perjantai 27. tammikuuta 2017

Luksusmatkailuauto dollarilla päivässä - näin se onnistuu!

Karavaanarimatkailulla on omanlaisensa leima. Ei ihan syyttä suotta, sillä monet autot ovat pieniä, vanhoja tai vähän heikosti suunniteltuja tilankäytön suhteen ja karavaanarielämää harrastavat on stereotypisoitu tietynlaiseksi irvikuvaksi. Viimeeksi mainitusta ei ole vähiten kiittämistä Samuli Edelmania. Nykyään kuitenkin matkailuautoilu on nostanut profiiliaan ja sitä harrastavat vähän kaikenlaiset tyypit. Omasta tuttavapiiristänikin löytyy yllättävän monta, jotka joko omistavat tai vuokraavat matkailuauton lomiansa varten. 

Erityisesti kun menee luonnon helmaan, se on kätevä tapa liikkua.


Maailmanympärimatkalla olimme varanneet kansainväliseltä matkailuautoihin erikoistuneelta Apollo Motorhomesilta niin kutsutun auton siirron San Franciscosta Las Vegasiin. Hinta oli huimat dollarin päivässä.


Ja herttinen sentään mikä auto meille annettiinkaan alle! Laiva! Luksuskaara!


Tai ehkä USAssa kaikki matkailuautot vain ovat tällaisia? Otetaanpa ensin pari askelta taaksepäin ennen kuin astutaan autoon sisään.

Auton siirto eli relocation


Autojen siirtoja tarvitaan monasti Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja USA:ssa - asiakas on saattanut varata auton toisesta kaupungista, ja auto pitäisi saada siirrettyä sinne. Siirroilla on yleensä määrätty käytettävissä oleva aika, eli joskus voi olla että aikataulu ei salli muuta kuin yötä päivää ajamista paikasta A paikkaan B. Sellainen kannattaa ottaa vain, jos on tarve päästä edullisesti siirtymään. Ajaminen ei monessa paikassa ole mitenkään rentouttavaa isolla asuntoautolla kun tuuli ottaa kiinni ja heiluttaa sitä, tai pelkän auton painon takia saa pitää kielen keskellä suuta vain pysyäkseen kaistallaan.


Monasti kuitenkin houkuttimena siirtoon on annettu muutamia ekstrapäiviä matkan tekoon. Joskus siirrosta maksetaan myös bensarahaa. 


Meidän piti päästä San Franciscosta Las Vegasiin ja halusimme nähdä matkalla myös Yosemiten, joten kun tarjolla oli useamman päivän siirto, se oli meille enemmän kuin täydellinen vaihtoehto. Bensarahaakin tuli, mutta koska auto oli noin laivan kokoinen, sitä bensaa myös kului enemmän kuin mitä tuo raha kattoi.

Niin kutsuttuja relocationeita voit katsoa esimerkiksi näistä linkeistä USA:ssa, Uudessa-Seelannissa ja Australiassa:

imoova (AU)
Apollo Motorhomes relocation (USA)
Jucy (AU)
Jucy (NZ)
Jucy (USA)
Transfer car (NZ)
El Monte (USA)

Lisää aiheeseen on paneuduttu Thrifty Nomadsin blogipostauksessa englanniksi.

Huomionarvoista on myös etteivät vuokrapaikat juuri koskaan ole keskusta-alueella. Jouduimme matkaamaan noin 30-40 minuuttia junalla San Franciscosta ja vielä lyhyen Uberkyydin päälle päästääksemme Apollon vuokrauspisteelle.


Lisäksi palvelu Apollolla oli järkyttävän hidasta. Vaikka olimme heti aamusta paikalla, saimme auton vasta vähän sulkemisajan jälkeen. Tästä hyvästä saimme tosin myös lisäpäiviä tuohon siirtoaikaan kun asiasta valitimme, joten tavallaan kai hyvä.


Auto sisältä ja ulkoa


Kun vihdoin pääsemme auton luokse on silmät tippua päästä. Tämäkö jättilaiva meille alle? Huhheijaa. Lisäksi sisätilat tuntuvat uudenkarheilta.


Onkohan tätä edes käytetty ennen meitä? Missään ei ole naarmuja tai käytön jälkiäkään.
Tässä matkailuautossa on totta tosissaan tilaa. Paitsi että etupenkiltä näkee ihan suoraan taakse (toisin kuin Uuden-Seelannin Kerttu-autossamme) täällä mahtuu sisätiloissa ohittamaan toisen ongelmitta. On eri paikat nukkumiselle ja syömiselle, on vimpan päälle laitettua keittiötä ja kylpyhuonetta.

