perjantai 17. helmikuuta 2017

Mimmi Free'kend tulossa - kokeilisitko vapaalaskua?Vapaalasku. Siitä alettiin puhumaan enemmänkin muutama vuosi takaperin, aihe alkoi pompahtelemaan esille erilaisissa yhteyksissä. Kiinnostuin heti. Siinä näytti yhdistyvän ulkoilma, vauhti ja koskemattoman kauniit maisemat.


Minä olen lasketellut pienestä pitäen, mutta ennemminkin etelä-Suomen pienillä nyppylöillä kuin kuninkaallisilla alpeilla. Vasta myöhemmin kuvioon astuivat jyrkemmät mäet, kunnes koko lasketteluharrastus väistyi muiden harrastusten tieltä vuosiksi. Ehtiköhän niitä vierähtää jopa kymmenen välissä.


Onneksi laskeminen on vähän sama kuin pyörällä ajo - se vaan muistuu mieleen jostain selkärangasta.Vapaalasku on laskettelua varsinaisten rinteiden ulkopuolella. Etsitään hyviä paikkoja, missä muut ei ehkä vielä ole laskeneet, hyviä puuterilumisia rinteitä. Lähdetään sinne missä muut eivät vielä ole olleet, ja sinne mennään lihasvoimin, ei hissillä.Tämä on se vaihe, kun tuntuu siltä että tavalliset laskettelurinteet on nähty, ja on aika hakea vähän lisää uutta innostusta ja rakkautta lajiin. Minä hamuan niitä koskemattomia rinteitä, sillä tavalliset laskettelurinteet muuttuvat päivän myötä tuntumaltaan erilaisiksi. Tavallisissa rinteissä parasta on jos sinne pääsee heti aamusta, kun muut eivät ole siellä vielä laskeneet. Vapaalaskulla koskemattomia rinteitä on laskuissa enemmän.

Mennään sinne aidan toiselle puolelle.

Miten aloittaa?


Tapoja on varmasti useita. Moni lähtee kavereiden houkuttelemana kokeilemaan. Minä olen lähdössä ensimmäistä kertaa testaamaan vapaalaskua Pyhälle Mimmi Free'kendille ohjatusti 2.-4. maaliskuuta, eli ihan kohta!

Se tuntuu jotenkin hyvältä vaihtoehdolta - saada opetusta siitä miten tätä tehdään turvallisesti ja päästä porukan mukaan testaamaan, sillä vapaalaskussa on aina olemassa lumivyöryriski.

Enkä minä sinne nyt ihan yksin mene, vaan toisen mimmin kanssa niin on vielä vähemmän orpo olo.


Pyhä Ski Resort järjestää sarjan vapaalaskutapahtumia talvella. Mimmi Free'kendiä kuvaillaan näin:

"Viikonloppu sopii naislaskijoille, jotka laskevat varmasti jo rinteessä, mutta haluavat lähteä kokeilemaan vapaalaskua lähioffareilla ja takamaastoissa sekä kokeneemmille harrastajille, jotka kaipaavat lisävinkkejä omaan laskemiseensa. Viikonloppuun ovat tervetulleita niin alppi-, tellu- kuin lumilautamimmitkin. Osa ohjatusta tapahtumaohjelmasta on lajikohtaista, osa taas kaikille lajeille yhteistä."


Viikonlopun ohjelman hinta on 120 €, ja se sisältää itse ohjelman ja opetuksen. Minusta tuntuu jotenkin mukavalta että saa mennä naisporukalla mäkeen. Jostain syystä, enkä oikein ymmärrä itsekään mistä, tuntuu jotenkin nolommalta olla täysin ummikko miesten silmissä.

Free'kendeitä järjestetään erilaisilla teemoilla, lue niistä lisää täältä. Ja Pyhä on vapaalaskun mekka Suomessa seitsemällä vapaalaskualueellaan, joten sieltä on hyvä aloittaa ja ehkä jatkaakin, toisaalta.

