torstai 22. syyskuuta 2016

Näin pokaat Lapinmiehen (ja vähän pohjoisen vesiaktiviteetteja)Olen odottanut että Muoniossa olisi sankoin joukoin poikamiehiä lähes kaikkialla. Heitä näkyy kuitenkin harvakseltaan jopa Harrinivan hotellissa Muonionjoen varrella, joka vaikuttaa olevan ainoa paikka missä on kohtuullinen baari.


Tiedättekö, kun aina kaikkialla puhutaan siitä miten naiset lähtevät Lapista pois opiskelemaan ja sitten töihin, ja ne miehet, ne jäävät sinne Lappiin keskenään. Edes illan suussa hotellin baarissa ei näy noita yksinäisiä jänkhä-jooseppeja.


Enkä minä niitä itselleni tiirailisikaan, mutta yhteiskunnallisena ilmiönä se vähän kiinnostaa.Levin Hullu Poro tuskin on voinut antaa mitenkään oikeaa kuvaa tästä hommasta. Ne, jotka siellä ovat käyneet, ymmärtävät mitä tarkoitan.Koskenlaskua Muoniossa Harrinivalla


Muonionjoki virtaa vuolaana kun minulle, sekä bloggaajakollegoilleni Lotalle ja Saanalle puetaan kunnon kurakeliasut, kypärä ja pelastusliivi. Sitten kannamme lautan yhdessä kippari-Kallen kanssa veteen. Kalle on Harrinivan omistajaperhettä, ja vetää muun muassa koskenlaskusafareita perheyrityksen aktiviteeteissa.
Kalle varoittelee meitä Lapinmiehen tyyliin sarkastisesti siitä että 20 % laskijoista on jäänyt sille tielle. Taitaa puhua ihan höpöjä.

Muonionjoella on sekä nivoja että koskia. Meidän ei paljoa tarvitse meloa kun virta vie meitä eteenpäin. Kalle kumilautan takaosassa vähän ohjaa.Kosket ovat pahimmillaan luokkaa 3, ja Kalle yrittää tasapuolisesti saada meidät kaikki kolme kastumaan kääntämällä veneen aina kun putoamme kuohuun.


Käymme yllättävän isoijen kuohujen pohjassa, välillä taas kuohun korkeimmalla kohdalla. Vettä tulee lauttaan sisään, ja se kuuluu asiaan. Meillä on hauskaa ja adrenaliini virtaa suonissa. Märkinä ja hymy huulilla päädymme viiden kosken jälkeen kodalle, jossa saamme keksiä ja teetä - mukavasti lämmikettä koskikuohujen jälkeen.
Koskiluokituksessa luokituksen 5. saaneista koskista ei lasketa lainkaan. Nelosistakin vain aikuiset, sinne ei lapsilla ole asiaa.


Hinta koskenlaskulle Harrinivalla Muoniossa  per henkilö 40€, lapset 25€. Ei tietoja ikärajoista. Lisätietoja täältä.


Koskenlaskua Rukalla


7 tunnin bussimatkan päässä Muoniosta olen käynyt laskemassa koskea Rukalla Rukasafariksen kyydillä vain pari päivää ennen Muonion ja Harrinivan koskenlaskua. Se on ollut ensimmäinen koskenlaskuni, ja se oli huisin hauskaa!
Muonioon verrattuna lautalla on enemmän porukkaa, ja töitä joutuu meloessa tekemään paljon enemmän, paitsi koskissa, myös muuten. Rukan maisemien Kitkajoessa kosket ovat yhtälailla pahimmillaan 3. luokan koskia. Laskemme yhteensä seitsemästä.


Välillä kuitenkin melotaan jotta päästään eteenpäin ja välillä laitetaan moottorikin surraamaan. Välistä pysähdymme kodalle ottamaan kahvia ja pullaa. Kosket ovat kapeampia, joten niissä pitää ihan toden teolla meloa, että lautta menee oikeasta kohdasta eikä jää kiinni. Enemmän jännitystä pelissä siis.Koskimelonnoilla on vain muutama päivä väliä. Molemmat ovat todella hauskoja. Erilaisia ja hauskoja. Menisin uudestaan kumpaan tahansa, ja toivottavasti vielä menenkin!


