keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Tee nämä 5 asiaa SydneyssäOn olemassa kaupunkeja, joiden läpi kulkee pysähtymättä. Ehkä siksi, ettei niillä ole mitään kerrottavaa. Tai sitten ei vaan juuri sillä hetkellä ole samalla aaltopituudella kaupungin sykkeen kanssa. Se saattaa ikäänkuin vain humahtaa ohi, ilman, että sillä on mitään sanottavaa.

Sydney ei ole sellainen kaupunki, jonka läpi voisi kulkea, ilman että se jättäisi jäljen. Sen syke tulee yksinkertaisesti niin iholle, se ulottuu niin moneksi.

Jos aiemmin kirjoitin, miten rakastuin Sydneyn Manlyyn, voin huoletta kirjoittaa myös miten rakastuin koko Sydneyyn.


En muuttaisi Suomesta pois ihan mihin
tahansa- mutta Sydneyyn muuttaisiin
silmää räpäyttämättä,
sekuntiakaan miettimättä.

Ensimmäinen varoituksen sana kuitenkin sinne haikaileville: Sydney ja Australia ovat superkalliita. Kannattaa varata siis sopiva lomabudjetti, sillä täällä ei halvalla pääse mitenkään. Hotelliyöt ovat pitkälti alkaen 100 AUD / yö, eikä ruokakaan ole erityisen edullista.

Normaali asuminenkin on suorastaan törkyhintaista. Löysimme majapaikan itsellemme Suomalaiset Sydneyssä Facebook-ryhmästä maailmanympärimatkan budjettiin sopivaan hintaan. Isäntämme Jani lähti road trippailemaan Ausseja, me asutimme miehen asuntoa ihan kivenheiton päässä Manly beachiltä. Janilla ei ole kiirettä takaisin Suomeen, enkä ihmettele. Lähes kotiportailta pääsee aamusurffille, patikoimaan tai huippuravintoloihin, mukavan leppoisaan tunnelmaan.

Saapuessamme Sydneyyn, takana oli kuukausi matkailuautoilua Uudessa-Seelannissa, joten oli ihanaa päästä kodinomaiseen paikkaan - nukkua oikeassa sängyssä, röhnöttää sohvalla telkkarin edessä, tehdä aamusmoothiet ja purkaa rinkkojen sisältö ympäri ämpäri lattiaa kun tilaa on. Käydä joka kerta suihkussa, jossa vedenpaine ei ollut haave vain.
Meitä myös väsytti tuolloin.
Ihan hirmuisesti. Enkä tiedä lakkasiko se väsymys missään vaiheessa loppumatkaa. Vietimme sen takia myös ihan tavallisia päiviä. Ja siitä huolimatta halusimme tietysti sykkiä samaa tahtia Sydneyn kanssa. Jaksoin hädin tuskin kahden viikon aikana tuottaa pari postausta Sydneystä, niin kiirettä piti, ja niin väsyneitä olimme. Lisäksi suunnittelimme Sydneyssä koko loppumatkan reitin, googlettelimme vaihtoehdot ja konsultoimme matkatoimistoakin, jonka seurauksena päädyimme muuten viikoksi Kiribatille.

Mutta Sydney, oli sillä tarjota kaikkea sellaista, joka sai väsymyksen kaikkoamaan silmistä ja mielestä, ainakin hetkeksi. Meillä kävi lisäksi tuuri: vanha kollegani töistä, Peter ja vaimonsa Hanna olivat perheineen muuttaneet Sydneyyn vähän aiemmin. Miikan vanha koulukaveri Miia asui brittimiehensä ja tyttärensä kanssa samoilla kulmilla. Heidän kauttaan tutustuimme myös muuhun suomalaisyhteisöön kulmilla, kuten Jenniferiin, joka on jo muuttanut miehineen takaisin Suomeen.

Lisäksi maailmanmatkaajatuttavamme Petri ja Laura asuttivat vaihteeksi Sydneyä kanssamme samanaikaisesti. Meillä oli siis paljonkin ihmisiä tavattavana ja nähtävänä. Ja mukavaahan se oli.

