keskiviikko 30. elokuuta 2017

Vastuullisen matkailijan käsikirja


Olin Maailma Kylässä -festareilla yhdessä Reilun Matkailun Yhdistyksen kanssa paneelikeskustelussa siitä miten valita majoitus matkalla vastuullisesti. Videon keskustelusta voi katsoa tuosta alta. Matkabloggaajien omissa ryhmissä keskustellaan paljon siitä onko jokin kohde tai retki eettisestä näkökulmasta oikein. Olemme vuosittaisessa Reilut Blogit -haasteessa käsitelleet paljon matkailuun liittyvistä vastuullisuuskysymyksistä. 

Siinä ovat muutkin bloggaajat aktiivisesti osallistuneet, SUURI kiitos siitä.
Vastuullisuusasiat ja matkailu on laaja ja kattava teema. Haasteena on myös se, ettei moni siihen kuuluva asia ole mitenkään mustavalkoinen. Siksipä päätin koota laajemman postauksen aiheeseen liittyen, jonka kautta päätöksiään matkailun suhteen voi puntaroida.

Tämä on pitkä, eikä ehkä anna kaikkeen suoria vastauksia.
Jos kuitenkin rakastaa valkoisia hiekkarantoja, puuterilunta, uskomattomia maisemia tai ylipäänsä vaan maailman näkemistä, näistä asioista kannattaa kiinnostua. 

Ilman vastuullista matkailua ja vastuullista elämäntapaa, meillä ei ole kohta mitään nähtävää jäljellä. Ja siihen vaikuttaa tietysti muukin kun vain matkailu. Pitäisi muistaa vielä tehdä kotonakin mahdollisimman ympäristöystävällisiä valintoja.

Alla paneelikeskustelun video. Matkakohteen valinta


Maailma muuttuu jatkuvasti. Kohde, joka tänään tuntuu hyvältä vaihtoehdolta, ei ehkä enää huomenna ole sitä. Valintahetkellä päätöksen joutuu tekemään niiden faktojen valossa, jotka on sillä hetkellä käytettävissä. Haastavaa on sekin, sillä se tarkoittaa sitä että silmät ja korvat joutuu pitämään auki koko maailmantilannetta koskien, eikä asia sittenkään ole ihan helppo.

Karu esimerkki nähtiin viime vuonna kun kansainvälinen matkabloggaaja lähti Pohjois-Korean turistibyråån maksamana pitämään hauskaa tunnetusti ihmisoikeuksia polkevaan diktatuuriin ja teki siitä jopa kornin videon, missä näytti ilman kritiikin häivää miten hauskaa vesi- ja huvipuistoissa on.

Maassa, jossa ihmisiä teloitetaan ja viedään vankileirille mielivaltaisesti ja kansaa riistetään kaikin tavoin.


Rakastettu johtaja käyttää itsensä ja lähipiirinsä huvitteluihin, herkkuihin ja matkoihin jättisumman rahaa, kun muualla maassa kuollaan nälkään. Noh, on ne vesipuistot varmaan ihan kivoja turistille.Esimerkiksi Venäjä rikkoo jatkuvasti ihmisoikeuksia ja polkee vähemmistöjen oikeuksia. Turkissa on tällä hetkellä käynnissä diktatuuriin siirtyminen ja opposition puhdistus. Lisäksi Turkin harjoittama ihmisoikeuspolitiikka on vähintäänkin kyseenalainen. Maa on jo vuosia myös rajannut naisten asemaa yhä tiukemmaksi, ja naisten kunniamurhien tilastot kasvavat. Israel on jo vuosikymmeniä polkenut palestinalaista vähemmistöä, mutta yhtä kaikki, sielläkin turismi kukoistaa.


Muutama kuukausi takaperin Suomen Kuvalehti kertoi miten noin 300 000 ihmisen asuttama Islanti isännöi noin 2,4 miljoonaa turistia vuosittain. Jutussa kerrottiin myös miten vähemmän yllättäen turistit tallovat myös alueita, joissa heidän ei pitäisi olla ja ylikuormittavat ekosysteemiä. Lisäksi suuri osa Reykjavikin keskustan asunnoista on nykyään ei suinkaan asukkaiden käytössä, vaan muutettu AirBnB -paikoiksi, joka luonnollisesti vaikuttaa paitsi asuntotilanteeseen ja hintojen nousuun, myös kaupunkikulttuurin kehittymiseen.
Eikä Islanti ole ainoa. Kesän aikana on jatkuvasti pulpahdellut kirjoituksia eri paikoista jotka ovat kyllästyneet liialliseen turismiin, Lissabon, Kroatia ja Rooma nyt ainakin. Turistit tuovat mukanaan ongelmia sen tarvitun rahan lisäksi, erityisesti jos liikkuvat isoina massoina.

