tiistai 12. heinäkuuta 2016

Fragrances Berliinissä on maailman paras drinkkibaariKun Arnd Heissen saapuu noutamaan minua
Berliinin Ritz-Carltonin aulasta,
olen yllättynyt. 


Tuntemani baarimikot ovat yleensä vähän rokkihenkisiä tyyppejä, niillä on muutama tatska, farkut ja joku viileä t-paita. Arndilla on yllään chinoksentapaiset, kauluspaita, rusetti ja sen päällä villatakki. Pyöreät silmälasit koristavat kasvoja ja hieman laineikkaat hiukset ovat insinöörimäisen siististi leikattu. Tuntuu siltä kun olisi juuri törmännyt johonkin vähän ujohkoon nörttiin.

Arnd vie minut Fragrances -baariin takakautta, sillä ovet eivät vielä ole avanneet. Pyydän saada listaa nähtäväksi ja Arnd naurahtaa heti ja kertoo ettei baarilla ole listaa lainkaan. Anteeksi mitä, ei drinkkilistaa?


Pari askelta taaksepäin kuitenkin ensin.

Fragrances -baari on Berliinin Ritz-Carltonissa sijaitseva vain drinkeille omistettu baari, ainoa laatuaan maailmassa. Mietit varmasti miten niin, sillä onhan noita baareja maailman sivu täys.

 Fragrances -baarin konsepti on se mikä tekee tästä paikasta erityisen. Arnd Heissen on kehitellyt sen itse, saatuaan idean monta vuotta takaperin. Ritz-Carlton kuuli ideasta ja halusi Arndin kehittämään sitä heille.


Hajut ja mautKoko konsepti pohjautuu hajuvesille. 


Baarissa ei ole perinteistä listaa vaan drinkin valinta tehdää haistelemalla hajuvesiä. Kokemus alkaa jo paljon ennen ensimmäistä maistamista, aistit totutellaan tulevaan. Hajuvesiä on huomattava määrä erilaisia. Osa listasta vaihtuu vuosittain, menestyneimmät drinkit säilyvät.

Mutta eihän täällä pitänyt olla listoja?


Jokaiselle drinkille on rakennettu oma ständi. Drinkin valinnassa saa kestää, kun haistelee kaikki tuoksut läpi. Olen silti vielä tässä vaiheessa hieman skeptinen konseptia kohtaan, sillä onko kukaan koskaan maistanut hajuvettä? Sehän maistuu ihan kamalalle. Voiko tästä tulla hyvä?


Jos aluksi kaikki ajattelivat tämän sympaattisen näköisen miehen olevan hullu ideoineen, eivät enää.


Arnd kertoo miten eri hajuvesibrändit
ovat nykyään suoraan yhteydessä heihin
päästäkseen tekemään yhteistyötä. 


Uudelle listalle on tulossa ainakin erityisesti naisille suunnattu kenkädrinkki, joka tehdään yhteistyössä eräänkin tunnetun merkkibrändin kanssa, joka valmistaa hajuvesiä ja kenkiä. Drinkki tarjoillaan sille vartavasten tehdystä kenkäaskista.Mieltymys on aikasidonnainen


Arnd painottaa eri tuoksuihin mieltymyksen olevan aikasidonnainen. Jonain ajankohtana tai tietyssä elämänvaiheessa tietyt hajut ovat miellyttävämpiä.


Niinpä hän myös väittää tekevänsä
drinkkivalinnan perusteella
luonneanalyysin. Pelottavaa.Voin yhtyä väitteeseen aikasidonnaisuudesta; nuorempana käyttämäni hajuvedet tuoksuvat nenääni nykyään, jos ei epämiellyttäviltä, niin kuitenkin vähemmän miellyttäviltä. Olen kasvanut ja muuttunut.

Valitsen itselleni miellyttävimmän tuoksun ja Arnd kertoo minun sen perusteella olevan tällä hetkellä tyytyväinen elämääni ja onnellinen. Hän tekee myös analyysin baarin ainoasta seurueesta drinkkivalintojen perusteella. Kun myöhemmin seuraan porukan menoa, arvio tuntuu osuneen aika hyvin kohdilleen.


Drinkit


Saan maisteltavaksi kolme drinkkiä. Olen heti ensimmäisestä alkaen täydellisen hämmentynyt. Otan drinkin käteeni ja kävelen hajuvesipullolle. Nuuhkutan ensin pulloa ja sitten maistan drinkkiäni. Ne ovat täsmälleen identtiset! Uskomatonta! Eikä drinkki maistu hajuvedelle lainkaan, jos tiedätte mitä tarkoitan, vaan se on erinomainen makuelämys.


Tiki-henkinen posliinimuki on ehkä hieman kitschiä, mutta sopii jotenkin drinkkineron suunnittelemaan kokonaisuuteen. Seuraava drinkki tarjoillaan maljakonnäköisessä, jonka Arnd kertoo kaivaneen esiin jostain hotellin varastosta alunperin. Mutta onhan se... hauska.


Kolmannesta drinkistä muodostuu lempparini, sillä se saa kaikki aistit sykkimään. Tämä drinkki on Arndin oma suosikkidrinkki myös, ja pisimpään Fragrancesin listalla ollut.


