keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Älä tule huijatuksi - valitse majoituksesi oikein!


Majoituspaikan valinta ei ole ihan helppo homma, ainakaan meillä. Arvotaan ja mietitään hintalaatusuhdetta, etsitään mahdollisimman paljon tietoa siitä pitääkö kuvaus ja kuvat paikkaansa, luetaan käyttäjäkokemuksia, koska voiko mihinkään enää nykyään luottaa? 





Tämä johtuu pitkälti siitä ettei kaikki majoituspaikat ole aina olleet sitä mitä kuvat ja kuvaus ovat luvanneet. Joskus tilanne on eskaloitunut jopa surkuhupaisaksi - kuten vaikkapa se filippiiniläinen hotelli, joka oli laittanut suihkukoppiin pistokkeen ja jossa hädin tuskin mahduimme kääntymään. Kauniit näköalat olivat suoraan vastapäisen talon tiiliseinään. Noh, pari yötä siellä nukkui ja kävimme hyvin varovaisesti suihkussa.

Ikävämmin tarina päättyi ystävillämme, jotka Italiasta varasivat huoneen erään majoituspalveluita tarjoavan sivuston kautta. Kymmenhenkinen poppoo maksoi ison osan etukäteen siirrolla, ja totesi paikalle päästessään ettei koko huoneistoa ollut edes olemassa. Paikan päällä majoituksen metsästäminen sille ryhmälle ei ollut kuulemma ihan helppo homma.




Uutisissa kuulee vähän väliä miten ihmiset joutuvat huijatuiksi, eikä välitysfirma tee muuta kuin kohauttaa olkapäitään. Suomalaisperheen epäonnesta kertoi muun muassa Iltalehti. Lisäksi jatkuvasti lisääntyvät tietomurrot, joissa käyttäjien tiedot hakkeroidaan asettaa käyttäjät ihan uudenlaisen uhkakuvan eteen, kuten esimerkiksi booking.comin käyttäjille kävi.

Ihan samojen ongelmien kanssa painimme mekin kun aloimme etsimään Miikalle synttäriviettopaikkaa Kroatiasta. Lisäksi halusimme mahduttaa mukavasti 8 aikuista ja 5 lasta mukaan matkaan. Hotelli ei ollut vaihtoehto, vaan lähdimme suoraan katsomaan huviloita.

Löysimme Splitin läheisyydestä muutamankin potentiaalisen, ja koska yhtenä kriteerinä oli uima-allas, ja mieluiten lämmitetty, jäi vaihtoehtoja kaksi. Toisen hylkäsimme sijainnin takia, ja toisesta aloimme käymään keskusteluja. Aika nopeasti omistaja tarjosi meille vaihtoehtoa maksaa tilisiirrolla palvelun ohi. Etsimme referenssejä villasta, eikä niitä löytynyt kuin muutama, jotka kaiken järjen mukaan saattoivat olla myös feikattuja, ottaen huomioon että villa oli ollut useamman vuoden pystyssä.

Sitten käännyimme Interhomen puoleen.




Miten Interhome toimii?


Interhome on majoitusta eri puolilla maailmaa tarjoava taho. Sillä on Suomessa toimisto, joten sitä kautta saa palvelua suomeksi - harvinaisuus lajissaan. Mahdollisissa ongelmatilanteissa se on selvä etu, kuin myös se, että tuolloin Interhome toimii Suomen kuluttajasuojalain piirissä. Jos kohteessa on ongelmia, sen saa asioitua suoraan Suomen toimiston kanssa, ja asia hoidetaan heti kun tieto saadaan. Jos jokin asia siis olisikin mennyt pieleen, Interhome pyrkii sen korjaamaan heti.

Interhome on selvästi sopijaosapuoli, toisin  kuin esimerkiksi AirBnB tai HomeAway, jotka vain mahdollistavat kuluttajien keskinäisen kommunikoinnin, eikä ole minkäänlainen osapuoli jos ongelmia ilmaantuu.




Lisäksi Interhome käy itse kuvaamassa ja verifioimassa paikan päällä jokaisen kohteen, joten Interhomen kautta hankittu lomamajoitus ei käytännössä voi olla olematta kun paikan päälle pääsee. He myös kirjoittavat kuvauksen ja laatuluokittelevat kohteet, joten se ei jää paikan omistajan päätettäväksi.