Pyhälle pääsee joko lentämällä Rovaniemelle tai Kuusamoon ja ottamalla alle joko SkiBussin tai oman auton. Sissit ajaa tietysti koko matkan itse, myös Helsingistä. :)


Oletko jo hurahtanut vapaalaskuun tai kiinnostaisiko edes kokeilla?

Mimmi Free'kendille olen menossa blogimatkalle, ja kerron teille myöhemmin miten aloittelijalle kävi. Ehkä jopa videoin jos ei nolota liikaa.

27 kommenttia:

 1. Ei, koska en ole lasketellut rinteessäkään. Ensin tietysti pitäisi kokea se, että voisi edes puhua vapaalaskettelusta. Minun nuoruudessani laskettelu oli jokin käsittämätön juppilaji, vähän niin kuin golf tai purjehdus, eikä se sopinut minun luokka-asemaani. Sen takia se on jäänyt.

  VastaaPoista
 2. Wau, vapaalaskua... Minulla ei ole tullut tuo mieleen, kun tuo laskettelukaan ei oikein ole minun juttu. Hienoja kuvia olet tuolta rinteiltä saanut otettua!

  VastaaPoista
 3. Huh huh, en todellakaan itse uskaltaisi! Mutta saat vapaalaskun kuullostamaan kyllä tosi makeelta, toivottavasti teille tulee hieno viikonloppu!

  VastaaPoista
 4. Siitä on varmaan kymmenen vuotta kun oon viimeeksi käynyt lautailemassa niin en kyllä haaveile tästäkään :D Varmaan kuolisin johonkin mutkaan puun ja suksien väliin :D Mutta siis, voisin kuvitella tykkääväni, jos olisi kokemusta enemmän :D

  VastaaPoista
 5. En kuulu laskettelijoihin. Melko riskaapelia tuo kai on? Olen kuullut onnettomuuksista lumivyöryistä ym. En uskaltaisi kokeilla vaikka hienot maisemathan tuolla.

  VastaaPoista
 6. Minä olen suht surkea laskettelija, kokeillut vain kerran enkä sitäkään kovin voitokkaasti. Kaveri tippui hississä jo yläsmennessä, mikä kertonee porukan tasosta paljon. Hauskaa oli silti!

  VastaaPoista
 7. Ei olisi kyllä minun juttuni. Tai mene ja tiedä miten sitä innostuisi, jos tästä nyt 20 vuoden tauon jälkeen pistäisi laskettelusukset jalkaan. Toisaalta hiihto on niin minun lajini, että en malttaisi tuhlata aikaani siltä :D

  VastaaPoista
 8. Mä olen joskus muksuna tamppaillut tarpeeksi, tosin silloin ennemminkin metsäreittien kuin puuterilumien perässä. Puuterilumia kun ei ollut paljon tarjolla niissä mäissä, missä me lasketeltiin. :D Mutta voisi sitä ehkä jo nyt taas kokeilla.

  Aika harvoin tulee enää lasketeltua ja jokaisen laskukerran välissä pyörähtää useampi vuosi. Mutta samaa mieltä sun kanssa, jostain selkärangasta se taito aina vaan tulee!

  VastaaPoista
 9. Oon lumilautaillut nuoresta asti, mutta näin Ausseissa asuessa viime kerrasta on vuosia. Jostain selkärangasta tai lihasmuistista se tosiaan silti aina tulee. Nyt kun rinteisiin tulee lähdettyä tosi harvoin, niin ei niihin tule kyllästyttyä sillä tavalla, että olisi mitään tarvetta lähteä varsinaisten rinteiden ulkopuolelle. Enkä kyllä luottaisi enää skillseihinikään niin paljon, että uskaltaisin. Mutta never say never, ehkä joskus jos tulee palattua lumilautailuharrastuksen pariin enemmän. Joka tapauksessa varmasti hauska viikonloppu tiedossa!

