sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

Miten onnistuu gluteeniton matkailu Kroatiassa?


Miten pärjää keliaakikko tai gluteenitonta ruokavaliota noudattava suomalaistenkin suosiossa olevassa Kroatiassa? Se riippuu paljon siitä minkälaisissa paikoissa syö, yöpyy, mihin aikaan vuodesta ja minkälaiset odotukset ovat. Samalla tavalla gluteenitonta tarvitsevaa ei huomioida kuin Suomessa ja valikoima on huomattavasti suppeampi. Vatsansa saa kuitenkin aina täyteen.
Yleistuntemus keliakiasta


Ravintoloissa ja kahviloissa tilanne on parantunut kolmen vuoden takaisesta ihan huomattavasti. Kaikissa tämän kevään kroatianmatkan kohteissa gluteenittomuus tiedettiin ja tunnistettiin kahviloissa, ravintoloissa ja hotelleissa. Yleistuntemus on hyvä, eikä suuremmilta osin tarvinnut pelätä saavansa eteen mitään gluteenipitoista.

Monessa paikassa tarjoilijat kävivät varmistamassa vielä keittiöstä saadaanko tietty annos gluteenittomana tilattua.
Hotellit, ravintolat ja kahvilat


Zagrebissa kaikissa kahviloissa ja ravintoloissa osattiin kertoa mikä ruokalistalta olisi gluteenitonta. Jos olisin etukäteen ilmoittanut ruokailustani, oltaisiin todennäköisesti saatu myös esimerkiksi leipää paikalle. Etukäteen ilmoittamatta jäin ilman.

Söimme lounasta kuulemma kaupungin kuumimmassa trendipaikassa, Lari & Penatissa. Hummus salaatinlehdellä oli maistuvaa, joskaan ei parasta koskaan. Muut söivät hummuksensa leivällä. Ravintolan kuuluisat kanapojankoivet herkullisia ja kanasalaattini pähkinäkastikkeella erittäin riittoisa. Suklaakakkupalasta jälkkäriksi ilahduin paljon.
Illallispaikassamme, Vinodolissa pääruoaksi nautittu parsarisotto oli varsinaista mössöä, joskin tietysti gluteenitonta. Miika kehui gluteeniipitoista kala-annostaan.

Mutta juustolautanen, voi se vei kielen mennessään! Enkä ole koskaan ymmärtänyt kuinka paljon oikein hyvä neitsyoliiviöljy voikaan niihin tuoda makua lisää! Syö Kroatiassa juustolautanen aina kun mahdollista!


Plitvicen kansallispuistossa yövyimme Hotel Jezerossa. Tilasimme illallisen huoneeseen. Ateria varmistettiin ja valmistettiin erityistilauksesta gluteenittomaksi. Myös gluteenitonta leipää oli tarjolla vaikkei etukäteen oltu ilmoitettu, joten sekä illallinen, että aamiainen sujui muitta mutkitta täällä. Buffetaamiaisella tarjoilija varmisti tarjonnan gluteenittomuuden.


Sen sijan Pltivicen puiston sisällä perinteisessä ravintolassa jäi keliaakikon anti heikoksi. Kirkas kasvisliemi alkuun ja pääruoaksi muutama paistettu kesäkurpitsa-, sieni, ja paprikapala. Onneksi Miikan varsin reilusta liha-annoksesta (gluteeniton kyllä sekin) riitti kahdelle.

Kannattaa siis ottaa lihaisa annos, keliaakikkonakin.

Zadarissa gluteenittomuus toimi erittäin hyvin myös hotellin aamiaisella, vaikka siitä ei oltu etukäteen ilmoitettu. Rakastan hyviä aamupaloja ja neljän tähden hotelli Bastionin gluteeniton aamupala oli loistava ja hotelli muutenkin aivan ihana! Keittiöstä tuotiin pyydettäessä erittäin hyvää leipää. Myös kaikki kananmunat sai tilata uppopaistettuja myöten tuoreena keittiöstä. Niitä saattoi nauttia joko hurmaavissa sisätiloissa tai terassilla.
Samoin 2Ribara -ravintola Zadarissa, jossa söimme kaksi kertaa, osasi suositella listaltaan gluteenittomat annokset, ja niiden lisukkeet vaihdettiin tarvittaessa. Lempparini, valkoinen risotto toimi, kuin myös mustekalat, jotka ensimmäisenä iltana söin. Toisen illan kala-annos ilahdutti sekin, lisukkeena pinaattia.

Jälkiruoaksi tarjoiltiin ihan kohtalainen panna cotta marjoilla.Toinen ilahduttava aamiainen löytyi Splitistä. Hotel Cornaron 4-tähden hotellin aamupalalta löytyi oma gluteeniton nurkkaus. Hämmästys oli kuitenkin suuri kun varmistin henkilökunnalta oliko herkullisen näköinen leipä todellakin gluteeniton. Tarjoilija tarkisti keittiöstä ja totesi ettei ole. Hän myös meinasi jättää leivän gluteenittomaksi merkattuun pöytään, kunnes sanoin että se pitää ehdottomasti viedä siitä pois.


Merkinnöistä huolimatta, varmistu siis aina tuotteiden gluteenittomuudesta!


Cornaron aamiainen oli kuitenkin tästä huolimatta keliaakikollekin todella hyvä. Myös täällä kananmuna-annokset valmistettiin keittiöstä tuoreena, ja sain uppomunani tuoreena gluteenittoman näkkileivän kanssa tarjoiltuna.