Kuskilla on ruhtinaallisesti tilaa, ja kojelaudassa on paljon säilytystilaa ja erilaisia pidikkeitä, minne saa tavaransa mukavasti pysymään mukana tiukoissakin mutkissa. Niihin saa kätevästi puhelimet ja niiden laturit, lompakot, juomapullot, eväät, ja mitä sitä nyt ihminen siinä ajomatkalla tarvitseekaan.Keittiössä on tilaa neljälle-viidelle ruokailijalle ja pöydän ääressä matkustavat ne, jotka eivät etupenkeille ehdi. Niinpä meidän matkalla Bella saa istua turvatuolissaan takana. Laatikostoja on paljon, tavarat löytyvät helposti ja pysyvät paikoillaan.

Keittiössä on uuni, mikro, iso jääkaappi ja pieni pakastin, huomattavasti kaappitilaa ja oikeastaan kaikki hienoudet mitä kotonakin. Laskutilaakin on ruhtinaallisesti. Ovissa on sulkumekanismi, joiden ansiosta kaapit eivät aukeile kun auto lähtee liikenteeseen. Todella näppärää.


Taulutelkkari ja DVD-soitinkin on, koska miksipä ei. 


Rehellisyyden nimissä pitkillä matkoilla telkkari saattaa joskus tulla ihan tarpeeseenkin.
Keittiö ja ruokailutilaa suurennetaan nappia painamalla auton ollessa parkissa. Kuskin puolelle leviää uloke ja tilaa tulee entistäkin enemmän. Ei nyt ehkä ihan tanssilattian verran, mutta huomattavasti kuitenkin.

Kuskin penkkien yläpuolella on nuorille tai lapsille sopiva makuupaikka, joka vetää ainakin kaksi helposti. Siitä tuleekin Bellan oma soppi.
Kylpyhuoneessa on kohtuullisen tilava suihkukoppi, pönttö ja pieni allaskaluste. Ainoa miinus tästä tulee sen osalta, että suihkun ovi tekee tilasta epäkätevän, jos se on vähänkään auki. Tänne olisi voinut suunnitella vähemmän tilaavievän vaihtoehdon.


Kaiken kruunaa tuplasängyn mahduttava oma, erillinen makuuhuone auton takaosassa. Sinne on sängyn lisäksi mahdutettu myös mukavasti säilytystilaa.

Illan hämärän laskeutuessa ja kylmän hiipiessä auton voi joko kytkeä majapaikassa verkkoon, tai käyttää lämmitystä kaasulla sen minkä kaasuvarat antaa myöten ja nauttia lämmöstä sisällä.
Katso alta superhieno esittelyvideo autosta ulkoa ja sisältä!
Ajaminen


Vaikka olemme jo Uudessa-Seelannissa tottuneet ajamaan asuntoautoa (ja vielä väärällä puolella tietä), tämä laiva tuntuu todellakin laivalta ratin takana. Se kääntyy hitaasti eikä sen kanssa tehdä äkkinäisiä liikkeitä.

Auto on myös niin iso, että sen ajaminen on jopa väsyttävää. Kun rullaamme pitkin Yosemiten kapeita vuoristoteitä, joutuu pitämään kielen todellakin keskellä suuta. Tuulen ottaessa vähänkin kiinni autoon, se heilahtaa helposti.

Kaikkialla ei ole kaiteita ja iltakin on pimeä. Jännittää ihan vähäsen.Yosemitessa ei pitkiä ylämäkiä hurautella erityisen kovalla vauhdilla niinä päivinä kun siellä olemme ja liikumme puiston sisällä. Lie tämä silti parempi vaihtoehto kuin jättimäinen turistibussi, jossa näkyi olevan pelkkiä kapselipaikkoja yöpymiselle.Illasta auton ollessa parkissa levitämme ulokkeen ja nautimme oleilusta autossa. Tilaa on hyvin.Kun jätämme Yosemiten taaksemme, ei tie läpi Nevadan autiomaan kohti Las Vegasia ole ihan yhtä paha, sillä tiet eivät kulje vuorenreunaa. Ei se kuitenkaan tasaista ole, vaan siinä on kuoppia ja kumpuja jatkuvasti. Laivan ajaminen on todella rankkaa. Bensa-asemiakaan ei ihan joka nurkan takana ole.