Angkor Wat Kambodzassa ja Macchu Picchu Perussa ovat jo pitkään kärsineet turismin sääntelemättömyydestä, ja esimerkiksi Angkor Watin lähimmän kaupungin, Siem Reapin, pohjavesitilanne huononee jatkuvasti kun hotellit käyttävät vähäisiä vesivarantoja mm. uima-altaisiin.

Kaupunki vajoaa, eikä vanhoja ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaita temppeleitä juurikaan suojella. Kunnostustyöt tehdään lisäksi väärin, silloin kun niitä tehdään.

Tällä hetkellä on myös mielenkiintoista seurata esimerkiksi USAn tilannetta, jossa irtaudutaan ilmastosopimuksista ja kohdellaan ihmisiä syntyperän mukaan täysin eri tavoin. Eroaako se oikeastaan esimerkiksi Venäjästä kohta paljoakaan? Ja tiesitkö muuten että USA on yksi johtavia maita mitä tulee solmittuihin lapsiavioiliittoihin, vuosittain noin 250 000?


Samalla kuitenkin edellä mainittujen kohteiden ja maiden paikalliset elävät monet turismista vaikka vallassa olisi diktaattoreja, ihmisoikeuksia poljettaisiin tai ne olisivat ekokatastrofeja. Pitäisikö sitten esimerkiksi näihin kohteisiin ja maihin jättää menemättä?
Suoraa vastausta ei ole. 

Kohteen valintaa pitää puntaroida henkilökohtaisiin arvoihin peilaten. Viranomaisille ongelmaa ei vastuullinen matkailija ulkoista, vaan kantaa omista teoistaan seurauksen. Erityisesti kehitysmaissa viranomaiset eivät tule rajoittamaan turismia ennen kuin on jo liian myöhäistä. Lait ja määräykset seuraavat yleensä vuosia sen jälkeen kun ongelmia on ilmennyt.

Matkakohdetta valitessa muista nämä:
 • Tekeekö maa jotain sellaista, mitä et voisi hyväksyä?
 • Miten se kohtelee eri vähemmistöjä ja sukupuolia - ja onko sillä vaikutusta sinuun?
 • Onko pelkästään paikan päälle meneminen jo huono asia, ja voiko se riippua myös ajankohdasta jolloin matkustaa?
 • Edistävätkö viranomaiset yleisesti maan etua vai pelkästään omaansa?
 • Minkälaista toimintaa sinä haluat tukea?


Majoituksen valinta


Majoituksen valinnassa on monasti nykyään runsaudenpula, erityisesti kun uudet majoitusvaihtoehdot, kuten AirBnB, ovat rynnineet voimalla markkinoille. Monet vannovat paikallisten yritysten tukemista matkoilla, toiset haluavat tasalaatuisen ketjuhotellin majoituksen, ja monet katsovat pelkkää hintaa.

Reilun Matkailun Yhdistyksen mukaan ainoa selkeästi suosituksitta jäävä vaihtoehto on All Inclusive -hotellit. 


Nämä siitä syystä että ne kuuluvat useimmiten kansainvälisille yrityksille, jotka jättävät vain vähän tai ei ollenkaan veroja ja pääomaa kohdemaahan. Lisäksi All Inclusive -hotelleissa yöpyvät harvemmin tutustuvat paikalliseen kulttuurin, eivätkä näin ollen myötavaikuta sen säilyvyyteen.

Ylipäänsä kaikilla kansainvälisillä hotelliketjuilla on yleensä aina sama ongelma.

