sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

Miten onnistuu gluteeniton matkailu Kroatiassa?


Miten pärjää keliaakikko tai gluteenitonta ruokavaliota noudattava suomalaistenkin suosiossa olevassa Kroatiassa? Se riippuu paljon siitä minkälaisissa paikoissa syö, yöpyy, mihin aikaan vuodesta ja minkälaiset odotukset ovat. Samalla tavalla gluteenitonta tarvitsevaa ei huomioida kuin Suomessa ja valikoima on huomattavasti suppeampi. Vatsansa saa kuitenkin aina täyteen.
Yleistuntemus keliakiasta


Ravintoloissa ja kahviloissa tilanne on parantunut kolmen vuoden takaisesta ihan huomattavasti. Kaikissa tämän kevään kroatianmatkan kohteissa gluteenittomuus tiedettiin ja tunnistettiin kahviloissa, ravintoloissa ja hotelleissa. Yleistuntemus on hyvä, eikä suuremmilta osin tarvinnut pelätä saavansa eteen mitään gluteenipitoista.

Monessa paikassa tarjoilijat kävivät varmistamassa vielä keittiöstä saadaanko tietty annos gluteenittomana tilattua.
Hotellit, ravintolat ja kahvilat


Zagrebissa kaikissa kahviloissa ja ravintoloissa osattiin kertoa mikä ruokalistalta olisi gluteenitonta. Jos olisin etukäteen ilmoittanut ruokailustani, oltaisiin todennäköisesti saatu myös esimerkiksi leipää paikalle. Etukäteen ilmoittamatta jäin ilman.

Söimme lounasta kuulemma kaupungin kuumimmassa trendipaikassa, Lari & Penatissa. Hummus salaatinlehdellä oli maistuvaa, joskaan ei parasta koskaan. Muut söivät hummuksensa leivällä. Ravintolan kuuluisat kanapojankoivet herkullisia ja kanasalaattini pähkinäkastikkeella erittäin riittoisa. Suklaakakkupalasta jälkkäriksi ilahduin paljon.
Illallispaikassamme, Vinodolissa pääruoaksi nautittu parsarisotto oli varsinaista mössöä, joskin tietysti gluteenitonta. Miika kehui gluteeniipitoista kala-annostaan.

Mutta juustolautanen, voi se vei kielen mennessään! Enkä ole koskaan ymmärtänyt kuinka paljon oikein hyvä neitsyoliiviöljy voikaan niihin tuoda makua lisää! Syö Kroatiassa juustolautanen aina kun mahdollista!


Plitvicen kansallispuistossa yövyimme Hotel Jezerossa. Tilasimme illallisen huoneeseen. Ateria varmistettiin ja valmistettiin erityistilauksesta gluteenittomaksi. Myös gluteenitonta leipää oli tarjolla vaikkei etukäteen oltu ilmoitettu, joten sekä illallinen, että aamiainen sujui muitta mutkitta täällä. Buffetaamiaisella tarjoilija varmisti tarjonnan gluteenittomuuden.


Sen sijan Pltivicen puiston sisällä perinteisessä ravintolassa jäi keliaakikon anti heikoksi. Kirkas kasvisliemi alkuun ja pääruoaksi muutama paistettu kesäkurpitsa-, sieni, ja paprikapala. Onneksi Miikan varsin reilusta liha-annoksesta (gluteeniton kyllä sekin) riitti kahdelle.

Kannattaa siis ottaa lihaisa annos, keliaakikkonakin.

Zadarissa gluteenittomuus toimi erittäin hyvin myös hotellin aamiaisella, vaikka siitä ei oltu etukäteen ilmoitettu. Rakastan hyviä aamupaloja ja neljän tähden hotelli Bastionin gluteeniton aamupala oli loistava ja hotelli muutenkin aivan ihana! Keittiöstä tuotiin pyydettäessä erittäin hyvää leipää. Myös kaikki kananmunat sai tilata uppopaistettuja myöten tuoreena keittiöstä. Niitä saattoi nauttia joko hurmaavissa sisätiloissa tai terassilla.
Samoin 2Ribara -ravintola Zadarissa, jossa söimme kaksi kertaa, osasi suositella listaltaan gluteenittomat annokset, ja niiden lisukkeet vaihdettiin tarvittaessa. Lempparini, valkoinen risotto toimi, kuin myös mustekalat, jotka ensimmäisenä iltana söin. Toisen illan kala-annos ilahdutti sekin, lisukkeena pinaattia.