Välillä ajamme sata kilometriä ilman ainuttakaan vastaan tulevaa autoa.

Vaihtelemme ajovuoroja kunnes yöllä saavutamme Las Vegasin. Pysäköimme tavaratalon parkkikselle, sillä emme ole löytäneet läheltä keskustaa mitään muuta sopivaa paikkaa. Väsyttää niin paljon ettei äänet häiritse. Aamiaismaisemat eivät erityisesti palkitse.


Kannattaako euron diili?


Kun vertaa kokemustamme Uuteen-Seelantiin, jossa ajelimme piskuisella Kertulla kuukauden, ja huomasimme miten tila kävi ahtaaksi kun ulkona oli turhan kylmä tai sade, tämä vaihtoehto tuntuu houkuttelevalta.

Toisaalta, ajaminen olisi ollut vieläkin raskaampa näin isolla vempaimella.


Luksusmatkailuautolla matkailu on passeli vaihtoehto siinä vaiheessa kun ajomatka ei ole turhan pitkä, tai sen voi tehdä verkkaisesti. Tämä on ehdottomasti niille, jotka tykkäävät nauttia luonnosta vähän vähemmän luonnon helmassa, mutta silti sen läheisyydessä, ja mahdollisimman mukavasti.

Lisäksi tämä on hyvin helppo vaihtoehto, erityisesti jos matkassa on mukana lapsia tai nuoria.

Jos tiukasti katsoo budjettia, saimme bensaan menemään bensarahasta huolimatta 400 dollaria. Vaikka ekstrapäiviä tulikin, oli aikataulu silti tiukka, emmekä voineet jäädä Yosemiteen niin pitkäksi aikaa kuin olisimme halunneet.Vastaavan luksumatkailuauton vuokraamista voisi harkita uudestaankin kohteesta ja tarpeesta riippuen. Pitkille ajomatkoille tiukalla aikataululla valinta kuitenkin kääntyisi johonkin hieman pienempään ja helpompaan.


30 kommenttia:

 1. En usko, että vuokraan itse ihan heti matkailuautoa ihan siitä syystä, että ajan aika harvoin ulkomailla (eli en tähän mennessä kertaakaan), mutta tuollaista voisi harkita paljon paremmin kuin niitä ihan halpisversioita :). Pelkästään se, että autosta löytyy kunnon vessa ja suihku, on tärkeä asia. Mutta mikä hemmetti tuo punainen hirvitys oikein oli xD?! Kaikkea sitä näkeekin tien päällä :P.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika nopeasti siihen ajamiseen sitten tottuu. Tästähän on Jerry vielä paljon isompiakin luksusversioita olemassa. Missä on spa'ta ja muuta. Mutta ne on jo sellasia reippaankokoisia busseja. Muutamiin mahtuu taaksen jeeppi tai vene sisään. :)

   Katselin tuota punaista vähän sillain että mitä ihmettä Aasia tekee keskellä Yosemitea. :)

   Poista
  2. Jos hankin sellasen ison niin sitten otan myös kuljettajan ;).

   Poista
 2. Aikamoinen laiva! Paljonkos teillä tuli kilometrejä? Tuo auto kuluttaa varmaan aika reippaasti. Mä itse tykkään pienemmistä autoista, koska niillä on vain kätevämpi ajaa, jos (Euroopassa usein KUN) pitää ajella myös kaupungeissa. Kahdelle riittää hyvin ihan sellainen retkeilyauto, kokeiltu on. Isommalla porukalla sellaiseen ei oikein enää mahdu eli esim. lasten kanssa tarvitaan jo vähän isompi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Google Maps väittää ajomatkan San Francisosta Yosemiteen kestävän 3,5h, mutta todellisuudessa se taisi kyllä kestää 5 tuntia ellei enemmänkin. Yosemiten läpi kesti ajaa noin 3-4 tuntia, koska tiet kiemurtelevat, ja ne ovat kapeita. Ei viitsi kaasu pohjassa ajella, varsinkaan tollasella laivalla.

   Maps näyttää Yosemitesta Las Vegasiin olevan noin 5,5 h. Todellisuudessa siihen taisi mennä jotakuinkin 10-11h. En tiedä miten ne noin erilaisia aikoja näyttävät.

