sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Maailman 5+1 parasta rantaa!


Suomen pimeys tähän aikaan vuodesta tuntuu vievän voimat useimmilta. Hymy ei ole kenellläkään vastaantulevalla herkässä, ja yleisin talvivaatteiden värikin taitaa olla musta. Ei siis ihme että niin moni alkaa haaveilla aurinkorannoista ja valkoisesta hiekasta, kenties hedelmädrinkki kädessä sellaisella lekottelusta.


Rantoja on mahtunut meidän elämään paljon - jossain vaiheessa olen kutsunut itseäni biitsinmetsästäjäksi. Osa rannoista on kuitenkin osoittautunut mainettaan huonommaksi. Hyvä ranta tarkoittaa meille sitä, että hiekka on puhdasta, vesi ei tyrskyä liiaksi, vaan siinä on miellyttävä uida, ja että rannan läheisyydestä löytyy hyvät snorklausvedet. Ja ettei se ole tupaten täynnä muita ihmisiä, kuten esimerkiksi Thaimaan mainoksissa usein näytettävä Railay beach, joka kyllä on kaunis, mutta siellä ei mahdu normipäivänä kunnolla kävelemään.

Muille biitsimetsästäjille tästä siis vinkit vaariin!


1. Malediivit (Fihalhohi)


Malediiveja voittanutta ei ole. Päädyimme Malediivien mittakaavassa varsin keskihintaiseen saksalais-itävaltalaisomisteiseen resorttiin nimeltä Fihalhohi vajaaksi kahdeksi viikoksi. Pienen saaren ympäri käveli noin 15 minuutissa, ja sitä kiersi ranta, joten nousu- ja laskuvedestä riippuen, pystyi aina menemään jostain kohti hyvin uimaan. Ihan suoraan matalassa rantavedessä ui mureena ja vauvahai, hippasen syvemmällä olikin jo ääretön koralliloisto mustekaloineen ja kilpikonnineen. Myös rauskut piipahtelivat rannan lähistöllä.Allekirjoittanut lähti dive masterin kanssa suoraan rannalta Malediiveilla ensimmäistä kertaa sukeltamaan ja päätyi ensimmäisellä sukelluksellaan suoraan rauskuparven keskelle. Meinasi tankeista loppua ilma nopeasti. Miika pääsi uskomattomiin vesiin sukeltelemaan, snorklausreissulla meitä tervehti kymmenet delfiinit.


Melkein kaikki Malediiveilla lomailevat tulevat sinne sukeltamaan. Rannat ammottavat tyhjyyttään päivisin, joten vähemmän vedessä viihtyvät saavat todellakin olla rauhassa. Yhtä hienoa rantaa ja vedenalaista elämää ei ole tullut vastaan missään muualla maailmassa.


2. Leleuvia, Fiji


Kun maailmanympärimatkallamme eksyimme puolivahingossa Leleuvian pienelle ekoresorttisaarelle Fijillä, mietin että tämä on Malediiveista seuraava. Melkein yhtä hyvä, muttei ihan.

Vietimme yhteensä kuukauden Fijillä, eikä Yasawa -saarien tai Taveunin vehreän paratiisisaaren rannat olleet lähelläkään tätä.

Laskuveden aikaan ranta ulottuu kauas, kauas sen itäisellä puolella. pohjoinen on jotakuinkin samanlainen koko vuorokauden, mitä nyt veden korkeus hieman vaihtelee. Heti rannalta pääsee snorklaamaan joskus isojen, joskus pienien kilpikonnien kanssa, suoraan rannan eteen on istutettu koralleja tervehdyttämään merten tasapainoa, ja ne ovat ottaneet kukoistaakseen siellä. Leleuvia rantavesissä asuu myös merihevosia, noita pieniä, mutta himputin söpöjä mereneläviä.


Ja pääsihän Miika sukeltamaan täällä valaan kanssa hetken verran, vain kivenheiton päässä itse saaresta.

Resortti on niin pieni, ettei väenpaljous ala koskaan ahdistamaan.


3. Joulusaaret, Kiribati


Tämä hieman hankalan matkan päässä oleva pieni ja katoava saarivaltio on köyhä ja tuntematon. Fiji Airways tekee kerran viikossa Kiribatin Joulusaarilla välilaskun aamuyöstä matkalla Fijin Nadista Havaijin Honoluluun, ja myöhemmin iltapäivällä vielä takaisintulomatkallaan. Olosuhteet ovat puutteelliset, mutta rantaviiva on uskomaton.


Tämän kylän pienen resortintapaisen rantaviiva oli sellainen, jonka kuvia ei tarvitsisi paratiisirantojen mainoksiin käsitellä lainkaan. Täysin turkoosia vettä, vitivalkoista, pehmeää ja puhdasta hiekkaa, ei turistin turistia meidän lisäksi. Iltapäivästä seuraksi sai paikallisia lapsia. Auringon laskiessa ulkomaalaiset harrastajakalastajat tulevat venekuntiensa kanssa takaisin.

