tiistai 15. marraskuuta 2016

Gluteeniton Pariisissa


Muistan vieläkin ensimmäisen höyryvän crêpesini Pariisissa. Viileä ja syksyinen Pariisi oli hieman sumuinen ja sateinen, mutta yhtäkaikki kaunis. Olin juuri nähnyt ensimmäistä kertaa Eiffelin yhdessä ystävättäreni kanssa ja kuljin noita ihania lettuja myyvän kärryn ohi. Hetken kulutta crêpes höyrysi lämpimästi kädessäni ja nutellan höystämä sokeripiikki kulki adrenaliinishotin lailla lävitseni. Tunsin olevani ihanasti elossa.


Sitten tuli aika jolloin minä ja Pariisi emme sopineet lainkaan yhteen ruoan osalta gluteenittomuuden takia. Muistan laatineeni ruokalistan mitä kaikkea haluaisin syödä kun taas pääsen kotiin eräänkin Pariisin visiitini aikana.

Ranskanpullat eivät ole erityisen tunnettuja toisten huomioon ottamisesta, enkä odottanut paljoa tältä äiti-tytär -kaupunkilomalta ruoan suhteen. Onneksi olin väärässä.

Paris sans gluten


Kun pariisilainen työkollegani vinkkaa minulle ranskankielisestä Gluten free in Paris -blogista, alan jo hiljaa elättelemään toiveita että tästä ehkä sittenkin tulee ruokamatka. Heitän bloggaajalle mailia, ja huomaan sopineeni hänen kanssaa treffit heti saapumispäivänä gluteenittomaan kahvilaan.


Chambelland -kahvilassa Soraya ottaa minut vastaan lämpimästi, ja käyn syynäämässä jumalattoman hyvän kahvilan valikoiman lävitse. Kaksi lounasannosta salaatilla, leivällä ja jälkkärillä, ekstrakolmioleipä (koska aamuherätys oli jo viideltä ja nyt on jo lounasaika), joista kaikki osoittautuvat herkulliseksi, muttei ylivertaiseksi.

Pieniä piiraita, paljon erilaisia leipiä ja leivoksia, terveellisiä mehuja saa tässä paikassa gluteenitonta tarvitseva. Kun kello on puoli kaksitoista, jono yltää kadulle asti. Ilmeisen suosittu paikka, eikä ihan suotta.

Osoite: Chambelland, 14 Rue Ternaux, 75011 Paris
www.chambelland.com
Sorayan kauniista blogista olen koonnut itselleni listan erityisesti brunssipaikoista, ja Soraya antaa lisää vinkkejä paikoista, jonne ehdottomasti kannattaa mennä. Lisäksi hän vinkkaa, että ylipäänsä terveysruokakaupoista saa hyvin gluteenitonta, mutta jopa Coopilta yleensä jotain pientä.


Poikkeamme vielä matkalla lähimmässä orgaanisessa ruokakaupassa ostamassa hieman pieniä keksejä ja muuta pientä hiukopalaksi.

Gluteeniton bloggaajakollegani on kirjoittanut Paris sans gluten -kirjan, mutta sitä on harmillisesti tarjolla vain ranskaksi, kuten blogikin. Ihan niin pitkälle ei ranskankielentaitoni taivu, joten vinkeillä mennään. Jätämme hyvästit ja sovimme meilailevamme vielä lisää.

Crepesejä, kyllä kiitos!


Latinalaiskorttelissa pieni ja piskuinen ravintola on ulkoasultaan vaatimaton. Kaikki crepesit kuitenkin luvataan gluteenittomana. Heillä ei ole erikseen gluteenittomille letuille paistinta, mutta levy putsataan huolellisesti aina ennen gluteenittomien lettujen paistamista. Nainen tuntuu ymmärtävän asian tärkeyden, joten uskallan kokeilla. Täällä ei suhtauduttu asiaan huolettomasti.Alizée Crêperie Gourmet tarjoilee gluteenittomia brunsseja tai ala carteakin, mutta me olemme lounasaikaan liikenteessä ja saamme lounasmenun. Valitsen isoimman luncheonin, joka sisältää yhden kolmen täytteen suolaisen letun, eli galetten ja yhden kahden täytteen makean letun, eli crêpesin sekä lasin kuivaa siideriä. Lastenmenusta löytyy yksi duo-galette ja uno-crêpes mehun kera tarjoiltuna.