Kansainvälisillä hotelleilla saattaa kuitenkin olla muita etuja: he pystyvät tarjoamaan työtä paikallisille jos maassa on muuten huono työllisyystilanne, he pystyvät paremmin ottamaan huomioon ympäristötyön ja toimimaan tiettyjen standardien mukaan siinä missä paikalliset hotellit eivät osaa tai taloudellisesti kykene, ja heillä on mahdollisuus käynnistää esimerkiksi alueellisia sosiaalisia ohjelmia, joilla tuetaan paikallisia parempaan elämään.

Kansainvälisillä hotelleilla on yleensä myös mahdollisuus hankkia esimerkiksi ympäristösertifikaatteja, joiden mukaan he toimivat. Niitä ei kuitenkaan voi sokeasti tuijottaa, sillä ne eivät sisällä esimerkiksi edellä mainittuja sosiaalisia ohjelmia lainkaan, eikä sellaisia olla missään sertifikaateissa huomioitu.


Paikallisten hotellien tukeminen voi joskus olla erittäin hyvä vaihtoehto. 


Raha jää taatusti kohdemaahan. Ongelma tässä vaihtoehdossa saattaa olla tosin se ettei paikalliset omistajat pysty tekemään ympäristötyötä ja pyörittää hotellia ekologisesti taloudellisista syistä tai esimerkiksi tiedon puutteen takia. Lisäksi mistään ei pysty varmistumaan työntekijöiden palkkatasosta ja siitä kasvattaako lähinnä sosiaaliluokkien kuilun kasvua kohdemaassa.
Entäs sitten AirBnB? Onko se parempi vaihtoehto?

AirBnB :llä on samat ongelmat kuin paikallisilla hotelleilla ympäristön ja sosiaalisten ohjelmien osalta. AirBnB on myöskin vähemmän valvottua, eli tästä ei voi tietää maksetaanko veroa yöpymisestäsi lainkaan. Tämä taas saattaa osaltaan vaikuttaa terveeseen kilpailutilanteeseen, jossa hotellit joutuvat veronsa maksamaan, ja näin ollen se vaikuttaa myös työllisyyteen. Vähemmän asiakkaita, vähemmän tuloja, vähemmän töitä mitä tarjota paikallisille.

Kuten Islannissa, myös muissa maissa AirBnB :stä on tullut niin kannattava bisnes, että se on nostanut asuntojen hintoja hyvillä alueilla niin ettei paikallisilla ole niihin välttämättä enää varaa.

Toisaalta taas yövyimme esimerkiksi San Joséssa naisen luona huoneessa, joka ei ilman AirBnB:tä pystyisi pitämään kotiaan. (Alla oleva kuva ei liity San Joséhen ;)

Ryhmämatkojen matkanjärjestäjien toivoisi tuovan enemmän esille kaikki se työ, mitä he tekevät kohteissaan ja myöskin erityisen vastuulliset hotellit valikoimissaan. Se helpottaisi varmasti useimpia matkailijoita tekemään parempia majoitusvalintoja. Toistaiseksi en löytänyt siitä hirveän paljoa tietoa kolmen suuren suomalaisen matkanjärjestäjän sivuilta.

Laskettelulomalla on hyvä miettiä minkälaista keskusta tukee kun vaihtoehtoja on. Esimerkiksi Pyhä on ensimmäinen hiilineutraali laskettelukeskus. Sitten pitää enää toivoa että meillä riittää jatkossakin lunta lasketteluun, eikä luontoäiti irtisano sopimusta kokonaan.


Miten siis valita vastuullinen majoitus?

Kaikki riippuu taas kohteesta ja palveluntarjoajasta. Valitettavasti yksittäinen kuluttaja joutuu tässä tapauksessa tekemään ison osan tiedonkeruusta itse ennen päätöksentekoaan. Lisäksi kuluttajan käytös majoitusta käyttäessä vaikuttaa paljon - miten paljon käyttää ilmastointia, kuinka usein laittaa pyyhkeitään ja lakanoitaan pesuun, paljonko kuluttaa vettä noin esimerkiksi.


Meille tulee matkoilta mieleen yksi erinomainen esimerkki; Leleuvian ekoresortti Fijillä.

Paitsi että koko toiminta oli toteutettu ekologisesti, resortti työllisti lähikylien ihmisiä, myi heidän käsitöitään ja teki todella paljon meren hyvinvoinnin puolesta. Resortin ympärille istutettiin koralleja, salakalastajia otettiin kiinni ja kilpikonnia autettiin, merkattiin ja seurattiin.