Palaan vielä myöhemmässä postauksessa kahteen perheeseen, johon tutustuimme Uudessa-Seelannissa karavaanarikeikalla, sekä mahtavaan picnicpäivään heidän ja vallabien kanssa.

Mutta ne asiat. Tee Sydneyssä ainakin nämä.


1. Syö brunssi ja hampurilainenSydneyn ruokascenelle on vaikea vetää vertoja. Sieltä löytyy kenelle tahansa ruokarajoitteisellekin lähestulkoon mitä tahansa. Niin kutsutuilla normisekaaneilla, eli suurimmalla osalla jotka syövät sekä lihaa että kasvista, menee kuitenkin parhaiten. Tarjontaa missa tahansa on yllin kyllin, mutta nuo iloiset aussit taitavat burgerit aivan jumalattoman hyvin.

Itse suosittelen lämpimästi Moo Gourmet Burgeria, josta löytyy aivan JUMALATTOMAN hyvät burgerit. Oho, sori, innostuin. Täältä saa paitsi normiruokailija, myös keliaakikko aivan HERRAJUMALAMITENHYVÄT purilaiset. Oho, sori taas. Listalla on muuten lihavaihtoehdoista about mitä tahansa, myös kengurua.


Muuten suosituksen purilaisista saa myös Lord of the Fries ja Grill'd, jotka löytyvät myös monesta muusta kaupungista Ausseissa.


Lisäksi brunssit. Kokeilimme Peterin ja Hannan kanssa Manlyllä paikkaa nimeltä Manly Wine eräskin kaunis sunnuntaiaamupäivä, palkaten molempien lapsille yhteisen (suomalaisen) lastenhoitajan ja lähdimme liesuun aikuisporukalla. Molemmat naiset päätyivät ahneuksissaan ottamaan "The Full Manly" -lautasen, jossa laatu oli korvattu määrällä, miehet fiksummin valitsivat hurjan herkulliset "Eggs Benny" -annokset, jotka palkitsivat laadulla, ei määrällä, mutta ei niistäkään nälkä jäänyt. Palvelu kuitenkin hieman takkusi. Luonnollisesti paikka, jossa on oma listansa aamiaiscocktaileille, ei voi silti olla erityisen huono.
Petrin ja Lauran ihastuttavasta seurasta saimme nauttia Coogee Pavillionissa käydessämme maistelemassa paitsi ostereita, myös kevyitä lounaslautasia viinilasillisen kera. Tunnelma oli supermukava, vaikkakin paviljonki on suuri ja jokseenkin äänekäs ympäristöltään. Ruoan hintalaatusuhde oli jokseenkin kohdillaan kuitenkin. Lisäksi täältä pääsee pyörimään sekä Coogeen rannalle, että pienellä patikoinnilla legendaariselle Bondi beachillekin.2. Käy patikoimassa


Sydney on rannikkokaupunki, ja sen rannikot ovat aivan uskomattoman kauniit. Kaikki maisemat ovat enemmän kuin henkeäsalpaavat.

Olisi tehnyt mieli vetää koko Coastal Walk, mutta voimat eivät yksinkertaisesti riittäneet. Teimme siis Manly Lagoon to North Head -patikoinnin, johon sai siihenkin useamman tunnin menemään, ja yhden päivän uppoamaan. Kannatti se silti. Ja matkalla oli muutama aivan hurmaava kahvila, josta yhdestä sai jumalattoman hyviä gluteenittomia muffinseja. Otin useamman. Tietysti.
Lisäksi kävimme tekemässä Coogee to Bondi walkin. Kahden upean ja suositun rannan väliin mahtuu useampi hurmaavan pieni poukama ja ranta.

