perjantai 18. marraskuuta 2016

Näin saat ilmaisia matkoja - matkabloggaajan unelmaelämä!


Pahoittelen jo heti kättelyssä klikkiotsikkoa. Alkoi vaan risomaan niin älyttömästi Ilta-Sanomien samanlainen otsikko asiaa käsittelevässä artikkelissa, joka tällä viikolla julkaistiin.

Jutussa kerrotaan miten muutama kansainvälinen matkabloggari elää unelmaelämää matkustamalla ilmaiseksi ja juomalla ja syömällä myös muiden piikkiin. Yksityiskoneita, tajuttomia elämyksiä ja ties mitä. Ja rahaa! Paljon!

Jotta asiasta ei jää ihan väärä kuva, ajattelin avata teille vähän sitä minkälaisia nämä "ilmaiset" matkat ovat kulissien takana.





Myytti nro 1: Matka on ilmainen


Englanninkielisillä blogeilla on hieman erilainen lähtökohta kun meillä kotosuomalaisilla matkabloggaajilla. Koska Suomessa ihmisiä kiinnostaa huomattavasti matkablogeja enemmän esimerkiksi lukea äitiblogeista lapsiperheen elämästä tai sisustusblogeista millaisia tyynyjä sohvalle kannattaa ostaa, matkablogien lukijamäärät ovat vaatimattomampia kuin kollegoidensa.

Tämä väistämättä johtaa siihen että ihan kokonaan ilmaisia matkoja ei usein tarjota. Monasti joku osuus jää itselle kustannettavaksi, sillä monet yhteistyötahot katsovat vain ja ainoastaan lukuja, ei ns. miten hyvin kampanjaa saa kohdennettua. 100 000 lukijan blogissa on varmasti volyymiä, mutta onko kaikki lukijat ihan oikeasti potentiaalista kohderyhmää? No, se on eri keskustelu.

Matkabloggaajista lähestulkoon kaikki tekevät päivätöitä. Se tarkoittaa siis sitä, että samalla kun lähdet ns. ilmaiselle matkalle, kulutat todennäköisesti lomapäiviäsi. Jos perhe ei ole mukana, menetät myös yhteistä aikaa. Tai ehkä pitää ajatella niin että saat omaa aikaa.

Bloggaajan pitää lisäksi nykyään myös maksaa saaduista tavaroistaan verot, joka sikäli on ihan okei, mutta tekee tästä taas vähän vähemmän ilmaista.





 Myytti nro 2: Se ei ole työtä


Edellisen myytin kohdalla mietit varmasti että no mitäs se haittaa vaikka pari lomapäivää menisi? Pääseehän sitä ilmaiselle matkalle.

Bloggaajamatkat ovat yleensä aikataulutettuja. Se tarkoittaa sitä, että matkalla seuraat annettua aikataulua, käyt katsomassa kohteita jotka eivät kaikki välttämättä kiinnosta, ja saatat tehdä sen ihmisten kanssa joita et tunne etkä edes välittäisi tuntea (ja joskus taas pääset huipputyyppien kanssa reissuun). Jos blogimatkalle on varattu vaikka 3 päivää aikaa, isännät haluavat että näet mahdollisimman paljon, et suinkaan lekottele uima-altaalla mojito kädessä jatkumolla.

Lisäksi kukaan, joka on ollut bloggaajan kanssa missään tietää ettei paikkojen valokuvaaminen ole ihan läpihuutojuttu jos aikoo kirjoittaa hyvän postauksen. Ja kaikki myös tietää ettei ruoka-annoksiin kosketa ehkä 10 minuuttiin sen jälkeen kun ne on kannettu pöytään, jotta kuvat saadaan otettua.

Siinä mielessä on mukavaa olla bloggaajien kanssa matkassa, koska kukaan ei valita siitä että "ootko sä nyt jo ottanut tarpeeksi kuvia, voitaisko me nyt vaan syödä".

Jos erehtyy ottamaan ei-bloggaavan kaverin mukaan tapahtumaan tai reissuun, aika vähän löytyy ymmärrystä sille että ne kuvat tosissaan ovat matkablogin tärkeintä antia ja niiden pitää olla hyviä. Hyvien kuvien ottamiseen menee aikaa.








Myytti nro 3: "Joku blogipostaus, sähän nopeesti täräytät pari tekstiä, eiks niin?"


