perjantai 16. syyskuuta 2016

Syyskuinen Siuntionjoen melonta



Syyskuisena lauantai-aamuna olen saanut luuni raahattua ihanan lämpimästä sängystä aina Siuntionjoelle asti Visit South Coast Finlandin vieraaksi. Suurin syy, että olen ylipäänsä jaksanut niin tehdä, on ohjelmassa mainittu melonta.







SE-actionin vuokrapisteellä ihan Pickalan golfkentän ja Pickalan kartanon lähellä, Siuntionjoen ja meren kohtaamispisteellä saan alleni supersöpön pinkin kajakin ja päälleni pelastusliivin. Aiemmin olenkin ollut nimenomaan siellä Pickalan golfkentällä hukkaamassa palloja ja kiroilemassa, tietämättä että tällä alueella on muutenkin todella hienoa luontoa tarjolla. Vieläpä sellaista, jossa ei tarvitse kiroilla.


Siuntionjoki on kiitollinen paikka vaikka aloitella melontaa, sillä sulkujen takia ei mereltä pääse isoilla veneillä joelle, ja sulut pitävät poissa myös aika lailla kaikki tyrskyt. Veden pinta on ihanan tyyni. Harvoin pääsee melomaan näin helpossa ympäristössä.








Syyskuisena lauantai-aamuna koko joki on tyhjää täynnä.


Meitä on ryhmässä viisi, mutta muut lähtevät takaisin hetken kuluttua. Minä jatkan matkaa yksikseni.








Välillä harmaahaikara lentää suoraan edestäni, välillä pienet kalaparvet hyppivät sivulla. Koko joella on kalastuskiellot, mutta harmillisen paljon joen varrella näkee salakalastajia. Voisivat siirtyä kilometrin etäämmäs merelle kalastamaan, ja säilyttää taimenet tulevia sukupuolvia varten.


Joen päällä roikkuu valtavan painavia pihlajanmarjaoksia, ja ruska orastaa jo väreillään.







Päästessäni Vikträskin järvelle, käännyn takaisin. Aika ei harmillisesti riitä pidempään kajakointiin, vaikka järven yli jatkuisi päivän kestävä melontareitti. Pitää tulla takaisin uudestaan.






Jos Siuntio on lapsuudessani saanut merkityksen vain sukuhaudan, joulukirkon ja käsipalloturnausten kautta, nyt siihen sai ihan uudenlaisen näkökulman. Hurjan hienoa luontoa siedettävän ajomatkan päässä Helsingistä.

Vaikka onhan tämä nyt ihan landea. ;)


Kannatti herätä aikaisin tuona lauantaina. Kuka lähtee mukaan seuraavaksi päivän melontaretkelle, käsi ylös! o/







PS. SE-Actionin omistaja Susse valmistaa myös Sjundbyn kartanon törkyhyviä jäätelöitä. Ja niitä saa ostaa vuokrapisteeltä. Ääni ainakin mansikalle! Koska onhan sitä nyt meloessa jo kuluttanut vaikka kuinka paljon kaloreita. :)




Faktaa

  • SE-actionin pisteeltä pääsee lähtemään joko Siuntionjoelle tai Porkkalan edustalle.
  • Siuntionjokea pitkin pääsee Kelan kartanolle, Sjundbyn kartanolle ja Siuntioon. Sjundbyn kartanolla SE-actionilla on kahvilla, jossa voi pysähtyä vaikka syömään.
  • Pickalan edustalla on paljon melontareittejä, ja myös erämökkejä joissa voi maksutta yöpyä.
  • SE-action järjestää myös yömelontoja sekä kuutamomelontoja. (Ajattelin itse lähteä viimeeksi mainitulle ensi vuonna.)
  • Kajakkeja saa sekä yhdelle että kahdelle. Kajakkien vuokrahinnat alkaen 30€ / tunti aina 185 € / 10 päivää.