3. Lekottele Manlyn lautalla laineilla


Manlyn lautta on jotakuinkin Sydneyn klassikko. Manly ei ole ihan keskustassa. Se on ehkä vähän kuin asuisi huomattavasti eloisammassa Kauniaisissa tai Kulosaaressa kun miettii Helsingin mittakaavaa. Sydneyn ytimestä lähtevä lautta on liikennöinnyt aina vuodesta 1855. Matkalla saa upeat näkymät rannikoista, parhaimmillaan saattaa jopa nähdä valaan uiskentelevan rinnalla. Matka kestää noin 30 minuuttia. Kannattaa tarkistaa etukäteen vuorovälit - ne ovat harvemmassa aikaisin aamusta ja myöhempään illasta. Se on ehkä ainoa haaste Manlyllä asumisessa. Paitsi että paikka on niin ihana ettei sieltä edes halua lähteä pois.
 Sydneyssä kannattaa muuten ostaa liikkumiseen Opal card, joka tuolle lautallekin käy. Siinä on päivälle ja viikolle maksimihintaraja, jonka jälkeen matkustat ilmaiseksi.

4. Samoile kaupungin kaduilla


Sydneyn keskustassa on toinen toistaan parempia kahviloita. Eri asuinalueilla on omat ravintolansa, pienet putiikkinsa, oma henkensä. Kannattaa vaihdella maisemia, piipahtaa vaikka useammassakin kahvilassa (flat white on kuulemma todella hyvää lähes missä tahansa, vinkkasi Petri), tai jos kahvi ei maistu, kuten meille ei, miksei ottaisi asiakseen kokeilla eri jäätelöputiikkeja? Meiltä saa suosituksen ainakin Gelato Messina.5. Oopperatalo


Ei tästä varmasti tarvitse sen kummempaa sanoa. Katso sitä läheltä, katso sitä kaukaa, käy koskettamassa, ehkä sisälläkin. Jos mahdollista, katso sitä VividSydneyn aikaan. Silloin se on aivan uskomaton väriloistossaan.Näillä viidellä pääset jo hyvin alkuun. Ja lisää toki omat vinkkisi alle!

Tämän lisäksi ei tietysti kannata unohtaa rannoilla hengailua, erityisesti jos on viehtynyt surffaripoikiin ja -tyttöihin, itse surffaamista jos siitä tykkää, esimerkiksi valasbongausristeilyä tai Blue Mountainsia (jonne me emme sittenkään menneet, koska olihan noita vuoria jo siinä vaiheessa nähty).


Varo kuitenkin Sydneyä.

Voi helposti käydä niin,
että se jättää sinuun ikuisen
kaipuun takaisin.PS. Jos muuten teitä kiinnostaa suomalainen design Australiassa, Peter on juurikin luonut ABC:lle siellä paljon uutta. Taitaa käydä niin, ettei Peteriäkään perheineen tarvitse enää takaisin Suomeen odottaa.

23 kommenttia:

 1. Sydney on aivan ihana paikka. Kävin ekan kerran heinäkuussa 2009, jolloin olin siellä kuukauden kielimatkalla. Periaatteessa siis olen Sydneyssä asunut kolmisen viikkoa. Toisen kerran kävin heinäkuussa 2014, Sydney on kyllä sellainen kaupunki mihin voisi muuttaaa. Vaikka asukkaita on paljon, Sydney on kuitenkin tosi mukavan tuntuinen. Mun ehdoton suosikkipaikka on the Rocks, ja erityisesti viikonloppuisin pidettävä the Rocks market. Rocksin alueelta saa kivoja kuvia Oopperatalosta ja sillasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sydney on todellakin sellainen paikka minne voisi muuttaa! Ihmiset ovat määrästä huolimatta ystävällisiä ja huomaavaisia, sen huomaa esimerkiksi hyvin liikenteessä. Ei tullut koskaan tuskaista fiilistä ja tietä annettiin vaikka oli kiire. Ihan erilaista kuin vaikkapa näissä Helsinkin minimaalisissa ruuhkissa, jossa kaikki painavat pää punaisena kamalalla kiireellä koska minä! ja minun! kiire on tärkeintä.

   Rocksissa ei käytykään lainkaan, se siis ensi kerralle listalle!