Snorklaus rannalta oli heikkoa, mutta sen sijan yhdistetyllä sukellus- ja snorklausmatkalla vastaan tuli niin paholaisrauskuja, kilpikonnia, haita kun delfiinejäkin samalla reissulla. 
4. Puka Beach, Boracay, Filippiinit


Boracay yltää melkein kaikissa 'Maailman paras ranta' -kilpailuissa kärkisijoille. Saarelle lennetään Manilasta reilu tunnin verran, laskeudutaan vierussaarelle, ja ylitetään 5 minuutin matka veden yli paatilla.

Saari itsessään on jo aika turistoitunut, ja sen pääranta on täynnä hotelleja, veneitä ja erityisesti kiinalaisia ja korealaisia turisteja. Päärannan hiekka on sekin ihanan samettisen pehmeää, mutta muita ihmisiä ja veneitä on välillä häiritsevän paljon.


Sen sijan saaren pohjoisosassa on ranta nimeltä Puka Beach, jonne ei olla rakennettu lainkaan resortteja. Siellä ei tosin ole myöskään yhtään ravintolaa tai kioskia, joten sinne suunnatessa pitää olla reippaasti omaa evästä mukana.

Ranta on tyhjääkin tyhjempi. Me päädyimme sinne päivän purjehdusretkellä, jolloin vedestä käsin näimme koko saaren upeat hiekkarannat aurinkoa mukavassa tuulenvireessä paistatellen.

Sukellusvedet ovat kohtuulliset tälläkin suunnalla. Jos vaan kestää ne muut turistit ja mahdollisesti ensimmäistä kertaa sukeltamassa olevat yli-innokkaat kiinalaiset sukellusryhmässä.


5. Gili Meno, Indonesia


Gili-saarista hiljaisin ja turmeltumattomin on Gili Meno. Se sopii fiilikseltään hiljaisuutta kaipaaville tai vaikkapa häämatkalaisille. Todella rento meno, Gili Meno.

Saaren pääranta on hiljainen, vaikka turistikausi olisi kuumimmillaan. Rannalla on kilpikonnien kasvatuspaikka, jossa paikallinen pariskunta kilpikonna kerralla yrittää pelastaa saarien vedenalaisen elämän monimuotoisuutta. Tästä johtuen, lähes aina lähtiessä valkoiselta rannalta snorklaamaan, vastaan tulee kilpikonna jos toinenkin.
Päärantaa vastakkaisella puolella saarta on hiljaisia rantabaareja auringonlaskun ihailua varten. Samalla kuulee miten vastakkaisen Gili Trawanganin -bilesaaren musiikki alkaa nostamaan volyymiään ja juhlat paranemaan. 

Gili Airin ja Gili Trawanganin rannat ovat nekin hienoja, mutta likaisempia ja koralleiltaan huonompikuntoisia kuin Gili Meno. Palveluita muilta saarilta löytyy paremmin. Ja väistämättä myös enemmän ihmisiä.

Entäs se +1 joka otsikossa mainittiin?

Se ei ole varsinainen paratiisiranta, mutta ansaitsee mielestäni maininnan.

Kroatia on nostanut päätään suosittuna matkakohteen myös suomalaisille. Kelithän siellä ei ole jatkuvasti lämpimät, Euroopassa kun ollaan, joten Kroatiaa voi suositella vain noin puolet vuodesta rantakohteeksi.


+ 1. Kroatia


Kroatian jylhät maisemat ovat uskomattomat. Kirkkaan turkoosia vettä, vuoristoa, vehreyttä siinä sivussa.Harvasta paikasta Kroatiassa löytyy vitivalkoisia hiekkarantoja, mutta veden silkinpehmeäksi pyöristämistä kivistä muodostuneita rantoja kylläkin. Reilun viikon lomalla merenrantahuvilassa Orebicin pienen kylän kupeessa rakastuin muihinkin kun vain hiekkarantoihin. Kroatian vedet ovat hämmentävän kirkkaat ja puhtaat. Snorklausnäkymistä parhaat ovat kiviset onkalot ja upotetut, vanhat laivat. Koralleja ja kaloja erityisen paljoa näy.


Kroatian rantojen kauneus piileekin muussa kuin perinteisessä paratiisimaisuudessa.Meidän listaukseen maailman parhaimmista rannoista ei mahdu muun muassa Thaimaa, Havaiji, Dominikaaninen tasavalta, Miami tai Australia. Hyviä kohteita nekin tietysti, mutta ei vedä vertoja näille. Mitkä sinä äänestät maailman parhaiksi rannoiksi?

