perjantai 21. heinäkuuta 2017

"Mitäs sä aiot tehdä lomalla?"


"Mitäs aiot lomilla tehdä?" on varmasti ollut kesäkuun kysytyin kysymys suomalaisten keskuudessa. Lomat siintää edessä, aikaisimmat ovat jo ehkä jääneet laitumille. Kaikilla pitää kiirettä saada maailma valmiiksi ennen lomaa, että voi sitten rentoutua kunnolla kun tietää rehkineensä niinkuin muutkin.

Kysymykseen "mitä aiot tehdä lomalla" pitää olla tiukka vastaussetti siitä miten fantsunmageita ja huikeita kokemuksia on tiedossa ties minkälaista heti kun ehditty juosta kaikki sukulaiset ja mökit läpi ja käyty vähintään lintsi-korkeasaari-elämyspuisto -ruljanssi läpi jälkikasvun kanssa parin miljoonan muun suomalaisen kanssa.

On sitten mitä postailla someenkin. Että näin meillä lomaillaan ja paljon ehditään tehdä.
"Mä en aio tehdä oikeastaan mitään."

Se on hassua miten keskustelun ylle laskeutuu sellainen ohut verho kun kysymykseen vastaa ettei oikein aio tehdä mitään. Että aikoo vaan olla ja katsoa mitä jaksaa tehdä, jos mitään, ja ettei suunnitelmia ole.

Onko se laiska? Eikö sillä ole kavereita? Vai loppuiko rahat kesken? Sillä ei varmaan ole kaikki ihan hyvin?


Miksei se tee edes kuten ministeri Lintilä suositteli ja iske satoja euroja sitten kotimaanmatkailuun?


Vastaus siihen ettei aio tehdä mitään, eikä ole suunnitelmia on yleensä ihmettelevä "aijaa?". Lomalla pitäisi nyt vähintään olla joku yksi asia tai tekeminen sovittuna. Että niinkun laiskotella ja loikoilla vaan ympäriinsä? Se ei sovi suomalaiseen mentaliteettiin, jossa on kunnia-asia kaatua saappaat jalassa.


Useammastakin syystä kulunut kevät ja alkukesä ovat olleet todella raskaita. Palataan siihen joskus vähän myöhemmin. En itseasiassa muista milloin se olisi tuntunut niin raskaalta ja väsyttävältä kuin nyt. Meidän täydellisen nappiin mennyt Kroatian loma huhtikuussa oli ihana pilkahdus iloisuutta ja rentoa menoa, ja se tuli tarpeeseen.


Kesäloma ei ole suorittamista varten. Juuri nyt mitkään suunnitellut reissut tai jopa ulkomaanmatkat tuntuisivat suorittamiselta. Siksipä meidän reilu viikko takaperin alkanut kesäloma suuntautuu ilman minkäänlaisia ennakkosuunnitelmia vain veneilemään ja mökkeilemään. Ja se on ollut ihanaa.

Takana on reilu viikko sitä "ei mitään" -tekemistä. Olen ehtinyt lukea kolme kirjaa, syödä ehkä noin 10 litraa mansikkaa, ihailla auringonlaskuja ja vähän sateenkaariakin. Nukkunut monet päiväunet ja vain loikoillut muun muassa laiturilla bikinit päällä.

Ja sitten olen päätynyt syömään lähiruokabrunssia, vahingossa sukuloimaankin ja meidän kesäparatiisiin, joka tuntuu vähän oudolta kun isomummo ei enää toivota meitä tervetulleeksi kärpäslätkä kädessään.
Ollaan tehty vain asioita joita ollaan oikeasti ja aidosti jaksettu ja haluttu. Juuri tähän lomaan tämä on täydellistä. En odota mitään enempää, paitsi ehkä mustikka-vaniljapiirakkaa ja lisää aurinkoisia päiviä, jolloin voi taas tehdä, niin noh, sitä ei-mitään.

Pahin väsymys on jo alkanut helpottamaan.Oletko koskaan kokeillut lomaa ilman suunnitelmaa ja jos, niin mihin se on sinut vienyt?


10 kommenttia:

 1. Ihanaa, että joku uskaltaa olla suorittamatta ja aikatauluttamatta! Ja onpa mukava kuulla, että moinen tekee tehtävänsä ja voimat alkavat palailla.

  Tänä kesänä olen ollut harvinaisen paljon ulkomailla, mutta aikoinaan äidin kanssa kotimaan autolomamme olivat tällaisia: lähtöaamu tiedettiin, joskus se siirtyi päivällä, ja startin jälkeen oli kymmenisen kilsaa risteykseen, jossa valittiin 4- tai 8-tie. Muutaman päivän päässä odotti ehkä ystävä, oopperalippu tai näyttely. Muuten reittiä rytmittivät kohdalle osuneet hannunvaakunat.

  Spontaani innostus ja lähteminen on parasta, ja suunnitelmalomien aika tulee taas joskus.