   Poista
 2. "Sydney is the girl you date, Melbourne is the girl you marry". ;) Jonkin verran ollaan Sydneyssä pyöritty, mutta ei se vielä tutuksi ole tullut. Melbournella on kuitenkin asumiskelpoisempi maine. :) Mutta hei, Melbournehan on Australian safkapääkaupunki! Sydney tulee kakkosena helposti. Ja mitä tulee hintatasoon, hotellit tosiaan lähtee 100 aussidollarista, mutta niin kyllä lähtee Helsingissäkin. Ulkona syöminen on halvempaa, mutta asuminen on kyllä törkykallista. Me asutaan Melbournen keskustassa ja joskus kyllä kauhistuttaa, kun ajattelee mitä reissuja silläkin rahalla olisi voinut tehdä, mitä vuokraan on mennyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei Melbournekaan hassumpi paikka ollut, ei lainkaan! :)

   Me ei taidettu syödä tarpeeksi paljon ulkona Melbournessa, mutta kaikki mitä syötiin oli kyllä todella hyvää. Ehkä pitää ensi kerralla vetää gourmetkierros siellä.

   Ei Helsingissäkään todellakaan edullisesti pääse. Kuitenkin tuolla samalla hinnalla saa vähän eri laatua kuin Ausseissa. Sadalla AUDlla pääsee jonnekin kämäseen hostelliin, Helsingissä sentään 3 tähden hotelliin. :) Ja olin myös yllättynyt miten kallista ihan normiruokakaupoissakin Ausseissa on. Farmers marketit ovat loistavia jos niitä löytää, mutta kaikki tuoreet vaikkapa Colesissa olivat kyllä ihan jonkun hintaisia.

   Keskusta-asumisesta me ajatellaan aina niin että siinä kuitenkin säästyy esimerkiksi autokustannuksilta. Me ei Helsingissä tarvita autoa, ja siihen saa joka kuukausi hurahtamaan useamman satasen helposti kaikkine kustannuksineen. Asunnon arvo sentään nousee, auton ei. Joten korkeampi hinta kyllä kompensoituu. :)

   Poista
 3. Tosi hyviä vinkkejä, jälleen kerran! :) Ihanalta näyttää nuo herkut! Ruoka on vaan niin parasta <3 Australia on tullut vastaan viime viikkoina jo useammassa blogissa juuri tällaisten vinkkien muodosssa -> yrittääköhän universumi sanoa jotakin? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Universumi yrittää kertoa sulle että nyt menet johonkin sopivaan palveluun, esim. Skyscanneriin, ja etsit itsellesi pikimiten liput Ausseihin! Ja samaa se kertoo mullekin, ihan joka päivä. :D

   Poista
  2. Sen uskon! :D Jos sielu halajaa tuonne jo nyt, niin voin ainoastaan kuvitella millainen kaipuu syttyy sen jälkeen kun on jo maassa käynyt.

   Poista
 4. Sydney on ollut kauan haavelistalla, mutta Australiaan asti ei olla vielä päästy. Tässä oli houkuttelevat ja omiin mieltymyksiin osuvat vinkit, sopivassa suhteessa liikuntaa, ruokaa ja nähtävyyksiä. Lisäksi tuo valasbongausristeily tuli ihan yllätyksenä, en osannut arvata että sellainenkin tuolla onnistuisi. Viihtyisin Sydneyssä varmasti, sääli että se on niin kaukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sydney kannattaa ehdottomasti pitääkin siellä haavelistalla ja ottaa se oikeastaan projektilistalle, jotta sinne asti joskus päätyy. Juuri tuon monipuolisuuden takia kaupunki on ihan superkiva, siellä viihtyisi vaikka elämän. Siihen kun vielä yhdistää koko sen mukavan niin paljon puhutun 'lifestylen' ja aussien ystävällisyyden, puhutaan kaikin puolin houkuttelevasti paikasta.

   Muistan sen tunteen, kun ajoimme Janin autolla lentokentältä Manlylle ja näin paikan. Huokailin ihastuksesta, siitä koko tunnelmasta.

   Valasristeilystä tulikin pikemminkin delfiiniristeily, mutta se ei haitannut. Ja nähtiin me siellä valaitakin. :) Kannattaa siis tähdätä vierailu varsinaiseen valaskauteen!

