keskiviikko 13. kesäkuuta 2018

Gluteenittomana uudistuneella Baltic Princessillä


Yksi kysytyimpiä aiheita keliaakikkojen ja gluteenittomien ryhmässä on risteilyt ja niillä pärjääminen. Siis ihan nämä meidän Itämerellä toimivat risteilyt. Eikä ihan syyttä suotta, sillä joskus tilanne on ollut joillain laivoilla varsin surkea gluteenittomasta näkökulmasta. Se saattaa pistää harmittamaan, sillä varsinkin keliaakikoilla ruokavalio ja dieetti ei ole mitenkään vapaaehtoinen tai ideologinen, vaan kyse on ihan puhtaasti terveydestä, autoimmuunisairauden kanssa kun eletään. Gluteeniton ruokavalio on pakko.
En myöskään voi painottaa yrittäjille ja yrityksille liikaa sitä, että yksi keliaakikko saattaa vastata isommankin porukan valinnasta. Näin esimerkiksi kun Kroatiassa kuljimme 13 hengen ryhmässä - jos minulle ei ollut tarjontaa, vaihdoimme paikkaa.

Kävin Silja Linen kutsumana tutustumassa uuteen Baltic Princessiin, ja ainaisena hyvän ruoan ystävänä tietysti kiinnosti erityisesti miten gluteenitonta on tarjolla.


Aloitimme illallisen Grande Buffet'sta.


Pöydät notkuivat ties mitä herkkuja. Merkinnät ruoissa olivat välillä kohdillaan ja välillä täysin olemattomat. Kuitenkin jokainen henkilökunnasta osasi kertoa kyllä mitä saan syödä ja mitä en kun kyselin perään. Erityisesti ilahdutti, että pyydettäessä sain eteeni myös Toast Skagenin gluteenittomana.


Lautaselleni keräsin useampia lihoista, kalatiskiltä muutamaa sorttia, salaatteja ja kasviksia niin tuoreena kuin kypsennettynä, ja muita lisukkeita kiitettävästi. Street food -osiosta ei tortilloja löytynyt gluteenittomana, mutta kaikki raaka-aineet sitä taisivatkin lähestulkoon olla, joten poimin lautaselleni avokadoa ja salaattia.

Sienikastikekin osoittautui meikäläiselle passeliksi.


Jälkiruokabuffet'sta lähes kaikki vaihtoehdot olivat gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle sopivia. Ainoastaan parissa kakkupohjassa oli käytetty sopimattomia jauhoja. Ei jäänyt jälkkärivarannot homehtumaan sinne, eikä valmiiksi homehtuneiden juustojenkaan tarvinnut parempia suita odotella. Juustojen kanssa sain myös gluteenittomia keksejä nautitttavaksi.Buffet'n heikko kohta on kontaminaatioriski. Ihmiset eivät joko tiedä, välitä tai tule ajatelleeksi, että gluteenipitoista ruokaa käsitellyllä ottimella ei saisi ottaa gluteenitonta. Lisäksi riskinä on murustelu, joten ruoka ei välttämättä ole puhdasta buffet'ssa.


Aamun erikoisaamiainen tarjoiltiin Grill Housessa.


Silja on tunnettu siitä, että keliaakikolle tarjoillaan oma pieni korillinen aamiaistarpeita. Buffet'sta saa hakea itselleen munakasta, nakkeja, kasviksia, ja muuta vatsantäytettä, mutta viljatuotteet ovat käytännössä siinä yhdessä korissa.

Korin sisältö koostuu yksittäispakatuista leivistä, muroista, pikapuurosta, kekseistä ja muffinsista. Leipä ei ole sitä pahinta sorttia vakuumipakattua, mutta pakkasesta sulatetut vievät kyllä tästä voiton. Puuroa en edes kokeile, sillä vain pitkään haudutettu on mieleeni. Korin muffinsi on sen sijan oikein maistuva ja suklainen.


Kysyn laivan pääkokilta, miksei esimerkiksi leipää voisi saada pakkasesta sulatettuna.

Laivan keittiötilat ovat kuulemma erittäin rajalliset. Monasti ruoka vain viimeistellään siinä salin lähistöllä, ja varsinaiset varastot ovat muissa kerroksissa. Tällöin säilytyksestä tulee ongelma. Lisäksi tilat ovat niin pienet, ettei kontaminaatiota pystytä estämään vaikka haluttaisiin. Siksi Siljalla on päädytty tekemään gluteenitonta tarvitseville pieni kori, jolloin voidaan taata gluteenittomien tuotteiden puhtaus.Ymmärrän ajatuksen, mutta harmittaa silti, että makunautinto jää kuitenkin uupumaan siitä mitä se voisi olla. Lisättäköön, että aamiainen on yleisesti ottaen kuitenkin runsas ja hyvä.


Grill Housen lounas saa plussaa ja miinusta.


Syömme myös lounaan Grill Housessa. Menusta voi valita lähestulkoon kaiken gluteenittomana, joten päädyn testaamaan nyhtökanaburgerin.

Ensimmäinen versio, joka eteeni tarjoillaan on tehty normisämpylään. Onneksi tuplatarkistin, sillä koostumus näytti liian hyvältä ollakseen gluteeniton.

Kun saan oikean version eteeni, on se erittäin herkullinen. Myös bataattiranskalaiset kerrotaan gluteenittomaksi, ja ne toimivat annoksen kanssa erittäin hyvin. Jälkkäriksi kelpaa vanha klassikko; vanilljajäätelöä ja mansikoita vaikka vaihtoehtojakin olisi ollut.

Grill Houseen voisin mennä toistekin, vaikka samalle burgerille, mutta mieluusti testaamaan myös jotain muuta hyvännäköiseltä listalta.


Fast Lanesta haemme pientä purtavaa vielä iltapäivästä, vaikka napa ruskaa päivän muista syömingeistä.


Fast Lane on kiusallisen pikkunälän paikka, josta ei haeta ateriakokonaisuuksia, vaan lähinnä hiukopalaa tai ranskalaisia ja nakkeja suolaisennälkään.

Mutta Fast Lane onkin yllättäen kuulkaa keliaakikon mieleen! Tarjolla on niin suolaista kuin makeaakin pikkusyötävää! Leivistä löytyy kaikkea samaa kuin normiruokailijalle, ja mitä ei löydy, voidaan tehdä.
Lisäksi makeannälkään löytyy montaa sorttia kakkua ja paakkelsia. Otan paitsi katkarapuleivän, sekä tyrni-juustoleivoksen, että sitruunatoscakakun. Ihan vaan koska pystyn, ja koska se on niin harvinaista. Kannattaa muuten huomioida ettei vitriinissä ole merkintöjä, mutta kysymällä selviää laajakin valikoima gluteenitonta sapuskaa.Yhteenvetona keliaakikolla tai gluteenitonta ruokavaliota noudattavalla on Baltic Princessillä ihan hyvät oltavat. Kaikkea ei ole tarjolla, mutta siihen me olemmekin valitettavasti aika tottuneita jo. Jos kuitenkin buffastakin saa syödä lähemmäs 100% kuin 50%, tarjonnasta, ollaan jo aika hyvällä tasolla. Ja Toast Skagenkin tuli sentään tilauksesta pöytään.

Laivan gluteenittoman valikoiman luokittelisin kokonaisuudessaan hyväksi. Kun vielä aamiaisella saisi hieman tuoreemman oloista leipää ja pitkään haudutettua puuroa, ja merkinnät saataisiin kuntoon, olisi setti jo ihan kiitettävällä tasolla.


Uudistetulla Baltic Princessillä kävin Silja Linen blogivieraana.
Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!