tiistai 26. kesäkuuta 2018

Vauvan kanssa purjehtimaan? Näillä vinkeillä onnistut turvallisesti!


Purjehtiessa ei todellakaan olla millään vakaalla ja varmalla ruotsinlaivalla, vaan vene saattaa kelistä riippuen keikkua ja kallistella reippaasti. Voiko vauvan kanssa silti lähteä purjehtimaan? Miten se pysyy kiinni ja millaisia riskejä on?
Olimme juhannusta viettämässä Turun saaristossa purjehtien, pitkäaikisen ystävättäreni Anun + perheen kanssa. Anu on yksi intohimoisimpia purjehtijoita jonka tiedän. Ei tarvitse kesäisin odotella sieltä suunnilta vierailuja. Ainoastaan kerran olemme saaneet hänet perheineen vieraaksi ja Saimaalle kanssamme veneilemään. Tuolloin oma purjevene oli telakalla rikkinäisenä.


Anu on vienyt esikoisensa kaksikuisena, ja kuopuksensa kolmeviikkoisena ensimmäistä kertaa veneelle. Lisäksi tiedän tämän kapteenin olevan tarkka turvallisuudesta, ja erityisesti lasten turvallisuudesta. Heti ensimmäisenä hän aina kertoo meidänkin esikoiselle missä menee rajat, jossa liikutaan ilman pelastusliivejä ja pelastusliivien kanssa.
Vauva kun on vielä ihan lötköpötkö, ei häntä voi erityisesti istuttaa tai käskyttää mitenkään. Pitää siis keksiä, miten operoida kun vaikkapa kryssitään (eli kääntyillään jatkuvasti vastatuuleen purjehtiessa), tai kun vene menee ihan kallellaan ja sukkasillaan liukuu sisätiloissa puolelta toiselle. Lisäksi harvassa paatissa on mikroa millä lämmitellä ruokia ja maitoja, saati hoitopöytää, missä hoitaa vaippahommat. Ja sittenhän käpy saattaa vauvalla palaa ihan koska tahansa, mistä tahansa.

Tässäpä vinkit selviytymiseen vauvan kanssa veneessä. Lisäilkää alle kommentteihin jos keksitte jotain lisää!


1. Vauvan oleilu


Jos itse aikoo oleilla kannella, ei vauvaa voi jättää yksin sisätiloihin. Kannella taas saattaa tulla äkkinäisiä liikkeitä, mutta ei vauvaa varsinaisesti voi köyttää mihinkään. Hyvä ja turvallinen tapa pitää vauva varmasti kannella, on ottaa turvakoppa mukaan, ja köyttää se kunnolla, siis todella kunnolla, kiinni veneeseen. Lisäksi vauvan pitää tietysti olla turvavöissä.


 Koppa on myös siitä kiitollinen, että siihen voi helposti lisätä päälle vedenkestävää tai lämmintä takkia, joka suojaa vauvaa sään mukaan.

Kun vauva otetaan kopasta pois, kannattaa pelastusliivi laittaa heti päälle, vaikka vauva itse saattaakin olla eri mieltä.

Protip: toisin kun me, vauvaa kannattaa jo kotona pitää pellareissa, jotta pienikin tottuu niissä olemiseen. Yllättävää kyllä, tämä perheen pienin versio ei ollut niistä moksiskaan, toisin kun isosiskonsa taannoin.

Koska purjeveneen tilat saattaa olla muuten varsin rajalliset, varaudu sylittelemään vauvaa paljon. Aina välillä päästettiin tämä meidän vauva vapaaksi keulahyttiin, kun isot tytöt keräsivät lelunsa sieltä pois ja nauttivat keulan tyrskyistä. Muista kuitenkin, ettei vauvaa voi koskaan jättää veneen olleessa liikkeessä yksin vapaasti, sillä vene saattaa tehdä äkkinäisiä ja jyrkkiä kallistuksia ja käännöksiä, jolloin vauva helposti heiluu puolelta toiselle.

