tiistai 14. maaliskuuta 2017

Menovinkki + lippuarvonta - Come to Finland!


Niin paljon on vettä virrannut Tammerkosken sillan alla ja niin vähän on ajat muuttuneet kuitenkin siitä miten Suomea alettiin julisteilla markkinoimaan viime vuosituhannen alkukymmenyksillä. Suomikuvan rakentamisesta varteenotettavana lomakohteena aina 1920-luvulta aina 1960-luvulle julisteiden avulla on parhaillaan meneillään Come to Finland -näyttely tuossa kauniissa ja tunnelmallisessa Kansallismuseossa. 







Olen aina ollut vähän hurahtanut antiikkiin ja vintageen. Vanhojen esineiden tarina kiehtoo. Lisäksi ne miellyttävät silmää. Kai sille on syynsä että mekin muutimme melkein sata vuotta vanhaan taloon. Silloin joskus asiat tehtiin ajan kanssa, harkitusti ja kestämään.

Toimittaja Magnus Londen on tehnyt aivan huikean työn kerätessään vanhoja orginaalijulisteita eri vuosikymmeniltä ja metsästänyt tarinat niiden takaa. Se ei ole ollut ihan helppoa. Tarinat on tullut paitsi yleisestä historiankirjoituksesta, myös taiteilijoilta itseltään, mutta useammin tätä nykyä heidän omaisiltaan.








Tiesitkö että näitä julisteita on tehnyt paitsi Hugo Simberg, myös Akseli Gallen-Kallela?

Ei ihan mitään turhia julisteita nämä. Ja se kertoo myös siitä miten arvossaan ne ovat aikoinaan olleet. Kuriositeettina vielä tiedoksi että ensimmäinen juliste joka tehtiin, oli Imatralle. Mitäpä muuta kaupunkia sitä Suomesta mainostaisikaan.



Kaikki alkoi shamppanjaa siemailevasta naisesta


Sellainen Helsinki on. Tai voisi olla. Shamppanjaa siemaileva lady keskellä kirkasta päivää eduskuntatalo takana siintäen. Kuin mikäkin hienostunut metropoli. Juliste oli Londenin ensimmäinen hankinta, kaikki lähti siitä.





Sittemmin julisteita on kertynyt kokoelmaan satoja. Kysymykseen kuinka paljon rahaa niihin on kulunut Londen naurahtaa ja sanoo "Ihan liikaa". Rakkaudesta lajiin, niinhän me kaikki intohimojamme hoidamme. Kokoelma on eittämättä arvokas, sillä yhteen julisteeseen saa kulumaan tuhansia euroja.

Mies on myös saanut käsiinsä vanhoja kirjoja, jotka toimivat eräänlaisina ensimmäisinä matkaoppaina matkatoimistoissa ulkomailla. Niin, silloin mentiin paikan päälle siihen yhteen toimistoon, pyydettiin suositukset, käytiin läpi suunnitelma ja varattiin liput. Ei ollut internetiä, ei.









Julisteet olivat aikoinaan tärkeimpiä markkinointimateriaaleja. Jos se tuntuu hassulta ajatukselta, pitää muistaa ettei ihmisiä pommitettu samalla tapaa jatkuvasti erilaisilla viesteillä ympäristöstä. Näitä julisteita levitettiin ensin pääasiassa Ruotsiin, Saksaan, Iso-Britanniaan ja Ranskaan, joista toivottiin meille paljon turisteja.

Huomionarvoista on, että tuolloin esimerkiksi UK:n Hullista kesti 10 päivää tulla laivalla Suomeen. Eikä maan sisällä liikkuminenkaan nopeaa ollut kun tänne vihdoin pääsi. Junalla puksutettiin esimerkiksi Lappeenrantaan 6 tuntia. Matkailu oli todellakin eliitin puuhaa. Työväelle ei niin pitkiä lomia herunut.

Onneksi jokin asia sentään on muuttunut ajan saatossa.






Suomikuva - nyt kannattaa tulla, sillä kohta on liian myöhäistä!



Vaan Suomikuva, millainen se sitten oli? Suomea markkinoitiin puhtaan luonnon ja kaupunkien edistyksellisyyden ja tietyn mystisyyden avulla. Kuulostaako tutulta? Monasti viesti oli myös että tänne kannattaa tulla nyt, koska kohta on liian myöhäistä kun kaikki löytävät paikan. Että me ollaan vähän off the beaten track. Niille, jotka eivät pakettimatkoja ja muita turakaisia kaipaa.






Sellaisia me olemme siis aina olleet, vähän bubbling under, luontoon turvautuvia, mutta myös kaupungistuneita. Onko Suomea vieläkään löydetty kunnolla vai odotammeko matkailun osalta suurta läpibreikkausta edelleen? Luonnosta puhutaan aina (eikä suotta!) ja kaupunkejakin hehkutetaan. Itse teen parhaani parantaakseni kuvaa shamppanjaa siemailevista naisista erilaisissa miljöissä.