Hotelli Cornarolla on muuten myös aivan huikean hieno kattoterassi, varmasti kaupungin yksi parhaita. Käy siellä auringonlaskudrinkeillä!


Split oli muuten turistikauden ulkopuolella haastava keliaakikolle.

Illallispaikkaa etsiessämme monet paikoista ilmoittivat että jopa risottoon lisätään näin turistisesongin ulkopuolella vehnäjauhoja (miksi!?). Kun turistisesonki taas käynnistyy, useimmilta olisi löytynyt niin risotot, pizzat kuin pastatkin gluteenittomana. Turistisesongin ulkopuolella pitää siis olla tarkkana!

Illallispaikoissamme osattiin kuitenkin kertoa mikä listalta sopisi keliaakikolle vaikkei valikoima järin laaja ollutkaan.


Makarskan Rivieralla Omisissa ja Baska Vodassa sain ravintolalta hyvät suositukset gluteenittomista annoksista. Kastil Slanicassa Cetina Canyonin kupeessa söin perinteistä kroatilaista pekaa, ja Baska Vodan rantabulevardin pizzeriassa sain kanaa ja salaattia.

Vatsan siis saa täyteen mutta kavereiden syödessä herkullisia pizzoja vieressä, ilmassa oli lievää annoskateutta.


Kolmisen vuotta sitten Dubrovnikissa koin todellisia haasteita vanhassa kaupungissa. Tilasin caesar-salaatin gluteenittomana. Eteeni tuotiin krutongeilla varustettu versio. Palautin salatiin selityksineen keittiöön, jolloin vain krutongit poimittiin pois. Koska salaatti oi täysin kontaminoitu, pyysin että he tekisivät uuden, ja taas kerran selitysten kera. Eteeni tuotiin lautanen pelkällä salaatilla ja tomaateilla. Seuraavaksi pyysin sitä kanaa ja kastikettakin, että nälkä lähtisi.

Koska tällä matkalla emme käyneet Dubrovnikissa, en tiedä onko tilanne parempi nykyään. Toivottavasti.

Kaupat ja marketit


Pienemmistä kaupoista ei gluteenittomia leipiä, jauhoja tai pastoja tahdo löytyä. Hieman isommista kuin myös terveyskaupoista löytyy sen sijan kohtuullisen hyvin gluteenitonta tarjontaa. Leivät ovat yleensä vakuumipakattuja, eikä niitä montaa sorttia ole. Jauhoja ja pastaa gluteenittomana löytyy myös isommista liikkeistä ja terveyskaupoista. Niitä löytyy yleensä vain jonkinasteisista kaupungeista.


Yllätykset


Tilasimme Baska Vodan villallemme privaattikokin synttäri-illallista valmistamaan. Hän oli paikallisesta konditoriasta saanut loihdittua sankarille erittäin hyvän suklaakakun - joka oli gluteeniton. Kroatiassa osataan, jos vain annat mahdollisuuden ilmoittamalla etukäteen.

 Yleisesti


Kroatiassa pärjää kyllä vaikka ruokavalio olisikin gluteeniton. Yleensä kannattaa ilmoittaa ravintolaan ja hotelliin etukäteen, jotta osaavat varautua. Lisäksi kannattaa varmistaa gluteenittomuudesta vaikka miten merkinnät olisi.

Gluteenittoman tarjonnan taso ei ole lähelläkään sitä mitä Suomessa voi odottaa, eli varaudu siihen ettei leipää, pastaa ja pizzaa löydy ihan joka nurkasta. Paremmista hotelleista ja ravintoloista voit odottaa parempaa vastinetta rahoillesi. Matkatessa turistikauden aikana gluteenittomasti selviytyy helpommin kuin sesongin ulkopuolella.

Kroatiassa on kuitenkin tarjolla niin paljon ihania tuoreita kasviksia ja hedelmiä, että ainoastaan silloin kun muut vetelivät herkullisen näköistä pizzaa vieressä, teki itsellä tiukkaa. Reissussa olimme kaksi viikkoa.Mukaan Suomesta kannattaa ottaa esimerkiksi proteiinipatukoita välipalaksi ja ostaa hedelmiä ja marjoja paikallisilta jos muuten herkututtaa tai kaipaa pientä hiukopalaa.Ehkä se ei aina ole niin paha juttu olla hieman vähemmällä leivällä ja pastalla, kun vatsansa saa muutenkin herkullisesti täyteen.


Kroatiassa olimme VisitCroatian vieraina. 

4 kommenttia:

 1. Kiitos Gia. Tykkään kovasti näistä matkakertomuksista, miten gluteenittomana selviää matkoilla. Ups mikä kömmähdys tuo leipä gluteenittomassa pöydässä, onneksi tarkistit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä aiheesta on Facebookissa kyselty niin paljon, että ajattelin koota näpsäkästi kaikki tänne. :)

   Juu, aikamoinen kömmähdys tuo leipä! Ja varsinkin kun pöydässä luki että koko tarjonta gluteeniton. Moni ei varmaankaan varmistaisi.

   Poista
 2. Oi että! Nyt nämä tuli kyllä oikeaan saumaan. Lähdemme Splitiin viikoksi ja olen gluteenittomalla ja maidottomalla imetysdieetillä vuosikkaani allergioiden takia. Kiitos! T. Eliisa Kuopiosta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirmuisen ihanaa matkaa sinne! Kirjoitan ehtiessäni vielä vol. 2 -postauksen tämän kevään kokemuksista. Brelassa olis aivan jumalattoman hyvä ravintola, ja muutenkin tietoisuuus oli mielestäni lisääntynyt.

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!