Hinta koskenlaskulle Rukasafariksella Rukalla 45€ per henkilö, lapset alle 12 vuotta -50%. Tämä versio koskenlaskusta soveltuu yli 5-vuotiaille lapsille. Lisätietoja täältä.
Melontaa TorassiepissäMuonion vesiaktiviteetit eivät rajoitu koskenlaskuun. Torassiepin lomakylässä pääsee suppailemaan, soutamaan ja tietysti melomaan, josta onkin tullut pyöräilyn lisäksi yksi lempiaktiviteeteistani luonnossa.

Otamme alle inkkarikanootit, ja lähdemme kohti Torasieppi -järven toista päätä, josta virtaa joki Torasjärveen.
Lähtiessä ilma on kaunis kuin morsian ja vene lipuu nätisti eteenpäin. Olen aivan myyty Lappiin ja sen maisemiin.Pysähdymme Harrinivan omalle lepopaikalle, jossa talvisin pysähdytään yöpymään huskyjen ja porojen kanssa safareilla. Kun lähdemme takaisin, vettä alkaa tulla kuin aisaa. Tiedättehän sanonnan no such thing as bad weather, only bad clothing? Ja onneksi meillä on saderomppeet mukana.

Luonto antaa meille melontaretkellä koko kirjonsa.


Hinta 3h kanoottiretkelle 50 €. Ikärajoista ei tietoa. Lisätietoja täältä.Näin pokaat itsellesi jänkhä-joosepin


Lapin poikamiehiä ei ole näkynyt edelleenkään yhdelläkään aktiviteetilla. Ihmettelen ääneen tätä aamiaisella Torassiepin lomakylän henkilökunnalle luksustelttayön jälkeen ja he nauravat ettei miehiä tietenkään näy missään ihmisten ilmoilla. Ne ovat hoitamassa poroja tai maitaan. Niinpä tietysti.

Sikäli kuulemma Lapin mies on tavoiteltava kohde jos haluaa tulla valmiiseen elämään; miehillä on yleensä valmiiksi talo ja elanto, vain emäntä puuttuu.


Ja kyllä niitä jänkhä-jooseppeja kuulemma on, kunhan tietää miten etsiä. 


Niille sinkkunaisille, jotka haluavat elämään keskelle uskomatonta Suomen luontoa Lappiin, tässä parhaat vinkit Lapin miehen löytämiseen.


1. Tinder


Kyllä! Tinder on kuulemma Lapissakin ihan ykkönen. Koska etäisyydet ovat verrattain pitkät, baareja ja muita sosiaalisia tilaisuuksia on kohtuullisen vähän, Tinderillä pääsee nykyään pitkälle. Lataa siis Tinder puhelimeen, ota lento Lappiin ja siitä sitten pelaamaan elämäsi parisuhdepeliä!2. Erätupien vieraskirjat


Lähde vaeltamaan, ja vaella itsesi erätuvalle. Jätä tuvan vieraskirjaan tarkat koordinaatit siitä, minne olet menossa, ja painota ettei seura tekisi pahaa. Älä etene liian nopeasti reittiäsi. :)


3. Harrinivan kaikki tapahtumat


Potturock, elotanssit, ja mitä kaikkea näitä nyt on. Silloin kuulemma miehet kaivautuvat esiin metsistä ja mökeistä paikalle. Huonona puolena saattaa olla kuulemma jokseenkin liiallinen humalatila, joka saattaa vaikeuttaa kommunikointia. Mutta sehän on tuttua oikeastaan ihan mistä tahansa päin Suomea. Kaikki Harrinivan tapahtumat löytää täältä.


Lämpimät tsemppitoivotukset niille siskoille, jotka tähän ryhtyvät!


Itse olen onneksi jo onnellisesti naimisissa. :)

Harrinivalla vietin neljä päivää bloggaajavieraana yhdessä kahden muun matkabloggaajan kanssa. Rukalla kävimme vaeltamassa Karhunkierroksen ihan omine nokkinemme, ja testasimme samalla paikallisia aktiviteetteja.

50 kommenttia:

 1. Hauska postaus, ja mielenkiintoisia aktiviteetteja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki vesiaktiviteetit on ihan huippuja. :) Ja onhan ne Lapinmiehetkin aika kivoja!

   Poista
 2. Hauskan näköisiä aktiviteettejä ja niin suloisia poroja! Se joka on keksinyt Potturockin nimen, ei ole tainnut miettiä asiaa loppuun saakka. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei nimi festaria pahenna :D Mutta hauskaa oli kyllä, ei käy kieltäminen!

