torstai 12. huhtikuuta 2018

Tästä syystä Kroatia tuntuu melkein kotiinpaluulta


Tervehdys täältä Kroatian maaperältä, jonne tänään saavuimme! Aikaisen aamun ja pitkän päivän väsymys painaa hieman päälle tällä hetkellä. Lapset tuhnuttavat omissa sängyissään väsymystään pois, ja kömmin minäkin Miikan kanssa kohta peiton alle ja painan pään tyynyn, kunhan olen saanut tämän kirjoitettua.

Oli nimittäin pakko kirjoittaa tämä nyt heti, kun fiilis on vielä oikea.






Mietin jossain vaiheessa, että tavallaan vähän mälsää kun olemme jo kohtuullisen lyhyen ajan sisään kolmatta kertaa Kroatiassa reissussa. Pääasiassa meillä on ollut tapana suunnata aina jonnekin uusiin paikkoihin, vaikkemme mitään maabongareita olekaan. Kroatiassa on kuitenkin aina ollut niin mukava tunnelma kaikin puolin, että se vetää takaisin. Ja luonto. Ja ruoka. Ja viinit. Ja, niin...


Kun majoituksemme emäntä äsken kävi oven takana, tajusin mikä sen tunnelman saa aikaan.


Saapuessamme Splitin kentälle passijono oli todella messevä. Olimme poistuneet koneesta viimeisenä, koska emme yleensä jaksa punkea kaikkien keskelle, ja vielä vähemmän setvimään kamoja vauvan kanssa siihen. Menkööt kiireisimmät ensin. Mietin jo tuskaisena miten saan vauvan pysymään kuumassa sylissä hyvätuulisena koko jonotuksen ajan. Eipä mennyt aikaakaan, kun meidät vinkattiin koko pitkän jonon ohi. Suomalainen nainen yritti vielä mennä siitä ohi, mutta ystävällinen virkailija torppasi yrityksen tykkänään. Huokaisin helpotuksesta.

Plus toinen rintalihakseni kiitti ettei muksua tarvinnut kantaa staattisessa pidossa niin pitkään kun pelkäsin.


Ensimmäisenä muodollisuuksien jälkeen suuntasimme autonvuokraustiskille. Auton valitsimme tälläkin kertaa Unirentiltä, jonka palvelu on ollut aina erittäin hyvää. Ystävällinen mies tiskin toisella puolella hoiti erittäin mallikkaasti koko prosessin. Olimme laittaneet varaukseen kaksi lastenistuinta, mutta totesimmekin tarvitsevamme vain yhden.


Lasku oli kuitenkin jo maksettu.


"Don't worry, we will fix it and return the money to your card."


Sepä mukavaa. Pääsimmekin lähtemään ilman mitään säätöjä autolle. Lentokenttärakennuksen ulkopuolella hän sanoo ettei siihen oikeastaan saisi tuoda autoja, ja he yleensä vain osoittavat paikan vuokraajille.








"Mutta teillä on niin paljon tuota tavaraa ja kaksi pientä lasta, minäpä käyn hakemassa auton teille. Odottakaa tässä niin vinkkaan teidät sitten paikalle tuohon", hän jatkaa.


Ja niin auto tuodaan meille nenän eteen. Onneksi, sillä kamamäärän roudaaminen käy työstä.






Ajamme autollamme Omisin hurmaavaan pieneen kaupunkiin. Koska turistisesonki ei ole vielä alkanut, moni ravintoloista ja kahviloista on kiinni. Sokkeloisen kaupunkin sisältä löytyy hurmaava ravintola terassin kera. Musta-ruskea, laikukas kissa kerjää ruokailijoiden vieressä ruokaa. Ystävällinen tarjoilija tuo listan ja kysyn gluteenitonta, jolloin tarjoilija käy keittiössä varmistamassa mitä voin syödä.


"Salaatit ja kalat ainakin, ja kokki voi  mahdollisesti tehdä muutkin jos jotain haluat."






Huomaan, ettei ikiaikaista kroatialemppariani, valkoista risottoa katkaravuilla, ole listalla ja harmittelen ääneen.


"No problem, me teemme sen sinulle ja gluteenittomana jos haluat, ei haittaa vaikkei sitä ole listalla."