18 kommenttia:

 1. En tiedä oletteko käyneet Länsi-Australian puolella mutta jos ette niin suunnatkaa ihmeessä Ningaloo Reefille Exmouthiin/Coral Bayhin joku kaunis päivä. Sieltä (samoin kuin eteläisestä Australiasta) löytyy valkoista hiekkaa ja niin kirkasta vettä että silmiä särkee. Ja riutalle pääsee snorklaamaan Exmouthin Cape Range National Parkissa suoraan rannalta. Suurin osa ihmisistä matkaa Australiassa vain itärannikolla, mutta osa niistä todellisista helmistä on ehdottomasti läntisellä rannikolla missä on valtava kirjo merenalaista elämää nimenomaan Ningaloo Reefillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Läntiselle Australialle ei löytynyt aikaa, joten se jäi välistä - harmi kyllä. Vaan pitäähän sitä olla jatkossakin paikkoja minne mennä! :) Ningaloo Reef pitääkin pistää korvan taakse, Great Barrier Reef kun ei oikein vakuuttanut, vaan oli päinvastoin jonkinmoinen pettymys. Kiitos vinkistä!

   Poista
 2. Uuuh, nyt on aihe kohdallaan! Komppaan edellistä kommentoijaa, Ausseista kyllä myös löytyy maailman parhaimpien rantojen tittelin ansaitsevia paikkoja. Western Australia saisi itseltäkin maininnan, mutta upeita rantoja löytyy joka puolelta. Queenslandin Mission Beach pääsisi myös ainakin omalle listalle noin jonkun mainitakseni, 14 kilsaa unelmien palmurantaa.

  Tässä mainituista Malediivit yltäisi kenties omallekin listalle, samoin kuin Filippiinit ja Fiji, Gili Meno sen sijaan ei niin kovasti sykähdyttänyt. Tosin meillä jäikin siellä snorklailut aika vähiin. Kiribatin pistän nyt korvan taakse. Uusi-Kaledonia on kuitenkin nyt ykkösenä omalla biitsilistalla, suosittelen! Oro Bay ja Ouvean 25 kilsaa pitkä autio palmuranta turkoosilla laguunilla ja ilman ihmisiä, se oli tällaisille rantojen rakastajille taivas maan päällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aussien itärannikolla ongelmaksi muodostui huono snorklattavuus rannalta. Olihan tuolla Port Douglasissa ja Daintreessa, miksei Noosassa ja Sunshine Coastillakin hienoa rantaa, muttei snorklattavaksi. Muutamissa paikoissa jopa vaarana tulla krokojen syömäksi, hui!

   Huikeaa jos Malediivejakin hienompi paikka on löytynyt! Se on jo paljon. Missä päin Malediiveja muuten kävitte? Gili Menolla syy nostaa se korkealle oli nimenomaan hyvät snorklailut suoraan rannalta. Kiribatilla on sitten todella alkeelliset olosuhteet, joten kannattaa muistaa trade off siitä biitsistä kun buukkailee matkaa.

   Ja me sen sijan laitetaan Uusi-Kaledonia listalle! Se onkin näkynyt aussitutujen fb-feedissä viime kuukausina jotenkin erityisen paljon.

   Poista
 3. Jurmala ja Kaikoura, mutta mulla onkin hieman eri kriteerit (mielummin se vaakaräntä kuin tässä olleet rannat - iha ihme tyyppi kun olen). Varmasti parhaimmat rannat teidän kriteereillä, lähtisittekö uudestaan ja minne noista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei Kaikoura eikä Jurmala nekään huonoja ole. :) Mutta nyt etsittiin valkoista hiekkaa ja turkoosia vettä - vaikka mekin arvostetaan nykyään jo paljon muutakin. Esimerkiksi Suomen Lapin kauniita vesiä, tai miksei ihan mökkirantaakin.

   Minne tahansa näille rannoista mentäisiin uudestaankin, vaikka Kiribati ja Fiji ovat sellaisen matkan takana, että pitäisi olla vähän muitakin syitä mennä sinne. :)

   Poista
 4. Voi sentään, tätä postausta ei kyllä ois pitänyt lukea. Aiheutti nimittäin ihan älyttömän rantakuumeen! Ehkä pitäs ottaa kohteeksi joku noista paikoista, varsinkin kun ei hirveesti niistä ihmisrysistä tykätä (no, tykkääkö kukaan?) Ja tuo sukeltaminen näyttää niin kivalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukapa niistä ihmisrysistä tykkäisi. :)

   Siitä sitten bucket listiä täyttämään erilaisilla rantavaihtoehdoilla!