Huomio nämä kun valiset majoitusta itsellesi:
 • Mitkä ovat tässä kohteessa vaihtoehtosi; ketjut, paikalliset, AirBnB, joku muu?
 • Minkälaisia sertifikaatteja/asioita kyseinen majoitusvaihtoehto painottaa vastuullisuudessa?
 • Aiheutatko mahdollisesti hallaa vähemmistöille, tietyille ryhmille, tai teetkö jopa laittomuuksia?
 • Löytyisikö vaihtoehdoksi jokin ekologisemmin tai vastuullisemmin toimiva vaihtoehto?
 • Tukeeko majoitus paikallisen kulttuurin säilymistä?


Retket ja eläimet


Kun kyse on eläimistä, herää useimmillä vahvasti tunteet. Osa asioista onkin aika yksiselitteisiä: jos eläimiä kohdellaan huonosti tai heiltä vaaditaan jotain muuta kuin luonnollista käytöstä, ei paikka toimi vastuullisesti.

Esimerkiksi akvaarioissa olevat delfiinit ja valaat eivät kuulu sinne. Niillä ei yksinkertaisesti ole koskaan tarpeeksi tilaa toteuttaa luonnonmukaista käytöstään. Jos asia kiinnostaa enemmän, lue tämä (maksullinen) LongPlayn juttu delfiineistä.
Ennen kuin elefantti on valmis kantamaaan turisteja selässään, jota ei muuten ole tarkoitettu lainkaan kantamaan mitään, se joutuu käymään läpi väkivaltaisen koulutuksen, jossa sitä hakataan piikkikepillä verille. Lue Tarinoita Maailmalta Annikan postaus aiheesta täältä. Kun kuvaat itsesi tiikerin kanssa, on tiikeri todennäköisesti huumattu. Papukaijojen kuuluisi lentää vapaana, ei olla ketjulla kiinni telineessä. Sama koskee apinoita - niiden kuuluu kiipeillä vapaana metsissä.

Hevosia, aaseja ja kameleita näännytetään kuumuudessa turistiviihdykkeenä. Jos eläimiä kohdellaan hyvin, nämä saattavat kuitenkin olla ihan ok, toisin kuin edellisessä kappaleessa mainitut. Eläinten hyvinvoinnista pitäisi tosin pystyä varmistumaan. Jos yhtään vaikuttaa siltä ettei eläintä kohdella hyvin, aina on vaihtoehto kävellä pois ja olla kannattamatta kyseistä toimintaa.

Äskettäin keskustelimme myös matkabloggaajien keskuudessa karhunkatselusta. Me kävimme 2016 kesällä Rukalla katsomassa karhuja, joka oli maaginen yö.

Teimme ison työn löytääksemme paikan joka toimii mahdollisimman vastuullisesti - karhuja ei syötetä liikaa, katsot niitä periaatteessa hajutiiviistä kopista, niille ei syötetä koirannappeja jne. Onko karhujenkatselu kuitenkaan kokonaisuudessaan vastuullista toimintaa? Tästä kiistellään. Jos sen haluaa kokeilla, kannattaa kuitenkin valita paikka joka toteuttaa sitä mahdollisimman vastuullisesti.

Huskyretkistä on muun muassa Rimma+Laura kirjoittaneet erinomaisen kirjoituksen.
Jos satut sukeltamaan, valitse firma paitsi ensisijaisesti sen perusteella että se toimii turvallisuusoppien mukaisesti, mutta myös niin, että se kunnioittaa sukelluksillaan myös vedenalaista maailmaa.


Esimerkiksi minkään vedenalaisen kalan tai eläimen koskeminen, tai koralleihin koskeminen ei ole hyvästä, paitsi jos vaikkapa kilpikonnaa pelastetaan verkosta. 


Koralleista tehtyjä matkamuistoja ja koruja ei noin muutenkaan kannata ostaa mukaansa. Ne on aina kerätty jostain talteen, jonne ne olisi pitänytkin jättää toimivan ekosysteemin nimissä.


Erityisesti vähemmän kehittyneissä maissa sekä eläimiä, että ihmisiä ja luonnonvaroja käytetään kuitenkin hyväksi, joten erityisesti niissä maissa joutuu miettimään enemmän minkälaisille retkille lähtee.