Jälkiruoaksi tarjoiltiin ihan kohtalainen panna cotta marjoilla.Toinen ilahduttava aamiainen löytyi Splitistä. Hotel Cornaron 4-tähden hotellin aamupalalta löytyi oma gluteeniton nurkkaus. Hämmästys oli kuitenkin suuri kun varmistin henkilökunnalta oliko herkullisen näköinen leipä todellakin gluteeniton. Tarjoilija tarkisti keittiöstä ja totesi ettei ole. Hän myös meinasi jättää leivän gluteenittomaksi merkattuun pöytään, kunnes sanoin että se pitää ehdottomasti viedä siitä pois.


Merkinnöistä huolimatta, varmistu siis aina tuotteiden gluteenittomuudesta!


Cornaron aamiainen oli kuitenkin tästä huolimatta keliaakikollekin todella hyvä. Myös täällä kananmuna-annokset valmistettiin keittiöstä tuoreena, ja sain uppomunani tuoreena gluteenittoman näkkileivän kanssa tarjoiltuna.


Hotelli Cornarolla on muuten myös aivan huikean hieno kattoterassi, varmasti kaupungin yksi parhaita. Käy siellä auringonlaskudrinkeillä!


Split oli muuten turistikauden ulkopuolella haastava keliaakikolle.

Illallispaikkaa etsiessämme monet paikoista ilmoittivat että jopa risottoon lisätään näin turistisesongin ulkopuolella vehnäjauhoja (miksi!?). Kun turistisesonki taas käynnistyy, useimmilta olisi löytynyt niin risotot, pizzat kuin pastatkin gluteenittomana. Turistisesongin ulkopuolella pitää siis olla tarkkana!

Illallispaikoissamme osattiin kuitenkin kertoa mikä listalta sopisi keliaakikolle vaikkei valikoima järin laaja ollutkaan.


Makarskan Rivieralla Omisissa ja Baska Vodassa sain ravintolalta hyvät suositukset gluteenittomista annoksista. Kastil Slanicassa Cetina Canyonin kupeessa söin perinteistä kroatilaista pekaa, ja Baska Vodan rantabulevardin pizzeriassa sain kanaa ja salaattia.

Vatsan siis saa täyteen mutta kavereiden syödessä herkullisia pizzoja vieressä, ilmassa oli lievää annoskateutta.


Kolmisen vuotta sitten Dubrovnikissa koin todellisia haasteita vanhassa kaupungissa. Tilasin caesar-salaatin gluteenittomana. Eteeni tuotiin krutongeilla varustettu versio. Palautin salatiin selityksineen keittiöön, jolloin vain krutongit poimittiin pois. Koska salaatti oi täysin kontaminoitu, pyysin että he tekisivät uuden, ja taas kerran selitysten kera. Eteeni tuotiin lautanen pelkällä salaatilla ja tomaateilla. Seuraavaksi pyysin sitä kanaa ja kastikettakin, että nälkä lähtisi.

Koska tällä matkalla emme käyneet Dubrovnikissa, en tiedä onko tilanne parempi nykyään. Toivottavasti.

Kaupat ja marketit


Pienemmistä kaupoista ei gluteenittomia leipiä, jauhoja tai pastoja tahdo löytyä. Hieman isommista kuin myös terveyskaupoista löytyy sen sijan kohtuullisen hyvin gluteenitonta tarjontaa. Leivät ovat yleensä vakuumipakattuja, eikä niitä montaa sorttia ole. Jauhoja ja pastaa gluteenittomana löytyy myös isommista liikkeistä ja terveyskaupoista. Niitä löytyy yleensä vain jonkinasteisista kaupungeista.


