lauantai 24. joulukuuta 2016

Kun unelmista tehdään totta


Päätökset ovat aina vaikeimpia henkisesti. Kun onnistuu ylittämään kynnyksen, päättämään minkä suunnan ottaa, on jäljellä enää tekeminen. Projektisuunnitelma, aikataulutus, riskianalyysien tekeminen ja sen varalta skenaarioiden rakentaminen, asioiden listaaminen, delegointi ja vastuuttaminen. Enää tarvitsee vain kääriä hihat ja alkaa hommiin.

Unelmien toteumiset ovat yleensä kiinni päätöksestä ja se johtaa yleensä projektiin. Osa ihmisistä tekee sen tietoisemmin, osa vähemmän tietoisesti ymmärtäen asian vasta jälkikäteen.

Viimeiseen seitsemään vuoteen meidän elämässä on mahtunut monta suurta päätöstä. Joistain niistä on seurannut aika isojakin projekteja. Päätimme mennä naimisiin ja Bella pelmahti maailmaan vähän sen jälkeen. Elämänmittaisia projekteja molemmat, joita varten ei voi edes riskianalyysiä tehdä, tai varautua.


Ne projektit ovat onneksi menneet enemmän kuin hyvin.


Päätin saada yliopistolta paperit ulos vanhempainvapaiden aikana. Hieman se venähti töihinpaluun puolelle, mutta neljä vuotta sitten sain homman kuitenkin maaliin. Ilman Miikan tukea ja venymistä se ei olisi onnistunut.


Vähän ennen omaa töihinpaluutani päätimme aloittaa kotimme remontoimisen kauttaaltaan, saadaksemme yhden makuuhuoneen lisää kasvaneeseen tarpeeseen. Tämän seurauksena keittiö vaihtoi paikkaa ja kaikki pinnat keittiö mukaanlukien uusittiin. Vaikka remontin keskelle osui 2 viikon Malediivien paratiisiloma, se ei ollut mitenkään läpihuutojuttu varsinkin kun samalla palasi pitkältä vapaalta sorvin ääreen ja kirjoitti gradun loppua. Lopputulos oli kuitenkin aivan huikea, parempi kuin osasimme odottaakaan. Puhun enemmän keittiöstä kuin gradusta, josta siitäkin tuli kyllä varsin kelpo.

Pian sen jälkeen alettiinkin julkisuudessa puhumaan vuorotteluvapaan ehtojen tiukentamisesta. Totesimme ettei suuri unelmamme maailmanympärimatkasta ja vuoden irtiotto odota, vaan se pitää tehdä nyt. Aloitimme valmistelut noin vuotta ennen lähtöä.


Jossain vaiheessa tuli aika pakata vastaremontoitu koti ja elämä Suomessa pakettiin, ostaa liput ja pakata sen päälle vielä rinkka.


Sen jälkeen se olikin menoa. Yksi elämämme mahtavimmista ja raskaimmista projekteista.

Kun palasimme takaisin uskomattoman vuoden jälkeen, muutimme takaisin kotiimme, totuttelimme taas elämään oravanpyörässä. Miika vaihtoi työpaikkaa melkein heti, mutta lähti ensin kuukaudeksi Indonesiaan toteuttamaan unelmaansa tulla vapaasukeltajakouluttajaksi. Minä vaihdoin työpaikkaa myöhemmin tänä vuonna.


Sitten tuli eräs marraskuinen ilta vain kuukausi sitten. Astuimme sisään 20-luvulla rakennettuun vanhaan puutaloon vain kivenheiton päässä nykyisestä kodistamme. Ei meillä ollut aikeita ostaa uutta, ainakaan kovinkaan nopeasti. Ulkona leijaili hiljalleen lumihiutaleita ja yhdessä huoneiston kolmesta kakluunista rätisi tuli. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä, huolimatta mintunvihreistä seinistä ja punaruskeaksi vahatusta lautalattiasta. Se oli vain pintaa. Kun katsoi syvemmälle, näki mitä sillä olisi meille annettavaa.Meistä tulisi jatkumo sen melkein 100 vuotta vanhaan tarinaan. 