Aiemmin mainitut Angkor Wat ja Macchu Picchukin ovat haasteellisia, kuin myös Islanti, sillä pelkästään paikan päälle menemällä saatta jo aiheuttaa tuhoa, ja joskus tämä sääntö koskee myös sukelluskohteita.


Kun valitset retkeä tai aktiviteettia, pohdi näitä:
 • Saako eläin toteuttaa luonnollista käyttäytymistään?
 • Minkälaisessa ympäristössä sitä pidetään?
 • Vaikuttaako se hyvinvoivalta ja hyväkuntoiselta?
 • Tekeekö se asioita, joihin se on tarkoitettu?
 • Voiko taustalla olla pitkiä ja tuskallisia koulutusjaksoja?
 • Miten eläintä kohdellaan?
 • Miten luontoa/ympäristöä kohdellaan aktiviteetissasi?


Matkustusmuoto


Lentämisen sanotaan saastuttavan matkustusmuodoista pahiten. Se on kuitenkin asia, mistä harva on valmis luopumaan. Lomaa ei ole niin paljoa että ehtisi tehdä kuukausia kestäviä matkoja, kuten eliitti ennen vanhaa ennen lentokoneita. Ja vaikka joskus tärkeintä ei ole päämäärä, vaan matka, ei esimerkiksi pienten lasten kanssa välttämättä houkuttele usean viikon istuminen junassa.

Mikä siis neuvoksi kun matkailla haluaa kuitenkin?

Lentoja valittaessa matkailija voi tehdä ainakin seuraavat asiat halutessaan olla mahdollisimman vastuullinen:

 • valita lentoyhtiö joka käyttää mahdollisimman uutta ja ympäristöystävällistä laivastoa
 • valita mahdollisimman suorat lennot kohteeseen ilman välilaskuja
 • kompensoida ympäristölle oma lentomatka esimerkiksi greenseat.nl -palvelussa

Lisäksi auttaa jos lentoyhtiöt buukkaavat lennot mahdollisimman täyteen, eivät lennä ns. täytevuoroja. Se ei kuitenkaan ole kuluttajan käsissä.

Kohteessa ollessa voi aina miettiä voisiko siellä matkustaa pidemmät välimatkat junalla tai bussilla ja tehdä pienemmät välimatkat jalan, pyörällä tai julkisilla jos mahdollista. Vaikka teot vaikuttavat vain pisaralta meressä, kun useampi tekee samoin on kokonaisvaikutus suurempi.

Oma käytös


Olin yllättynyt kuullessani taannoin miten vaatteen ympäristövaikutuksesta suurin osa tulee siitä miten ja kuinka pitkään sitä käytetään.


Kun ostaa pitkäikaista ja laadukasta, huoltaa ja tuulettaa sitä, ja pesee vain tarvittaessa, vähenee sen hiilijalanjälki huimasti. 


Sama koskee matkailua ja omaa käytöstä.

Sanomattakin on selvää ettei roskaaminen kuulu minnekään. Matkailija voi kuitenkin vähentää omaa ympäristövaikutustaan monella muullakin tavalla;

 • Ota oma vesipullo mukaan, ja juo mahdollisuuksien mukaan hanavettä tai käytä vesi vesifiltterin kautta
 • Käytä ilmastointia vain tarvittaessa
 • Pesetä lakanat ja pyyhkeet vain tarvittaessa
 • Esimerkiksi saarilla, panosta paikalliseen tarjontaan - onko kaikkialla todellakin pakko saada syödä hampurilaisia ja pastaa vai pärjäisitkö sillä mitä lähiluonnolla on tarjota, esimerkiksi kalaa ja riisiä?
 • Osta vain sellaisia matkamuistoja, jotka eivät ole vahingoittaneet luontoa prosessinsa aikana kuten esimerkiksi monasti simpukoista ja koralleista tehdyt matkamuistot ovat
 • Tutustu paikalliseen kulttuuriin - sitä vartenhan matkoja tehdään
 • Älä tue lapsityövoimaa missään muodossa. Tähän kuuluu valitettavasti myös lapsikerjäläisten auttaminen. Tue mieluummin vaikka paikallista järjestöä, joka työskentelee laajemmin ongelman poistamiseksi.
 • Prostituution käyttäminen yleisesti ottaen on useimmiten muiden ihmisten hyväksikäyttöä. Jos löytää ihmisiä jotka tekevät sitä vapaasta tahdosta, asia on tietysti eri. Aasiassa ja köyhissä maissa ihmiset ovat yleensä tavalla tai toisella pakotettuja siihen.Olisipa vastuullista matkailua halajavalle helppoja ja yksinkertaisia vastauksia, sellaisia ohjenuoria joita seuraamalla voisi olla varma siitä, että tekee oikein. Asioilla on monasti kuitenkin useampi kulma, joita joutuu puntaroimaan, peilaamaan omia arvoja kohtaan ja erityisesti asioista joutuu itse ottamaan paljon selvää.