Kun mökin katto ensin avataan,
sieltä nousee savua.
Visuaalinen spektaakkeli.
Kun työnnän kasvoni lähemmäksi talon sisällä olevaa lasia nenääni osuu lämmin ja mausteinen tuoksu. Pohjalle Arnd on ripotellut santelipuun lastuja, jotka lämmetessään päästävät tuon hurmaavan tuoksun. Sitten tulee itse drinkki, jonka maku on myös lämmin ja mausteinen, patsulia ja santelipuuta ainakin.

Yksikään drinkeistä ei maistu alkoholille.


Neroutta


Arnd on halunnut rakentaa Fragrances -baarista kokonaisvaltaisen elämyksen ja onnistuu siinä täydellisesti. Kun on aika valita seuraavaa drinkkiä, ihmiset usein alkavat 'listan' edessä juttelemaan keskenään kokemuksistaan. Tunnelma on rento. Drinkit tarjoavat ensin silmäkarkkia ja sen jälkeen hellivät makunystyröitä. Tämä konsepti toimii, ja se on varmasti syy siihen että baari on saanut jatkaa toimintaansa - ja jopa nostettu Ritz-Carltonin salaiseksi aseeksi.

Drinkit maksavat 14 euroa kappale. Se ei ole hinta eikä mikään tällaisesta elämyksestä.


Maailmanluokan drinkkejä, kokonaisvaltaisella kokemuksella, sympaattisen drinkkineron tekemänä. Mene ja juo Berliinin Ritz-Carltoniin Potsdamer Platzilla.  

Ja kerro hurmaavalle Arndille terveisiä minulta!

8 kommenttia:

 1. Vihdoin :D! Siis tosi hyvä postaus!! Niin ottaa päähän, ettei vielä ensikään kerralla päästä tuonne, kun se on taas kiinni :/. Kuka hemmetti pitää baarin kiinni elokuussa xD? Mutta ihan oikeasti pelkästään tämän postauksen perusteella tuonne on pakko päästä jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan olen kyllä sun kanssa samoilla linjoilla siitä että elokuu on huonoin mahdollinen aika pitää keski-Euroopassa mitään kiinni! Lomakausi! Missä bisensvainu!

   Mut joo, Miikakin tossa oli jo ihan että koska mennään tän postauksen perusteella. Ja mennäänhän me. :D

   Poista
 2. no huh!Tuossa on kyllä kokonaisvaltainen elämys mietitty loppuunsa saakka! Ei kyllä tuohon nähden ole todellakaan liian kallista... täällä Töölöössä kun saattaa jo surkeasta viinilasillisesta joutua maksamaan tuon verran.. :-/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää on nää Suomen hinnat simmottis. :/ Tykkäsin siitä miten mies oli laittanut todellakin aikaa ja vaivaa koko konseptin läpimiettimiseen, ja niin monelta eri kantilta! Ei siihen kovinkaan moni kykenisi, innovatiivisuuden lisäksi siis.

   Poista
 3. No Norjalainen perus IPA-olut biljardibaarissa Stavangerissa maksoi saman verran, joten kait tuota hintatasoa voisi tuosta laatutasosta sanoa varsin kohtuulliseksi! Se mikä jäi itseä mietittymään oli se, kuinka monta tuonne baariin mahtuu kerralla ja kuinka hidasta pahimmillaan drinkkien tilaaminen on. Eli kun juoman valintaprosessi on noin pitkä, niin kuinka tehokkaasti se toimii ravintolan ollessa täynnä?

  Tuonne yrittäisin kyllä mennä aivan varmasti, kun Berliiniin seuraavan kerran mahdollisesti menen. Todella mielenkiintoinen konsepti ja varsinkin nämä drinkkilasit sytyttivät minut idealla täysin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää mietintää ajankäytön osalta. Toisaalta sanoisin heti alkuunsa että tänne mennään fiilistelemään ajan kanssa, ei huitaisemaan nopealla tahdilla pari drinksua kitusiin. Meneehän näiden teossa ehkä vähän pidempään kuin normi-gt:n, mutta kokemuskin on erilainen. Eikä niissä nyt niin paljon pidempää kestä, onhan lista kuitenkin baarimikoille tuttu. :)

   En ole yllättynyt että drinkkilasit puhuttelee juuri sua, Rami. ;) Tuo vihreä maljakkodrinkki oli niin iso ettei sitä meinannut jaksaa loppuu saakka. :D

   Poista
 4. No nyt en kyllä kestä! Ensin ajattelin, että kylläpä näitä drinkkibaareja nyt riittää, mutta morjens, mun on ehkä pakko päästä tuonne!! Enkä edes tykkää hajuvesistä :D Eikä todellakaan kallista. Ajattelin, että maksaa varmaan ihan kultaa ja mirhamia. Saman verran kuin huikkaset täällä kotinurkkien "hienoissa" paikoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä mäkin vähän mietin että kylläpä näitä nyt on täällä blogissa vaikka kuinka! :D Mutta minkäs sille voi!

   Ja siis kyllä, kaikkien drinkki-ihmisten pitäis mennä tonne testaamaan, ihan hämmentävän hyvää. Siis koko kokemus on jotenkin nimenomaan hämmentävä.

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!