   Pienemmät autot ovat kyllä juuri sen takia parempia että niillä ajaminen on kevyempää. Tässä tosin mukavasti sitten taas koti ja kaikki tarpeellinen seuraa mukana. Ei tartte etsiä majapaikkaa yöksi.

   Odotas kun seuraavalla kerralla ehdin tässä kirjoittamaan siitä miten kaikki kolme yövyttiin reilu pari viikkoa ihan sellaisessa campervanissa, Jucyn miniversiossa reilu pari viikkoa Australian Sunshine Coastilla... Eihän se mukavaa ollut, mutta onnistui kyllä. Lapsenkin kanssa. :)

   Poista
 3. No siinä on autolla kokoa! Ajaminen kyllä ymmärrettävästi on hankalaa, ite en kyllä uskaltaisi noille pikkuteille lähteä! Muuten vois kyllä tällaista matkailuautoilua vaikka joskus kokeilla, itsellä kun se on rajoittunut tavalliseen pakettiautoon ja patjaan takaosassa.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan siinä joo. :D Sai ihan tosissaan keskittyä ratin vääntämiseen kun tällä mentiin vuoren reunaa pitkin.

   Mukavuushan täshän on ihan eri tasoa sitten kun noissa pakettiautoissa ja campervaneissa. :)

   Poista
 4. Kiitos vinkistä! Enpä ole kuullutkaan tällaisista siirtomahdollisuuksista. Todellinen vaihtoehto, jos pitää budjettia rajoittaa. Kauanko olitte tien päällä ja osaatko sanoa, paljonko todellinen vuokra sille ajalle olisi ollut? Muistini mukaan Jenkeissä bensa on halpaa, joten jos saitte kulumaan 400 euroa bensarahan päälle, tuo härveli mitä ilmeisimmin kuluttaa ihan järjettömästi, koska ei ajomatka kovin pitkä ole, vaikka olette kruisailleet Yosemitessakin siinä välillä. Tuollaisesta voisin itse tykätä kyllä. Mietin myös, onko sen kokoinen, että vaatii jo C-kortin. Minulla sellainen kyllä on, mutta reissukaverilla ei, joten joutuisin kuskiksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä voin vastata sen verran, että USAssa C-kortin raja on huomattavasti suurempi kuin Suomessa, joten vaikka kaara ei mahtuisi Suomen mittoihin, niin USAssa ton tyyppisten matkailuautojen ajaminen onnistuu normikortilla. :)

   Poista
  2. Annika: Yllätti bensankulutus meidätkin. Periaatteessa halpaa, mutta kyllä tämä sitten imaisikin... Taidetttiin olla 4 vai 5 päivää ja vuokra olisi ollut jotain tonnin tai enemmän. Plus tietysti bensat kokonaan vielä. Hinnat on aina sesonkiriippuvaisia, ja tuolloin oli joku school holiday taas tuloillaan.

   Ajomatka muuten oli yllättävän pitkä. Google Maps antaa hieman erilaiset ajoajat kun mitä ne todellisuudessa olivat. Alternative facts, vai mitä se nyt sitten onkaan...

   Ja kuten Jenni toteaakin, tuolla saa ajella vähän mitä tahansa autoa normikortilla. :)

   Poista
 5. Kiitos silmien avaamisesta, matkailuautot ei ole meidän perheen juttu, mutta nuo mukavuudet alkoi jotenkin houkuttelemaan :) Vähän kuin siirtäisi meille tutun talonvuokrauksen tien päälle. Toisaalta kiitos myös rehellisistä arvioista, tuon kokoisella härvelillä ajaminen kun käy varmasti työstä pienempiin autoihin tottuneelle. Noista relocationeista olen joskus kuullut. Varmasti mahtava mahdollisuus säästää aikataulujen osuessa kohdalleen, mutta ihan yötä päivää en haluaisi lähteä missään päin maailmaa ajamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei ole ennen maailmanympärimatkaa ollut meidänkään vaihtoehto. Tämä on kuitenkin alkanut houkuttelemaan enemmänkin kun sillä pääsee erittäin hyvin luonnon helmaan, eri tavoin kun vain talon vuokraamalla.

   Jos aikataulut osuu kohdilleen, nuo on tosissaan ihan kannattavia. Pitää olla varaa itse joustaa vaan päivissä. Normilomalla ei ehkä ihan mahdollista.