  Jaksamista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa hauskalta tavalta lomilla, tuo sinun ja äitisi tapa! Hauskintahan on aina kun ei tiedä mitä seuraavaksi saattaa tapahtua. :)

   Joskus suunnitellut reissut saattavat olla juuri sitä parasta, sellaista missä mieli lepää, mutta tänä ei kesänä se ei vaan ole meille oikea vaihtoehto. Suomessa on yleensä mukava viettää kesä, vaikka täytyy myöntää että vähän enemmän sitä kaipaisi auringon pilkahtelua. :)

   Ihanaa lomailua!

   Poista
 2. Joskus vietin lomaa tekemättä mitään tai oikeastaan makasin pihalla tai mökillä ja luin. Muistan hyvin yhdenkin viikon, kun luin 6 monisataasivuista dekkaria. Saatoin jonkun päivän maata lukiessa laittamatta edes paitaa päälle ja lämmitin saunan ja heitin tikkaa ruotsalaisen tennispelaajan nimikkokalsareilla. Toisaalta kun olin yksin mökillä, niin eipä se ketään haitannut. No nykyään kyllä lomat on melkoista "ajastettua" touhua ja nautin siitä. Kerrankin kun ehtii touhuamaan kaikkea sitä, mitä arjessa ei ehdi. Molempi parempi, tilanteen mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika vauhdilla saanut lukea vaikka viikko olikin aikaa. Lukeminen on ihan parasta, neljä luettua kirjaa alla ja lisää varmaan tulee. Samalla lailla meilläkin välistä saunaa ja ruokaa, joku saattaa sitä tikkaakin heittää. :)

   Teillä varmaan tohinaa riittää neljän lapsen kanssa, tartteen ehkä jotain ohjelmaakin olla. Sitten taas joskus niitä rauhallisempia lomia, jos niitä edes kaipaa. Aina ei kaipaa, ja joskus järkätty ohjelma ei edes suorittamiselta tunnu!

   Poista
 3. Mietin sitä, että onko sekin jo jonkinlaista tekemistä, kun lähtee niistä arkikuvioista, vaikka sinne mökille. Olen monestikin viettänyt lomia, jolloin ei ole ollut mitään suunnitelmia - ollut kotona ja katsonut mitä päivä tuo tullessaan. Usein lomat menivätkin siihen valumiseen päivästä toiseen, välillä mukavaa sekin. Toisaalta nykyään kaipaan edes pientä irtautumista arkikuvioista ja ainakin minulla se jää helposti tekemättä jos en edes jotain suunnittele etukäteen. Toisaalta välillä taas voisi olla paikallaan "valun päivästä toiseen" loma - eli mielestäni suunnittelu ja suunnittelemattomuus on molemmat hyviä vaihtoehtoja välillä kaipaa toista ja välillä toista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeassa olet. Tosin mielestäni kokonaan kotoa lähtemisellä saa yleensä vasta sellaisen varsinaisen lomamoodin ja irtioton arkikuvioista kunnolla aikaan, ihan kuten sanoitkin.

   Päivästä toiseen valuminen on välillä todella tarpeellista ja ihanaa. :) Joskus suunnitelmat voivat olla ihan paikallaan jos jotain aikoo saada tehtyä, mutta jos tarvis ei ole, niin mikäpä siinä valuessa!

   Poista
 4. Minulle on lapsuudesta asti jotenkin iskostettu päähän, että työstä ei oikein pääse eroon, jos ei lähde reissuun. Mutta eihän kukaan sano, miten kauas pitää mennä. Loma ihan vain kotona ei ehkä saisi minua irti arjesta, vaikka loikoilisin sohvalla tai terassilla sääästä riippuen. Maailmalle lähetemisestä on tullut minun tapani viettää kaikki mahdollinen aika. Mutta vasta nyt olen oppinut, että maailmallakin voi olla tekemättä mitään. Sadepäivä menee helposti ihan vain omassa huoneessa lukien, somettaen jne. Ja mitään syylisyyttä ei ole siitä, että jotenkin jotain jäisi kokematta. Kauas ja monta kertaa piti matkustaa tämäkin tajutakseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monasti se kyllä vaatii sen että lähtee vähän pois kotinurkista. Loppulomasta voikin sitten jo palata kotiin ja vaan viettää rennosti aikaa, etenkin Helsingissä, joka on todella kiva kesäkaupunki.

   Tarpeeksi pitkän loman aikana sitä tajuaa ettei aina tartte olla menossa. Suomen harvalukuisissa aurinkopäivissä syyllisyys tekemättömyydestä nostaa helpommin päätä. Onneksi siitäkin voi oppia pois.

   Poista
 5. Tässä olen vuosikausia viipottanut menemään täydellä kalenterilla ja suunnitelmilla. Sitten tulikin stoppi parin kuukauden sairasloman merkeissä ja nyt pitäisi elämää jatkaa vähän kevyemmällä tahdilla :) Jatkossa kalenterissa ja päivissä on aina myös tyhjiä hetkiä. Vaikeaa tulee olemaan, mutta tarpeellista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin jouduin raskauspahoinvoinnin ja sitkeän flunssan takia ottamaan todella iisisti koko kevään. Terveys pistää sitten ihan viimeistän stopin menemisille, jos ei tahtia tajua löysätä ajoissa.

   Onneksi tuohon lepuuttamiseenkin voi oppia. Pois kaikesta kiireestä.

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!