Melonta onnistuu myös muksun kanssa, jopa ihan vauvan. Välillä mennään tytär mukana melomaan, ja tuolloin otamme joko tuplakajakin ja tyttö saa istua edessä. Joskus hän istuu kanssani samassa aukossa. Melominen on helppo ja hieno tapa näyttää myös lapselle, miten mieletön meidän luonto on.


Samana iltana aloin muuten selaamaan jättikokoisia kämppiä Siuntiosta. Vielä ei päästy ostotarjouksen tekemiseen. :)




15 kommenttia:

  1. On kyllä aina hienoa kun löytää jonkun mahtavan paikan järkevän matkan päästä! Noissa maisemissa kelpaa kyllä meloa ;)

    PS. Arvatkaa kuka muuttaa lokakuussa Australian länsirannikolle? <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eeeeeikä! Ihan sairaan mahtavaa! Onnea Ida, Aussit on niin törkeän siisti paikka ettei tosi! ♥

      Poista
    2. Kiitos paljon! <3 Oon aivan tajuttoman onnellinen tästä! :) En tosin ihan kunnolla vielä tajua, että tää tapahtuu ihan oikeasti nyt :D Enää muutama viikko ja sitten ollaankin jo Aussilan kamaralla! Laitan teille matkablogin linkin tossa lokakuun alkupuolella niin pääsette lukemaan seikkailuistani ;)

      Poista
  2. Jätskiä!!! xD Siis näyttää ihanalta, tuo jäätelö! Ja näyttää ihanilta myös melontamaisemat, todella rauhallisen näköistä. Voin kuvitella, millaista on ollut istua kajakissa tuossa hiljaisuudessa. En kovinkaan paljoa melonut, mutta esim. parin päivän melontareissu Namibiassa oli oikein mukava kokemus. Siinä tuli kajakilla laskettua muutama kolmosluokan koskikin, niin jännitystäkin riitti :) Suomessa olen tainnut käydä melomassa vain kerran, ja se on kyllä ihan hölmöä, sillä meillä on täällä pk-seudullakin aivan upeat mahdollisuudet siihen ja niin mukavaa puuhaa se kuitenkin on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi jäde oli kyllä piste iin päälle. :D

      Mutta ohho, että kolmosen koskistakin! Sulta sitten onnistuu eskimokäännöskin ihan kokonaan eikä vaan puoliksi? Ja jos lähdette melomaan niin muistakaa meitä (tai ainakin mua!). Voi(daan) änkeä seuraan!

      Poista
  3. En ole koskaan melonut! Se pitäisi ihan ehdottomasti korjata, se avaisi taas lisää mahdollisuuksia matkoillakin. Nuo maisemat tuolla Siuntionjoella näyttävät mukavilta, sehän voisi olla kiva paikka lähteä joskus kokeilemaan melontaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siuntiosta on oikein hyvä aloittaa jos ei ole aiemmin melonut, helppo ympäristö ja maisemat palkitsee! Olen kyllä aina tykännyt veden päällä liikkumisesta mutta vasta viimeisen parin vuoden aikana melonta on iskenyt todella syvälle. Tuo ihan uusia mahdollisuuksia kyllä reissuillakin!

      Poista
  4. Olen kokeillut melontaa kerran, ja oikeastaan ihmettelen miksen ole lähtenyt uudestaan. Mahdollisuuksia olisi varmasti lähempänäkin, mutta tämä jokikuvaus oli sen verran houkutteleva, että Siuntioonkin voisi lähteä. Kerran on syöty äitienpäivälounasta Siuntion kylpylässä, muuten en seutua tunne. Ehkä ensi kesänä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilkaa ensi kerralla mielummin sitä melontaa kun kylpylää, ja suunnatkaa vaikka Lohjalle Cafe Lauriin sen jälkeen syömään! Siellä on aivan mielettömän hyvät sapuskat!