Sellainen paikka missä olen aina halunnut asua, istua pyöreän ikkunani ääressä aamupalalla, viettää railakkaita puutarhajuhlia ystävien kanssa krisikkapuiden katveessa, katsoa miten aurinko laskee horisonttiin ikkunastani ja sen jälkeen istua kakluunin edessä yhdessä villasukat jalassa viinilasillinen kädessä, kuunnella takkatulen hiljaista räiskettä ja vanhan talon natinaa. Paikka mihin aina palata, suorastaan kaivata, maailmalta.


Ei tämän unelman toteutuminen ollut sen kummempi projekti kuin mikään muukaan. Päätös siitä että me vedetään tämä, suunnitelma, aikataulutus, budjetointi. Riskien kartoittaminen, asioiden listaaminen, vastuuttaminen ja delegointi. Ja hihojen kääriminen.

Vaikka ensi vuodelle on jo varattu neljä matkaa ensimmäiselle vuosipuolikkaalle, tällä hetkellä elämme keskellä remonttia, taas kerran, vaikka miten vannottiin ettei enää koskaan. Jos ihmettelet mistä hiljaisuus blogissa johtuu, niin tästä. Mutta se on vain hetkellistä sillä muutto on pian.


Me ollaan matkalla kohti uuden unelman toteutumista.
Oikein rauhallista, kaunista ja mahtavaa joulua. Ja ensi vuotta varten, muista että unelmat toteutuvat, yksi kerralla jos oikein haluat.

Tärkeintä on tehdä päätös.

20 kommenttia:

 1. Juurikin näin ja piste.
  Ihanaa joulua teille ja remppaintoa! Oon varma että priimaa tulee =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nähtäväksi jää, mutta toivotaan niin! Ainakin löytyy ihan uusia lihaksia kehosta joka päivä, joiden olemassaolosta ei tiennytkään. :)

   Mahtavaa tulevaa vuotta!

   Poista
 2. Paljon onnea uudesta kodista, aivan upeaa! :) <3 ja tuo päätöksen tekemisen merktys todella avautui miulle tämän Australiaan lähdön hteydessä. Niin totta joka sana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan mahtavaa että uskalsit sen päätöksen tehdä ja lähteä! Vuodesta tulee varmasti yksi mahtavimpia koko elämässäsi. Jälkikäteen tuntuu varmasti hassulta että edes mietit sen päätöksen tekemistä. :)

   Poista
 3. Kolme kakluunia!!! ♥♥♥ Mä niin näen teidät tuolla, aiempaa isommassa hipsterilässä jossa vietetään entistä suurempia puutarhakemuja. Ihanaa!

  Ja kyllä... unelmat jäävät toteutumatta, jos päätöksiä ei pysty tekemään, välillä aika lennostakin. Olen usein ajatellut sitä, että niistä unelmista on myös hyvä puhua paljon ääneen ja niin ne pikkuhiljaa muuttuvat unelmista suunnitelmiksi. Jos niitä yksi panttaa ja pyörittää, joka ei kyllä minulle ainakaan ole yhtään luonteenomaistakaan, niin unelmiksi helposti jäävätkin.

  Teidän ei ainakaan tarvitse sitä pelätä... you're living the dream, ilman fraasiin yleensä liitettyä sarkasmia :)

  Onnea uuteen tupaan, tsemppiä remppaan ja muuttoon, may the force be with you! Tapaamme toivottavasti tammikuun loppupuolella ja jos voimme silloin olla jotenkin avuksi, niin kertokaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt pitää vielä toivoa että Suomen kelit suosii puutarhakutsuja. :D

   Hyvä lisä muuten - on totta että niistä unelmista pitää uskaltaa puhuakin. Ja kun niistä puhuu, ne konkretioistuu. Voi jopa olla että läheltä löytyy ihmisiä, jotka haluavat auttaa niiden toteutumisessa, ja jotenkin palaset alkaakin loksahtelemaan paikoilleen.

   Lopussa kiitos seisoo, vai mites se sanonta menikään. :)

   Poista
 4. Tässä luettavaa sinne joululoman rauhaan: viattomien lasten päivän kunniaksi asiaa lapsista, jotka eivät saa tilaisuutta olla viattomia..
  Hanne <3

  https://wordpress.com/post/unelmatka.wordpress.com/755

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että myös näitä asioita nostetaan esille eikä keskitytä vain paratiisirantoihin. Niin paljon on maailmassa asioita, mistä suurin osa ei ole tietoisia, osa ei edes halua.