  VastaaPoista
 10. Lapsena maalla asuessa harrastettiin hyvinkin vapaalaskua (termistä mitään tietämättä) ja vieläpä mimmiporukassa, siskojen kanssa. Välineenä oli milloin sukset, milloin pulkka ja "rinteenä" joku kodin lähellä oleva pikkunyppylä, josta hurautettiin alas ja sitten umpihangessa takas ylös, 80-luvulla talvisin lunta riitti. Hitsi oonks mä ollu joku edelläkävijä ihan vahingossa? :-D

  VastaaPoista
 11. Kun laskettelu ei ole lajini, niin ei myöskään tuo. Murtsikkaa tykkään hiihtää ja jopa keski-Euroopassa olemme talvikohteita valinneet sen mukaan miten latuja on tarjolla.

  VastaaPoista
 12. En laskettele, mutta jos sitä harrastaisin, uskoisin tavallisten rinteiden olevan minulle ihan riittävät. Tämä kun kuulostaa jokseenkin vaaralliselta... Vauhdikasta reissua! :)

  VastaaPoista
 13. Houkutteleva ajatus... Harmi vain ettei minua ja suksia ole luotu yhteen. Laskettelua en ole kokeillut, mutta niin perinteinen murtomaahiihto kuin vesillä tapahtuva suksiminen on osoittanut, ettei allakirjoittaneesta ole tuohon touhuun.=)

  VastaaPoista
 14. Jos nuo off-rinteet ovat sen verran tasaisia ettei niillä kompastu mihinkään kantoihin tai kivenmurikoihin, niin totta ihmeessä lähtisin kokeilemaan! En pääse niin usein laskemaan, että olisin tavallisiin rinteisiinkään kyllästynyt, mutta kokemushan tuo olisi silti. Parasta vapaalaskussa olisi ehkä se, ettei tarvitse olla koko ajan varomassa rinteen muita laskijoita. Etenkin edessä arvaamattomasti mutkittelevista hitaammista laskijoista lähtisin mieluusti kauemmaksi. :D

  VastaaPoista
 15. Heheh, en ole lumi-ihminen yhtään (ja siksi asunkin mahdollisimman kaukana lumesta),mutta tuollaisissa kuvissa se näyttää aika kivalta ��

  VastaaPoista
 16. "Kiinnostuin heti. Siinä näytti yhdistyvän ulkoilma, vauhti ja koskemattoman kauniit maisemat." Hmm… tässä on kaksi asiaa, joista minä kiinnostuin heti: ulkoilma ja koskemattomat kauniit maisemat. Mutta minä ja vauhti ollaan niin huono yhdistelmä, että vapaalaskun sijaan koskemattomia kauniita maisemia pitää päästä katsomaan jollain muulla tapaa. Mutta tulee varmasti hieno reissu! Nauti <3.

  VastaaPoista
 17. Huomaan, että maltat tuskin odottaa ja kokemus tulee varmasti olemaan upea. Muistan itsestäni kun olin laskettelukärpäsen pureman saanut en olisi millään malttanut pysyä poissa rinteistä. Raahasin rinteeseen 1 viikon ikäisen vauvanikin. Nyt en ole kymmeneen vuoteen rinteessä käynytkään. Polvet eivät pidä siitä touhusta enää, täytyy myös osata luopua...

  VastaaPoista
 18. Nuorena ja notkeana, Pyhä oli tietysti vapaalaskun ykköskohde. Rankkoja päiviä kantaa suksia ylös kohti koskemattomia rinteitä ja kallioita, kun edellinen ilta oli usein venähtänyt turhan pitkään paikallisissa ravitsemusliikkeissä. Upeaa aikaa ja muistona siitä kivoja paperikuvia tarinoiden lisäksi :-)

  Mahtavaa reissua sulle, tulee varmasti upea kokemus!