Yllätykset


Tilasimme Baska Vodan villallemme privaattikokin synttäri-illallista valmistamaan. Hän oli paikallisesta konditoriasta saanut loihdittua sankarille erittäin hyvän suklaakakun - joka oli gluteeniton. Kroatiassa osataan, jos vain annat mahdollisuuden ilmoittamalla etukäteen.

 Yleisesti


Kroatiassa pärjää kyllä vaikka ruokavalio olisikin gluteeniton. Yleensä kannattaa ilmoittaa ravintolaan ja hotelliin etukäteen, jotta osaavat varautua. Lisäksi kannattaa varmistaa gluteenittomuudesta vaikka miten merkinnät olisi.

Gluteenittoman tarjonnan taso ei ole lähelläkään sitä mitä Suomessa voi odottaa, eli varaudu siihen ettei leipää, pastaa ja pizzaa löydy ihan joka nurkasta. Paremmista hotelleista ja ravintoloista voit odottaa parempaa vastinetta rahoillesi. Matkatessa turistikauden aikana gluteenittomasti selviytyy helpommin kuin sesongin ulkopuolella.

Kroatiassa on kuitenkin tarjolla niin paljon ihania tuoreita kasviksia ja hedelmiä, että ainoastaan silloin kun muut vetelivät herkullisen näköistä pizzaa vieressä, teki itsellä tiukkaa. Reissussa olimme kaksi viikkoa.Mukaan Suomesta kannattaa ottaa esimerkiksi proteiinipatukoita välipalaksi ja ostaa hedelmiä ja marjoja paikallisilta jos muuten herkututtaa tai kaipaa pientä hiukopalaa.Ehkä se ei aina ole niin paha juttu olla hieman vähemmällä leivällä ja pastalla, kun vatsansa saa muutenkin herkullisesti täyteen.


Kroatiassa olimme VisitCroatian vieraina. 

keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Älä tule huijatuksi - valitse majoituksesi oikein!


Majoituspaikan valinta ei ole ihan helppo homma, ainakaan meillä. Arvotaan ja mietitään hintalaatusuhdetta, etsitään mahdollisimman paljon tietoa siitä pitääkö kuvaus ja kuvat paikkaansa, luetaan käyttäjäkokemuksia, koska voiko mihinkään enää nykyään luottaa? 

Tämä johtuu pitkälti siitä ettei kaikki majoituspaikat ole aina olleet sitä mitä kuvat ja kuvaus ovat luvanneet. Joskus tilanne on eskaloitunut jopa surkuhupaisaksi - kuten vaikkapa se filippiiniläinen hotelli, joka oli laittanut suihkukoppiin pistokkeen ja jossa hädin tuskin mahduimme kääntymään. Kauniit näköalat olivat suoraan vastapäisen talon tiiliseinään. Noh, pari yötä siellä nukkui ja kävimme hyvin varovaisesti suihkussa.

Ikävämmin tarina päättyi ystävillämme, jotka Italiasta varasivat huoneen erään majoituspalveluita tarjoavan sivuston kautta. Kymmenhenkinen poppoo maksoi ison osan etukäteen siirrolla, ja totesi paikalle päästessään ettei koko huoneistoa ollut edes olemassa. Paikan päällä majoituksen metsästäminen sille ryhmälle ei ollut kuulemma ihan helppo homma.
Uutisissa kuulee vähän väliä miten ihmiset joutuvat huijatuiksi, eikä välitysfirma tee muuta kuin kohauttaa olkapäitään. Suomalaisperheen epäonnesta kertoi muun muassa Iltalehti. Lisäksi jatkuvasti lisääntyvät tietomurrot, joissa käyttäjien tiedot hakkeroidaan asettaa käyttäjät ihan uudenlaisen uhkakuvan eteen, kuten esimerkiksi booking.comin käyttäjille kävi.

Ihan samojen ongelmien kanssa painimme mekin kun aloimme etsimään Miikalle synttäriviettopaikkaa Kroatiasta. Lisäksi halusimme mahduttaa mukavasti 8 aikuista ja 5 lasta mukaan matkaan. Hotelli ei ollut vaihtoehto, vaan lähdimme suoraan katsomaan huviloita.