Hyvän tekstin kirjoittamiseen menee useita tunteja. Taino, ainakin meillä. En ole nyt lainkaan varma, mutta epäilen että lifestyleblogeilla ei ehkä mene ihan yhtä pitkään, koska uusista sohvatyynyistä ei ehkä ihan kilometritolkulla löydy sanottavaa.

Mutta yritäppä kuvailla vaikkapa hotellia laaja-alaisesti lyhyellä tekstillä asiantuntevasti. Tai kertoa vaikka yhdestä matkakohteestasi jotenkin parilla sanalla. Jos joudut (ja todennäköisesti joudut jos haluat olla vakavammin otettava media kuin MV-lehti) tarkistamaan faktoja paikoista, ajoista ja hinnoista, tai mahdollisesti historiasta, se on sama kun kirjottaisit pienen esseen. Jos siis haluat tehdä asioita laadukkaasti.

Ja tottakai haluat, koska lukijasi ansaitsevat sen.

Sen lisäksi valitset sadoista tai tuhansista kuvista ne mitä aiot postauksessa käyttää ja käsittelet ne. Aikaa laadukkaaseen postaukseen menee helposti 5-6 tuntia. Miikan kirjoittamaan "Mitä hengität jos puolet hapesta katoaa?" -postaukseen miehellä meni varmaan yhden viikon kaikki illat, kun tarkistettavia faktoja oli niin paljon. Mutta se postaus oli tärkeä saada kirjoitettua yleisen hyvän nimissä.

Montako tuntia kulutat muuten oman harrastuksesi parissa viikottain?




Myytti nro 4: Pari somejuttua, kuinka vaikeaa se oikeastaan voi olla?


No riippuu vähän ambitiotasosta. Jos julkaiset mitä tahansa hutaisuja tililläsi niin todennäköisesti ei kovinkaan vaikeaa. Mutta kuka oikeasti jaksaa seurata tiliä jossa on jotain sinne päin tehtyjä hutaisuja? Ei, jos puhelimen kamera on tarpeeksi laadukas, kuva kuitenkin rajataan, laitetaan väreiltään kuntoon, siis sen jälkeen kun olet ensin etsinyt oikean kuvakulman ja ottanut parikymmentä otosta.

Todennäköisesti teet päivityksen Instagramiin, Facebookiin ja Twitteriin, ehkä myös Snapchatiin. Kyllä siihen saa kuulkaa aikaa kulumaan jos teet sen kaiken vielä ajatuksella. Ja jos kuvat tulee kameralta, kuten monen mitenkään ammattimaisesti bloggaavan käsistä tulee, teet peruskuvankäsittelyn.

Lisäksi sinun bloggaajana kuuluu tietää esimerkiksi millaisiin Facebook -ryhmiin postauksia kannattaa jakaa, minkälaisia hashtageja käyttää Twitterissä ja Instagramissa ja jollain keinoilla olet ne lukijasikin ansainnut. Tuskinpa ainakaan näillä "ilmaisilla" matkoilla heti alusta alkaen.







Myytti nro 5: Bloggaajille maksetaan hyvin


Näille Ilta-Sanomien jutussa mainituille staroille ehkä saatetaan maksaakin. Moni tunnetuista, kansainvälisistä matkabloggaajista kuulemma käyttää nykyään freelancereita kirjoittamaan bloginsa jutut, ja palkkaavat kuvaajia ottamaan kuvat. Oma anti jää ehkä heikommaksi, mutta toisaalta oma brändi rakennetaan erittäin hyvin.

Suomalaisia matkabloggaajia ei taida olla yhtä ainutta joka elättäisi itseään pelkällä bloggaamisella. Skenessä on muutama, jotka tekevät paljon bloggaamisen ja vaikuttajamarkkinointiin liittyviä asioita freelancerina bloggaamisen lisäksi. Monet ovat myös toimittajia taustaltaan eli kirjoittavat myös muualle elääkseen.

Suomessa on harva bloggaaja ylipäänsä, joka saisi kunnollisia ansioita pelkällä blogilla, mutta siihen suuntaan ollaan täälläkin menossa.

Huutonauraisitte jos saisitte kuulla millaisia ehdotuksia tulee viikottain. Esimerkiksi että satasella pitäisi mainostaa teille jotain nettikasinoa, perustelulla "olisihan se teille kuitenkin kaikki plussaa".