Maksu tapahtuu joko luottokortilla tai laskulla. Tämä osaltaan vähentää myös mahdollisuutta tulla huijatuksi - riski jota Interhomen kanssa ei käytännössä ole. Me maksoimme omat maksumme tilisiirrolla kahdessa osassa ennen lomaamme.

Mikään ei ole kurjempaa kuin menettää rahansa ja päätyä lomalle vain huomatakseen ettei majapaikkaakaan ole kun pääsee kohteeseen perille.

Lisäksi me haluamme pystyä luottamaan siihen että paikka on sitä mitä on luvattukin. Interhome vastasi täysin meidän tarpeisiin tässä asiassa. Majoituksen taso ja toimivuus oli taattua.




Majoituksen valinta ja toimivuus


Me halusimme löytää villan, joka toimisi niin aikuisten syntymäpäivän viettoon, kuin myös viidelle mukana matkustavalle villiviikarille.

Kun Suomen Interhome tarjosi meille upeaa Villa Prestigeä, olimme jo kuvauksen perusteella enemmän kuin innoissamme. Kaksi keittiötä, grillipaikka, 5 makuuhuonetta joissa kaikissa kylpyhuone ja wc, iso olohuone, kuntosali, sauna, useampi suuri terassi, lämmitetty uima-allas ja aivan mielettömät näköalat!








Villa Prestige sijaitsee Makarskan Rivieralla Baska Vodan kylän vieressä. Ei nimi miestä pahenna, ja mitenkäs se oli. :) Sijainti Mount Biokovon kansallispuiston kupeessa. Villalta pääsee tekemään patikointi- ja kiipeilyretkiä suoraan ulko-ovelta puistoon. Se kannattaa, sillä maisemat ovat älyttömän hienot pienenkin patikoinnin päästä.

Baska Vodan kylään ajaa huvilalta noin viisi minuuttia, joista suurin osa ajasta menee himmaillessa jyrkkien vuoristoteiden mutkissa.

Baska Vodan kylä on noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä Splitistä. Baska Vodan kylästä löytyy pieniä kauppoja, ravintoloita ja kahviloita, sekä upea ranta turkooseine vesineen. Kylästä saa peruselintarvikkeet, mutta 15 minuutin ajomatkan päässä Makarskasta löytyy isompia supermarketteja ja ihana lauantaitori tuoretuotteineen.







Koko reissuporukka oli täysin ällikällä lyötyjä kun pääsimme Villa Prestigeen paikalle. Tällä kertaa kuvaus ja kuvat jäivät kakkoseksi ja paikka oli niitäkin upeampi. Miika kirjoitteli jo pitkän postauksen siitä miten täydelliset puitteet villa tarjosi synttärijuhlinnalle. Tämä villa tarjosi niin aikuisten juhliin, kuin lastenkin kanssa lomailuun parhaan mahdollisen alustan.

Lisäksi villan omistaja todellakin teki kaikkensa, jotta viihtyisimme ja onnistui siinä erinomaisesti. Paikalla kävi muun muassa privaattikokki valmistamassa juhlaillallisen ja hieroja rentouttamassa extremeurheilusta kipeytyneitä paikkoja. Prestigessä viihtyi niin aikuiset kuin lapsetkin.










Villa Prestigen viikkovuokra tuolloin huhtikuussa 2017 liikkui noin 2800 € hujakoilla ja varsinaisen turistikauden aikana noin 6000 € kieppeillä. Kun sen jakaa vaikka neljän tai viiden yksikön kesken, on hinta varsin kohtuullinen. Tämä huvila on erittäin laadukas, jopa luksusvilla terasseineen ja uima-altaineen.

Jos haluaa laadukkaan villaloman ja varmasti turvallisesti, kannattaa tarkistaa Interhomen tarjonta. Me tietysti voimme erityisesti suositella tätä Villa Prestigeä Interhomen valikoimasta.