En ole uskoa korviani. Eteeni tuodaan jär-jet-tö-män hyvä valkoinen risotto! Parempi kuin yksikään, jonka vuosi sitten tehdyllä reissulla söin!






Ja sitten se meidän ensimmäisen yön majapaikan vuokraemäntä. Pyysivät laittamaan Whatsappilla viestiä kun meille sopii check-in. Emännän tytär tuli hoitamaan asiat sillä sekunnilla kun viesti lähti, auttoi vielä kantamaan osan tavaroistakin. Illasta Miika lähti maksamaan huonetta, mutta koska sitä ei voitu suorittaa kortilla, sopivat, että emäntä tulee sitten meille sopivaan aikaan koputtelemaan ovelle.

Ettei meidän tarvitse juosta edestakaisin. Ja siellä hän sitten seitsemältä seisoi, kertoi parhaat ravintolavinkit.


"Jos haluatte, olkaa huomenna ihmeessä vaikka kahteentoista, vaikka normaalisti huone luovutetaan kymmeneltä." 





Vielä myöhemmin hän vastaa Whatsappissa kyselyyni linnan aukioloajoista.



En taida muistaa yhtäkään huonoa kokemusta Kroatiasta tai kroatialaisista. Kieli ei kaikilla täällä aina taivu erityisen hyvin, mutta joka ikinen tyyppi on aina yrittänyt parhaansa neuvoa tai auttaa kun tilanne on tullut eteen. Täällä todellakin kuljetaan se pieni extramaili, jotta asiat soljuvat.






Meneekö se todella niin, että oma maa on mansikka? En ole ihan varma.

17 kommenttia:

  1. Meillä oli Kroatian palvelukulttuurista samanlaisia kokemuksia. Ihmettelimme joka puolella ihmisten aitoa ystävällisyyttä ja sitä, että useimmin odotuksemme ylitettiin kuin alitettiin. Matkailu on maalle tärkeää ja se näkyi oikeanlaisessa asenteessa. Tuli tunne, että turistista oikeasti välitetään. Mukavaa matkaa teille. Hyvään paikkaan kannattaa mennä aina uudelleen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvassa kohteessa tulee vastaan sitä fiilistä että odotukset tosissaan aina ylitetään! Ja että oikein yritetään kaikkensa että ihmiset viihtyvät. Harvoin tulee näin usein käytyä samassa paikassa. :)

      Poista
  2. Kiva postaus ja todella kauniit kuvat! :)

    VastaaPoista
  3. Ompas kiva lukea positiivisia kokemuksia! Ollaan iyse suuntaamassa Kroatiaan eka kertaa kuukauden päästä, lennit on Splitiin mutta otetaan auto alle ja suunnataan jonnekin maaseudulle ja luontokohteisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvän kohteen olette valinneet! Toivottavasti ehditte vielä ennen kuin suuret turistimassat vyöryvät paikalle kesäsesongin ajaksi.

      Split ei ollut meistä mitenkään sykähdyttävä, joten tällä kertaa vain lensimme sinne ja lähdettiin suoraan kentältä eteenpäin. Maaseutu ja luonto on aivan huikaisevaa. Katso muuten meidän viime vuoden postauksia aiheesta jos ei ole vielä suunnitelmat lyöty lukkoon! Zadar ja Paklenica ainakin kannattaa!

      Poista
  4. Ihana Kroatia ♡
    Se on vienyt meidänkin sydämen. Ensi kesänä suuntaamme sinne uudestaan asuntoautollamme ja tällä kertaa mukana 1-v lapsenlapseni vanhempiensa kanssa. Olen aikoinaan sanonutkin, että eläkepäivillä voisin talvet asua Kroatiassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, teidän lapsenlapsi saa varmasti ihan hirveästi huomiota! Kaikki ravintolahenkilökunta on aina meidän vauvan kimpussa täällä. :) Kroatia ei olisi lainkaan hassumpi eläkepäiville... tai vähän aiemminkaan. :)

      Poista
  5. Myös minun sydämestäni jäi pala Kroatiaan (kahden reissun jälkeen) ja aion sinne suunnata pikapuoliin taas. En edes tiedä, miksi, mutta kai se on yhdistelmä tuota kaikkea, mitä tekin luettelitte. Tein ensimmäisen reissuni Kroatiaan yksin ja sain aivan valtavan mahtavaa palvelua ravintoloissa: aina raflan paras pöytä parhailla merinäköaloilla, joka ilta joko ilmaisen drinkin tai jälkiruoan ja päälle todella hyvää palvelua. Ilman mitään limaista flirttiä (jota välillä muualla yksin reissanneena kohdannut). Ihana maa, ihanan lähellä! Nauttikaa lomasta! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki limaisuus tosissaan puuttuu, vaan ystävällisyys tuntuu hirveän aidolta!