Kiitosta kuitenkin siitä että monet tahot ymmärtävät jo että bloggaajillekin kannattaa maksaa jos haluaa laatua. Yhteistyön tekemisestä hieno kiteytys Valeäidin blogissa.








Myytti nro 6: Bloggaajat tekevät mitä vaan kun saavat jotain ilmaiseksi


Jotkut saattavat ehkä tehdäkin. Me olemme sanoneet ei monellekin tällaiselle ilmaiselle matkalle, koska ne eivät ole osuneet meidän intresseihin ylipäänsä, emmekä todennäköisesti menisi omalla rahalla sellaiseen kohteeseen ja kirjottaisi siitä.

Miksikö? Kaiken sen takia mitä tässä on kirjoitettu. Se vie paljon aikaa, lomapäiviä, sinulla ei välttämättä ole lainkaan omaa aikaa näillä järjestetyillä matkoilla, joskin poikkeuksia on. Fiksu taho antaa bloggaajalle vapaat kädet, sillä sen myötä tulee myös parhaat tarinat kun ne osuvat lähelle sitä mikä bloggaajaa itseään kiinnostaa.

Fiksu bloggaaja taas ymmärtää vastuunsa myös lukijoitaan kohtaan. Te siellä ruudun toisella puolella olette paljon tärkeämpiä kuin kaikki "ilmainen" mikä tarjotaan. Oman integriteettinsä ja uskottavuutensa voi myydä vain kerran. Meidän linja on siksi ollut se, että otamme vastaan vain sellaisia yhteistöitä, mistä maksaisimme myös rahaa itse. Ja se, että kirjoitamme rehellisesti. Jos kaikki ei mennyt kuten elokuvissa, se myös kerrotaan. Hyviä kehutaan ansaitusti.







Eivät ne kuvat ja tarinat kuitenkaan valehtele. Matkoilla ja elämässä on aina niitä kauniita hetkiä, joita on mukava jakaa, kokemuksia mistä on kiva kertoa muillekin.

Se mitä ruudun toiselle puolelle näkyy on kuitenkin nimenomaan hetket. Kukaan ei kerro koko elämäänsä missään sosiaalisen median kanavassa ja se on hyvä muistaa kun kadehtii näitä asioita. Tuskinpa teitä niin kiinnostaisi livelähetys siitä miten makaan läppärin kanssa sohvalla useamman tunnin näitä juttuja kirjoittamassa hikisenä bodycombat -tunnin jälkeen. :)









Ilmaiset matkat, tavarat ja tapahtumat ovat siis suhteellinen käsite. Jos oikeasti on kateellinen, mikään ei estä kokeilemasta itse millaista bloggaajana on. Ennen kuin alkaa jetsettailevaksi, jatkumolla matkustavaksi matkabloggaajaksi, jolla ei ole kotia mihin palata, kannattaa myös miettiä onko se oikeasti se elämä mitä haluaa elää.

Kaikella on hintansa. Myös ilmaisilla aterioilla, juomilla, tavaroilla ja matkoilla.



Erityiskiitos lopuksi meidän kanssamme yhteistyötä tehneille tahoille, kuten  Ruka, Ruka Safaris, Harriniva, Sokos Hotels, Ritz-Carlton, Holiday Club, Mura Sushi ja Visit South Coast Finland, muutaman mainitaksemme, ja joiden ilmaisilta matkoilta kaikki postauksen kuvat ovat. Niitä on ollut ilo tehdä kun intressit ovat menneet niin hyvin yksiin. Ja kanssabloggaajille kiitos hyvästä matkaseurasta. :)

33 kommenttia:

  1. Olen viettänyt pari antoisaa viikkoa lukien bloginne alusta loppuun. Uskomattomia kuvia, tekstejä ja -reissuja, ja Bella on onnistunut jopa tälläisen vannoutuneen lapsien inhoajan puolelleen. Miten voikaan noin pienellä olla niin järkeviä mielipiteitä ja mahtava asenne!

    Innolla odotan tulevia postauksia, ja saattaa olla, että tämän blogin "joutuu" lukemaan vielä joskus uudestaan. Ehdottomasti yksi suosikkiblogeistani. Kiitos! :)

    Terveisin,
    Minja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No huh! Aikamoinen homma kahlata kaikki aiemmatkin jutut läpi. Täytyy sanoa että se jos joku on kunnianosoitus, ja iso kiitos siitä! ♥

      Me aina välillä ihmetellään meidän tyttärestä samaa, kiva että tunne välittyy myös ruudun toiselle puolelle.