Miten sinä haluaisit että sinua kohdeltaisiin, tai millaiseen tilaan haluat jättää maapallon jälkeesi?


Kun hieman jaksaa paneutua aiheeseen, alkaa hiljalleen kuitenkin muotoutumaan näkemys siitä, mitä kannattaa ja voi itse tehdä matkaillessa.


Askel kerrallaan mennään yhdessä kohti vastuullisempaa matkailua.
Jokainen päätös ja teko on tärkeä. 


Sinunkin tekosi.
sunnuntai 27. elokuuta 2017

Capperi tarjoilee palan Italiaa Helsingin Oulunkylässä, ja se on niin suosittu, että tarvitset pöytävarauksen


Kevään ja kesän aikana ajelimme rautakauppaan todella usein, koska 100 vuoden unelma on vaatinut rempan jos toisenkin. Oulunkylän kohdilla huomasimme että vanhaa rakennusta kunnostetaan, Jossain vaiheessa sen otsalautaan ilmestyi teksti Capperi. Sitten alkoi näkymään ravintolan sisustuksia ja sitten vihdoin se avasi.


Ystäväperheen kanssa taaseen totesimme ettemme ole jaksaneet pitkään aikaan viettää noita mukavia sunnuntaibrunsseja, kuten meillä on ollut tapana. Capperi kiinnosti molempia, joten varasimme sunnuntailounaalle pöydän. Ja onneksi teimme niin.Askel oikeaan suuntaan


Monasti matkalla olen ihmetellyt erityisesti Jenkeissä ja Kanadassa miksei Suomeen olla samalla tavalla keksitty avata lähiöihinkin kelpoja ruokapaikkoja. Voisin lyödä vetoa siitä ettei sieltä aina jakseta lähteä keskustaan hyvän ruoan perässä.

Capperi on avannut hiljaiseen Oulunkylään napolilaisen pizzerian italialaisten toimesta, joka valmistaa gourmet-pizzoja laadukkaista raaka-aineista paistamalla niitä alle minuutin 460-asteisessa uunissa. Ilmeisesti vanhan perinteen mukaan.


Kaikki raaka-aineet tuodaan suoraan Italiasta, joten kun pizzasi päällä on ilmakuivattua kinkkua, mortadella-makkaraa, gorgonzolaa tai mozzarellaa, se on tuotu sinua varten tänne. Se vie hetkeksi makumatkalle Italian syvimpiin syövereihin - noihin ihaniin, tunnelmallisiin paikkoihin, joista jälkikäteen muistaa syntisen hyvät maut, ja joita jää kaipaamaan kun on aika lähteä kotiin.

Näin raaka-aineista kerrotaan heidän sivuillaan:

"Aito napolilainen pizza on Capperin hienoin luomus, joka esittelee alkuperäisiä, Suomessa ainoastaan Capperista saatavia raaka-aineita. Taikinamme tehdään hienoimmasta italialaisesta, kylmäjauhetusta täysjyvävehnästä, jonka huomaa myös ravintoarvoista: Huippukorkea valkuaisaine- ja kuitupitoisuus tekevät pizzan pohjasta aidon napolilaisen pizzan arvoista.

Herkullisen pohjan päälle laitetaan myöskin vain parasta: Tomaatteja San Marzanosta, Vesuviuksen alueelta ja Corbarasta; kolme kertaa peräkkäin maailman parhaaksi valittua Ella Mozzarellaa Campaniasta ja luonnollisesti kaikki muut tuoreet raaka-aineet."