   Poista
 3. Kun katson, miten kivaa teillä on vedessä ollut, kiroan oman surkean uimataitoni, joka pitää minut mieluummin kuivalla maalla tai ainakin vedessä, jossa jalat yltävät pohjaan eikä ole todennäköistä olla pää alaspäin kumiveneen alla. Lappiin minua houkuttelee kaksi asiaa: tykkylumiset puut ja porot. Molemmat edelleen näkemättä. Mutta en minä sinne kuitenkaan emännäksi. Jos vain vilkaisemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varovasti sitten, ettei vie Lappi mennessään! Mutta ymmärrän kyllä hyvin että vesi ei elementtinä kaikkia houkuttele. Toisaalta oon kuullut monia menestystarinoita aikuisiän uintikouluista, joten ei kannata vielä heittää kirvestä kaivoon :)

   Poista
 4. Potturock :D. Vesiharrasteet jäävät minulta kyllä Lapissa väliin (se kylmä vesi hrrrr), mutta onhan tuolla kaunista!

  VastaaPoista
 5. Luulisi sinkkunaisia houkuttavan nuo maisemat, Lapin ihana rauha ja eksotiikka, mitä saamelaiskielet tarjoavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti houkuttaakin osaa, mutta ihmisiä on niin moneen lähtöön... Osaa tuo autius ja rauha varmastikin ahdistaa, mutta jokunen kaupunkilaisneitokin on varmasti sisäisen lappilaisen sielunmaisemansa tuolta löytänyt :)

   Poista
 6. Hah :D Eipä tarvitse minunkaan lähteä miehiä Lappiin iskemään :D

  Noista koskista en oikein tiedä, pidänkö niistä vai en. Kymmenen vuotta sitten olin laskemassa koskia kumiveneellä, ja se oli ihan tosi hauskaa. Muutama vuosi sitten kävimme koskimelontakurssin, ja se kajakeilla koskien laskeminen olikin sitten ihan kamalaa. Ensimmäiset kaksi päivää tsemppasin ja suoriuduin muiden mukana, mutta kolmantena päivänä lähdin kauhusta kankeana pois kesken kaiken. Jalat oli jo puutuneet parin päivän melonnasta, kattuilusta, koskien ylittelystä, ja olkapääkin sai hiusmurtuman, ja sitäkin pakotti. Viimeisenä päivänä olisi vielä pitänyt lähteä pelastamaan muita kurssilaisia. Ehei. Minä en muita koskesta pelasta, jos en pysty oman henkeni säilyvyyttäkään siellä taata. Huh. Loppupäätelmä taitaa olla, että en enää pidä koskista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, kuulostaa aika hooceelta tuo oma ensikosketuksesi koskiin :/ Varmasti olisi maltillisemminkin voinut kuvitella aloittavansa koskenlaskuun tutustumisen. Mutta olihan siinä sitten toisaalta koko rahalla! Ehkä olisi uusintakierroksen aika? :)

   Poista
 7. Hyvät vinkit sinkkunaisille, jotka haluavat emännäksi valmiiseen tupaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö! Askelmerkit on aseteltu jo valmiiksi, siitä vain toteuttamaan :D

   Poista
 8. Koskenlasku on ehkä yksi kivoimmista puuhista, mitä tiedän. Siis niiiin hauskaa! Olisi kiva päästä testaamaan sitä Suomessakin, kun nyt on kokeiltu vain ulkomailla. Tosin mua kyllä hieman kauhistuttaa se ajatus siitä, kuinka kylmää toi vesi on varmasti ollut... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä taas kiinnostaisi kokeilla ulkomailla, kun nyt on Suomessa suoritettu ensiraapaisu :D Kylmäähän se oli kuin fan, mutta hengissä selvittiin!