      Tervetuloa takaisin tänne aina uudestaan. Me pyritään parhaamme mukaan pitämään huoli siitä ettet joudu pettymään!

      Poista
  2. Tää oli hyvä! Just näin. On hyvä, että näitä nostetaan esille myös blogeissa eikä vain iltapäivälehdissä, joissa asioista saa aivan vääristyneen kuvan.

    Tottakai bloggaan siksi, koska se on kivaa ja se on osa sitä unelmaelämää jota mielestäni elän. Kaikki ei ole kuitenkaan mustavalkoista ja ilmaisia matkoja harvoin on. Kivoja matkoja ne kuitenkin ovat, mutta vaativat työtä eikä korvaus työmäärään nähden tosiaankaan aina kohtaa.

    Saat anteeksi klikkiotsikon - jokaisen pitäisi lukea tämä! ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tähän pitää joku vietti olla. Aloitin itse aikoinaan (toisen) blogin ihan vaan välttääkseni writers blockia. Tykästyin kuitenkin sen pitämiseen niin paljon että oli ihan selvä peli että maailmanympärimatkasta kirjoitetaan myös.

      Se, mitä yhteistyötaho saa bloggaajalta on korvaukseen nähden aika paljon. Jos ei puhuta luksushotellista niin yksi hotelliyö ei esimerkiksi ole erityisen kallis, ja samaan hintaan samalla levikillä ei saa juttua mihinkään. Ainakaan laadukkaasti. Korvauspuolessa ollaan onneksi Suomessakin menossa parempaan päin, eikä vähiten eri portaalien takia, mutta myös tällaiset indiebloggaajat ovat onneksi yhdistäneet rintamansa.

      Me tän kerran vaan tää klikkiotsikko. ;)

      Poista
  3. Itse olen sitä mieltä, että ei se Iltasanomien juttu ihan niin huono ollut. Tämä oli silti tosi hyvä juttu, niin kuin Valeäidinkin. Hyvähän näitä on "tavalliselle kansalle" avata, mutta uskon silti sinun blogisi lukijoiden tämän ymmärtävän. Satunnaisista lukijoista ja SUKULAISISTA ei sitten aina tiedä :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain syystä kommenteista päätellen täällä taitaa olla aika fiksua porukkaa lukijoina. :) Which is nice. Sukulaiset meillä ei edes kommentoi. ;) Mutta varmasti jotkut kuvittelee näitä ilmaismatkoista jotain ihan muuta.

      Poista
  4. Itse olin aikanani aasiassa työharjoittelussa eräässä matkatoimistossa aasiassa, niin vähän väliä kyllä tuli toimistolle yhteydenottoja että mikäli saavat retkiä taikka majoitusta ilmaiseksi niin mainitsevat toimiston nimen jutussa ja kertovat siitä enemmän. Jos halua niin voin kyllä näiden bloggaajien sivut tässä myös julkaista ja uskon että heidän lähettämät meilit löytyy myös mikäli luulet että ihan puuta heinää kirjoittelen.

    Reissuilla lisäksi olen vloggaajiin törmännyt joille esim kilroy on tarjoutunut maksamaan matkoja sillä verukkeella että he ovat reissun vlogeissa hyvin mainittuna ja ilmi.

    Kyselijöiden joukossa oli myös suomalaisia bloggaajia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta on kyllä ihan ok, että bloggaaja ottaa yhteyttä ja kyselee "ilmaisia" retkiä juttua vastaan. Matkatoimistohan voi kuitenkin valita, kannattaako tarjoukseen tarttua. Tätä varten bloggaajalta kannattaa kysyä media-korttia, jossa näkyy blogin kävijämäärät ja seuraajat some-kanavissa tai muuten vaatia näitä tietoja. Opettelua on varmaan molemmin puolin näissä yhteistyökuvioissa.

      Poista
    2. Luo Heli vielä alla oleva lisäys.
      ja vielä lisänä että nämä meilit oli siis kutakuinkin suoraan että "antakaa ilmaista niin kirjoitan teistä hyvän jutun". Ei ihan mene järkeen, ja kuuluisimmat bloggaajat kyllä reissaa "ilmaiseksi" kun lukijoita on paljon niin moni hotelli "markkinoi" sitä kautta itseään kun antaa ilmaisia majoituksia.