Kannattiko?


Capperi on jo saanut niin suuren suosion että sinne tarvitaan pöytävaraus. Kävelemällä sisään sunnuntai-iltapäivänä ei julkkiksellekaan irronnut pöytää, saimme todeta omaa lounastamme siinä vieressä nauttiessamme.

Jos siis haluat käydä täällä, muista varata pöytä etukäteen! 

Voit myös tilata pizzan ja hakea kotiin.
Pöytäseurueemme valitsi listalta Lemon Pizzan (24 €) ja Severinon (22 €) tavallisena versiona, sekä Bella Donnan (18 €) ja Brontesen (19 €) gluteenittomana, sekä kaikkineen kypsennettynä (koska raskaus). Lapset saivat Margheritat (9 €) toisen kinkulla ja toisen katkaravuilla.

Gluteenittomien ja kaikkineen kypsennettyjen pizzojen ulkoasu ei hurmannut samalla tavalla, mutta minkäs teet. Pizzat yleensä koristellaan ja osa täytteistä lisätään vasta kun se on paistunut uunissa. Maku oli kuitenkin erinomaisen hyvää. Näistä kahdesta paremmaksi äänestettiin pistaasipestolla maustettu Brontese. Gluteenittomasta menee 2€ lisämaksu.
Normaalipizzojen ulkoasu ja itse pizzapohja olivat molemmat todella houkuttelevat. Erityisesti sitruunaisen lohipizzan ulkoasu hurmasi. Kinkkuun kääritty calzone Severino ei sekään hassummalta näyttänyt.

Aikuiset rankkasivat pizzansa elämänsä top 5 -pizzojen listalle heittämällä.


Lasten Margheritat katosivat nopeasti pieniin suihin ilman motkottamista tai maanittelua, jota esimerkiksi edellispäivänä pizzaravintolassa tapahtui.

"Kyllä tää on äiti tosi hyvää pizzaa!"


Kyytipojaksi löytyy pieni valikoima viinejä tai esimerkiksi italialaisia luomulimuja. Kolaversio ainakin oli hyvää. Harmillisesti alkoholittomia viinejä ei ollut tarjolla.


Viereiseen pöytään kannettiin pizza, joka herätti suurta annoskateutta. Ensi kerralla pitänee tilata tällainen. :)

Ehdottoman positiivista on se, että näitä ruokapaikkoja alkaa tulla muuallekin kun ydinkeskustaan, ja on ymmärretty että niitä kaivataan myös keskustan ulkopuolelle. Saisi jokaisessa lähiössä tai kaupunginosassa olla oma, vähän paremman ruoan ravintola.

Katso lisätietoja Capperista ja varaa itsellesi pöytä, jos gourmetpizzat ja pieni lähimatka Italiaan kiinnostaa!
torstai 24. elokuuta 2017

One for the road - näin naisia kannustetaan synnytyskoneiksi vuoden 2017 Suomessa


SDP:n Antti Rinne kertoi että naisten kannattaisi vaan tehdä lisää lapsia, neljäs isänmaalle. Miksi? No, koska Suomi tarvitsee lisää ihmisiä. Eli maksukykyisiä veronmaksajia, jotka rahoittaa meidän nykyisen systeemin. 

Muuten se nimittäin romahtaa jossain vaiheessa. Muun muassa koska eläkejärjestelmä on rakennettu jatkuvan kasvun varaan, ja koska nyt jatkuvaa kasvua ei ole näköpiirissä minkään suhteen, se tulee sakkaamaan niin, että epäilen näkeekö meidän sukupolvi koskaan eläkerahoja.Hommahan siis menee niin että kukaan ei maksa omia eläkkeitään, vaan ne maksaa vasta seuraava sukupolvi. Siitä lisää täällä.Siinäpä muuten syy olla jättämättä unelmiaan toteutettavaksi sinne jonnekin tulevaisuuteen, ja luottaa siihen että eläkkeellä sitten. Might not happen.

Mutta naiset ja synnyttäminen. Ensinnäkin, en tunne ainuttakaan ihmistä tuttavapiirissäni, joka olisi ajatellut lastenhankintaa isänmaan puolesta. Ehei, kyllä syyt ovat olleet jossain ihan muualla. Kuten esimerkiksi ihan vaan lisääntymisvietissä, rakastumisessa, halussa tehdä yhdessä jälkeläinen. Toiveesta saada kokea jotain ainutkertaista ihan itse.


