torstai 17. elokuuta 2017

Sahanlahti on Saimaan riviera


Eri tahot ovat viime aikoina kunnostautuneet kertomaan miten paska maa Suomi on matkustaa. Kallista on ja tarjolla vain ABC:tä ja nakkia ja lihapullaa ja pakasteleikkeitä. Kelitkin on niin huonot ettei niistä muuta kannata tehdä kun valittaa.
Se saattaa olla yksi todellisuus, erityisesti silloin kun ei tiedä minne mennä tai mistä etsiä vähän muutakin. Suomi on nimittäin kyllä aivan loistava maa kehä kolmosenkin ulkopuolella, mitä tulee ruokaan. Hintataso on tietysti halpamaita kalliimpi, mutta niin on tasokin parempi.

Sattuneesta syystä, meidän kesälomasuunnitelmat olivat todella kevyet. Pari päivää kesän alkamisesta pakkasimme rinkat ja suuntasimme Lappeenrannan kautta kohti Saimaata veneellä. Muutaman päivän chillailun jälkeen suuntasimme nokan kohti Suomen kauneinta kuntaa, Puumalaa.

Sahanlahti Resort on pieni lomakylä Puumalan kunnan alueella. Se on vähän niinkuin paikallinen riviera - rento mutta tyylikäs ja kaunis. Jo pitkälle ennnen veneen rantautumista Sahalahden rannan ravintolaksi remontoitu ihanan tunnelmallinen venevaja vanhoine lautalattioineen ja kalastusverkkoineen kertoo kyltillään, että oikeaan paikkaan ollaan saapumassa. Vaikka pääsee tänne autollakin, joskin samanlainen näyttävyys uupuu tuolloin.

Olemme tässä vaiheessa eläneet viikon sellaisilla eväillä kuin nyt veneessä voi viikon elää - tikkupullia, grilliruokaa, keittoja ja kaikkea mahdollisimman helppoa. Helteisenä ja aurinkoisena sunnuntaipäivänä toivotamme iloisesti Sahanlahden sunnuntaibrunssin tervetulleeksi nenämme eteen.


Sahanlahti panostaa lähiruokaan ja laatuun


Sahanlahden sunnuntaibrunssi ei ole ylettömän runsas, mutta kaikki siellä tarjottu on hyvää ja laadukasta. Vuonna 2014 Etelä-Savon vuoden ruokamatkailuyritykseksi valittu Sahanlahti luottaa tuottajissaan lähialueisiin kaikessa mitä löytyy, ja niin paljon luomuun kuin mahdollista. Esimerkiksi kala tulee 6 kilometrin päästä Puumalasta.


Ravintolan iltamenyn on kasannut Markus Maulavirta, ja Sahanlahden oma keittiömestari, pitkään opissa ollut nuorempi Markus.

Brunssista suosikiksi nousee alkupaloista paahdetut tomaatit valkosipulimajoneesilla, hunajaiset juurekset paikallisen tuottajan vuohenjuustolla sekä erityisen pehmeän makuinen munakas lähikanalan munista.

Sen sijan me molemmat perheen aikuiset tuomaroimme luomunaudan rinnan hippasen kuivahkoksi. Alkupaloja menee kuitenkin senkin edestä.

Jälkiruoka on erittäin yksinkertainen; mansikkakiisseliä ja vaniljakermaa, mutta se toimii kuin häkä. Jaksamme kaikki kaksi per naama.

Brunssin hinta on 32 €/henkilö, lapset -50%. On ihan siinä ja siinä onko hinta-laatusuhde kohdillaan. Kun ruokaan ynnää kuitenkin upean ympäristön, ei eurot kohtuuttomalta tunnu. Erityisen hienoa on että vähän kauempana asutuskeskuksista löytyy paikkoja jotka panostavat näin paljon ruokailuun. On Suomessa muutakin kuin ABC:n pakasteleike.
Sahanlahti, riviera ja yöpyminen - kaunista mutta myös korjattavaa


Vietämme kolme päivää ja kaksi yötä Sahanlahdessa. Ympäristö on aivan ihana, aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta ja me uitamme itseämme ja krokotiilia hiekkarannalla, jossa ei tungosta todellakaan ole. Välistä otamme drinkit rantamakasiinissa ja vain nautimme elosta ja olosta. Lapsille on trampoliini ja sopiva uimaranta, sopivan kaukana sieltä makasiinin terassilta että myös aikuisille jää oma rauha.