Löysimme Splitin läheisyydestä muutamankin potentiaalisen, ja koska yhtenä kriteerinä oli uima-allas, ja mieluiten lämmitetty, jäi vaihtoehtoja kaksi. Toisen hylkäsimme sijainnin takia, ja toisesta aloimme käymään keskusteluja. Aika nopeasti omistaja tarjosi meille vaihtoehtoa maksaa tilisiirrolla palvelun ohi. Etsimme referenssejä villasta, eikä niitä löytynyt kuin muutama, jotka kaiken järjen mukaan saattoivat olla myös feikattuja, ottaen huomioon että villa oli ollut useamman vuoden pystyssä.

Sitten käännyimme Interhomen puoleen.
Miten Interhome toimii?


Interhome on majoitusta eri puolilla maailmaa tarjoava taho. Sillä on Suomessa toimisto, joten sitä kautta saa palvelua suomeksi - harvinaisuus lajissaan. Mahdollisissa ongelmatilanteissa se on selvä etu, kuin myös se, että tuolloin Interhome toimii Suomen kuluttajasuojalain piirissä. Jos kohteessa on ongelmia, sen saa asioitua suoraan Suomen toimiston kanssa, ja asia hoidetaan heti kun tieto saadaan. Jos jokin asia siis olisikin mennyt pieleen, Interhome pyrkii sen korjaamaan heti.

Interhome on selvästi sopijaosapuoli, toisin  kuin esimerkiksi AirBnB tai HomeAway, jotka vain mahdollistavat kuluttajien keskinäisen kommunikoinnin, eikä ole minkäänlainen osapuoli jos ongelmia ilmaantuu.
Lisäksi Interhome käy itse kuvaamassa ja verifioimassa paikan päällä jokaisen kohteen, joten Interhomen kautta hankittu lomamajoitus ei käytännössä voi olla olematta kun paikan päälle pääsee. He myös kirjoittavat kuvauksen ja laatuluokittelevat kohteet, joten se ei jää paikan omistajan päätettäväksi.

Maksu tapahtuu joko luottokortilla tai laskulla. Tämä osaltaan vähentää myös mahdollisuutta tulla huijatuksi - riski jota Interhomen kanssa ei käytännössä ole. Me maksoimme omat maksumme tilisiirrolla kahdessa osassa ennen lomaamme.

Mikään ei ole kurjempaa kuin menettää rahansa ja päätyä lomalle vain huomatakseen ettei majapaikkaakaan ole kun pääsee kohteeseen perille.

Lisäksi me haluamme pystyä luottamaan siihen että paikka on sitä mitä on luvattukin. Interhome vastasi täysin meidän tarpeisiin tässä asiassa. Majoituksen taso ja toimivuus oli taattua.
Majoituksen valinta ja toimivuus


Me halusimme löytää villan, joka toimisi niin aikuisten syntymäpäivän viettoon, kuin myös viidelle mukana matkustavalle villiviikarille.

Kun Suomen Interhome tarjosi meille upeaa Villa Prestigeä, olimme jo kuvauksen perusteella enemmän kuin innoissamme. Kaksi keittiötä, grillipaikka, 5 makuuhuonetta joissa kaikissa kylpyhuone ja wc, iso olohuone, kuntosali, sauna, useampi suuri terassi, lämmitetty uima-allas ja aivan mielettömät näköalat!
Villa Prestige sijaitsee Makarskan Rivieralla Baska Vodan kylän vieressä. Ei nimi miestä pahenna, ja mitenkäs se oli. :) Sijainti Mount Biokovon kansallispuiston kupeessa. Villalta pääsee tekemään patikointi- ja kiipeilyretkiä suoraan ulko-ovelta puistoon. Se kannattaa, sillä maisemat ovat älyttömän hienot pienenkin patikoinnin päästä.

Baska Vodan kylään ajaa huvilalta noin viisi minuuttia, joista suurin osa ajasta menee himmaillessa jyrkkien vuoristoteiden mutkissa.

