sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Tee nämä 5 asiaa Berliinissä


Tuo ihana hipsterien valloittama, yliviileä, herkkusuun mekka Berliini onnistuu hurmaamaan minut kerta toisensa jälkeen. Ihan sama mitä Seppo Räty väittää, Saksa ei ole paska maa, ei todellakaan. Kokemukseni rajoittuu tosin kahteen kaupunkiin ja vähän vuoristoon, mutta niin Münchenissä kuin Berliinissäkin on oma viehätyksensä. Saksa on ihana maa, ja tämän sanon vieläpä ilman viinilaaksokokemusta, asia jonka haluaisin korjata pikimiten ja mieluiten pyörän selästä kokien.





Palataanpa kuitenkin hetkeksi ihan vaan Berliiniin, tuohon kahtiajakoiseen kaupunkiin, jonka historia elää mukana mihin tahansa siellä kulkeekaan. Se ei yritä peittää ikäviäkään asioita vaan asettaa ne esille, raadollisesti ja suoraan, sen kaduilta näkee koko kehityksen kaaren, miten kaupunki on matkannut siihen pisteeseen missä se nyt on. Vanhojen rakennusten alakerroista löytyy toisen tai kolmannen polven maahanmuuttajien liikkeitä vieri vieressä, graffitit kukoistavat pinnoilla, jotka muuten ammottaisivat tyhjyyttä, kahvilat kutsuvat satunnaista ohikulkijaa sisään aamupalalle, illalla baarien neonvalot ja ulkoterassit lasilliselle.


Berliini on jonkinlainen kaupunkikulttuurin multihuipentuma.






Berliinistä löydät mitä tahansa haluatkin tehdä, mutta poimi tästä viisi vinkkiä onnistuneeseen piipahdukseen.


1. Syö!


Mitä tahansa mielesi tekeekään, ruokaa riittää, ja sitä riittää runsaasti. On aamiaista, on brunssia, on välipalaa, illallista ja myöhään yöstä vaikka currywurstiakin ellei muuta.

Pari suoraa suositusta tähän:

kysyin naapuriltani ja kulinaristiystävältäni Haarukkavatkaimen Mintulta ennen huhtikuista tyttöjen reissua minne kannattaa suunnata täyttääkseen vatsansa. Vastauksena Mintulta kuului "Kastanienallee".





Kastanienallee sijaitsee Prenzlauer Bergin alueella. Pitkän kastanjakujan molemminpuolin löytyy erilaisia ravintoloita, villeimmät (ja parhaimmat?) pienen etsintäretken päässäkin ehkä sisäpihoilla tai kujantapaisilla. Toinen toistaan herkullisempia menuita ja aterioita, joista vain tarvitsee poimia omansa. Me päädyimme erittäin hyvään libanonilaiseen, jossa oli yhdet parhaimmista falafeleista mitä olen koskaan syönyt.









Käy myös aamiaisella, sillä Berliini on aamiaisten luvattu kaupunki.

Perinteinen turistikohde on Anna Blüme, mutta saat parempaa vastinetta rahoillesi muualta. Yksi vaihtoehto on esimerkiksi BergmannstraBella sijaitseva Café Atlantic. Alla oleva jättiannos maksoi noin 10 euroa. Jaksoin seuraavan kerran syödä pienen iltapalan.



 

2. Juo!


Berliinissä mikä tahansa alkoholi on halpaa. Keväästä alkusyksyyn biergartenit avaavat ovensa, ja niiden tunnelma on ainutlaatuinen. Naisia dirndleissään, miehiä lederhoseneissaan, oluet ovat isoja ja edullisia. Laulukin alkaa jossain vaiheessa iltaa raikaamaan, päivällä ihmiset tanssivat iloisena toistensa kanssa. Poimi tämän linkin takaa Berliinin top 10 biergartenit saksaksi!





Berliinistä saat myös maailmanluokan drinkkejä jos siiderit ja oluet kansankuppilassa eivät ole juttusi. Suosittelen lämpimästi Ritz-Carltonin The Fragrances -baaria, joka on maailman paras. Ainakin kaikista baareista joissa olen vieraillut tähän asti, ja luottakaa sanaani, olen käynyt ihan muutamassakin. Fragrances baarin postaus löytyy täältä.