   Poista
 6. Mielenkiintoinen postaus ja linkit tulevat tarpeeseen! Me teimme myös noita relocation-juttuja parikin Australiassa ja tulevalla USA:n reissulla se kiinnostaisi myös, jos vain löytyy omaan aikatauluun ja reittisuunnitelmaan sopiva kaara. Mieluummin tosin normaaliauto, kuin matkailuauto - emme mielellään ajele noita laivankokoisia kaaroja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi noita normiautojakin löytyy siirtoihin. :) Omat aikataulut pitää olla joustavat jotta nämä onnistuvat. Ne tulevat yleensä aika viime tipassa vasta nettiin, muutaman viikon varoajalla.

   Mistä minne siirsitte autoja, ja oliko teille toimiva ratkaisu?

   Poista
 7. Musta toi on normaali pienehkö matkailuauto, varmaankin koska olen matkailuautoillut vain USAssa. :D Luksusmatkailuauto mun mielessä on sellainen bussin kokoinen kiiltävän musta, jonka perässä vedetään Jeeppiä. Niitäkin näkyy aina välillä, ja niissä voi olla kaksikin makuuhuonetta.

  Mä olen harkinnut joskus noita auton siirtoja, mutta en ole vielä nähnyt sellaista tarjousta, jossa olisi ollut tarpeeksi monta siirtopäivää oikeaan vuodenaikaan. Ehkäpä mun pitää vain vuokrata auto oikealla hinnalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita bussiversioita on Euroopassa aika vähän, mutta kyllä niitä aina tasaisin väliajoin näkee. Viime kesänä mm. Bledissä naapuripaikalla oli itävaltalaisella pariskunnalla sellainen, jossa oli "peräluukussa" Mini. :) Itselle kun riittää sellainen alle 6-metrinen retkeilyauto ihan passelisti, niin vaikutti vähän ylimitoitetulta, mutta kukin totta kai matkailee tarpeidensa ja halujensa mukaan (ja varojensa)! Meillä oli kesällä teltta, ei edes sitä retkeilyautoa.

   Poista
  2. Ameriikoissa kaikki on niin suurta! Siis varmaan juuri tuo että ehkä nämä kaikki autot vaan Jenkeissä on niin isoja, että tämäkin on heidän mitakaavassaa pienehkö, meille mega. Kerttu oli tästä ehkä yhden kolmasosan, minkä sitten huomasi kyllä ajo-ominaisuuksissakin. Suomessakin taita joillain olla noita todellisia jättibussin kokoisia, jonne mahtuu pikkuauto takapaksiin. :D

   Eikös muuten asuntojenkin suhteen ole sama juttu että se mikä Suomessa on suurta ja mahtavaa, olisi jenkeissä pientä tai keskivertoa korkeintaan. :)

   Siirtopäivien kanssa pitää olla aika joustava. Meillehän tämä oli helppoa kun pystyttiin miettiän suurin piirtein joku aikaväli ja katsoa mitä löytyy. Ja jos ei löydy niin keksiä jotain muuta tai jättää välistä.

   Jos nämä kuluttaisi vähemmän ja olisi mukavampia ajaa, en panisi pahitteeksi ajaa sellaisella aina. Mutta niinkun Jenni-U tässä sanoo, niin onhan se aikamoinen laiva...

   Poista
 8. Kiitos postauksesta! Oon ollut tietoinen näistä autojen siirroista, mutta en oo koskaan ajatellut toteuttaa sellaista matkailuautolla. Aika hulluna tuo söi bensaa eli taloudellisesti tuo ei ainakaan ole kovin kannattavaa. Ehkä henkilöautolla voisi kokeilla, ja jos on tarve mennä paikasta A paikkaan B. Yleensä meillä on parempi pidemmän reissun road trip -autolla, mutta esim. Uudessa-Seelannissa aiotaan vaan liftata, joten voisi tuntua aika luksukselta ja hauskalta välillä siirtää auto paikasta toiseen. Pitää perehtyä enemmän asiaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu vähän miten laskee kannattavuuden. Toisaalta meidän olisi pitänyt vuokrata auto joka tapauksessa Yosemitea varten ja jos oltaisiin normiautolla oltu liikenteessä niin yösijatkin olisi pitänyt löytää + maksaa nekin bensat. Yosemiten puiston sisällä hinnat ovat alkaen 100e, ja silloin ei olla vielä korkeatasoisessa majoituksessa eikä sesonkiaikaan. Lisäksi ruokailu olisi pitänyt toteuttaa jossain muualla, eli ulkona syöden. Joten ei se bensan hinta ehkä niin paha sittenkään ollut.

