tiistai 30. tammikuuta 2018

Viisiviikkoinen vauva lähti ensilomalleen - miten kävi?


Äitiysloma. Isyysloma. Paino sanalla LOMA. Ja eikös loma tarkoita reissua meille matkustamista rakastaville? Kun esikoinen syntyi, luulimme oikeasti että se on heipat sitten vapaudelle ja matkustamiselle. Vähänpä me mistään tiedettiin, ja mistä oltaisiinkaan tiedetty, kun lähipiirissä ei lasten kanssa matkustavia ollut.


Tämän toisen kanssa tiedettiin jo, että lapsen kanssa voi reissata. Vähän pitää enemmän valmistautua, mutta mahdollista se on, ja kivaakin. Nyt piti odottaa reissun varaamista vain synnytykseen, jotta nähtäisiin tuleeko alkuunsa miten vaativa tapaus. Ja koska nopeasti kävi ilmi, että aika normivauvahan sieltä putkahti, tuskaisen raskausajan jälkeen kauan kaivattua todellista lomaa alettiin suunnittelemaan isyysloman ajalle.


Mutta minne mennä ihan pienen vauvan kanssa?


Kaksi asiaa oli meillä rajoittavana tekijänä: passin saamisessa menee jonkin aikaa, koska vastasyntynyt ei saa expresspassia. Tämä johtuu siitä, että henkilöllisyys on käytävä paikan päällä todistamassa passin myöntävällä taholla.


Toinen asia on rokotukset.

Pieni ihminen on paljolta suojassa kiitos imetyksen, mutta sekään ei suojaa oikeasti vaarallisilta taudeilta, kuten esimerkiksi tuhkarokolta, joka on pahimmillaan vammauttava tai kuolettava tauti. Viimeaikaisen eteläisen Euroopan tuhkarokkoepidemian vuoksi päätimme skipata sen alueen, kun olin ensin viettänyt illan jos toisenkin googletellen tietoa aiheesta. Keskusteluissa oli meillä vahvana myös Dubai, mutta sekä passi- että rokotussyistä sekin jäi välistä.

Sitten suuntasimmekin silmämme kohti pohjoista Suomea. Kohteeksi valikoitui monen pohdinnan jälkeen Ruka. Suomen sisäiselle lennolle ei passia tarvittaisi, ja tautivaara on samaa luokkaa kun Helsingissä liikkuessa.


Laskuloma, lunta ja puuteria hyvissä puitteissa! Helsingin talvi ei nykyään ole enää talvi, joten se pitää valitettavasti hakea muualta. Pimeys, vetisyys ja harmaus on saanut mielen maahan. Tähän piti saada korjaus.

On niin harmi, ettei omille lapsilleen pysty enää antamaan etelässä samanlaista talvea, joissa itse pentuna peuhasi. Jos lunta tuleekin, se sulaa pois hirmuisen nopeasti. Pulkkamäkeä ehtii päivän tai kaksi. Jos jonkun mielestä ilmastonmuutos on pötypuhetta, hän on väärässä.

Esikoisen ensimmäinen kysymys lentokenttäbussissa olikin "voitaisiinko me muuttaa tänne, kun täällä on niin ihana talvi?".


Kun kaikki menee hyvin


Valmistelut teimme nopealla aikataululla. Koska kokemusta oli jo esikoisen kanssa matkustamisesta pienestä pitäen, tiedettiin kuitenkin jo miten valmistautua.

Tärkeintä oli löytää hotelli hyvältä ja sopivalta paikalta jossa palvelut on lähellä, ja tehdä passeli suunnitelma miten hoidettaisiin laskut, imetys ja rutiinit. Tavaroiden pakkaaminenkin tuntui nyt toisen kanssa helpommalta, vaikka sitä paljon aina onkin mukaan otettavaa. Kakkosen kanssa ei samalla tavalla ota asioita mukaan varmuuden vuoksi.
Kirjoittelen vielä myöhemmin spesifin postauksen siitä, miten kannattaa valmistautua kun lähtee vauvan kanssa reissuun.

Pieni ihminen nautti vuorotellen toisen vanhempansa jakamattomasta huomiosta hotellilla, vaunussa tai kahvilassa, kun taas esikoinen sai mäessä tehdä saman. Ainoat, jotka eivät saaneet toistensa jakamatonta huomiota olivatkin puolisot.

Tämä oli kuitenkin erinomainen ensiesitys siitä, miten yhteiset matkat koko perheen kanssa toimivat.