Eteeni kannettu kananmunalla, vuohenjuustolla ja kinkulla täytetty galette saa silmäkulmaan nousemaan kyyneleen. Niin hyvää se on. Herraisä sentään mikä maku! Tämä on täydellistä.

Pieni seuralaiseni on yhtä innoissaan letustaan. Hän ei ole kuulemma koskaan syönyt yhtä hyvää.Galette on niin iso, että minulle jää molemmat jälkkäriletut syötäväksi kun pieni vatsa ei vedä enempää. Ei varsinaiseti haittaa. Olen upgreidannut lisämaksusta oman jälkkärini kolmen täytteen letuksi. Päärynää, kinuskijäätelöä ja suklaakastiketta mantelilastuin. Yksinkertainen on kuitenkin kaunista, ja Bellallta jäänyt yhden täytteen lettu pelkällä kinuskikastikkeella melkeinpä on parempi.


Hetken aikaa olen taas melkein kahdenkymmenen vuoden päässä, ensimmäistä kertaa Pariisissa nutellacrepe käsissäni tuona syyskuisena päivänä. Paitsi useamman asteen onnellisempi, monestakin syystä.

Osoite: Alizée Crêperie Gourmet, 5 rue du Pot de Fer 75005 Paris
(latinalaiskorttelit)

www.alizeecreperie.com/


Täysin gluteeniton Noglu ja shamppanjabrunssi


Olemme kävelleet kujahkolle, sellaiselle pienelle, katetulle käytävälle. Kujahkon keskimailta löytyy Noglu, pariisilainen, täysin gluteeniton ravintola. Ajattelen ensin Tallinnan Kivi Paber Käärid -ravintolaa, ja seuraavaksi sitä miksei Helsingissä ole kokonaan gluteenitonta ravintolaa. Agata Bakery on jo hyvä alku.Päädymme pienen seuralaiseni kanssa ottamaan molemmat brunssimenut, minä shamppanjalla ja hän ilman. Kolmen ruokalajin brunssin ensimmäinen laji on tarjottimellinen erilaisia leipiä herkullisten hillojen ja voin kanssa. Tytär huudahtaa spontaanisti ensimmäistä maistettuaan "Äiti, tää on parasta leipää koskaan!".

Nieleskelen vähän leipää ja melkein kyyneliä, koska se on ihan totta. Hulautamme kyytipojaksi vastahurautettua mansikkasmoothieta ja minä vihreää teetä, hän kaakaota.

Pääruoaksi olemme valinneet porkkanarisoton lohella sekä herkkusieni-quichen salaatilla. Molemmat ovat herkullisia, mutta koska pienemmät makunystyrät eivät välitä quichesta, syömme annokset puoliksi. Shamppanja maistuu molempien kanssa oivasti, mutta sitä juon vain minä.


Pieni vatsa ei jaksa jälkiruokaa, jonka saa valita neljästä vaihtoehdosta. Minä sen sijan aion jaksaa, koska jälkkärille on eri vatsa. Otan sitruunaisen meringetortun ja lähes pyörryn sitä maistaessani. Aivan täydellinen maku kirpeää ja makeaa, suussa sulavaa vaahtoa ja piirakkaa ihanana yhdistelmänä.

Noglu pitää kujahkolla ravintolaa vastapäätä leipomoa, josta haen mukaani sen maailman parhaimman leivän, jota syön seuraavana aamuna kotona aurinkoisella pihalla aamiaiseksi. Tekisi mieli ostaa sieltä Kaikkea, mutta ne tuskin selviäisivät hengissä lentokoneen ruumassa kotiin.

Noglu löytyy paitsi Pariisista kahdesta osoitteesta, myös New Yorkista.

Osoite: Noglu, 16 Passage des Panoramas, 75002 Paris
www.noglu.fr/


Hard rock sans gluten, sil vou's plaît!