      Poista
  5. Tosi kivaa ja leppoisaa puuhaa! Aika samannäköiset maisemat Siuntiojoella kuin omalla Etelä-Afrikan melontareissulla - vain krokotiilit puuttuvat :-D http://kohteenamaailma.fi/tag/etela-afrikka/

    Itse tykkään Pickalan golfkentistä, klassinen Park omasta mielestä paras pelattavuudelta. Silti nykyään menisin mielummin melomaan Siuntiojoelle ja laulaisin: "Kanootin kapean vesille laskin, seuraan nyt majavaa vaeltavaa..."https://www.google.fi/url?q=http://m.youtube.com/watch%3Fv%3DHOq5h5DklHs&sa=U&ved=0ahUKEwiFuZXl9aPPAhXLXSwKHcPXBHoQtwIIEDAC&sig2=YNGusObn2JJZVUW8W5O5ZA&usg=AFQjCNGXBmVCcGMVnLqzoaNDkH9T4ZjUMQ

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, muistakin sen krokotiilin sieltä - olis vähän itseäni ainakin kylmännyt se meno. :D

      Pickalan golfkenttä on kyllä aivan loistava. Olispa omat golftaidot yhtä loistavat. :)

      Poista
  6. Aika täydellinen paikka melontaretkelle, peilityyni joki, hiljaisuus ja Suomen syksy <3 Mielelläni lähtisin vaikka koko päivän kestävälle retkelle. En ookkaan Suomessa vielä koskaan käynyt melomassa! Tuo kuutamomelonta kuulostaa myös mahtavalta. Ja taas kerran yllätyin miten läheltä Helsinkiä löytyy kaunista luontoa. Näin suurkaupungin keskustan asukkina säännöllisesti kaupungin ulkopuolelle luonnon rauhaan lähtemisestä on tullut meille ihan elinehto. Ja melominen voittaa golffaamisen kyllä sata nolla, jos meiltä kysytään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä ihme tosissaan miten läheltä Helsinkiä löytyy vaikka ja mitä! Ei niitä useimmiten edes tajua ja muista. Käytiin viime viikonloppuna uudestaan koko perheen voimin vetämässä päivämelonta tuolla joella, ja sen näkymät vain parani mitä pidemmälle edettiin. Onneksi läheltä kotoakin löytyy luontoa, se on Helsingin paras puoli melkein. Minnekään ei ole pitkä matka.

      Poista
  7. Juuri melonnan takia en lähtenyt retkelle. Olen ollut melomassa vain kerran, ja silloinkin joku ihana rouva otti minut kaveriksi omaansa. Taisin olla Thaimaassa. Ajattelin, etten aloittelijana ja umpisurkeana kehtaa lähteä mukaan. Ehkä tosiaan tuollaisessa peilityynessä uskaltautuisin minäkin, vesikammoinen tumpelo, treenaamaan melontaa. Uskoisin, että todella voisin pitää siitä, mutta iso kynnys on ylitettävänä. Pitää painaa tämä paikka mieleen ja tarkistaa, josko sieltä saisi vaikka opetustakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, kuule, nyt kuulostaa että olet joutunut aasialaisen uhriksi. :D Me katsottiin kerran olikohan Filippiineillä kun pari jotain ihan aloittelijaa veti kahdestaan inkkarikanootilla ja pyöri lähinnä ympyrää suoraan rannan edessä. :D Olis kannattanut mennä yksin. :)

      Tuo joki on tosissaan todella helppo paikka harjoitella kun siellä ei ole minkäänlaista tyrskyä, ja SE-actionin kajakit ovat todella priimaa tavaraa, eli ei vedä mihinkään suuntaan. Olen myös sellaisilla melonut ja se ei ole kivaa se.

      Opetustakin tuolta saa, mutta loppupeleissä se homma on kyllä todella helppoa. Kunhan kauhoo menemään.

      Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!