6 kultaista vinkkiä majoituksen valintaan turvallisesti



  • Vuokraa vain luotetuista palveluista. Huomioi ettei suurin osa palveluntarjoajista ole ns. sopijaosapuolia, eikä heitä näin ollen mikään velvoita korvaamaan jos majoitusta ei ole, tai jos jokin menee muuten vikaan.
  • Tarkista majoituskohteen referenssit ja suositukset esimerkiksi Tripadvisorista. Voit myös googlettaa hotellin/huvilan/hostellin nimellä ja katsoa löytyisikö esimerkiksi jonkun matkablogista tarkempaa tietoa kohteesta.
  • Älä koskaan suostu maksamaan ohi minkään palvelun tai suoraan tilisiirrolla tai rahalähetyksenä ulkomaille. Maksa ainoastaan palvelun kautta tai luottokortilla. Näin ollen sinulla on edes jonkinlainen mahdollisuus saada rahasi takaisin jos jokin menee vikaan. Hälytyskellojen pitäisi soida heti kun joku ehdottaa edes tällaista.
  • Muista suojata laitteesi tietoturvaohjelmalla, samoin yhteytesi kun teet varauksia netin kautta. Näin ei kukaan pääse ainakaan maksuvaiheessa luottokorttitietoihisi käsiksi. Tämä ei estä tosin sitä että ulkopuolinen palvelu hakkeroidaan ja tietosi vuotavat sitä kautta, mutta teet ainakin oman osuutesi.
  • Huomioi että hintaan saatetaan lisätä erilaisia kaupunkiveroja, siivousmaksuja, tai pakollisia ateriapaketteja, joita ei mainita suoraan hotellihinnassa. Esimerkiksi monessa USA:n hotellissa joudut maksamaan erillisiä ja pakollisia "virkistysaluemaksuja" jotka saattavat olla jopa sata dollaria päivässä. Ne näkyvät vasta sopimus- tai käyttöehdoissa.
  • Ja lopuksi - muista aina lukea myös pieni präntti sopimus- ja käyttöehdoissa. Niistä saattaa löytyä erilaisia velvotteita ja ne saattavat erota paljonkin palveluntarjoajasta riippuen.








Kroatiassa olimme VisitCroatian vieraina. Villa Prestigen osalta teimme tällä osuudella blogiyhteistyötä Suomen Interhomen kanssa.

4 kommenttia:

  1. Minua ihmetyttää, kun usea taho on nyt lähiaikoina kirjoittanut, että Airbnb ei toimi "minkäänlaisena osapuolena ongelmatilanteessa", niin kuin sinäkin kirjoitit. Itselleni sattui ongelmallinen tilanne huhtikuun puolessavälissä, kun asunnon vuokraaja ei ilmaantunut paikalle (asunto oikeasti oli olemassa ja kyseisestä paikasta vuokrattiin muitakin huoneita, emme vain saaneet avaimia) kauhean säädönkään päätteeksi. Ilmoitin asiasta välittömästi Airbnb:lle, josta he näkivät osan keskustelustamme vuokraajan kanssa, koska olin kirjoittanut myös sinnekin viestejä kun vuokraajaa ei lupauksista huolimatta ilmaantunut. Alle kaksi viikkoa tapahtumasta saimme rahat pienen koron kanssa takaisin Airbnb:n avustuksella, jonka lisäksi Airbnb tarjosi lähes vuokrauksen arvoisen ylimääräisen alekupongin seuraavaa varausta varten. Lisäksi myös tämä "huijarivuokraaja" (jolla itse asiassa oli lähes viiden tähden keskiarvo sadoilta arvostelijoilta!) sai Airbnb:n toimintakiellon sekä sakon. En tiedä, olisiko tilanne toinen, jos mitään minun viestejä ei näkyisi Airbnb-sivustolla - olisiko Airbnb:n porukka uskonut meitä? Hulluintahan siis oli, että tältä huijarilta tuli erinomainen arvostelu meille seuraavana päivänä, vaikka emme olleet jalalla astuneetkaan asuntoon :D En edelleenkän tiedä, mikä oli homman nimi, mutta tilanne oli hyvin sekava ja epäilimme, että päihteet liittyivät tapaukseen monellakin tavalla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa tosi hyvä että saitte rahanne takaisin - tilanne kuulostaa todella mielenkiintoiselta kaikin puolin.

      Kaikissa käyttöehdoissa AirBnB irtisanoutuu mistään vastuusta, ja on irtisanoututkin arvostelujen ja kirjoitusten perusteella monestakin tapauksesta.

      Jos on ihan yksin, kaksin tai perheen kanssa liikenteessä, ei varmaankaan haittaa niin paljoa jos aiottua asuntoa ei olekaan. Mutta kun matkassa on 13 ihmistä, tilanne on vähän toinen. AirBnB:n kautta ei siis voi varmistaa mitenkään että paikka on olemassa, kun taas Interhomen (ja varmasti on muitakin) kautta täysi varmuus asiasta on.