Ensimmäistä kertaa yrittäessämme Nogluhun, se oli suljettu. Kadun toisella puolella Montmartrella on kuitenkin Pariisin Hard Rock Café, jonne nälkä vatsassa kurnien suuntasimme. Kun 15 vuotta sitten kävin samaisessa paikassa, sain vaihtoehdoksi salaattia tai nachoja. Tällä kertaa eteeni tuodaan Hard Rock sans gluten -menu, josta selviää kaikki gluteenittomat vaihtoehdot, ja ilokseni myös hampurilainen löytyy sieltä.


Olen äimän käkenä, sillä Helsingin Hard Rock ei ole palvellut keliaakikkoja näin. Suomi, tuo keliaakikoiden luvattu sivistysmaa.

Iloisena vetelen purilaisen mahaani ja tilaan jälkkäriksi Hot Fudge Brownien joka sekin on gluteeniton. Päätämme jakaa sen kahteen naiseen. Annos on niin jättimäinen ettemme jaksa kahdestaan edes puolia. Vatsat pullollaan suuntaamme Eiffelille katsomaan auringonlaskua.


Osoite: HRC Paris, 14, boulevard Montmartre 75009 Paris
www.hardrock.com/cafes/paris/


Muut vinkit gluteenittomaan Pariisiin


Huono palvelutaso Pariisissa tuntuu olevan ollutta ja mennyttä ja jokainen paikka, minne eksyimme syömään halusi tehdä parhaansa gluteenittomuuden suhteen. Kaukana olivat ne ajat 15 vuoden takaa jolloin känninen tarjoilija kohautteli hartioita lapun luettuaan ja toi eteeni patonkia. Jos ranska ei taivu edes auttavasti, printtaa lappuja keliakialiiton sivuilta mukaasi Pariisin matkalle, ja työnnä se ruokapaikan tarjoilijan käteen.

Keväällä, kesästä ja syksystä löytää paljon freesiä kaduilta hedelmämyyjien muodossa. Latinalaisten kortteleiden ravintolatarjonta on vähän samanlaista kuin Helsingin Kalliossa; hipstereiden valloittama alue tarjoaa raakaruokaa, vegaania ja etnistä, josta on helpompi löytää gluteenitonta. Paremman tason paikat palvelevat myös jos etukäteen ilmoittaa, kertoi Soraya.
Sorayan muut vinkit Pariisiin gluteenittomalle, joita emme ehtineet testata:


 • Helmut Newcake La Madeleine, 28 rue Vignon, 75009 Paris (leivonnaisia)
 • Thank You My Deer, 112 rue Saint-Maur, 75011 Paris (kahvila, jossa leivonnaisia ja leipiä)
 • Yummy & Guiltfree, 14 rue de Tmple, 75004 Paris (vohveleita, croque-monsieuria)
 • Biosphere Cafe, 47, rue de Laborde, 75008 Paris (crêpsejä & leivonnaisia)
 • Foucade Paris, 17 rue Duphot, 75009 Paris (leivonnaisia)
 • Gâte Sans Gluten, 11 rue Dupuytren, 75006 Paris (leivonnaisia ja kakkuja)


Kaupoista Bio-C-Bon, Naturalia ja Bio-coop, palvelevat gluteenitonta tarvitsevaa parhaiten.

Ja muista lukea Sorayan blogista, jos ei muuta niin Google Translatorin avustamana.


Bon appetit, sans gluten!10 kommenttia:

 1. Tämä oli hyvä esimerkki siitä, että kannattaa nähdä vähän vaivaa ja ottaa itselle tärkeistä asioista selvää etukäteen. Sorayasta oli varmasti paljon apua. Tosi mukava lukea näin onnistuneista kokemuksista! Erityisesti letut saavat veden kielelle, koska "Paris sans crêpes" on mahdoton ajatus. Bellan ilme kertoo kaiken oleellisen. Vaikka gluteeniton tarjonta näyttääkin olevan ilahduttavassa kasvussa, muistan tämän luettuani myös arvostaa ruokarajoitteettoman elämän huolettomuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monen asianhan tajuaa vasta siinä vaiheessa kun sen menettää, sama koskee ruokailua. Jos ei tarvitse ruokailujaan mistään syystä rajoittaa niin ei sitä tule ajatelleeksi. Ja tällaisella rajoitteella joutuu sitten oikeasti vähän tekemään töitäkin, mutta ihan kuten toteat, lopussa kiitos seisoo! :)

