tiistai 26. syyskuuta 2017

Pelastetaan Split humalaisilta suomalaisilta!


Olemme saapuneet juuri Splitin hurmaavaan vanhaan kaupunkiin, jättäneet tavaramme kaupungin muurilla sijaitsevaan loistavaan hotelliimme ja lähteneet oppaan kanssa kierrokselle kuulemaan siitä, mikä tämä kaupunki oikein on miehiään ja naisiaan. Päädymme ensimmäisenä aukioille kuulemaan keisari Diocletianuksen edesottamuksista kaupungin rakentamisessa noin vuonna 305 j.Kr. Kaksi miestä erottuu muista harvoista aukiolla olevista punakalla olemuksellaan ja kovaäänisyydellään. 

Suomalaisia umpihumalassa, mitenkäs muuten.

Split on hurmaava kaupunki, kohtalaisen pieni ja sokkeloinen vanhan kaupungin alueella. Sen rantabulevardilla voi nautiskella päivästä, ostaa vaikka vähän hiukopalaa siellä päivystäviltä myyjiltä, pysähtyä nauttimaan juoman ja vain nauttia elostaan ja olostaan. Tai sitten siinä voi suomalaisittain parkkeerata johonkin rantabulevardin baareista, juoda ehkä kolmekin olutta liikaa, polttaa itsensä täysin punaiseksi auringonpaisteessa ja örveltää häiritsevästi koko siinä olonsa ajan, kuten viereinen pöytäseurueemme Suomesta, kun päädyimme Aperol Spritzeille pohtimaan minne seuraavaksi suuntaisimme.

Norwegian on jo useamman vuoden kuljettanut suomalaisia suorilla ja edullisilla lennoilla suoraan Helsingistä Splitiin ja sen valitettavasti huomaa. En kertakaikkiaan ymmärrä miksi edullinen alkoholi, suomalaiset ja loma saavat meidät käyttäytymään niin huonosti ulkomailla. Split nimittäin ansaitsee niin paljon enemmän, vaikkei siitä mikään must-go-paikka meille muodostukaan.

Loppujen lopuksi valitsen mielummin Dubrovnikin tai Zagrebin jos kaupunkilomalle pitäisi Kroatiaan lähteä.
Splitin paras puoli lienee se, että sieltä on helppo hakeutua minne tahansa ympäristössä olevaan kohteeseen tai aktiviteettiin, joten se on hyvä paikka pitää base campia.


Vanha kaupunki


Splitissä on kuvattu muun muassa Game of Thronesia, ja siellä voi buukata tähän erikoistuneen oppaankin itselleen. Tutustui kaupunkiin miten tahansa, fanina tai ei, on Diocletianuksen rakentama kaupunki kuitenkin samoilun väärti. Kaupunki on rakennettu useampaan kerrokseen, ja kaikki tasot on valjastettu nykyään elämiseen - kellarista kattoon löytyy myyjiä, myymälöitä, asuntoja, kahviloita ja toreja. Aukioilla järjestetään musiikkiesityksiä ja muuta kulttuurimenoa useimmiten iltaisin kun aurinko on ehtinyt laskea.


Samoillessa kujilla vastaan tulee mitä yllättävämpiä paikkoja, kuten pieniä puutarhoja, joista vanhassa kaupungissa asuvat yrittävät luoda itselleen pieniä keitaita. Ilmeisesti vähävaraisemmat ihmiset asuvat vanhassa kaupungissa - siellä kun ei saa turisteilta rauhaa, eikä tilat ole erityisen kätevät.