   Poista
 5. Pieni sisäinen tyttöni täällä huutaa, että ei kengurua saa syödä! Sen pitää saada pompotella menemään ihan rauhassa. Mutta eipä taida aussi ajatella samalla tavalla, ja jonkun mielestä taas Petteri Punakuonon syöminen on väärin. Maisemat patikkareiteilta upeita. Niinhän luonto melkein missä vain on. En tiedä, miksei Australia oikein kiehdo minua. Ehkä älyttömien välimatkojen vuoksi. Tuntuisi hassulta mennä niin kauas ja sitten olla vain yhdessä kaupungissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se huuti kyllä minullekin, ja jäi siksi syömättäkin! Mutta loppupeleissä, onko sillä edes niin väliä mitä lihaa se on, sillä se on kuitenkin ollut elävä, tunteva eläin, joka siihen lautaselle on päätynyt. Todennäköisesti sillä kengurulla on ollut vaan vähän onnelisempi eläin kuin suomalaiselle tehotuotetulla karjalla. Ausseissa lehmätkin taitavat olla vähän onnellisempia, ymmärtääkseni eläinsuojelulait ovat aika tiukkoja.

   Australiaan tarvitsee kyllä ihan vähintään pari kuukautta, jos meinaa nähdä mitään. Tai voihan sen tietysti juosta läpi ja todeta että on käynyt. Kolmekin kuukautta meillä hujahti ohi todella vauhdilla. Jos tykkää automatkailusta niin tuohan on ihan ässämesta, me sitä aika paljon rajoitettiin - kuukausi matkailuautossa hobbittilandiassa riitti. :D

   Poista
 6. Manlyn lautta olisi hyvä kakkonen ja ehdoton ykkönen olisi Coastal Walk! Sydney kuuluu kohteisiin, jotka on Top10 listalla koko ajan...

  P.S. Kivat kuvat ;-) Ennen Oopperataloa oleva kuva on ylitse muiden, sillä tekisi rahaa...

  P.S.2. Lord of the Friesin logo on sellainen, että menisin varmasti sinne. Riippumatta siitä mitä tarjoisivat - upea logo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän jäi kuitenkin harmittamaan ettei tehty sitä koko massiivista coastal walkia, mutta edes osa. :) Vedä se Sydney sieltä nyt ykköseksi ja ala hyvä mies tekemään asialle jotain! Ei se muuten tapahdu.

   PS. Kiitti. :) Ja hitsit kun joku vielä haluis kuvista nykyään enää mitään maksaa.

   PPS. Onneksi siellä on myös ihan siiiiikahyvät burgerit ja ranut! Ne itseasiassa on tossa mun vyötäröllä vielä muistuttumassa itsestään. ;)

   Poista
 7. OIJOI! Mekin voisimme pitää ylistyspuheen Sydneystä! Ekan kerran hyppäsimme kaupungin sykkeeseen uudenvuoden aikaan kolmisen vuotta sitten silloisella reppureissulla Australiassa... Kaipuu jäi. ja onneksi pääsimme nyt tällä reissulla takaisin tähän ihanan kaupungin tunnelmaan!

  Asuminen ja Sydneyssä hengailu on tosiaan KALLISTA! Me saimme onneksi asua kaverimme luona Bondin lähellä viikon verran! Onneksi, sillä rupuiset hostellitkin ovat törkyhintaisia.

  Ai miten ihania rantoja koko Sydney täynnä. Bondi tosin on yleensä niin ruuhkainen, että sen jälkeen kun niitä kuuluisia hengenpelastajia oli tapeeksi ihmetelty, oli kivempi siirtyä rauhallisemmille rannoille! Rantaviivaa kävely oli kyllä ihanaa! :)

  Mekin yhdymme tuohon Aussiburgeri HEHKUTUKSEEN! MMMMMMM-MMMMMM! Vievät kielen mennessään! Tämän hetken kuumin hampparipaikka Sydneyssä on paikallisten mukaan Luca's Bar. Paikka on AIVAN täynnä ja sinne pitää tehdä pöytävaraus jopa lounasaikaan! Kannattaa kokeilla Blame Canada burgeria, huhhuh kun oli hyvää!