      Poista
    3. Ei siinä tosissaan mitään vikaa ole minustakaan että on yhteydessä johonkin tahoon jos vaikka on menossa sille suunnalle. Eihän matkatoimisto tai hotelli voi tietää että joku tietty bloggaaja on jonnekin tulossa ilman sitä. Tarkoitus kai on kuitenkin että hyöty on molemminpuoleinen ja jos blogiyhteistyöt kuulluvat markkinointistrategiaan, se voi olla kiitollista saada yhteistyöpyyntöjä.

      Sitten on tietysti hyvä että molemminpuoleisesti sovitaan siitä mitkä odotukset ovat - pitääkö kirjoittaa juttu, onko arvokkaampaa laittaa pelkästään instagramiin ja Facebookiin vaikka jotain, houkutellaanko kilpailun avulla lisää lukijoita = laajempi näkyvyys jne.

      Toimiva markkinointistrategia ja brändinrakennus koostuu monesta palikasta. Blogiyhteistyöt ja vaikuttajamarkkinointi voi olla järkevä osa sitä.

      Poista
  5. ja vielä lisänä että nämä meilit oli siis kutakuinkin suoraan että "antakaa ilmaista niin kirjoitan teistä hyvän jutun". Ei ihan mene järkeen, ja kuuluisimmat bloggaajat kyllä reissaa "ilmaiseksi" kun lukijoita on paljon niin moni hotelli "markkinoi" sitä kautta itseään kun antaa ilmaisia majoituksia.

    VastaaPoista
  6. Mahtava kirjoitus! Kiitos tästä :). Oli sen verran tyhjentävä, etten osaa sanoa enempää kuin sen, että hyvä, kun tuot tällaista esille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tikspus! Jotenkin arvasin että samaistuttavaa löytyy muillekin tästä. :)

      Poista
  7. Word. Ei ole ilmaisia lounaita eikä myöskään ilmaisia blogimatkoja.

    VastaaPoista
  8. Asiaa! Toivottavasti kaikki bloggaamisesta haaveilevat nuoret lukevat tämän ja ymmärtävät, ettei bloggamisella elätä itseään (kuin todella harvat ihmiset). Ne kateelliset aikuiset, joka kuvittelevat bloggaamisen olevan helppoa ja bloggaajien saavan kaiken ilmaiseksi, voivat mun puolesta jatkaa samaa rataa. Tyhmyyttä vastaan on turha taistella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oliskin kyllä hyvä että ymmärrettäisiin asioiden taakse kätkeytyvän paljon työtä. Vähän niinkun itselleni joskus tultiin sanomaan että "sulla käy aina niin hyvä mäihä". Olin hieman huuli pyöreenä ja sanoin että ei, ei käy, vaan teen tosi paljon asioita sen eteen että saavutan mitä lähden tavoittelemaan.

      Kadehdinta on aina niin helppoa vierestä jos ei halua katsoa yhtään pintaa syvemmälle. Hyvä kommentti!

      Poista
  9. Aamen. Hyvin kirjoitettu! Siitä vaan kaikki kateelliset pistämään se oma blogi pystyyn ja pyörittämään sitä niin pitkään, että niihin ilmaismatkoihin pääsee käsiksi. Ne kun ei ihan ensimmäisen kirjoituksen jälkeen tupsahda tulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säkin taisit samaa aihetta sivuta jossain vaiheessa jos oikein muistan.

      Juu, eikun tervemenoa vaan kaikille jotka haluavat yrittää päästä sinne ilmaisille matkoille! :)