2. Vauvan nukkuminen


Vauvahan saattaa koska tahansa kaivata unille, ja jos turvakoppa kannella ei maistu, pitää keksiä joku toinen vaihtoehto. Tässä Anun paatissa on myrskypeti, eli käytännössä heilumisen estävä, erikseen kiinnitettävä kangassivu. Koko on kuitenkin mallia aikuinen, joten me otimme kotoa mukaan pehmeän kantokopan, joka on palvellut vauvan kanssa reissuilla muutenkin. Kopan vieruksen vuorasimme tyynyillä niin ettei se heilu pedissä.

Ei haitannut pahimmatkaan kallistukset tämän vauvan päiväunia tässä punkassa!

Pehmeä kantokoppa toimii erinomaisesti myös yöunien näyttämönä. Vauvaa voi nostella sisätiloissa helposti.

Kuulin myös huhuja, että joillain on ollut sellaisia ratkaisuja, missä vauva on laitettu korkeasivuiseen laatikkoon nukkumaan. Koska kaikki veneet ovat erilaisia, on myös ratkaisut. Varmasti ihan oiva vaihtoehto sekin!

Vauvasänkyä ei veneeseen varsinaisesti kannata käydä raahaamaan. ;)


3. Vauvan syöminen


Jotain sen vauvan pitää syödäkin, ellei ole täysimetyksellä ja soseetkin mukana jo kuvioissa. Ainakin meidän vauva tarvitsee jo ihan reippaasti kiinteitäkin.

Vaan tiedättehän testin siitä, miten voi kokeilla onko valmis vanhemmaksi? Laittaa melonin roikkumaan kattoon narun päähän, heilauttaa sille vauhtia, ja yrittää saada lusikan osumaan siihen kaiverrettuun pieneen koloon. Suurin piirtein tuotahan se syöttäminen on. Vaikeuskerroin nousee, kun se meloni laitetaan keinumaan purjeveneeseen.

Me unohdettiin siis ihan suosiolla purkkiruokien yrittämiset itse purjehduksen aikana.

Sen sijan, monelta ruokamerkiltä on tullut to-del-la käteviä pieniä pusseja, jonka suusta voi truutata suoraan vauvan suuhun ruokaa ilman kamalaa sotkua. Fiksuimmille vauvoille voi hankkia pussiin kiinni laitettavan imukorkin, eli silikonisen välipalapussin korkin, josta soseita voi imeä suuhun. Meidän typykkä on tuttipullojenkin suhteen niin valikoiva, ettei tällaiset korkit ole ottaneet tuulta alleen, Onneksi hän kuitenkin analogisellakin metodilla ottaa ruokaa mielellään vastaan.


Lisäksi esimerkiksi tällaisessa SkipHop -termoksessa saa kätevästi ruoan lämmitettyä vesihauteessa halutessaan. Meillä ei tosin sellaista ole, ja pärjättiin ilmankin.

Muuten kannattaa vaan varata ruokaa tarpeeksi - nimittäin pieni purkki äidinmaitokorviketta maksoi saaristolaiskaupassa 1,40 €, eli noin kolminkertaisesesti mantereen kauppojen hintoihin nähden. Ei varsinaisesti budjettia kaada, paitsi jos joutuu ostamaan kaiken aina sieltä.


4. Vauvan vaipat


Ei ole ihan helppoa tuo housujen bonusyllärin hoitaminen liikkuvassa venheessä. Meillä on mukana yleensä matkavaihtoalusta. Tämän laitoimme yleensä tuohon nukkumakoppaan alustaksi, ja vaihdoimme siinä. Vauva ainakin on turvassa jos paatti kallistelee, mutta vapaana olevista vaipoista ei voi mennä takeeseen.

Wet wipesit ovat myös varsin arvossaan näissa pikkutiloissa.

Koska tilat tosissaan ovat pienet, kannattaa panostaa erilliseen kakkavaipparoskapussiin, jota säilytetään vessassa/kylppärissä. Tiedätte kyllä miksi.