   Poista
 5. Ihania unelmia! Ja vielä ihanampaa, että unelma toisensa jälkeen teette ne todeksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teija! Sitä varten kai elämä on, noin muun muassa. Ja niin taidatte tehdä tekin. :)

   Poista
 6. Itse kun olen etsinyt asuntoa "tositarkoituksella" vuoden päivät, niin ei voi olla kuin onnellinen teidän löydöstä! Nyt oli tämän projektin aika elämässänne. Hieno jatkaa yli 100-vuotista historiaa ja remontoida siitä omannäköisenne koti :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole helppo rasti se! Tsemppiä siis etsintään! Kävi tavallaan vähän mäihä että tämä käveli meitä vastaan. Pakko kai se oli siihen tilaisuuteen tarttua. :)

   Poista
 7. Onnea uuteen kotiin! Olen samaa mieltä, että unelmat on tehty toteutettaviksi. Riippuu sitten unelman koosta, kuinka paljon se vaatii toteutuakseen, sillä harvoin ne ihan itsestään valmiiksi tulee. Ja kaikilla on omat unelmansa, eivätkä ne ole mikään toistaan vähempiarvoisia. Te olette kyllä selvästi todella määrätietoisia ja valmiita elämään unelmat tosiksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on juuri näin. Joskus muistan vaan kuulleeni jonkun suusta lauseen "sulle kaikki tulee niin helposti". Vähänpä se ihminen tiesi kaikesta siitä työmäärästä joka jokaisen toteutuneen asian taake piiloutuu.

   Määrätietoisesta en tiedä, varsinkin kun asiat vähän niinkun tulevat välillä eteen ja sitten on vaan pakko toimia jos aikoo asialle jotain tehdä. Mutta tietysti siihen asiaan tarttuminen ja lähteminen aina vaatii päätöksen, ja sen myötä suunnitelmankin. :)

   Poista
 8. Kuulostaa aika upealta kodilta, eiköhän se ole kaiken sen säätämisen arvoinen! Ressaavaa aikaa varmasti mutta samalla jännittävää. Onhan se ihan hieno tilanne, kun on unelmien talo ja silti jo neljä reissua varattuna. Sen ajatuksen voimalla remonttia tekemään :) Unelmien toteuttaminen vaatii päätöksiä, ja niiden tekemiseen vaadittavaa määrätietoisuutta ja rohkeutta teiltä tuntuu löytyvän joka käänteessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, lomalla ehtii sitten levätä. Jos vaan muistaa ettei tunge sitä lomaa liikaa täyteen tekemistä. ;)

   Poista
 9. Unelmat on todellakin tehty toteutettaviksi! Kyllähän niiden eteen töitä on tehtävä, koska harvalle niitä tarjoillaan hopeavadilla, mutta töiden tekeminen palkitsee sitten, kun istuu siellä remontoidussa keittiössä. :) Me ostettiin reilu neljä vuotta sitten omakotitalo, joka rempattiin lattiasta kattoon. Oli siinä hommaa ja vuosi meni ennen kuin kaikki oli valmista, mutta ei kyllä olla kaduttu. Oma tupa, oma lupa! :)

  P.s. Tuosta pyöreästä ikkunasta tulee ihan mieleen Hobitin asunto, hyvällä tavalla. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, pitääköhän toi uusi asunto nimetä Helsingin Hobbitilaksi. :)

   Kamala homma tossa remppaamisessa kyllä, mutta palkitseehan se. Tuskinpa meilläkään ihan heti kaikki on täysin paikallaan, ja onhan siinä jatkuvasti kai vähän tekemistäkin. Mutta jos nyt isoimmat muuttoa ennen!

   Poista
 10. Jahas jahas, luulin tämän kommentoineeni jo julkaisemisen jälkeen, mutta näköjään ei. :) No mutta, onnea! Ihan mielettömän upean oloinen uusi koti, ja kaikesta päätellen remppakin etenee kuin vettä vaan. Unelmat ovat sitä varten, että niitä kohta ponnistellaan, vaikka se välillä duunia vaatiikin. Joten go girl! Hyvää uutta vuotta koko poppoolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos ja voi muuten olla että jäänyt taas jonnekin bloggerin kummallisiin maailmoihin ne edelliset kommentit elämään. Ilmeisesti tuo systeemi ei ole ihan parhaimmasta päästä.

   Oikein hyvää vuotta myös sinulle sinne Laura! <3

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!