   Kannattaa tsekata kyllä NZ:n relocationit ja kultainen vinkki sinne: kun joku tuntuu hyvältä, se kannattaa buukata heti. Ne menevät nopeasti. Ausseissa kävi parikin kertaa niin ja jäätiin nuolemaan näppejä.

   Poista
 9. Kiitos postauksesta. Mielenkiintoista. Ks. todellinen luksus matkailuauto https://www.youtube.com/watch?v=Oyw6attgGKY

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain tuollaisessa vastaavassa taisinkin joskus käydä sisälläkin. Onhan toi vielä aikamoinen upgrade tähän verrattuna, joka sekin on jo hulppea moneen verrattuna. :)

   Poista
 10. Me tutustuttiin tuohon auton siirtohommaan joskus jotain Australian road trippiä suunnitellessa. Se kosahti siihen, että tosiaan aikataulu oli _ihan_ liian tiukka, ei siinä olisi mitään nähnyt. Tätä voisi Jenkeissäkin harkita, paitsi että tuollaista laivaa en kyllä haluaisi :D En oo kyllä yhtään yllättynyt, tuommoisiahan ne useimmiten taitaa siellä päin olla. Perheelle varmaan hyvä, mutta pariskunnalle meistä semmonen pienempi pakettiauton kokoinen matkailuauto on kaikista kätevin. Ei meitä ole tilanpuutekaan koskaan häirinnyt. Ehkä siksi että kelit on aina olleet sen verran hyvät, ettei säätä ole tarvinnut paeta montaa kertaa sisälle autoon. Epämukavuudestakaan ei voinut valittaa, kun auto oli itse tuunattu viimeisen päälle.

  Ja karavaanarielämän kyseenalainen maine on tosiaankin mennyttä aikaa. Päinvastoin se tuntuu olevan aika trendikästä nyt.
  ...Mut siis, voi hyvänen aika tuota punaista jättituristibussiakin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me kateltiin Ausseissa myös noita, mutta todettiin ihan sama ongelma - liian pitkiä siirtymiä liian tiukalla aikataululla. Ja ne jotka ei olleet meni sitten alta aikayksikön kaupaksi ja missattiin ne.

   Täytyy sanoa että meistä on tullut jo sen verta mukavuudenhaluisia että arvostettaisiin ihan kahdestaankin vähän enemmän tilaa ympärillä, mutta toki se on helpompaa kaksi mahduttaa itsensä pienempäänkin kaaraan. Odottakaas vaan kun seuraavaksi kirjoitetaan meidän Sunshine Coastin roadtripistä...

   Karavaanarielämä toimii kyllä varsin oivasti monen kohteen osalta. :)

   Poista
 11. Herranjee tuota bussia!! En ole ikinä nähnyt tuollaista :D Ja melkoinen laiva tosiaan tuo teidän asuntoautokin! Mietin koko ajan postausta lukiessa, kunnes pääsin sitä varsinaisesti käsittelevään kohtaan, että tuota on varmaan ihan kamala ajaa. Mutta muuten varmasti superkätevä. Minä olen asuntoautolla lomaillut vain kerran, ollessani muistaakseni kymmenen ikäinen ajelimme pitkin jotain Kreikan maaseutua ja vuoristoteitä ja varsinkin lapsena pahasta matkapahoinvoinnista kärsivänä oksensin joka ikinen päivä koko loman ajan. Jee.

  Näppärä systeemi tuo siirtohomma, erityisesti jos on joustovaraa aikataulussa. Meillä ei sitä viime kevään reissulla ollut yhtään, joten skippasimme tämän mahdollisuuden, vaikka kyllä teidän vinkin jälkeen hieman tutkiskelin asiaa. Mutta aikataulu oli tosiaan niin tiukka, että olisi kaatunut esim. tuosta päivän odottelusta. Otimmekin sitten allemme ihan perushintaiset vuokra-autot, ja yövyimme hotelleissa. Reilusti (!) kalliimpi vaihtoehto, mutta ehkä mukavampi kuitenkin, ainakin ajamisen kannalta, vaikka olen tainnut joskus yöpyä pienemmässä hotellihuoneessa kuin mitä tuo teidän asuntoauto oli :D En kuitenkaan sillä reissulla... Mutta kuukauden matkalla ei ihan niin paljon tarvitsekaan budjettia viilata kuin vuoden matkalla, joten pienet budjettiöverit sallittakoon.