5. Vauvan liikuttaminen


Selviö varmaan on, että aina kun vauva ei ole sisätiloissa tai turvaistuimessa, on pelastusliivit päällä. Vauvaa kannattaa myös nostella pelastusliivit päällä veneeseen ja sieltä pois. Kukaan ei varmastikaan halua miettiä mikä lopputulema olisi jos turvakoppaan köytetty vauva tipahtaisi kopassa veteen.
Yksi hyvä vinkki vauvan liikuttamiseen, on se että vastaanottava osapuoli sanoo aina "Kiinni." tai "Vauva on mulla kiinni." ennen kuin ojentava osapuoli päästää otteestaan. Tämä pätee sekä ylös ja ulos nostellessa, kuin myös veneeseen tai pois nostellessa. Ei niin, etteikö tällaista varmistelisi muutenkin, mutta tuossa ympäristössä nostelua ja sylinvaihtoa tulee kyllä normaalia enemmän.

Koska tila on todennäköisesti rajattu, kannattaa ehkä rattaiden sijan harkita rintareppua/manducaa/kantoliinaa maissaoloon. Vie muuten aika paljon vähemmän tilaa.
6. Muut vinkit


Satamapaikka kannattaa valita hyvin. Ei niinkän, että niitä fasiliteetteja niin tarvitsisi paljon, mutta on siitä mahdollisesti hyötyä jos paikka on kohtalaisen pieni. Saattaa saada veneen parkkiin niin lähelle saunaa, että hyvällä mäihällä vauvan nukkuessa pääsee aikuisten kesken saunomaan jos on hyvät itkuhälyttimet/radiopuhelimet mukana. Meillä on, sellaiset jotka kantaa jopa 10 km, joskaan niin pitkälle tuskin koskaan lasta yksinään jätetään. ;)


Nämä toimivat myös hyvin, jos vauva nukkuu alhaalla, ja itse on kannella kun matkaa tehdään. Välillä nimittäin tuuli vihmoo sen verran, ettei ääniä tahdo kuulla vaikka kovaakin huutaisi.

Ja jos se huuto sattuu yleensä tapahtumaan yöaikaan, ota kaikille kanssamatkustajille mukaan korvatulpat. On sitten kivempaa seuraavana päivänä kun kaikki ei ole yhtä väsyneitä kuin sinä. :)

Hyviä juttuja ja vinkkejä kannattaa jakaa jos sellaisia on aiheeseen liittyen - kommenteissa sana on vapaa!

torstai 21. kesäkuuta 2018

Lempipaikka, josta ei tohtisi edes lomalle lähteä


Olen aika kova menemään, siis paitsi reissujen suhteen, niin ihan lähimatkailunkin osalta. Kun esikoisen kouluvuosi päätttyi ja loma alkoi, olin keksinyt meille kalenterin täyteen ohjelmaa.


Sitten eräs ilta huomasin, että huomiselle onkin ihan tyhjää. Innostuin kyselemään että mitähän tytär haluaisi lähteä seikkailemaan huomenna. Lähdettäisiinkö rantaan, puistoon, Suomenlinnaan, torikahveille, uimaan, vai mitä?

"Äiti, minä haluaisin olla ihan vaan kotona."
. Ensin ihmettelin vastausta, mutta sitten tajusin etten tosissaan ollut juurikaan ihan puhdasta hengailua varannut meille lainkaan. Ihmettelen suuresti miksi, sillä eräänkin ystävättären mukaan meillä "saattaa olla Helsingin idyllisin terassi", jossa on piruvie aika todella mukavaa!
Ja kyllä sitä rakennettiin viime kesänä pieteetillä! Ei niinkän minun toimestani, sillä keskityin lähinnä voimaan pahoin raskauden takia ja selviämään siitä, mutta Miikan ja oivan appiukkoni toimesta. Minähän olen toki saanut terassista nauttia jo kun kuopuksen kanssa hengailen kotona, niin ihan aina en tajua, etteivät muut perheestä ole saaneet sitä samoissa määrin tehdä.