  Sydney on kyllä kaupunki, jossa voisi itsekin asua. Emme epäilisi hetkeäkään etteikö siellä viihtyisi!

  Titta & Thomas / IKILOMALLA

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt alkaa melkein harmittamaan ettei toi Luca's Bar ollut kartalla kun käytiin! No, yksi syy lisää mennä takaisin. :)

   Sydney on kyllä aivan mahtava kaikesta törkykalleudestaan huolimatta. Pitäisi varmaan vähän aktiivisemmin yrittää tehdä asialle jotain, että sinne voisi joskus ehkä muuttaakin. ;)

   Poista
 8. no huh, mitä maisemia. Saa nähdä tuleeko tuonne päin maailmaa koskaan kerettyä, se kun on jo logistisesti vähän pidemmän ponnistuksen vaativa urakka.

  Mahtavan näköistä siellä kuitenkin on (aika näpsäkät uima-altaat tuolla Surf Life Savingillä!) ja on varasti ollut ihan eri asia tutustua uuteen kauunkiin kun siellä o jo tuollainen tuttavapiiri olemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillisesti tosissaan matka on jonkinlainen - mutta kyllä se palkitsee.

   Tutut on aina hyvä juttu jokaisessa kaupungissa. Pääsee ihan eri tavoin jotenkin kiinni nopeasti sen tunnelmaan ja kuulee parhaat paikat. :)

   Poista
 9. Kiitos matkakuumetta kohottavista vinkeistä ja kuvista! Jännä juttu, mutta noista kuvista näkee jo valosta, että ollaan Australiassa. Ymmärrän kyllä hyvin, että ihmiset, jotka ovat sinne muuttaneet, eivät erityisesti hingu takaisin kylmään ja pimeään pohjolaan. Sydney on niitä paikkoja, joihin on päästävä, mutta joista tiedän, että pitää odottaa varmaan vielä useampi vuosi. Masentavaa, että edes lentojen pulittaminen ei riitä, vaan että eläminenkin on niin kallista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ole muuten koskaan miettinyt että valokin olisi niin erilaista. Hassua kyllä, tuohon aikaan Sydneyssä oli sen verta vilu iltaisin, että sai vetää aika paljon lämmintä päälle, vaikka päivällä saattoi hengailla bikineissä rannalla.

   Tosissaan, pelkkiin lentoihin saa jo laittaa pienen omaisuuden, ja saman verran menee sitten asumiseen ja elämimseen tuolla. Saa sille rahalle onneksi vastinettakin!

   Poista
 10. On kyllä super kaunista! Oon ite reppureissannu Australiassa ja en silloin oikein lämminny Sydneylle, mutta se tais kyllä johtua enemmän shokista (se oli ensimmäinen paikka mihin menin, ja taisin vasta siellä tajuta, mitä tuli tehtyä :D). Eli ehkä koti-ikävä ja se, että siellä oli vasta kevät ja kylmä selittää enemmän sitä, minkä takia mun suhde sydneyyn oli vähän viileä :) ehkä jonain päivänä uudestaan!

  Elämää tangolla ja sen ympärillä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että mikä shokkireaktio, ja todella harmi että se iksi Sydneyssä! Harmi erityisesti siksi että olet ehkä ensimmäinen joka sanoo ettei Sydney tuntunut hyvältä. Kaikki muut yleensä rakastuvat, jos ei nyt syvästi, niin jollain tasolla ainakin.

   Täytyy myöntää että yllätyin itsekin miten kylmä Sydneyssä oli, erityisesti iltaisin. Päivällä saattoi kävellä bikineissä rannalla, mutta iltaisin sai vetää pitkää päälle. Ja silti se oli paikka johon muuttaisin silmää räpäyttämättä. :)

   Kokeile joskus uudestaan, ja ehkä vähän lämpimämmällä kelillä!

   Poista
 11. Mahtavia vinkkejä, nämä tulee pian tarpeeseen! ;)

  VastaaPoista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!