Lyhyesti: baarin konsepti perustuu hajuvesiin, ja valitsetkin drinkkisi eri hajuvesistä, et mistään tylsästä listasta. Seuraavaksi baarimestari loihtii eteesi täysin samanmakuisen juoman kuin miltä valitsemasi hajuvesi tuoksui. Koko paikka on kaikkien aistien kokonaisvaltainen elämys.







Berliinistä löytyy myös kuriositeetteja, kuten esimerkiksi Druide -absinttibaari. Tiedän mitä ajattelet, absintti yäkhyi, mutta tässä baarissa siitä on tehty vain hyviä drinkkejä. Todellinen undergroundelämys!


3. Muuri


Tämä lienee itsestäänselvyys. Paikan päällä kuitenkin se koko mielettömyys konkretisoituu. Kävele East Side Gallery päästä päähän, molemmin puolin. Ja se on oikeasti hieno kaikkine maalauksineen.












4. Jokiristeily


Sitä ei ehkä tule ajatelleeksi, mutta Berliinissä on vettä ja paljon. Spree -joen risteilyllä saa erilaisen perspektiivin kaupunkiin. Kysy hotelliltasi suositusta tästä. Hinnat riippuvat risteilyn pituudesta, mutta liikkuvat 20 ja 45 euron välillä. Riippuu myös missä kohti haluat hypätä pois.

Parasta tässä; kauniina ja aurinkoisena päivänä voit istua ulkona nauttimassa lasillista ja ihailla maisemia. Meillä ei ollut aurinkoista ja lämmintä päivää tälle joten istuimme sisällä siemailemssa teetä.


Muista olla seisomatta katolla, sillä matalimmat sillat vievät pääsi mukana jos et istu. Valitse vene, jossa on panoramakatto niin saat enemmän irti!









5. Nuku hyvin


Berliinin luksushotellit ovat verrattain edullisia. Vain vähän isommalla panostuksella saat itsellesi hyvällä sijainnilla olevan neljän tai viiden tähden hotellin. Katso mm. Ritz-Carlton, Waldorf Astoria, Kempinski. Mitä paremmin nukut, sitä paremmin jaksat lomasi ja tutustua kaupunkiin suurella innolla.








Muuta


Berliinissä julkisten käyttö on  kohtalaisen edullista ja helppoa. Päivälippu julkisiin on yleensä kannattava ostos (4,70 € /pvä), ja metrokartan kanssa on helppo suunnistaa. Minne metrot eivät ulotu, sinne jaksaa ratikat. Myös pyörän selkään on hyvä hypätä ja nauttia maisemista. Taksienkaan hinnat eivät päätä huimaa. Apostolihevosten kanssa löytää varsinaisia helmiä kaduilla samoillessa. Parhaiten homma toimii kun yhdistelet eri kulkutapoja.

Berliini on täynnä erilaisia museoita, ihania ruokakauppoja, kahviloita, baareja, elämää. Myös urheilijat löytävät täältä omat paikkansa, kuin myös biletyksestä nauttivat. Erilaisia spa-kokemuksiakin Berliinistä voi metsästää.






Jo tällä setillä saat itsellesi aikaan loistavan pidennetyn viikonlopun, ja valitse vielä muut aktiviteetit mieltymystesi mukaan lisäksi.


Joko klikkailit varaamaan lentoja?

44 kommenttia:

  1. Alkoi heti kiinnostaa tuo fragrances! Löytyyköhän listalta holittomia ja missä hintaluokassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisin kuvitella että konseptin isä, baarivelho Arnd osaa kyllä ilman alkoholiakin pyöräyttää varsin maukkaita drinkkejä. Siitä en ole täysin varma saadaanko niitä ilman alkoholia täysin saman makuiseksi. Hinnastakaan en osaa, sanoa, utta alkoholipitoisen drinkin hinta antanee osviittaa. Lisää baarista tulossa keskiviikon postauksessa!

      Poista
  2. Berliini on kyllä ruokien ja juomien puolesta ihan mahtava kaupunki. Ensivierailulta minulle jäi Berliinistä todella harmaa ja kolkko fiilis, mutta retki olikin ohjattu matka opiskelijoiden kesken. Berliiniin pitää päästä fiilistelemään. Vasta sitten se oli hieno.