Melkein tulee mieleen Hanko, mutta tungosta on paljon vähemmän. Saimaan riviera tämä on.
Sahanlahti tarjoaa eritasoisia majoituksia erilaisiin tarpeisiin; on hotellihuonetta, sviittiä, mökkiä montaa laatua. Kesken kuumimman sesongin kaikki muuta huoneet paitsi aitta on varattuja meidän ensimmäisenä yönä, joten suuntaamme veneen sijan sinne yöpuulle.

Aitta on tunnelmallinen ja ihanan viileä, ihan nätisti sisustettukin. Sängyt ovat mukavat ja pehmeät.Minikeittiön hanaa sen sijan ei olla kytketty kiinni, joten vettä aittaan ei tule ja vessakin sieltä puuttuu, joten yöllä matka vessaan on turhan pitkä. Harmiksemme huomaamme ettei myöskään keittiön viemäriä olla kytketty mihinkään ja hampaanpesuvedet menevät suoraan kaappiin sisälle.

Aitta on myös kiinni tienposkessa eikä paksut hirret riitä eristämään ääniä, joten heräämme aamukuuden aikaan ohiajavien rekkojen ääniin.

Aamulla käymme tiedustelemassa olisiko toiseksi yöksi muuta vapaana. Kuulemma saunallinen mökki olisi, mutta valitettavasti sitä ei voida meille antaa, meille tuntemattomasta syystä. Päätämme nukkua seuraavan yön mielummin veneessä, ja heräämmekin tuolloin huomattavasti myöhemmin. Ehkä muissa huoneissa asiat toimivat paremmin, mutta se jää meiltä kokematta.

Huonehintaan kuuluu aamiainen, joka on oikein hyvä. Gluteenittomallekin löytyy leipää ja valmistetaan erikseen puuro. Tarjoilija käy tarjoamassa pieniä vitamiinishotteja smoothien muodossa pöytiin. Me ihailemme ulkona auringossa kauniita maisemia.

Tätä se on loma parhaimmillaan.

Lue myös matkabloggaajakollegamme Ramin juttu makumatkasta Saimaalla, johon sisältyi myös Sahanlahti!

Sahanlahti Resortissa yövyimme blogiyhteistyön tiimoilta, ja kuten aina mielipiteet muodostamme itse. :) Sahanlahteen kannattaa suunnata kaksin tai perheen kanssa, molemmat kohderyhmät on erinomaisesti huomioitu ruoan, tilojen, liikuntamahdollisuuksien ja kulttuurin puolesta. Ruoka on todella hyvää, majoitusvaihtoehto kannattaa sen sijan valita tarkkaan.

10 kommenttia:

 1. Ihania kuvia Sahanlahdesta. Tykkään itse tosi paljon tästä paikasta, tulipa siellä juhannuskin vietettyä. Aiemmin olen majoittunut rannan läheisyydessä olevassa talossa (olikohan Vahtitupa). Tosi mukavia ja kotoisia huoneita, joissa hyvä hintalaatusuhde. Oon käyny katsomassa myös mainitsemiasi mökkejä, jotka olivat juuri sellaisia somia hyggeilypaikkoja. Harmi, kun majoitus ei järjestynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sahanlahti on tosissaan todella kaunis paikka viettää Suomen kesää. Majoituksiin ei osata muuten ottaa kantaa, mutta varmasti ainakin äänet on muualla paremmin eristetty, ja koska kauempana tiestäkin, niin sekin vaikuttaa äänitasoon.

   Ruoka oli kyllä todella positiivinen yllätys!