Paitsi että Londenin tarinat ovat uskomattomia, niin ovat myös pelkästään nämä julisteetkin. Jos rakastaa Suomea, matkailua, vanhoja julisteita ja ehkä hieman myös designia, tänne kannattaa todellakin mennä. Kansallismuseossa järjestetään myös julisteensuunnittelutyöpajoja, ilmaisia ja niihin voi osallistua ihan kuka tahansa, millä taitotasolla tahansa. Vaikka lasten kanssa.

Lisäksi kopioita näistä orginaaleista saa ostaa julisteina, tai esimerkiksi tarjottimina, tulitikkuina ja postikortteina paitsi itse näyttelystä, myös Come to Finland -verkkokaupasta.







Meidän uuden kodin seinää lähti mukaan koristamaan tuo shamppanjaa siemaileva nainen ja "Finlande - pays de la romance" -juliste, jossa Suomea julistetaan rakkauden maana. Siitä voisikin ottaa vähän uutta kulmaa nykymarkkinointiinkin.

Olisipa hienoa kun meidät tunnettaisiin rakkauden maana, avoimena ja glamoröösinä. Tai vielä parempa - että me ihan oikeasti ja aidosti olisimme sitä.


Lippuarvonta


Koska me pääsimme Magnus Londenin vieraana katsomaan tämän näyttelyn ja kuulemaan aivan huisia tarinoita, arvomme nyt lahjaksi saadut 2 kpl lippuja Kansallismuseoon teille lukijoille.

Bonuksena voittajalle lähtee myös postikorttikokelma, jossa viisi näyttelyn julisteista kortteina (myös se superhieno Hankoaiheinen, josta on tehty myös tuo älyhieno tarjotin)!





Osallistu arvontaan jättämällä kommentti ja jonkinlaiset yhteystiedot tänne alle viimeistään sunnuntaina 19.3 klo 21 mennessä, niin voit olla onnekas lippujen voittaja!

Tykkää myös Come to Finlandin facebooksivusta tai lue lisää kotisivuilta.

Näyttely on Suomessa aina 28.5 asti, ja sitten se lähtee useammaksi vuodeksi maailmalle. Visiteerata voi tiistaista sunnuntaihin klo 11-18.

Kannattaa siis mennä ennen kuin nämä hurmaavat julisteet karkaavat ulkomaille.







Kävimme bloggaajaporukalla Magnus Londenin ja Kansallismuseon vieraana katsomassa tämän näyttelyn. Superkiitos Magnukselle kierroksesta ja erityisesti näiden julisteiden keräämisestä meidän kaikkien iloksi!

13 kommenttia:

  1. Tonne olis kiva päästä keväisellä Helsinki viikonlopulla. Postcrossaajalle kortit olisivat myös mieluisat...

    VastaaPoista
  2. Tämän näyttelyn haluan nähdä. k_mari85@hotmail.com

    VastaaPoista
  3. Olen suunnitellut käyväni katsomassa tämän näytelyn. kaijal@hotmail.com

    VastaaPoista
  4. Ihania julisteita! Tänne täytyy päästä katsomaan l'heltä.
    klaara49(at)luukku.com

    VastaaPoista
  5. Kansallismuseoon olisi kiva päästä :)
    annikajokinen95@gmail.com

    VastaaPoista
  6. Oi, kuulostaa kivalta! Mukana.
    nelliina at yahoo.com

    VastaaPoista
  7. Vaikuttaa upealta, ja kun tässä nyt reissua joka tapauksessa kulmille suunnitellaan...
    postin.tuomaa@gmail.com

    VastaaPoista
  8. Komea näyttely näin Suomi 100 vuotta teemaan sopien. Aivan uutta tietoa Suomesta ja siitä miten sitä on maailmalle aikanaan markkinoitu.

    hanna.pietikainen@hotmail.com

    VastaaPoista
  9. Todella näyttää olevan upea näyttely ja kiehtovasti artikkelissa kerrottu

    VastaaPoista
  10. Jos voitan niin postikortit pidän itsellä ja liput annan eteenpäin. Omistan museokortin.

    heksa5@hotmail.com

    VastaaPoista
  11. Täytyy kyllä käydä katsastamassa tuo näyttely, kun jäi teidän kanssa samalla kerralla väliin :-( Itse olen tykännyt matkailujulisteista aina paljon ja pari viikkoa takaperin Clifdenin (Irlannin länsirannikolla) hotellissa oli seinillä paljon Irlannin länsiosan matkailujulisteita. Ne oli kerrassaan upeita ja siellä tuli mieleen tämä näyttely, että ehdottomasti pitää käydä katsastamassa Suomen vastaavia. Tällä postauksella sai jo mukavasti esimakua siihen!

    VastaaPoista
  12. Huisaa settiä!

    Jermu.Pollanen@digia.com

    VastaaPoista
  13. Arvonta suoritettu, ja onnetar osui tällä kertaa Kaijan kohdalle! Voittajalle laitettu sähköpostia tulemaan, joten tarkkailepa mailiboksiasi :)

    Onnea voittajalle, ja kaikille muille lämpimät kiitokset osallistumisesta!

    VastaaPoista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!