keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Ainakin 300 parempaa elämää - tule mukaan auttamaan!


Suomalainen äitiyspakkaus on ollut uraauurtava keksintö. Se on niittänyt mainetta maailmallakin viime aikoina. Kun Suomessa lapsikuolleisuus oli korkea, äitiyspakkaus kehitettiin madaltamaan sitä, ja siinä onnistuttiin. Pakkauksesta on kehkeytynyt myös jonkinlainen tasa-arvon symboli.

Meillä on loppuraskaus meneillä ja olemme jo kaivaneet esiin Bellan vanhan äitiyspakkauksen. Valmistaudumme myös pikkuhiljaa pakkaamalla sairaalakassia, joka lähtee mukaan kun h-hetki tulee.
Kuva: World Vision 


Kuva: World Vision


Sen sijan Afrikan Kenian Turkanassa samassa tilanteessa olevat äidit eivät suurin osa edes tiedä asiasta nimeltä synnytyssairaala, saatikka neuvolasta tai äitiyspakkauksesta. Uskomuksen mukaan vain heikot naiset synnyttävät klinikalla, kertoo sikäläinen vanha viisaus. Turkanassa 90% perheistä elää alle köyhyysrajan.

Kun Suomen World Vision kysyi meitä mukaan äitiyspakkauskampanjaan, lähdimme ilolla mukaan. Tämän luettua toivottavasti lähdet sinäkin.


World Vision on jo viime vuonna lanseerannut Finnish Baby Aid Kitin köyhien maiden olosuhteisiin. Sen on voinut ostaa lahjoituksena 35 € hintaan. Täksi jouluksi uusi lahja on kolmen äitiyspakkauksen mahdollistava 105 €:n arvoinen lahja.

Puutalobabyn Krista, Lähiömutsin Hanne ja me olemme mukana kampanjassa, jossa pyritään saamaan mahdollisimman monelle synnyttävälle äidille tällainen pakkaus, ja näin ollen parantaa sekä äidin että vauvan terveydellistä tilannetta.

Meidän bloggaajien tavoite on saada 300 pakkausta lähtemään kohti tulevia äitejä Keniaan!

Osa pakkauksista menee Kakuman pakolaisleirille, jossa olosuhteet ovat normaaliakin karummat. Näistä ei media jaksa enää uutisoida, koska tilanne on ollut niin pitkään niin huono. 


Ihan vaan jos ihmettelet mikset ole paikasta kuullut. Apu menee kuitenkin todella tarpeeseen.

Oma skalpelli mukaan synnytykseen?


Saimme kotiin World Visionin Finnish Baby Aid Kitin tutkittavaksi. Osittain sen sisällön tutkiminen oli mielenkiintoista ja hauskaa, mutta osittain myös järkyttävää.

Pakkaus on muovinen laatikko, jota voi käyttää pesuvannana vauvalle, mutta joka myös suojaa kaikkia tavaroita likaisissa ja ötökkäisisissä olosuhteissa. Talot alueella eivät ole taloja siinä merkityksessä kuin me ne tunnemme. Maalattialla saattaa luikerella mitä tahansa, ja se on yleensä tosissaan vain maata.Itse pakkauksen sisältä löytyy varmasti tarpeellinen vauvan matkasänkyä muistuttava moskiittosuoja, vaatteita, muun muassa auringolla latautuva taskulamppu ja hygieniatarvikkeita. Tuotteita on yhteensä kymmeniä.


Lisäksi pakkauksessa on skalpelli ja muita mahdollisesti synnytyksessä tarvittavia steriilejä välineitä. On tietysti erinomaisen hyvä, että nämä ovat siellä mukana, sillä klinikoilla tai terveysasemilla steriilejä välineitä ei välttämättä ole.


Mutta se, että joutuu synnytyksen lisäksi huolehtimaan siitä, että saa asianmukaista hoitoa on karmiva ajatus. Oman skalpellin kanssa synnyttämään? 