      Poista
  10. Tuo linkkaamasi Iltiksen juttu oli todellinen helmi! "Näin sinäkin voit onnistua": täytyy vain olla taitava kirjoittaja, kuvaaja ja kuvankäsittelyä, verkostoitua, hallita markkinointi, osata käyttää kaikkia some-kanavia suvereenisti ja aktiivisesti, mutta valita kuitenkin itselleen sopivin käyttö, investoida tuhansia euroja hyvään kameraan ja erilaisiin ohjelmiin! Helppoa kuin heinänteko! Eikä mitään mainintaa tosiaan siitä, paljonko aikaa kaikkeen tuohon menee.
    Ongelmahan niin tuossa jutussa kuin tässä postauksessakin on se, että työn määrää ja vaativuutta ei tajua, jos ei ole itse kokeillut. Sorrut siihen vähän itsekin, kun dissaat sohvatyynyistä bloggaavia. Kyllä laadukas sisustus- tai mammablogikin vaatii aikaa ja työtä.
    Myönnän itsekin joskus kadehtineeni ilmaisia matkoja, mutta nyt tiedän, että ne on kaikki ihan ansaittuja, eikä mihin tahansa kannata tarttua! Tämän postauksen kuvien perusteella yhteistyökumppaninne ovat saaneet vastinetta rahoilleen ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, helppa hommaa tämä bloggaaminen, ei tässä paljoa tarvitsekaan mitään osata. Jos ymppää tuohon vielä video-osaamisen niin aletaan olemaan just oikeilla jäljillä. Ja sitten pitäisi olla vielä joku idea siinä mitä tekee!

      Me tässä pyrimme kyllä avaamaan sen paljonko yhteen postauksen tekemiseen menee aikaa; ihan tavalliseen helposti 5-6h, ja jos tekee mitään vaativampaa niin vain katto on rajana, kuten tuo Miikan tekemä ilmastonmuutokseen liittyvä blogaus.

      Ei muuten ollut tarkoitus dissata sisustusblogeja tai mammablogejakaan, enkä toivottavasti niin tehnytkään. Lähinnä ensimmäisenä totean että niin nyt vaan on että ne blogit kiinnostaa enemmän, ja ymmärrän myös miksi - arkiset asiat ovat itseä lähempänä ja niissä pääsee eri tavoin tirkistelemään normielämää.

      Toinen viittaus pohjaa ihan siihen että monet lifestyle-, mamma- ja sisustusblogit saattavat postata useita postauksia päivässä, joissa ei tarvitse tarkistaa faktoja koska siinä kertoo lähinnä omasta elämästään ja kuvienkin osalta yksi nimenomainen anti on se, että se on arkista. En ole tavannut ainuttakaan (suomalaista) matkablogia joka saisi enemmän kuin keskimäärin 3-4 juttua viikossa, ja sekin on jo huimasti. Useimmilla postaustahti taitaa olla max. 1-2 viikossa. Tottakai on mamma-/lifestyle-/sisustuspuolellakin varmasti postauksia jotka vaatii sitten enemmän. Matkajutuissa useimmat jutut taas vaatii pakostakin sitä. Eli jos jäi toinen kuva asiasta, sori siitä, en tarkoittanut niin.

      Toivon todella että yhteistyökumppanit kokevat saaneensa sen mistä ollaankin sovittu - rehellisen arvion palveluistaan meidän kanavassa. :)

      Poista
  11. No näitä yrittäjiähän kyllä riittää jotka esim jokaiseen facebook ryhmään ja keskusteluun linkittävät omia blogejaan. Jos joku esim kysyy että missä vaihtaa rahaa Lontoossa, niin eiköhän ole vähintään 5 linkkiä että mitä lontoossa tehdä blogin mukaan, mutta ei yhtään vastausta itse kysymykseen?!?!

    Lopettakaa se turha blogienne tyrkyttäminen, se on ihan hanurista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Anonyymi!

      Onpa harmi että koet blogit noin. Pistän tähän pienen vinkin: niitä linkkejä ei ole pakko klikata ja lukea jos ne aiheet eivät kiinnosta. Blogeista kuitenkin usein selviää aika paljonkin asioita ja löytyy hyviä vinkkejä tulevaan kohteeseen.

      Parasta tässä sinun kommentissasi on se että olet vaivautunut lukemaan meidän postauksen ja vielä kommentoimaan sitä näin. :)

      Poista
  12. Vastaukset
    1. Kiitos AinoEmilia! Ehkä vähän inhorealistinen, mutta parempi esittää asiat kuten ne on. :)