      Ja kiitos, meillä menee aivan mainiosti täällä!<3

      Poista
  6. Kuulostaa ihan kuin olisimme olleet eri maissa! Viime syksyiseltä Kroatian reissulta ei kyllä ystävällisyyttä, hyvää ruokaa tai palavaa halua palata takaisin löydetty. Vikaa on varmasti siinä, että muut olivat vuorotellen kipeitä.. Ehkä vielä joskus palaamme takaisin ja löydämme edes hitusen tuota samaa Kroatiaa kuin te. :)
    Tässä yhteenveto meidän reissusta: http://hiemanvino.blogspot.fi/2018/01/mita-jai-kateen-viikon-kroatian.html?m=1

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa hirveän kurja kuulla moista! Tosissaan, omat fiiliksetkin vaikuttaa paljon, ja kipeänä on aina kurjaa olla matkassa. Toivottavasti vielä annatte mahdollisuuden ja saatte kokea tämän!

      Poista
  7. Oltiin 2016 isolla porukalla Makarskassa ja kylläpä olikin ihanaa! Oli siistiä, turvallista ja rento meininki. Ruoka oli hyvää, eikä tarvinnut joukon ainoana gluteenittomana jäädä näppejään nuolemaan (vaikka yhdessä jätskipaikassa Splitissä mulle ei suostuttu laittamaan palloa kuppiin vohvelin sijasta O_o). Kaiken kruunaa ne ihanat maisemat ja luontokohteet. Kroatia nousi heti ykkössijalle mun ikilempparin Unkarin kanssa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi Makarska! <3 Täällä ihan vieressä mekin majailemme. :)

      Unkarikin on kieltämättä todella hieno, mutta ihan samalle viivalle ei ole vielä Kroatian kanssa yltänyt!

      Poista
  8. Kroatialla on erityinen paikka myös meidän perheen sydämissä. Erityisesti Istrian alue on sellaista, jonne voisin palata koska vaan. Positiivisia kokemuksia on myös Dubrovnikista.

    Molemmissa kohtaamamme airbnb:n omistajat, vuokrahuvilan emännät ym. olleet enemmän kuin avuliaita.

    Esim. Pulan kentällä pari vuotta sitten autovuokraamon mies totesi, etteivät matkatavaramme mahdu varaamaamme autoon. Hänen ratkaisunsa oli antaa meille luokkaa isompi auto samaan hintaan.

    Vuokrahuvilan emäntä perheineen kutsui seurueemme läheiseen kylään (noin viisi taloa vierekkäin) maistelemaan omatekoisia viinejään. Istuimme siellä iltaa lasten pelatessa jalkapalloa kylän lasten kanssa ja me aikuiset juttelinme ja kuulimme paljon tarinoita seudun ja maan historiasta. Esimerkkejä riittää, samoin syitä palata.

    Tänä kesänä muualle, ehkä ensi kesänä taas Kroatiaan... Ihanaa reissua teille!

    T.LauraL

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tämä! Todella kivaa että autovuokraamo teki noin automaattisesti vaikkei olisi ollut mikään pakko, jos kerta mahdollisuus oli. Meidänkin villan vuokraemäntä on niin viime kuin tänäkin vuonna todellakin tehnyt kaiken mahdollisen ekstran että olemme viihtyneet ja saaneet kaiken, mitä olemme halunneetkin palvelujen puolella.

      Saa nähdä, tullaanko vielä kolmaskin vuosi putkeen tänne. :)

      Poista
  9. Lähdetään kesäkuun lopussa ensin Bracin saarelle ja siitä Splitin viereen, Solinin kylään. Alkaa olla matkakuume jo kohdallaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on tässä harkinnassa lähtisimmekö tästä käymään parin päivän retkellä Bracin saarella. Muu porukka teki päiväretken, mutta se on vähän hätäinen. Brac on varmasti aivan ihana!

      Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!