Vanhassa kaupungissa vastaan tulee toinen toistaan tunnelmallisempia ravintoloita ja terasseja erityisesti auringon laskettua. Suosituksen voin antaa vähän modernimpaa hakevalle Uje Oil Bar, jossa gluteenittomuus huomioitiin hyvin kuin myös Konoba Varos, joka tarjoaa perinteistä kroatialaista ruokaa.Tekemiset


Split on hyvä tukikohta ympäristöstä seikkailuja hakeville. Splitin lähistöltä löytyy myös uimarantoja niitä haikaileville. Jos haluaa liikkua enemmänkin, esimerkiksi käydä lähistöllä viinitiloilla, Trogirissa tai luonnonpuistoissa, voi joko ostaa valmiita retkiä hotellilta tai erilaisista retkiä tarjoavista turistitoimistoista, tai vaihtoehtoisesti vuokrata auton. Jos yöpyy vanhassa kaupungissa, kannattaa huomioida että parkkipaikat on tiukassa, ja kannattaakin tiedustella hotellilta löytyykö heiltä parkkipaikkoja käytettäväksi, yleensä maksua vastaan.Kävimme noin tunnin ajomatkan päässä sijaitsevallaa Bibchin viinitilalla (ihan Krkan kansallispuiston vieressä), joka hurmasi eleganssillaan. Siellä oltiin tosissaan panostettu kokemukseen. Viinitilalle voi mennä ex-tempore paikan päälle maistelemaan erilaisia vinimenyitä, mutta jos siellä haluaa lounastaa, kannattaa varata etukäteen paikka. Myös erityisiä fine-diningeja järjestetään tilalla, joskin vaikuttivat jokseenkiin tyyriiltä yleiseen hintatasoon nähden.
Me voimme suositella myös lämpimästi Cetina Canyonin ziplinea yhdeksi aktiviteetiksi, vaikka ihan koko perheen varauksetonta ihailua se ei saavuttanutkaan. Samoilla alueilla pääsee myös tekemään päivävaelluksia tai river raftingiakin. Leppoisaa elämää etsiville viereisessä Omisin kaupungissa, 45 min ajomatkan päässä Splitistä on todella mukava ranta. Lisäksi Cetina Canyonissa tehtävä extreme canyoing on hauskaa puuhaa vähän parempikuntoisille.

Jos rantalomailu Splitissä ja sen lähistöllä kiinnostaa, katso parhaat rannat täältä.

Yöpyminen


Splitissä on tarjolla paljon erilaisia majoitusvaihtoehtoja. AirBnB:stä löytyy tarjolle oikeastaan ihan mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Monet vuokraavat villan Splitin läheisyydestä ja käyvät kaupungissa sieltä käsin. Näin olimme mekin ajatelleet, mutta porukalle ei löytynyt sopivaa huvilaa, ja sekin, joka löytyi, vaikutti erittäin kummalliselta toiminnaltaan.

Varmista siis että varaat villa luotettavalta kumppanilta, ettet löydä itseäsi rahat vietynä ja ilman majapaikkaa kun pääset paikalle. Me suosittelemme lämpimästi Interhomea, joka tarkistaa itse kaikki majoituspaikat jotka ovat heidän listoillaan. Huomionarvoista on, ettei esimerkiksi AirBnB vastaa millään tavalla menetyksestä jos varaatkin huijarilta majoituksen.
Itse yövyimme Splitissä 4-tähden Hotel Cornarossa, joka on sijainniltaan vanhan kaupungin muurilla, eli täydellisesti sijoittunut jos haluaa olla vanhassa kaupungissa. Hotellista on lyhyt matka kaikkialle, ja heillä on tarjota myös parkkipaikkoja maksua vastaan. Täällä myös tarjoiltiin gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle sopiva aaminen. Siitä ekstraplussaa.

Hotelliin on vastikään rakennettu lisäsiipi ja sen katolle on tehty upea kattoterassi, josta koko Split avautuu huikeilla maisemillaan. Jos et menisikään Cornaroon yöksi, kannattaa täällä ainakin käydä nauttimassa auringonlaskudrinkit.

Mutta pidetään se drinksuttelu kohtuullisuudessa. Ja pelastetaan Split humalaisilta suomalaisilta. Se ansaitsee sen.Kroatiassa olimme VisitCroatian vieraina. Osa ohjelmasta oli järjestettyä, osan järjestimme itse. Useimmat kohteista oltiin saatu ohjelmaan mukaan omasta pyynnöstämme, jotta kävisimme kohteissa jotka muutenkin meitä kiinnostaisivat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!