Minä mietin lähinnä saanko tarpeeksi kivunlievitystä tarvittaessa, mutta tiedän sentään, että hoito on asianmukaista. Ei tarvitse miettiä pakkaanko oman, steriilin skalpellin mukaan sairaalakassiin.Pakkauksessa on myös miehelle vaate, sillä sikäläisessä kulttuurissa mies on usein se joka päättää saako nainen käydä neuvolassa ja synnyttää klinikalla. Tämän toivotaan alentavan kynnystä. Lisäksi pakkauksen saamisen ehtona on säännölliset käynnit klinikalla ennen synnytystä.

Pakkauksessa mukana tuleva kantoliina on myös äärettömän tarpeellinen, eikä vähiten koska missään ei ole puhdasta ja turvallista alustaa, minne laskea uusi tulokas. Vauvat kulkevat äitien mukana heti alusta asti, sillä vaihtoehtoja ei ole - vähän niinkun meilläkin maalla ennen vanhaa. Afrikassa naiset vastaavat esimerkiksi vedenhausta perheissä. Matkaa saattaa kertyä 10-20 km yhdestä vedenhausta, ja se tehdään vauvaa samalla kantaen.

Pilottivaiheen hanke pyrkii suurempiin parannuksiin


Äitiyspakkaushanke Keniassa on pilotti. Sillä halutaan testata toimiiko konsepti käytännössä ja kulttuurillisesti.

- Pakkaus on suunniteltu yhteistyössä kenialaisten äitien sekä viranomaisten, järjestöjen ja terveydenhuoltohenkilökunnan kanssa, kertoo Suomen World Visionin toiminnanjohtaja Tiina Antturi.

Tämän pilottiohjelman tavoitteena on tutkia äitiyspakkauksen vaikuttavuutta; kannustaako pakkaus vanhemmat neuvolatoiminnan piiriin ja lisääntyykö terveysasemilla synnyttävien määrä.


Keniassa nimittäin alle puolessa kaikista synnytyksistä on läsnä koulutettu avustaja ja alle puolet odottavista äideistä saa säännöllistä neuvontaa raskauden aikana.


Pelkkä ajatuskin synnyttämisestä ilman asianmukaista apua ja kivunlievitystä saa epämukavan olon aikaan, ja se, ettei raskausaikana olisi saanut kaikkea mahdollista tukea ja neuvontaa.

- Vastasyntyneiden kuolleisuus on korkea, eikä se ole juurikaan laskenut vuodesta 1990, toteaa Antturi.

Pilotti toteutetaan World Visionin kehitysohjelman alueella, missä asukkaat ovat pääosin paimentolaisia ja jäävät helposti perusterveydenhuollon ja raskauden seurannan ulkopuolelle.
Maailmalla reissatessa usein tajuaa miten hyvässä asemassa olemme Suomessa. Kaipaisimmekin teidän lukijoiden apuja tässä kamppiksessa - yksikin lahjoitettu äitiyspakkaus parantaa edes yhden vauvan ja äidin elämää. Lahjoituksensa mukana saa lähettää englanninkielisen tervehdyksen tai onnentoivotuksen.


Auta meitä auttamaan ja lahjoita terveyttä, hyvinvointia ja hyvää mieltä. Tehdään ainakin 300 elämästä parempi. Ja ehkä jatkossa sitä skalpellia ei tarvita mukaan pakkaukseen.


Lahjoita yksi pakkaus 35 € hintaan täältä tai lahjoita kolme pakkausta 105 € hintaan täältä ja auta meitä pääsemään 300 pakkauksen tavoitteeseen!
Jos yli 100 € lahjoitus tuntuu yksinään liian isolta, kerää porukka, jonka voimalla lahjoittaa tämä. Sopisiko se ystävälle joululahjaksi tai vaikkapa babyshowerlahjaksi? Tai työporukalla yhteisesti kerättäväksi? 

Me bloggaajat lähetämme omalla rahalla maksettuna useamman pakkauksen. Lähde sinäkin mukaan auttamaan!


Postaus on tehty yhteistyössä Suomen World Visionin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!