      Eli vaikka rahat saisikin takaisin, voi olla että seisot keskellä lomakohdettasi ilman majapaikkaa. Ei kivaa se.

      Hyvä että saitte kuitenkin hyvät arvostelut! :D

      Poista
  2. Reissu kuulostaa ja näyttää upealta. Varsinkin tuollainen villa on unelmien täyttymys.

    Kuitenkin, varsinkin yhteistyöpostauksessa, kilpailijan mollaaminen ihan faktisesti väärillä argumenteilla antaa hieman erikoisen kuvan.

    AirBnb on kyllä kaikissa ongelmatilanteissa mukana, sovittelijana ja "tuomarina". Rooli on totta kai erilainen, mutta esim. jokaisen hostin pitää toimittaa henkilöllisyystodistuksensa, eikä yhdestäkään olemattomasta kämpästä saa vedättäjä rahoja. Varmasti huijareita on, mutta jos ei rahoja tilisiirrolla anna etukäteen, on mielestäni riski kohteen häviämisestä ~0.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella hieno reissu ja paikka ja meni paremmin kuin hyvin.

      Mutta tuohon palautteeseesi; toteamme tuolla tekstissä ettei AirBnB ole sopijaosapuoli vaan tarjoaa ainostaan alustan välittäjille, eikä näin ollen ole vastuussa mistään. Ja kun lukee heidän sivun alalaidan "Terms" kohdan, siellä lukee parissakin näin ihan selvästi, mm.;

      "THE SITE, APPLICATION AND SERVICES COMPRISE AN ONLINE PLATFORM THROUGH WHICH HOSTS MAY CREATE LISTING FOR ACCOMMODATIONS AND GUESTS MAY LEARN ABOUT AND BOOK ACCOMMODATIONS DIRECTLY WITH THE HOSTS. YOU UNDERSTAND AND AGREE THAT AIRBNB IS NOT A PART TO ANY AGREEMENTS ENTERED INTO BETWEEN HOSTS AND GUESTS. NOR IS AIRBNB A REAL ESTATE BROKER; AGENT OR INSURER. AIRBNB HAS NO CONTROL OVER THE CONDUCT OF HOSTS, GUESTS AND OTHER USERS OF THIS SITE, APPLICATION AND SERVICES OR ANY ACCOMMODATIONS, AND DISCLAIMS ALL LIABILITY IN THIS REGARD TO THE MAXIMUM EXTENT PERMITTED BY LAW."

      Vastuista irtaannutaan siinä samassa pitkässä tekstissä sivuilla kaikin puolin, niin kuvista, kuvauksista kuin mistään, mikä menee pieleen.

      Sen sijan markkinoinnillisesti heille on ihan fiksua yrittää edes toimia jonkinlaisena tuomarina, koska jos paljon huijauksia ja pieleen menneitä keissejä alkaa tulemaan julki, he menettävät markkinaosuutensa ja käyttäjänsä. Kun googlettaa esimerkkitapauksia, jotka ovat menneet pieleen, ihan putkeen ei tuo tuomarointikaan ole aina mennyt. Sekin oli yksi syy, miksi tällä reissulla jätimme villan AirBnB:n kautta buukkaamatta, vaikka niitä sieltäkin olisi ollut tarjolla.

      Juuri AirBnB:n spesifiset ongelmat lienevät ensisijaisesi se, ettei kohde ja sen kuvaus välttämättä pidä paikkansa, ja sen voi host perua aika pienelläkin varoajalla ennen matkaa. Näin ollen esimerkiksi tuolla meidän reissuporukalla olisi ollut aika vaikeaa löytää sopiva paikka tilalle. Varsinkaan sellainen, joka olisi ollut miellyttävä. En välttämättä itse pidä myöskään yksin, kaksin tai perheenä matkustellessa siitä että joudun vain päiviä ennen matkaa etsimään uuden majoituksen - joskin olemme myös AirBnB:tä välillä käyttäneet, erityisesti maailmanympärimatkalla.

      AirBnB ei lisäksi toimi Suomen kuluttajasuojalain piirissä, mutta listaavat kyllä toimivansa jenkkien vastaavan puitteissa. Sitten voi miettiä lähtisikö sieltä mahdollisessa ongelmatapauksessa hakemaan korvauksia mönkään menneestä lomakeikasta.

      Näistä syistä se on ollut mukana tässä meidän postauksessa esimerkkinä. Toivottavasti selvensi!

      Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!