    Tuo hajuvesibaari kuulostaa minusta kamalalta. En pidä hajuvesistä, enkä voisi kuvitellakaan nauttivani siitä, että saisin eteeni cocktailin, joka olisi samanlainen kuin juuri haistamani kemikaalisekoitus, huh :D Ehkä juuri tämän vuoksi minun pitäisi siellä käydä. Saattaisin yllättyä??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se taitaa mennä, mikä tahansa paikka saattaa näyttäytyä huonona kohteena vääränlaisesti koettuna.

      Hajuvesi ei ylipäänsä yleensä maistu lainkaan hyvälle. Siksi olinkin äärettömän yllättynyt siitä miten Arnd oli saanut drinkit toimimaan niin superhyvin! Ei sinne hajuvesien takia mennäkään, vaan konseptin ja drinkkein, lista vaan on hajuvesinä esitelty. :)

      Poista
  3. Nam, herkullisen näköistä ja rupesi kummasti tekemään myös siideriä ja drinkkiä mieli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, ja saavat myös helpommin veden kielelle. :)

      Poista
  4. Berliini kyllä kiinnostaisi kokea, onhan sitä niin paljon blogeissakin kehuttu. Erityisesti näistä vinkeistä kiinnostaisi Kastanienallee ja biergartenit - ja juomaksi minulle mieluummin jotain paikallista tanskalaisen siiderin sijaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ehdottomasti olutta! :D Vähän tuppaa toi gluteenittomuus vaivaamaan niin jää multa harmillisesti väliin, vaikka oluen ystävä olisinkin.

      Poista
  5. Mielenkiintoinen konsepti tuossa drinkkibaarissa. Olen itse jotenkin huono valitsemaan, mitä haluan juoda, joten tuo voisi olla ihan hauska idea kokeilla ja varmaan löytyisi itselle sopiva drinkki.

    Ja melkein tuli ruokaorkut vain noiden ruokakuvien perusteella. Tuo lautanen (libanonilaistako?) oli ihan hitsin hyvännäköistä. Miten nyt Berliinistä kirjoitetaankin niin paljon blogeissa, pakko itsekin käydä kohta! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fragrances oli aivan huippu, ja konsepti aivan loistava. Libanonilaista kyllä, ja sietääkin saada ruokorkut - oli sen verta hyvää! :)

      Poista
  6. Muuri tuntuu pitävän pintansa. Me olemme toistaiseksi käyneet katsomassa sitä kahdesti, kerran ennen sen kaatumista ja toisen kerran sen kaatumisen jälkeen.
    Olutkin käy jopa minulle Berliinissä, Berliner Weiss makusiirapilla isosta "kulhosta" :-)
    Monet kirjoittavat nykyisin Tempelhofin kentän alueesta, seuraavalla kerralla pitää ehkä se käydä tsekkaamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laittaa varmaan asioita vähän perspektiiviin kun sen on nähnyt sekä ennen että jälkeen.

      Tempelhof lie aika kiva paikka. Ollaan siellä kerran pyöräiltyä ennen tätä suurta Tempelhof-buumia. Hienoa oli!

      Poista
  7. Mä oon ehkä vähän Seppo Rädyn linjoilla, vaikka en olekaan käynyt kuin Frankfurtissa ja jossain pikkukylissä Reinin jokilaaksossa. Saksa on jotenkin tylsä, ja kun ihan vieressä on ihana Ranska, ei matkakohteen valinta kovin usein ole osunut Saksaan. Toisaalta Berliini kuulostaa siltä, että se ei välttämättä ole sitä stereotyyppisintä umpitylsää Saksanmaata :)

    VastaaPoista
  8. Alkoi minuakin kiinnostaa tuo hajuvesi-baari! Olen henkeen ja vereen olutihminen, mutta kerran Helsingissä jossain salakapakassa koin sellaisia makuelämyksiä drinkkien parissa, että voisihan sitä toistekin kokeilla! :D Ja jos menisi pieleen niin ainakin löytyisi paljon ja hyviä oluita lohdutuspalkinnoksi, heh. Berliini on kyllä ihana kaupunki. Tuonne Kastanienalleelle täytyneekin suunnata syömään seuraavalla visiitillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpimät suosittelut Fragrances -baarille. Ja ylipäänsä hyville drinkkibaareille, myös Helsingissä! Kerran kun saa maistaa hyvää niin vaikeeta siitä on taaksepäin mennä. :)