Asutamme vanhaa puutalokaunotarta Helsingissä sen verta lähellä keskustaa, että ratikat tänne kantavat. Edellisessäkin kodissamme oli asuntopiha, vaikka se kerrostalo olikin, mutta nyt sitä pihaa onkin sitten monin verroin siitä.


Terassista onkin tänä kesänä kuoriutunut varsinainen rakkauspaikka; siinä maataan riippumatossa lukemassa tai päikkäröimässä, siinä pelataan lasten kanssa pihapelejä, siinä keinutaan hämähäkkikeinussa ja erityisesti siinä vietetään aamiaisia, brunsseja, lounaita ja illallisia perheen kesken, tai yhdessä ystävien kanssa. Se taitaa olla myös esikoisen lempparipaikka, sillä siinä me sitten koko päivä maattiin, kun ei lähdettykään yhdessä tekemään mikroseikkailuja pääkaupunkiseudulle.

Yksin ollessa laitan välillä päivällä vauvan kainaloon siinä terassisohvalla maatessa, ja luen lehteä sillä välin kun vauva päikkäröi. Todella ihanaa.Piha ja terassi myös toimii hyvin näyttämönä esimerkiksi pihasynttärijuhlille tai illanistujaisille. On ihanaa kutsua ystäviä kylään nauttimaan kesästä ja muun muassa suunnitella tulevia, yhteisiä matkoja.Oikeastaan tekisi melkein mieli jäädä koko lomaksi vaan loikoilemaan näihin maisemiin ja tunnelmiin. Se vasta todellista lähimatkailua olisikin. Sen tiedän, että terassista ja pihasta on tullut todellinen lempipaikkani erityisesti nyt kesällä. Kyllä täällä jopa juhannuksenkin viettäisi. Vieläpä ihan helposti.


Mikä on sinun lempipaikkasi kotona?


Terassin helppohoitoiset ja tukevat polyrottinkikalusteet, varjo ja lasten keinu saatu JYSKiltä, joka viimeisen parin vuoden aikana on tehnyt silmissäni todellisen profiiin kohotuksen tuotteissaan. Jos sen tuotteet aiemmin ovat tuntuneet heikkolaatuisilta ja heppoisilta, enää ne eivät sitä ole.

Käytössämme on 5-istuttava puunvärinen Vebbestrup -sarja, joka on helppo pitää puhtaana, tukeva ja hyvä istua, sekä tuolien että sohvan osalta. Siihen kuuluvat pöydät ovat vähän vaikeammat pitää puhtaana, olen käytössä huomannut, mutta kooltaan todella hyvät. Mahtuu koko köörin brunssilautaset vaivatta.

Massiivinen Haugesund -aurinkovarjo suojaa meitä tänä kesänä porottavana kuumalta auringolta - paviljonkia terassin muodon takia ei saanut siihen mahtumaan. Varjo tulee todella tarpeeseen, sillä ihan suorassa paisteessa ei millään jaksa koko päivää olla. Varjo on myös kätevä käyttää. Hämähäkkikeinussa viihtyvät niin vanhemmat kuin nuoremmatkin lapset (ja EHKÄ joskus aikuisetkin :).

Tykästyin JYSKin valikoimaan niin, että omalla kustannuksella hankimme terassille vielä todella hauskat ja tosi mukavat ulkokäyttöön tarkoitetut, mutta yhtä lailla sisällä toimivat Uberup -tuolit keltaisena ja mustana, sekä trampoliinin, joka oli juuri sopiva lapsille pyhitetylle yläterassille. Muutamia lyhtyjä ja kirjaisintaulukin jäi käteen mukaan. Autottomana arvostimme myös kohtuuhintaista kotiinkuljetusmahdollisuutta!

----

Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?

maanantai 18. kesäkuuta 2018

Helsingin salattu retkihelmi: Mustasaari on täydellinen perheille!