      Poista
  13. Ei mitään lisättävää! Arvostan myös sitä, että näitä asioita nostetaan esiin. Freetoimittajanakin saan säännöllisesti noita "äkkiähän sä sen nyt teet, miten voi maksaa noin paljon" tai "hyvähän sun on ku pääset noin paljon reissaamaan". Rakkaudesta työhöni ku seison päivän räntäsateessa kameroiden ja sometuslaitteiden kanssa ja pusken sen jälkeen deadlinepaineissa juttuja, on suhteellisen sama, missä päin sitä on. On myös paikkoja, joihin en koskaan lomalla menisi, mutta jonne työn vuoksi on ollut pakko. Olen ollut myös projektissa pyytämässä tarjouksia blogiyhteistöistä, ja itse viestintäammattilaisena ei tullut mieleenkään sanoa, että kaisääkkiäjonkunkivanpostauksenteet, vaan olimme nimenomaan rakentamassa kampanjaa parin asiakkaamme profiiliin sopivan bloggaajan kanssa. Sääli, että budjetti tuli vastaan, mutta olin silloinkin mieluummin sitä mieltä, että tehdään kunnolla tai ei ollenkaan. Laatu maksaa ja ammattilaisia pitää arvostaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan nämä "ilmaiset" matkat yms. mukavia silloin kun kaikki menee putkeen, keli on kohdillaan, saa itse päättää mitä tehdään jnejne. Mutta sitten on se toinen puoli kun mikään ei oikein mene kuten elokuvissa. Se on juuri vaikkapa tuo räntasade tai sika-aikainen aamuherätys retkelle kun toivoisi voivansa nukkua, kuten lomalla voi.

      Itseäni jotenkin aina huvittaa se miten kaikkialla ollaan menossa aina somee niin kovalla kohinalla, ymmärtämättä että sinne tosissaan pitää luoda sisältöä. Ja ettei se tule ihan vasemman käden sormia napsauttamalla tuosta noin vaan. Hyvän tekstinkin luomiseen menee tosissaan aikaa, vaikka se olisi lyhyt. Ihan viidessä minuutissa ei suuria kannata odottaa.

      Onpa muuten kiva kuulla että te olette suhtautuneet blogiyhteistöihin noin asiallisesti. Itsekin pyrin aina toimimaan mahdollisimman fiksusti kun istun siellä pöydän toisella puolella sopimassa firman puolesta bloggaajien kanssa yhteistöistä. Ala menee eteenpäin askel kerralla. :)

      Poista
    2. Juuri näin! Kyllä, törmään myös jatkuvasti tahoihin, jotka ovat varmuuden vuoksi avanneet kaikki mahdolliset somekanavat miettimättä yhtään, mikä niiden rooli omassa viestinnässä/markkinoinnissa on ja millä resursseilla niitä hoidetaan...ja sitten tulee näitä heitäheiykssomekuva, eihän se voi maksaa mitään. Huhhuh. Muutos ottaa aikansa, mutta osaltani teen ainakin kaikilla puolilla pöytää kaikkeni, että ala menisi tosiaan eteenpäin. Olkaamme siis laadukkaiden sisältöjen ja ymmärryksen lisäämisen asialla tästä eteenpäinkin :)

      Poista
  14. Rakastan teitä kerta kaikkiaan! <3 Niin täyttä asiaa koko kirjoitus, kiitos! ;) Jaankin tämän samantien eteenpäin!

    VastaaPoista
  15. Tämä oli kyllä erittäin hyvä postaus. Kiitos myös tuon IS:n artikkelin linkkaamisesta. Ensimmäinen hymähdys tuli jo kuvatekstin alussa: "Hyvästä kamerasta ja markkinointitaidoista on hyötyä...". Joo, eihän se muuta vaadi ku tosi hyvän kameran ni johan alkaa laatukamaa ilmestymään :)

    Oon kirjoittanut auto/tekniikkablogia vuodesta 2011 ja tänä vuonna aloittanut automatkailublogin. Yhteen postaukseen kuvien käsittelyineen ja videon editoinnin kanssa menee useampia päiviä (siis kun varsinaista testausaikaa ei vielä lasketa). Kun nuo on saanut valmiiksi, pitää vielä saada aikaiseksi luettava teksti. Eli joo, ihan helppoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, joo, se oli kyllä huvittavaa luettavaa tuo artikkeli. Mitään ei tarvitse tietää kunhan nyt vähän kameraa heiluttelee. :)

      Yleensä itsekin työstän tekstin jo päässäni melkein valmiiksi ennen kuin alkaa itse kirjoitustyö ja jalostaminen, noista kuvista nyt puhumattakaan. Mutta eihän se, kunhan nyt sitä kameraa heiluttelee niin johan alkaa tulemaan ilmaisia lomia ja matkoja ja shamppanjaa kuvaan. :)

      Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!