      Poista
  9. Hauska lukea Berliinin kiinnostavista puolista kun aloitin striimin lukemisen ihan päinvastaisella kirjoituksella Berliinistä. Pitäisi varmaan päästä itse käymään ennen kuin voi sanoa, että onko mielenkiintoinen paikka vai ei. Uskon että näkemistä ainakin riittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitäpä juuri, ja syömistä ja juomista. Kaikki ei tykkää, ja niinhän se vaan on. :)

      Poista
  10. Vau, mahtivinkit! Mä olin myyty jo ensimmäisten ruokakuvien jälkeen - ja herää kysymys että miksen mä oo koskaan tehnyt ruokamatkaa Berliiniin?? Mutta sitten tuo hajuvesibaari, siis oikeestiko ne drinkit maistuu hajuvedelle..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on niin kummallista että ne drinkit on ihan sairaan hyviä ja maistuu ihan prikulleen samalle kun mitä hajuvesi tuoksuu. Se on jotenkin todella kummallista.

      Mutta ruokamatka Berliiniin, lämmin suositus kyllä sille!

      Poista
  11. Mä oon kyllä hieman Seppo Rädyn kanssa samoilla linjoilla Saksan suhteen, vaikka käyty onkin vain Frankfurtissa ja jossain pikkukylissä Reininlaaksossa. Jotenkin tuo naapurimaa Ranska on aina vetänyt pidemmän korren kuin tylsä Saksa. Toisaalta Berliini ei välttämättä olisi ihan sitä perinteistä umpitylsää Saksaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki ei käy kaikille, mutta toki kannattaa antaa Berliinille mahdollisuus! :)

      Poista
  12. Tosi kiva postaus, joskin viidettä kohta hieman ihmettelen... Nimittäin olen tehnyt pari muutaman päivän reissua Berliiniin ja en todellakaan ole a) kerinnyt nukkumaan ja b) senkin vähän mitä olen nukkunut niin huonosti :-D Mutta silti aivan upeat reissut! On kyllä kiva kaupunki kaikin puolin, eikä juuri parempaa paikkaa Euroopasta löydä yhdistettynä kulttuuriin & ruoka & juomapuoleen :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D

      Meillä kaikilla on niin eri tavat reissata! :)

      Ehkä ensi kerralla meet vähän parempaan paikkaan niin kerkeät ja haluat nukkuakin!

      Poista
  13. Viime aikoina on Berliinihehkutusta tullut taas niin monelta suunnalta että taitaa olla aika ttaa harkintaan uusintareissu tuollakin. Edellisestä kerrasta on aikaa jo ihan liikaa, mutta kyllä kaupunki jo silloin hurmasi. Näiden kuvien ja tunnelmien perusteella sen jälkeen tapahtunut kehitys on tehnyt kaupungista vai entistäkin houkuttelevamman. Kiitos myös kaikista vinkeistä - erityisen mielelläni ottaisin vastaan vielä tuon libanonilaisen nimen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auts, en millään muista libanonilaisen nimeä! Kastanienalleella oli kuitenkin niitä useampia, joista jokainen vaikutti todella houkuttelevalta! Ettei olisi ollut tuo missä on nuo kukat ulkona pöydillä, jos en ihan väärin muista!

      Poista
  14. Juuri sain kaverilta kutsun lähteä ensi kuussa Berliiniin. Siinä mentäisiin kyllä vahvasti klubittamisen puolelle, mutta aivan pakko saada joku kulinaarimatkakin tonne aikaiseksi. Anna Blumen olen testannut, ensi kerralla sitten tuohon sun suosittelemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ...ja siitä Atlanticin suosituksesta kuuluu kiitos itseasiassa Unelmatripin Jennille, joka pelasti kun huutelin jossain somekanavassa suosituksia! :) Hauskaa klubitusmatkaa!

      Poista
  15. Nyt voisin lähteä Berliiniin uudelleen. Tässä kun oli todella hyviä vinkkejä ruokapaikoista ja muuten currywursti on hyvää! Olimme viimeksi niin aikaisin keväällä, että jokiristeilylle emme päässeet, emmekä tv torniin, koska oli hirveä myrsky. No Sachenhausissa sentään käväisimme. Sitten vielä sinulla on listalla tuo cocktail baari, sielläkin voisi käväistä.