Baska Vodan kylä on noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä Splitistä. Baska Vodan kylästä löytyy pieniä kauppoja, ravintoloita ja kahviloita, sekä upea ranta turkooseine vesineen. Kylästä saa peruselintarvikkeet, mutta 15 minuutin ajomatkan päässä Makarskasta löytyy isompia supermarketteja ja ihana lauantaitori tuoretuotteineen.Koko reissuporukka oli täysin ällikällä lyötyjä kun pääsimme Villa Prestigeen paikalle. Tällä kertaa kuvaus ja kuvat jäivät kakkoseksi ja paikka oli niitäkin upeampi. Miika kirjoitteli jo pitkän postauksen siitä miten täydelliset puitteet villa tarjosi synttärijuhlinnalle. Tämä villa tarjosi niin aikuisten juhliin, kuin lastenkin kanssa lomailuun parhaan mahdollisen alustan.

Lisäksi villan omistaja todellakin teki kaikkensa, jotta viihtyisimme ja onnistui siinä erinomaisesti. Paikalla kävi muun muassa privaattikokki valmistamassa juhlaillallisen ja hieroja rentouttamassa extremeurheilusta kipeytyneitä paikkoja. Prestigessä viihtyi niin aikuiset kuin lapsetkin.


Villa Prestigen viikkovuokra tuolloin huhtikuussa 2017 liikkui noin 2800 € hujakoilla ja varsinaisen turistikauden aikana noin 6000 € kieppeillä. Kun sen jakaa vaikka neljän tai viiden yksikön kesken, on hinta varsin kohtuullinen. Tämä huvila on erittäin laadukas, jopa luksusvilla terasseineen ja uima-altaineen.

Jos haluaa laadukkaan villaloman ja varmasti turvallisesti, kannattaa tarkistaa Interhomen tarjonta. Me tietysti voimme erityisesti suositella tätä Villa Prestigeä Interhomen valikoimasta.6 kultaista vinkkiä majoituksen valintaan turvallisesti  • Vuokraa vain luotetuista palveluista. Huomioi ettei suurin osa palveluntarjoajista ole ns. sopijaosapuolia, eikä heitä näin ollen mikään velvoita korvaamaan jos majoitusta ei ole, tai jos jokin menee muuten vikaan.
  • Tarkista majoituskohteen referenssit ja suositukset esimerkiksi Tripadvisorista. Voit myös googlettaa hotellin/huvilan/hostellin nimellä ja katsoa löytyisikö esimerkiksi jonkun matkablogista tarkempaa tietoa kohteesta.
  • Älä koskaan suostu maksamaan ohi minkään palvelun tai suoraan tilisiirrolla tai rahalähetyksenä ulkomaille. Maksa ainoastaan palvelun kautta tai luottokortilla. Näin ollen sinulla on edes jonkinlainen mahdollisuus saada rahasi takaisin jos jokin menee vikaan. Hälytyskellojen pitäisi soida heti kun joku ehdottaa edes tällaista.
  • Muista suojata laitteesi tietoturvaohjelmalla, samoin yhteytesi kun teet varauksia netin kautta. Näin ei kukaan pääse ainakaan maksuvaiheessa luottokorttitietoihisi käsiksi. Tämä ei estä tosin sitä että ulkopuolinen palvelu hakkeroidaan ja tietosi vuotavat sitä kautta, mutta teet ainakin oman osuutesi.
  • Huomioi että hintaan saatetaan lisätä erilaisia kaupunkiveroja, siivousmaksuja, tai pakollisia ateriapaketteja, joita ei mainita suoraan hotellihinnassa. Esimerkiksi monessa USA:n hotellissa joudut maksamaan erillisiä ja pakollisia "virkistysaluemaksuja" jotka saattavat olla jopa sata dollaria päivässä. Ne näkyvät vasta sopimus- tai käyttöehdoissa.
  • Ja lopuksi - muista aina lukea myös pieni präntti sopimus- ja käyttöehdoissa. Niistä saattaa löytyä erilaisia velvotteita ja ne saattavat erota paljonkin palveluntarjoajasta riippuen.
Kroatiassa olimme VisitCroatian vieraina. Villa Prestigen osalta teimme tällä osuudella blogiyhteistyötä Suomen Interhomen kanssa.