Eihän se ihan samanlaista ole kahden lapsen kanssa matkustaa, ja vauva muuttaa perheen dynamiikkaa tottakai aina. Valintoja kohteista, tekemisistä, ajankäytöstä ja asumisista joutuu nyt tekemään kaikkien neljän ehdoilla.

Mutta todistettua on, että reissut onnistuvat edelleen, kunhan hieman näkee asian eteen vaivaa.

perjantai 5. tammikuuta 2018

Rastoken pieni hobbittikylä + Matkamessulippujen arvonta


Joskus matkoilla kannattaa antaa sattumalle mahdollisuus, ja poiketa turvalliselta polulta.

Viime kevään Kroatian roadtripillä olimme saaneet ohjeet painaa moottoritietä seuraavaan kohteeseen Zagrebista. Saimme kuitenkin paikalliselta vinkin ajaa pienempiä teitä Karlovacin kautta, koska maisemat ovat kuulemma paremmat. Ja ne olivat totta tosissaan aivan hurmaavat. Kroatian maaseutumaisemia parhaimmillaan.


Meille oltiin mainittu pieni Rastoken kylä, "jota emme voi olla huomaamatta" kun osumme kohdalla. Ja he olivat oikeassa. Niin pittoreskia pientä paikkaa ei tosissaan voi olla huomaamatta. Siinä kannattaisi kuulemma pysähtyä.


Joen ylittävää siltaa kohti kävellessä mietin mielessäni että tämä on kuin Hobbittila, joskin vähän alkukantaisemmassa muodossa. Vehreässä ympäristössä pienten ja isompien vesiputousten ääreen rakennetut pienet mökit eivät söpömpiä voisi olla. Mittasuhteet ehkä hieman vääristyvät kaukaa katsottuna, sillä eivät ne rakennukset oikeastaan hobbittikokoisia ole. Näyttävät vain siltä kauempaa.Ihmisiä istuu penkeillä ja kylän ravintoloiden terasseilla paistattelemassa keväistä alkuiltaa. Vielä pärjää paitahihasillaan, mutta ilmassa tuntuu jo pieni viileys auringon hiljalleen laskiessa puiden taakse.

Kävelemme pitkin maita ja mantuja, ja huokailen miten kauniisti aurinko kylää kohteleekaan. Vehreys hämmästyttää pienten ja isojen vesiputousten solistessa kaikkialla kylässä. Aika tuntuu pysähtyneen.Jos emme olisi valmiiksi aikataulutetulla matkalla, ottaisin yöksi hotellihuoneen täältä ja nauttisin kylän fiiliksestä myös illalla, ja sitten vielä auringonnousun aikaan heti aamusta, kunhan olisin terassilla ensin maistellut miltä aamiainen näissä maisemissa maistuu. Nyt tyydymme syömään matkaevääksi ostetut mangon-, vadelman- ja mustikanmakuiset macaronsimme joen varrella muita ihmisiä tarkkaillen auringonsäteiden vielä leikkiessä poskipäillämme lämpimästi.


Sitten matka saa jatkua kohti illan kohdetta. Mielessäni mietin että haluan kuitenkin palata tänne joskus, jonne pieni onnenkantamoinen meidät vei, kiitos paikallisten vinkin.


Tänä vuonna Matkamessuilla ei ole nostettu muutamaa kohdemaata keskiöön. Matkaintoilijat saavat jättäytyä onnenkantamoisten varaan. Kun antaa mahdollisuuden itselleen poiketa ennalta suunnitellulta reitiltä, voikin eksyä jos minkälaisiin maisemiin ja yllättyä iloisesti.


Kommentoi tähän alle minne haluaisit matkustaa ja voita itsellesi liput Matkamessuille, jotka pidetään 18.-21.1.2018 Helsingin Messukeskuksessa. Arvomme 1 x 2 kpl lippuja, ja pienen yllärilahjan samalla. :)

Muistathan jättää itsestäsi sellaisen jäljen, että saamme sinuun yhteyttä jos arpaonni osuu kohdallesi! Suljemme arvonnan ma 8.1. klo 23.59 ja suoritamme arvonnan siitä lähipäivinä. Voittajalle ilmoitamme henkilökohtaisesti.


PS. Meitä ei tänä vuonna Matkamessuilla tapaa, mutta meidän bloggaajakollegoita voi tavata Rantapallo Stagella. Gian viime vuoden matkamessujen esityksen maailmanympärimatkasta Mondolavalla voi katsoa videolta täältä.