Vähän sama kun voin kertoa sinulle että Himalajan tähtitaivas aamuviideltä oli aivan tajuttoman hieno juttu, mutta ei se ihan sama ole näin kerrottuna kun että itse talsit sinne sitä katsomaan.


Toisekseen, naisten alentaminen synnytyskoneiksi vuonna 2017 ei ole kovinkan kosher veto. Olisi ollut ihana kuulla kun Rinne kannustaisi naisia vaikka pörssiyhtiöiden johtajiksi, ihan vaan koska isänmaa! Tiedättekö, koska siellä istuu aika vähän naisia, ja Suomi kun on siinä jamassa kun on, niin ehkä voisi valjastaa sieltä sen toisenkin sukupuolen täyteen potentiaaliinsa, varsinkin kun niitä nyt korkeakouluistakin valmistuu enemmän nykyään.

Ihan vaan ehdotuksena aivopierujen sijan.

Sen lisäksi olisi tietysti hienoa jos koulutuksesta ei leikattaisi, pikkulasten päivähoidosta ei leikattaisi, tuista yleisesti ei leikattaisi, ja perhevapaita uudistettaisiin. Ja sitten kannustettaisiin vähän työnantajapuoltakin suhtautumaan synnytysikäisiin naisiin ja raskausuutisiin positiivisesti, eikä määräaikaisilla sopimuksilla raskauksien pelossa tai ikävällä vastaanotolla kun kuulevat uuden pienen ihmisen tulosta maailmaan. Koska loppujen lopuksihan se vauva on kaikille hyvä uutinen.


Ja vielä bonusvinkkinä Rinteelle ja muille syntyvien lapsien määrän laskusta huolehtiville - kun perhe-elämän ja työelämän yhdistämistä edistettäisiin enemmän, oli se sitten politiikan tai ihan van työnantajien puolelta, se voisi toimia oikein hyvin kannustimena saada enemmän vipinää synnytyslaitoksille.

Luulisin, että näillä jutuilla saataisiin se syntyvien lasten kasvukäyrä paremmin nousuun, kun sillä että setämies tulee kertomaan vähän naisille miten niiden kuuluu elämäänsä elää.


PS. Olen myös nähnyt että maailma on täynnä ihmisiä ja lapsia. Niitä on itseasiassa vähän överistikin jo maapallon kantosietokykyyn nähden. Niitä voisi ottaa sieltä muualta tänne vähän helpommin, niin tilanne voitaisiin ratkaista sillä. 

tiistai 22. elokuuta 2017

Olisipa aina loma


Olisipa aina loma. Jaksaisi nousta pitkälti ennen aurinkoa. Lähteä haistelemaan miltä metsä tuoksuu, silloin kun se on vielä kostea yön jäljiltä.Olisipa aina loma. Voisi sen jälkeen mennä nukkumaan, sulkea silmät ja herätä vasta puolilta päivin jos haluaa. Leipoa ehkä mustikkapiirakan, syödä myöhäisen lounaan. Loikoilla nurmikolla ja lähteä uimaan kun haluaa. Lukea kymmenen kirjaa viikossa.Olisipa aina loma. Menisi riippumattoon nukkumaan päiväunet jos haluaisi ja joisi sen jälkeen kello viiden teen. Söisi mansikoita aamiaiseksi, lounaalla, välipalaksi ja illalliseksi.

Uittaisi varpaita vedessä sateenkaaren alla. Kävelisi kesäsateessa ja kastuisi ja silti olisi lämmin. Ehtisi ajattelemaan kaikki ajatukset loppuun, tekemään suunnitelmia huolella ja ajan kanssa. Kärsiä vähemmän riittämättömyyden tunteesta.

Olla taas kokonainen, kaikin puolin.


Miettiikö sitä kukaan muu, että millaista olisi elämä jos olisi aina loma? Täynnä päiväunia, pitkiä aamuja, auringonnousuja, mansikoita, mustikkapiirakkaa.

Ilman tiukkoja aikataluja, ehtimistä, jaksamista.