   Poista
 2. Ompas upean näköistä tuolla aurinkoisella ilmalla! Nimittäin kuten tiedät, olin Sahanlahdessa nauttimassa erinomaista lähiruuasta tehtyä lounasta omalla makumatkallani Saimaalla ja meillä kävi Sahanlahden vierailussa huono tuuri -> vettä nimittäin tuli kuin saavista kaatamalla koko ajan. Ilman sateenvarjoa ei voinut autosta ulos astua ja pelkästään kahdenkymmenen metrin matkalla sai itsensä läpimäräksi ilman varjoa. Mutta ruoka oli erinomaista ja pystyin kuvittelemaan, kuinka upealta siellä on kauniilla säällä. Varsinkin tuo rantamakasiini ja siellä pari bisseä olisi sellainen kohokohta päivälle, että oksat pois. Upea paikka kaiken kaikkiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä oli kyllä huonot kelit vieraillessa, mutta onneksi hyvä ruoka -> parempi mieli. :)

   Tuo rantamakasiini oli todella upea paikka. Meiltä jäi siellä burgerit syömättä kun nälkä ei päässyt yllättämään, mutta drinkit olivat erinomaiset ja tunnelma aivan ihana! Joudutte menemään sinne uusintakierrokselle ensi kesänä. :)

   Poista
 3. Voi näitä ihania ruokia esitteleviä postauksia... nälkä! Idyllisen näköinen paikka tämä Sahanlahti ja Puumalaa on kyllä kehunut yksi jos toinenkin. Eiköhän tässä joku kesä ole meidänkin aika tehdä kunnon Suomi-kiertue, ja kyllähän silloin käynti Saimaan suunnalla houkuttaisi. Tämä voisi olla oiva vaihtoehto yhdeksi tukikohdaksi, toki varmaan olisi syytä varmistaa varatun huoneen putkiston toimivuus ja vessatilanne :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomikiertue kyllä kannattaa, ja yhdistää siihen vähän luonnonpuistoja ruokaelämysten lisäksi. JA tsekata putkisto ja kytkentä huoneissa. :D

   Poista
 4. Vaikka oon Lappeenrannassa kasvanut, niin Puumala on tainnut jäädä kokonaan käymättä. Ehkä ensi visiitillä, jos kesällä piipahdetaan Suomessa. Tänne haluan nyt ehdottomasti ainakin ruokailemaan, jos yöksi jäädään niin täytyy pitää huolta että saadaan jokin muu huone kuin tuo aitta... :) Meinasin tosin pyörtyä kun näin brunssin hinnan, mutta kai se on normihinta Suomessa, en tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, olette siis Miikan kanssa samoilta kulmilta kotoisin. :) Ihme, että Puumala on jäänyt kokematta!

   Savossa on paljon kaikkia upeita paikkoja, niin on tosin nykyään Lappeenrannassakin, ja ruoka on hyvää sielläkin. Jännää muuten että brunssin hinta kauhistuttaa Aussiasujaa - mielestäni siellä oli kyllä hinnat yhtä korkeat, ellei jopa korkeammat kuin nämä? Sahanlahden hinta on tosissaan kalliimmasta päästä brunsseja, mutta laatukin on lähi- ja luomuruoan takia normaalia parempi.

   Poista
 5. Ensimmäinen terassikuva oli niin ihana, että jo sen perusteella tuonne rantautuisi todella mielellään (jos asiakkaat ymmärtäisivät pitää paidat päällä. Mun ruokahalua ei paljas yläruho oikein lisää). Aittakin näytti ihanalle! Aika isoja puutteita siinä kyllä. En oikein vessattomuutta ja vedettömyyttä osaisi arvostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan sitä kokeilla itsekin mennä paidatta terdelle. ;)

   Vessattomuus ja vedettömyys tosissaan kuuluu mielestäni muualle. Harmi kun emme päässeet kokeilmaan muita huoneita, ja ettei ensimmäisenä yönä muuta ollut vapaana.

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!