  VastaaPoista
 12. Ajeltiin tuolla länsipuolella matkailuautolla melkein kymmenen viikkoa ja 14tkm. Pitää laittaa linkki pikku klippiin, kun Canyonlands Nationalparkissa paineltiin kanjonin pohjalle. Nähtävästi ei matkailuauto tuolla tiellä ollut ihan jokapäiväinen näky, siihen malliin porukka laidalla olleella näköalapaikalla kurottautui kameroineen kaiteen yli kuvaamaan. ��

  https://www.youtube.com/watch?v=gRUCP2XlFRA

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, joo aika tiukkoja paikkoja. :D :D

   Me onnistuttiin saamaan karavaanarimme Kerttu jumiin pahasti eräällä rannalla Uudessa-Seelannissa, ja sen kaivaminen hiekasta keskellä pilkkopimeää olikin ihan oma juttunsa... Pari paikkaa jätettiin ajamatta auton koon takia. Aikamoista menoa teillä. :)

   Poista
 13. Tämä postaus oli kuin tehty mulle ja bonuksena tuo punainen bussihotelli, sellainen täytyy ostaa itselle kotisuomeen :-D

  Tällainen vaihtoehto voisi olla tosiaan hyvä joissakin tilanteissa reissuilla. Täytyy miettiä, voisiko tätä hyödyntää tosissaan. Oli hauska nähdä, että teidänkin autosta tuli ulos lisätilaa. Tulee välillä katseltua telkkarista, kun tekevät noita jenkkien matkailuautoja. Tosin on sitten hieman isompaakin vielä ollut jaksoissa rakennettuna:-D

  P.S. Bellan kiipeilykuvat plussaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelit laajentaa vähän bussibisneksen puolelle? :D

   Kyllä tää on ihan hyvä jos vaan sattuu osumaan oikeaan saumaan toi siirto ja voi itse olla vähän fleksiibeli. Toimii hyvin isomman kaveriporukan kanssa, kuin myös perheen kera. Ei ihan turhan pahasti ala ottamaan toisten jatkuva läsnäolo hermoon. ;)

   Poista
 14. Nuo on melko pieniä autoja tuolla Amerikassa. Meillä oli 27 jalkaa pitkä ja pieneltä se näytti leirintäalueilla. Amerikassa on kyllä pääosin hyvin tilaa ajella kun kaikki on suunniteltu isoille autoille toisin kuin Euroopassa, jossa näillä Amerikan vehkeillä jäisi jumiin vähän siellä ja täällä. Ajaminen oli alkuun kyllä vähän hurjan tuntuista. Varsinkin kun se oli oikeastaan ensimmäinen kerta kun ajoin matkailuautolla. Äkkiä siihen kuitenkin tottui ja melko pieniäkin teitä tuli kurvailtua. Niin ja tulipa ajettua Hollywood bulevardikin läpi :D Siinä sai kyllä olla aika tarkkana, mutta selvittiin siitäkin kolhuitta. Juurikaan muita matkailuautoja ei siellä näkynyt... Bensaa taisi viedä vähintään 25l/100 vaikka nätistikin ajelisi.
  Kesäkuussa olisi taas varattuna matkailuauto kolmeksi viikoksi San Franciscossa... Halvalla lähti kun hyvissä ajoin varasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla juuri niin etä ameriikoissa suuri on kaunista, ja tämä on siellä vain keskiverto, kun Suomessa se olisi jo varsinainen jötkäle. Noilla isommilla teillä tilaa kyllä oli, mutta vähän välillä jännitti tuolla kansallispuiston kapeilla teillä ajella - vaan kyllähän siellä kymmenet, tai sadattuhannet, tai ehkä jopa miljoonat vuosittain noilla käy.

   Kulutus taisi meillä olla jotain vastaavaa, eli bensasyöppöjähän ne kyllä on. Meillä oli ongelma varata ajoissa etukäteen kun ei tiedetty maailmanympärimatkan reittiä vaan mentiin vähän sinne minne nenä kulloinkin osoitti, joten tämä oli erinomainen vaihtoehto meille tuolloin.

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!