   Poista
 5. Ihana tuo kilppariallas ja hyvällä agendalla ovat. Mun upeimmat rannat on kyllä akselilla Kenia, Tansania. Sansibarin Kendwa beach ja Mombasan Diani beach olivat aivan uskomattomia. Ja samoin kyllä Dar Es Salaamin Kasa beach oli kyllä mahtava. Thaimaassakin toki on kauniita rantoja, mutta useimmiten ne on jo liian vilkkaita, kuten esim. Ko Lipelle on käynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on vielä Afrikka kokematta, mutta ehkä sieltä nousee joku noista mainitsemistasi tällekin listalle. :)

   Thaimaalla on juuri tuo ongelma että isot ja kauniit rannat on monasti jo täysin turistoituneita. Tuossa postauksessa oleva linkki Railay Beachiltä tehtyy postaukseen kertookin kaiken tarvittavan. Ko Lipe oli tosissaan meidänkin mielestä jo turhan täynnä. Ehkä Koh Bulon ja Koh Bulon Le voisivat tarjota jotain muuta.

   Poista
 6. Ihania kuvia <3 Olen lähdössä alkuvuodesta Filippiineille ja Indonesiaan ja paratiisirannat kiinnostavat kovasti. Harmi vaan, ettei niiden löytäminen ole aina niin helppoa tai sitten mulla on liian suuret vaatimukset :D Tarkoitus olisi käydä ainakin Palawanilla, mutta olen lukenut, että täydellisiä rantoja näkee lähinnä saarikierroksilla, jotka saattavat olla tupaten täynnä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me käytiin Palawanillakin samalla keikalla, ja ihan niin se juuri onkin että parhaat rannat siellä näkyy kun käy saarikierrosten autioilla saarilla. Sen sijan vinkkinä Palawanille: yövyimme tällaisessa paikassa, itseasiassa oliko se jopa 10 yötä, http://secretparadiseresort.com/. Se oli muuten aivan jumalattoman hyvä ja ihana, ja erittäin tyhjä, mutta tuolloin hiekkakärpäset vaivasivat jonkin verran. Liekö päässeet tuosta vitsauksesta eroon jo nykyään. Boracay on tyhjyyden osalta menetetty tapaus, siellä on turisteja ihan hirmuisesti. Tuo Puka Beach on saaren pelastus.

   Indonesiaan kannattaa kyllä mennä, erityisesti sukeltamisen ja snorklauksen perässä. :)

   Poista
  2. Secret Paraside resort näytti ihanalta... kunnes näin nuo hinnat :D Ollaan liikenteessä hieman pienemmällä budjetilla. Oon kyllä kuullut pelottelua, että Filippiinit olis kallis, mutta saa nähä :)

   Poista
  3. Enpä ole katsonut hintoja hetkeen, mutta voi olla ettei se ihan ilmainen ollut. Mutta rahansa väärti kuitenkin!

   Ei tuo Filippiinit erityisen kalliilta muistaakseni tuntunut, mutta on saattanut aika kullata muistot. Joka tapauksessa, ihanaa matkaa sinne!

   Poista
 7. Miten ihana postaus tähän aikaan vuodesta! Tästä sai hurjasti energiaa ensi kesän Kalifornian reissua odotellessa :)Rantoja mulla ei valitettavasti ole ehdottaa, sillä omat kohteet valikoituvat muilla kriteereillä. Mutta ehkä sitä vielä joskus saa itsensä Malediiveille, sen verran vakuuttavia kuvia tässä postauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Malediiveille kannattaa ehdottomasti lähteä! Eikä ne Kalifornian rannatkaan huonoja ole; San Franciscossa aaltoihin tuli tervehtimään delfiiniparvi. Vesi oli harmillisesti niin kylmää ja isoaaltoista ettei tullut mieleenkään mennä sinne mukaan karkeloimaan. Mutta Kalifornia on kokonaisuudessaan aivan ihana. <3

   Poista
 8. Kyllä vaan kelpais nuila rannoilla lekotella tähän aikaan vuodesta. :) Gili Airilla käytiin viime vuonna ja kovasti harmitti jälkeenpäin että Gili Meno jäi välistä. Muuten en ole ehtinyt kaukomaitten rantakohteita koluamaan. Ainakaan vielä! Tämän postauksen jälkeen nimittäin alko monikin kohde kiinnostamaan.. Ensi toukokuussa kutsuu kuitenkin Kroatia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä kutsuu Kroatia jo huhtikuussa - ja hyvä niin! Ihanaa päästä sinne taas useamman vuoden jälkeen. Se jätti viimeeksi lähtemättömän vaikutuksen syvälle sydämeen.

   Gili Air oli Gileistä mukavin. Siellä oli kokonaisuudessaan sopivimmin palveluita, mutta rannat eivät olleet yhtä hyvät läheskään kun Menolla.

   Malediiveille ja Fijille myös lämmin suositus. Kyllä sinne kannattaa lähteä. :)

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!