Ihan hirmuisen monesta vastikään avatusta saaresta Helsingissä on kohkattu viime vuosina. Sitten on yksi, joka on ollut jo vaikka kuinka pitkään, mutta josta kukaan ei ole kohkannut koskaan ainakaan minun kuplassani.


Mustasaari, ihan pienen venematkan päässä Hietsusta, on Helsingin seurakuntayhtymän omistama paikka. Yhteysvene maksaa neljä euroa /  henkilö edestakaisesta matkasta, ja alle kymmenvuotiaat matkustavat ilmaiseksi. Laituri on Hietsun rannan vieressä, Mestaritalli -ravintolaa vastapäätä. Laituria ei erityisesti erota, se pitää vain etsiä.

Mustasaarella on kahvila-ravintolana toimiva vanha ja kaunis puurakennus. Sitä pyörittää ihan Fazer, mutta se on erityisen tunnettu todella isoista korvapuusteistaan. Niitä on saatavilla myös gluteenittomana, jos etukäteen tulostaan ilmoittaa.

Olemme pari kertaa olleet vauvaryhmän kanssa retkellä saarella nyt alkukesästä, ja molemmilla kerroilla lounas on ollut mukiinmenevä. Ruoka on syötävää, muttei gourmet'a. Sellaista passelia perusruokaa lapsille.Saari on nimenomaan perheille sopiva paikka, sillä sieltä löytyy iso leikkipaikka, uimaranta, joka on sopivan matala, ja kesäisin myös pupuja, kanoja ja lampaita. Puput ovat mallia TOSI ISO, ja lampaat niin ystävällisiä, että niiden päällä voisi varmasti nukkua ilman että välittäisivät tuon taivaallista.

Rannalta löytyy pukukopit, vessat ja kylmä suihku, kuin myös pieni grillausalue. Saunan saa vuokrata hintaan 150 €/h (1,5h).


Huomasin myös, että saarella voi järkätä synttärijuhlat hintaan 15 € per lapsi. Siihen sisältyy kuljetukset, ruoat, ohjelma ja pihapelejä. Ei paha.


Tänne ei kannata pariskunnan todellakaan tulla viettämään romanttista picniciä, sillä saaren valtaavat pääasiassa nimenomaan perheet ja lapset. Itse keksin paljonkin romanttisempia tapoja viettää aikaa kahden. ;) Sen sijan kohde on helppo lasten kanssa koska ruokaa saa ostettua, on vessaa, on leikkipaikkaa, uimarantaa ja kivoja elukoita, mitä ihmetellä. Että kun "äiskä mulla on nälkä/vessahätä/jano/kuuma" niin aina löytyy ratkaisu läheltä.

Muksujen kanssa tämä kohde on aivan kertakaikkisen loistava päiväretkelle!
Lue lisää Mustasaaren omilta sivuilta »


Bellan vaatteet saatu Haglöfsiltä.

Tänä keväänä ja alkukesänä ei onneksi ole paljoakaan pitkähihaista tarvittu, mutta juuri toiselle retkipäivälle osui viileämpi keli. Vedenkestävät Mila jacket kuoritakki ja  Breccia pants softshell-housut ovat fluorihiilivapaat, säänkestävät, ja osittain kierrätysmateriaaleista valmistettuja.

Molemmat ovat BlueSign -hyväksyttyjä, joka tarkoittaa että vaatteet ovat kestävän kehityksen standardien mukaan tuotettuja. Vaatteet ovat omiaan retkeilyyn ja ulkoiluun, ja aluskerrastojen kanssa toimivat kylmemmälläkin kelillä. Takin alla oleva vihreä Astro -fleecetakki on miellyttävä ja pitää lämpimänä. Sen alla oleva keltainen Camp Tee ilahdutti eritysesti värillään. Kaikki vaatteet vedetään mukisematta ja ilolla päälle, ja ne ovat ilmeisen mukavat käytössä ja hyvät liikkua.
Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?