   Poista
 2. Voi Gia! Mulle iski ihan törkeän kova nälkä ja näiden ihanan näköisten herkkujen himo! 😄😄 Pieni maha taitaa olla aika bueno matkaseura, niin saa itse maistella enemmän herkkuja.
  Mun Pariisikokemukset rajoittuu reppureissureilimatkaan ja olen luultavasti jäänyt monista paikallisista erikoisuuksista paitsi pienen budjetin takia. Tilanne pitää korjata - ennemmin tai myöhemmin! Hauska idea muuten tavata paikallinen bloggaaja ja saada vinkkejä suoraan häneltä!

  Titta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulee tässä kyllä nälkä itsellenikin! Tahtoisin takaisin IHAN vähintään syömään noita galetteja ja crepesejä - ja mieluiten tuplana! :) Toivottavasti teille riitää hyvää murkinaa siellä Afrikassa. Joskus olen saattanut itse olosuhteisiin missä ei paljoa valinnanvaraa ole, ja te taidatte olla aika jännissäkin paikoissa just nyt. :)

   Poista
 3. Olipas kattava postaus gluteenitomasta Pariisista! Veikkaisin, että tästä on monelle suomalaiselle Pariisin matkaajalle iloa! Eihän sitä itse voi aina oikein ymmärtää, kuinka onnellisessa asemassa on, kun voi syödä ja juoda mitä vaan. Mutta on hienoa, että löysit oikean bloggaajaan tutustuttamaan sinut Pariisin ravintolatarjontaaan blogin kautta!

  Olisikos Suomessa gluteenittomalle bloggarille tilausta, joka kertoisi missä täällä kannattaisi syödä? Ainakin sinun kuviesi perusteella voisin mennä noihin Pariisilaisiin ravintoloihin, sen verran herkulliselta näyttää...

  Erityisesti tykkäsin postauksessa siitä, että tässä oltiin äiti&tytär -reissulla hakemassa yhteisiä kokemuksia lapsen kanssa kahdestaan - tres bien!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli aikamoinen tuuri että osui bloggaaja kartalle ja sillä oli vielä aikaa ja haluja treffatakin. :)

   Suomessa on itseasiassa useampikin gluteeniton bloggari olemassa ja todella aktiivisia facebookryhmiä aiheen tiimoilta, joista saa loistovinkkejä. Itse pyrin aina näissä postauksissa tuomaan sen kulman myös esiin ja jakaa kanssarajoittuneille tietoja maailmalta. Harvemmin ihan näin yksittäisiä postauksia, mutta Pariisi melkein vaatii sen. :)

   Lapsi on paljon matkustavalle taivaan lahja. Tuskinpa olisi itsekseen tullut lähdettyä. :)

   Poista
 4. Ihanaa että löysin tämän kirjoituksen! Se varmasti pelasti ensimmäisen Pariisin-matkamme! Keliaakikkolapsi kokee vielä rankempana, jos ei ole valinnanvaraa tai mieleistä syötävää. Lähtö 2 viikon päästä ja huoletti että miten löydetään sopivia ruokapaikkoja. Kiitos kattavasta listauksesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa tosissaan että löysit tämän! Herkullista reissua Pariisiin! :)

   Poista
 5. Kiitos tuhannesti herkullisenkuuloisista vinkeistä! Olen lähdössä kohtapuoliin Pariisiin "terveiden" ystävieni kanssa, jotka jo etukäteen hehkuttavat ihania leivonnaisia! Tekstisi sai mut uskomaan, että kyllä sieltä mullekin niitä herkkuja löytyy! =D
  Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ihan mahtavaa, että täältä löytyi vinkkejä! Kannatta katsoa myös tuon Glutenfree in Paris -blogin sivuja, jossa ajankohtaisimmat. Kyllä voi yllättävää kyllä, Pariisi olla gluteenittomallekin hyvä makumatka. :)

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!