  VastaaPoista
 19. Jos nyt ensin niihin vähän pienempiin rinteisiin taas uskaltautuisi... Ajatuksena toki jokseenkin kiinnostava, mutta uskallus ei vapaalaskuun riitä. Mä toivon, että se peruslaskettelutaito sieltä jostain selkärangasta tulisi, kun joku mahis lähteä rinteeseen taas tulisi.

  VastaaPoista
 20. Jospa ensin opettelisi sen laskettelun jalon taidon, niin sitten voisi alkaa haaveilla tällaisesta... Vaan en kyllä tiedä, josko sittenkään, sen verran fataaleja tarinoita olen noista lumivyöryistä kuullut. Tosin Alpeilta, en näiltä Lapin kuitenkin monta astetta loivemmilta rinteiltä. Eli ehkä sittenkin, tuolla Pyhällä :) Luen ensin sinun kokemuksistasi, opettelen laskettelemaan ja mietin sitten ;) Antoisaa reissua, uskon että siitä tulee mahtava!

  VastaaPoista
 21. Kiinnostava aihe. Mä olen myös opetellut lapsena laskemaan, ja homma aktivoitui uudelleen 12 vuotta sitten, kun tapasin Alanmiehen, joka on siis pätevyyden hankkinut laskettelun ja lumilautailun opettaja. Mun laskutaidot paranivat huimasti! Toisaalta taas en ole mikään rämäpää, että haluan ensin opetella kunnolla ennen kuin syöksyn suinpäin offareille. Olin kerran Alanmiehen ja sen (taitavien) miespuolisten frendien kanssa Flachaussa offareilla yhden päivän, ja hampaat irvessä jaksoin vetää loppuun saakka, vaikka reidet huusivat armoa. Vauhdit olivat vähän kovemmat kuin mulla yleensä. Eli siinä mielessä toi mimmihomma kuulostaa tosi kiinnostavalta. Odotan innolla kokemuksia!

  VastaaPoista
 22. Tämä hiihtokausi tuli avattua Pyhällä jo marraskuussa ja jo tammikuun alussa piti päästä uudelleen. Tunturifiilis on Pyhällä kohdallaan, sinne saapuessa tuntuu kuin palaisi kotiin. Vaikka olen polvenkorkuisesta viettänyt kaikki talvet mutkamäessä, vapaalasku ei ole mua varten. Se vaatii tekniikkaa, jota en vaan hallitse. Niinpä mulle riittää metsän läpi mökille laskeminen, siinäkin on riittävästi syvän lumen haastetta. Hauskaa reissua ja kerro terveisiä mun siskolle Miialle, jos telluporukoihin Mimmi Free'kendissä törmäät!

  VastaaPoista
 23. Ihanat kuvat. Mut pitäisi hakea tuolta aivan muilla keinoin pois, nimittäin sukset jalassa mua ei sieltä saisi laskemaan. Olen lasketellut kauan sitten noin 5 kertaa, ja jokaisella kerralla pudonnut hissistä. Myös tuolihissistä. Siihen loppui se viimeisinkin into.

  VastaaPoista
 24. Mulle niin vieras harrastus! :D Mutta kuvat ihan mahtavia!

  VastaaPoista
 25. En ole kokeillut, mutta muuten on kyllä käynyt mielessä lapsuuden/nuoruuden aktiivisen lasketteluharrastuksen elvyttäminen. Mielenkiintoinen juttu :)

  VastaaPoista
 26. Kuten ehkäpä tiedät, en oikein viihdy rinteessä. Ideana tuo kyllä houkuttelisi enemmän kuin ruuhkaiset rinteet, mutta taidan edelleen antaa perheen miespuolisten hoitaa ne laskuhommat : )

  VastaaPoista
 27. Laskettelu on viime vuosina jäänyt, kun lapsia ei enää saa rinteeseen. Aiemmin käytiin useasti mäessä talven aikana, mutta nyt en ole ollut laskettelusuksilla pariin vuoteen. Vapaalaskua en ole koskaan kokeillut ja tällä menolla taitaa jäädä kokeilematta :)

  VastaaPoista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!