   Poista
 9. Tuo oli hyvä 'lapin tinderi': jätä vieraskirjaan kommentti minnepäin olet ehkä menossa ja mene sinne suunnalle hiljakseltaan odottelemaan... :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy varata vaan riittävästi aikaa, eväitä ja hermoja, niin eihän sitä tiedä vaikka löytyisi perfect match! :)

   Poista
 10. Minulle kävi Lapin miehen kanssa niin, että hän lähestyi minua ihan spontaanisti ja antoi uskonnollisen vihkosen, juuh, sen klassikkon, jossa on sarjakuva. Lapissa onkin paljon uskovaisia, joilla esimerkiksi käsitys perheestä on kymmenen lasta. En kyllä tahtoisi sinne jäädä asumaan. Liikaa lunta ja liikaa räkkää. Sen sijaan koskenlasku näyttää hauskalta. Olen itsekin laskenut kosken, se taisi olla luokkaa yksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kas, sinulla on siis todennäköisesti enemmän kokemusta lapinmiehistä kuin useimmilla. Mutta niin, olisihan se elämä siellä varmastikin erilaista. Kaikille ei varmasti sovi, mutta toiset eivät sitten itseään voisi muualle kuvitellakaan.

   Poista
 11. Vai ei miehiä näkynyt...olisiko ollut yksi syy oma aviomies? Hullussa porossa olimme vuosia sitten. Enemmän siellä oli etelästä karanneita kuin lapinmiehiä. Ja kännissä niistäkin suurin osa! Nuo vinkkisi taitaa olla parhaimmat tavat löytää lapinmies. Koskenlasku näyttää hurjalta. Itse voisin tyytyä melontaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma aviomies, hmm... Onhan sekin täysin mahdollista! Mutta Hullu Poro on kyllä... hullu. Siellä nimenomaan on kännisiä etelästä tulleita, joista suurella osa on se moraalinen kompassikin jäänyt pakkaamatta mukaan. Koskenlaskulle ja melonnalle on kyllä molemmille paikkansa :)

   Poista
 12. Koskenlasku on kivaa puuhaa, muutaman kerran sitä Kuusamossa tehnyt.

  Se mitä sitten tulee lapin miehiin, niin niillähän on vain kahta tekemistä (olettaen, että se vastakkainen sukupuoli on löytynyt). Perinteisesti vitsi menee näin: Lappalaiselta kysyttiin että mitä ne tekee kesäisin?

  - No myö naijjaan ja kalastellaan!

  No entäs talvella?
  - Talvella myö ei kalastella!
  ___________________________

  VastaaPoista
 13. Ehkei ihan viime aikoina, mutta joitakin vuosia sitten Lapinreissuista, ainakin talvisista sellaista, puhuttiin niin paljon pokaamisen tiimoilta, että tuli vähän sellainen olo, että ei tuonne ainakaan :-)
  Koskenlaskua olen joskus nuorempana "työn puolesta" jollain teambuilding -retkellä tehnyt, mutten nyt ihan siihen hurahtanut, mutta toki, lähes kaikkea on kiva kokeilla edes kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikilla meillä on omat kriteerimme lähteä Lappiin. Jotkut menee sekaisin rock'n'roll -musiikista, jotkut menee sekaisin alkoholista :)

   Mutta koskenlaskukärpänen puraisi täällä kyllä! Tätä pitää saada lisää :)

   Poista
 14. Hauska teksti, ja hauskan näköistä koskenlaskukin! Olisi kiva kokeilla. Lappiin on se krooninen ikävä, eli kyllä sinne taas on pian päästävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ikävä ei taida kyllä ihan pian kadota. Meillä oli ensimmäinen reissu piiiiitkästä aikaa vuosi sitten, ja sen jälkeen onkin sitten jo oltu kahdesti :)

   Poista
 15. No huhhuh, nyt näytti olleen märkä reissu! :D

  VastaaPoista
 16. Elotanssit ja Potturock kuulostaa hauskalta :D Maajussille morsian -ohjelman seuraavasta kaudesta pitäisi ehdottomasti tehdä jänkhä-joosepille morsian! En oo koskaan kokeillut koskenlaskua. En oo yhtään adrenaliinilajien ystävä. Mutta ehkä jos se meininki ei ole liian hurjaa, saattaisin uskaltaa. Melominen ja suppailu on kuitenkin ehdottomasti enemmän oma juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se kauheen hurjaa ollut, mutta toki vähän kyllä jänskätti! Ei sieltäkumiveneestä uimasille joudu ilman kohtuullista yrittämistä, mutta jänskää se oli yhtä kaikki :)

   Melominen ja suppailu uppoavat toki nekin. Puhuttelevat vähän eri lailla, mutta aivan mielettömän hienoja tapoja rauhoittua ja nauttia maisemista.