    VastaaPoista
  16. Jo ykkös- ja kakkoskohdat lupaavat sen, että viihtyisin varmasti! :-D Berliini vaikuttaa todella viihtyisältä lukemattomien blogihehkutusten perusteella. En ole vielä käynyt, mutta tämäkin vääryys täytyy vielä korjata. Kiitti vinkeistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin monta paikkaa maailmassa minne mennä, ja niin vähän lomia! *sigh* :)

      Poista
  17. Kyllä tuo Berliini täytyy todellakin kokea! Aivan mahtavia kuvia! Muuri kiinnostaa erikoisesti, mutta kyllä lukiessa tuli myös nälkä ja jano ;)

    VastaaPoista
  18. Onpas hauska idea tuo hajuvesidrinkki! :D Berliini ei itselleni auennut ensimmäisellä visiitillä mutta olen luvannut antaa jossain kohtaa toisen mahdollisuuden, omaan makuuni on kuitenkin niin paljon muita hienoja kaupunkeja koluamatta että saas nähdä kauanko uusinta yritykseen menee :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja loppupeleissä on myös niin ettei kaikki vaan tykästy kaikkiin paikkoihin! :) Hyvä kuitenkin käydä tsekkaamassa uusilla silmillä jossain vaiheessa - muuttuvathan paitsi kaupungit, myös ihmiset.

      Poista
  19. Heh, haluaisin kyllä päästä maistamaan miltä hajuveteni maistuvat. Ilman alkoholiakin ehkä saisi jotain tuntumaa asiaan. Voi Berliini, nyt kyllä oikeasti sinne pitäisi vaan lähteä. Aina se jää kun on sata muutakin paikkaa, mutta uskon, että kaupunki miellyttäisi minua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se juuri niin että maailmassa on vaan ihan liikaa mistä valita! :D Berliiniin onnistuu onneksi aika pikainen pyrähdys, pidennetty viikonloppu esimerkiksi.

      Poista
  20. Kokonaisen yhden Berliinin-matkan kokemuksella allekirjoitan kohdat 1–3 :). Jokiristeilystä ei ole kokemusta, mutta laitan listalle seuraavaa kertaa varten, tykkään maisemien katselusta veneestä käsin, mieluiten se viinilasi kourassa :). Luksushotellistakaan ei ole kokemusta, mutta jos kohtuuhintaan saisi niin saattaisin olla halukas sijoittamaan. Toisaalta kaupunkilomilla malttaa harvoin viettää aikaa hotellilla, joten hieman edullisempikin riittää. Me yövyttiin toissakeväisellä reissullamme muistaakseni neljän tähden hotellissa, joka oli oikeinkin kohtuuhintanen (en nyt tietenkään muista mitään hintoja) ja oikein makoisat yöunet sai sielläkin. Tästä postauksesta sai kyllä paljon hyviä vinkkejä seuraavaa reissua varten, tattikset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Berliinissä neljän ja viiden tähden hotellin erot ovat todella pienet hinnoissa, puhutaan monasti vain muutamasta kympistä. Me maksetaan yleensä mieluusti vähän paremmasta hotellista joka takaa hyvät yöunet, ja näin ollen kivemman loman. :)

      Niin, ja sitten tietysti ruoka ja juoma, nehän sen matkailijan tiellä pitää. :)

      Poista
  21. Hanneli / duunireissaaja16. heinäkuuta 2016 klo 15.46

    Erinomainen lista, mutta mun listalla hotellin sijaan olisi osallistuminen opastetulle kävelykierrokselle. Sillä sai kaupungista irti aika paljon sellaista, mitä opaskirjat tai edes blogit kerro.

    VastaaPoista
  22. Berliini on mulla vielä haaveissa, mutta kaupunki kiinnostaa paljon. Erityisesti kiinnostaa kaupungin lähihistoria.
    Saksa kuuluu mulla maihin jotka on "ihan kivoja". Mulla ei ole mitään Saksaa vastaan, muttei se ole mikään ykköskohdekaan. Saksassa on silti tullut käytyä kolmeen kertaan, vuosina 2007, 2013 ja viimeksi maaliskuussa. München on tullut tutuksi, samoin Stuttgart ja Ulm. Pitkäaikainen kirjekaverini asuu Saksassa, joten todennäköisesti suuntaan Saksaan vielä tulevaisuudessakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän oikein hyvin tuon tunteen. Berliini on jotenkin todella kätevän matkan päässä Helsingistä ja sinne on niin hurjan helppo mennä että tekee kohteesta suomalaiselle houkuttelevan.

      Munchen on oikein kiva, ja erityisesti sen ympäröivät maastot! Noista muista ei kokemusta olekaan.

      Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!