapahtumaan ensi vuonna.

  Tuo putkiradio on kyllä hieno. Meillä oli mökillä samanlainen, täytyy käydä tarkistamassa josko se olisi vielä tallella jossain vintin kätköissä. Muistan miten lapsena luin kaupunkien nimiä sen kyljestä. Bremen, Sundsvall ja Hilversum...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä äärettömän hienoa että Helsinkiin on onnistuttu tällainen tapahtuma luomaan! Itse ajattelin ottaa tästä mukavan tavan jokaiselle keväälle jos vaan mahdollista. :)

   Olen muuten skidinä tehnyt ihan samaa kuin sinäkin: istunut siinä radion edessä tavaamaan erilaisten kaupunkien nimiä. Miettinyt millaisiahan ne mahtavatkaan olla, Miettinyt saattaisiko joltain aaltopituudelta kuulua jotain jostain muualtakin.

   Isovanhempien luona radio oli suurimmalti osin käyttämättä. Meillä on tuohon piuha, jonka kautta saadaan puhelimesta Spotify soimaan tuohon. Mahtava ääni.

   Poista
 7. Uskoisin, että tämän kokemuksen jälkeen julisteenne on entistäkin rakkaampi ;-) Itse en ymmärrä shampanjojen päälle mitään, mutta osaan kyllä hyvin näytellä, mitä kalliimpi juoma on kyseessä :-D

  Postaus oli kyllä kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen ja kertoi lukijalle myös kirjoittajasta taas enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän juomista varsinaisesti tarvitse ymmärtää muuta kuin josko se itselleen maistuu vai ei, siitä se lähtee. Minulla on tapana hinkua enemmän tietoa asioista jotka kiinnostavat. Itselleni se tuo juomiinkin ihan uuden ulottuvuuden, samoin kuin ruokaan. Ja parhaassa tapauksessa nämä kaksi asiaa kohtaavat ja tekevät hetkellisesti aivan täydellisen liiton. :)

   Sepäs olisikin jännä kuulla mitä tämä kirjoittajasta lukijalle kertookaan!

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!