   Poista
 17. Haha, hauskoja vinkkejä sinkkunaisille! Täytyypä vinkata omille sinkkuystäville. Kaikenlaista hurjaa on tullut tehtyä, mutta koskenlaskua en ole kokeillut ja se kuulostaa hieman pelottavalta. Melontaa on tullut sen sijaan kokeiltua, eikä sekään helppoa ollut, kun kajakki meni sinne sun tänne. Mutta hauskaa oli :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melonnassa on oikeesti vaikutusta sillä, millaisen kajakin on saanut allensa. Meillä on ollut välillä hampaiden kiristelyä kun kajakkia ei ole saanut kulkemaan suoraan kohtuullisella yrittämiselläkään, mutta jollain toisella kajakilla melominen on taas sujunut kuin itsekseen. Lähde toki uusintakierrokselle! :)

   Poista
 18. Haha, olin otsikosta ihan myyty niin oli pakko lukea :D Hyvä siispä tietää, että lapinmiehiä voi pokaa Tinderistä :D

  VastaaPoista
 19. Oli se kyllä kiva reissu! Mukava muistella näiden blogijuttujen kautta. Koskenlasku oli ihan huisia ja haluan jo pian uudelleen! No, Suomessa ehkä kesäkelejä odotellessa, mutta voihan sitä maailmallakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Lisää koskia tänne! Mutta hauskaa oli =) Pääsispä pian uudelleen!

   Poista
 20. Lappikielioppinatsi iskee! Ei voi mitenkään sanoa, että jänkhä-Jooseppi, koska hoon saa lisätä vain illatiiviin. Voi siis sanoa, että menemmä jänkhään (paitsi ettei sinne jängän sisälle kyllä kannata pulahtaa), mutta ei että jänkhä. On kamalaa katsoa lappilaisena sarjoja, joissa näyttelijät yrittävät vääntää hoon päälle, kun eivät ne mene ikinä oikein :D Yrityksestä pojot silti!

  Oi, olisipa kiva kokeilla koskenlaskua. Jopa te olitte reippaita ja rohkeita, kun siihen lähditte!

  Haha, poromiehen kanssa samassa paketissa saattaa saada aika temperementtisen saamelaisanopin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrittänyttä ei laiteta! Mutta kiitokset korjauksesta, kyllä omaankin korvaan särähtää kun omaa murretta kohdellaan kaltoin :D

   Temperamenttiset anopit lienee riski muuallakin kuin poromiehen naimakaupoilla, mutta hyvä se on kyllä riski tunnistaa jos sille tielle lähtee :D

   Poista
 21. Hanneli / duunireissaaja1. lokakuuta 2016 klo 17.33

  Multa jää väliin niin joosepit kuin koskenlaskukin. Kumpaakaan en ole kokeillut, joten jos pakko olisi, kai mä kosken valitsisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koskenlaskusta vois olla kyllä kevyempi aloittaa. Siitä pääsee ainakin helpommin eroon, jos niikseen tulee.

   Poista
 22. Okei, pitääkin pitää mielessä koskireissut Lapissa, jos niille konnuille (vai jänkille?) vielä eksyy! Pidän pienen mittakaavan veneilystä, ja vesipärske kuvasi ovat kivoja! ***sateenmuruja.com***

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia palautteesta! Kannattaa ehdottomasti käydä testaamassa jos yhtään kiinnostaa, huikean hauskaa touhua!

   Poista
 23. Noita koskenlaskuja on tullut harkittua, mutta edellinen Rukan loma meni päivävaelluksilla.

  Hyvin välittyy tuo tunnelma noista kuvistasi. Varmaa siis on ainakin se, että tuolla kastuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veneen ohjaaja oli sen verran juoni mieheksi, että turha oli kuvitella kuivin nahoin selviävänsä :D

   Vaellusmaisemat vievät mennessään, mutta kyllä tällekin kannattaa hetki yrittää varata :)

   Poista
 24. Kokeilin koskenlaskua tänä vuonna ekaa kertaa, oli kyllä aika kivaa, harmi, etten tiedä mitä luokkaa joki oli. No, kai se netistä selviää. Jännä, ettei tuossa veneessä ole jaloille naruja, jotka voivat estää putoamisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä se luokitus sinänsä tärkeää ole, kunhan oli hauskaa! Veneen pohjalla oli kyllä lenkit minne sai jalat laitettua, eli putoamisen eteen olisi saanut nähdä ihan kohtalaisesti vaivaakin :)

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!