maanantai 13. elokuuta 2018

Rokansaari on Saimaan salainen helmi - myös veneettömille!


Smaragdinvihreän lammen rannalla lämpiää vanha sauna punaisessa puurakennuksessa. Ovelta johtaa portaat suoraan veteen. Niiden vieressä, kirkkaassa vedessä, uiskentelee pienet kalaset, joiden kanssa voi snorklailla. Niistä rohkein antaa jopa koskea.

Meillä on onneksi ihanat anoppilat, joiden veneellä pääsemme saarihyppelemään tällaisina ihanina kesinä pitkin Saimaata. Vanha puuvene majoittaa meidät, ja siellä voi tehdä ruoatkin. Tänä kesän se on vienyt meitä ihan uusin maisemiin. Yksi niistä on Rokansaari. Ja tänne pääsee ilman omaa venettäkin.

Rokansaari sijaitsee lähellä Puumalaa. Mökkivuokraan kuuluu soutuvene, joten mökkiläiset pärjäävät ilman omaakin venettä. Lisäksi Puumalasta löytyy kaupallisia venetakseja, ja kajakki + teltta vaikuttaa myös suositulta vaihtoehdolta.

Saarella voi yöpyä pienissä mökeissä (50€/vrk), omassa veneessä, teltassa jollakin ihanalla rantapaikalla, tai vaikka grillikodan vieressä. Sekä veneitä että mökkejä ylläpitää Pidä Saaristo Siistinä ry.

Myös saaren huussit ja jätehuolto on heiltä peräisin. Hyvää työtä tekevät, sano. Ja samalla paikan toimivaksi ja mukavaksi.


Tämä saari on kohtuullisen suuri. Piti lähteä tekemään kierros sen ympäri kokonaan, mutta polkujen puuttuessa kiersimmekin vain pienen osan. Ja sekin oli jo ihan tarpeeksi. Kangasmetsä, jossa on sotien aikaisia vallihautoja, useampi sisälampi ja ihanat, lapsiystävälliset hiekkarannat sai meidät viihtymään paikassa kokonaiset kolme yötä. Sitten piti lähteä hakemaan Puumalasta apetta niin isommille kuin pienemmillekin.

Kotimatkalla huomasimme, että veneelläkin sai ajaa pitkään, ennen kuin saaren ohi päästiin. Hyvä ettei saarta kiertävää polkua löytynyt. Mutta eräskin nainen oli löytänyt polulta edestään villisian saunamatkallaan. Harmittelin, ettemme me!


Saarella toimii pieni, omalaatuinen ja hurmaava Mallun kuppila, josta saa virvoketta sekä lapsille, että aikuisille. Mallu myös hoitaa saunaa ja saunavuoroja. Oman vuoronsa saa tunniksi kympillä, sekavuorolle saa osallistua kahden euron maksulla. Oma vuoro kyllä kannattaa.

Mietin myös, josko tänne saisi kaveriporukan rapujuhlat järkättyä ensi vuonna.


Poimimme mustikoita, harrastimme kaljakelluntaa Saimaan superlämpimässä vedessä, saunoimme tuolla saunassa ja vietimme vain ihanaa aikaa Rokansaaressa. Tämä on sellainen todellinen helmi, josta uskoisin harvan kuulleen, ellei satu olemaan veneilijä Saimaalla.
Erityisesti tämä on kiitollinen niillekin, jotka haluavat päästä viettämään mökkielämää helppoon paikkaan ilman omaa venettä. Sellainen täydellinen kesäsaaristoparatiisi, missä kaupunkilaisen sielu ja mieli lepää.

PS. Veikkaisin myös, että iloisen Etelä-Karjalan tai Itä-Savon eri FB-ryhmistä voi pyydystää itselleen autokyytiä niemen kärkeen tai ihan venekyytiä saareen esimerkiksi Lappeenrannasta tai Puumalasta, jos sellaiset menopelit uupuu. Sen verta ystävällistä sakkia niillä main asuu, että pientä maksua vastaan varmasti onnistuu.
Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän facebooksivuilta ja instagramista- olethan jo seurannut?

8 kommenttia:

 1. Ihana palata kesälomaan ja Saimaalle tämän kautta. Ja Mallukin siellä kuvissa =) Voi että, ikävähän tässä jo iskee.

  Saari on ollut aina niin ainutlaatuinen, ja siellä on säilynyt aina tietynlainen kunnioitus toisia ja luontoa kohtaan. Toivotaan että se säilyy <3 Tällaiset paikat ovat harvassa.
  Kivaa syksyn alkua teille =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainoa miete on että pääsispä pian takaisin. :)

   Mietin vähän, kannattako tätä julkaista, vai pitäisikö pitää se vain salaisuutena. Katsotaan, tuleeko ryntäys ensi kesänä, tai miksei vielä nyt loppukesästäkin.

   Ihanaa syksyä myös sinne! <3

   Poista
  2. No joo mutta ihanista asioista syyhyää sormet kirjoittamaan 🙂

   Poista
 2. Ihanan näköinen paikka, pitääpä ehdottomasti ensi kesänä mennä muutamaksi yöksi tuonne :) Ihanaa loppukesää teidän poppoolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannattaa käydä - ja jos et telttaile, varaa mökki ajoissa! Ja oikein hyvää kesää myös sinne! <3

   Poista
 3. Ihania kuvia tutusta saaresta. Meneekö Rokansaareen kesällä jonkinlainen vuorovene? En ainakaan äkkiseltään ole sitä Puumalan matkailusivuilta havainnut.? Petra

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillisesti vuorovenettä ei mene, eli pitää ensin hakeutua Rokansalon kärkeen, ja sieltä omin käsivoimin soutaa Pidä Saaristo Siistinä ry:n veneellä saareen. Matka ei ole pitkä, sen kyllä jaksaa ihan normisuomalainen. :)

   Jos venekyydin haluaa esim Puumalasta, kävisin ehkä jostain Puumalan fb-ryhmästä huutelemassa apuja!

   Poista
 4. Hyvin kirjoitettu ja niin hienot kuvat, kiitos tästä!
  Vierailimme kohteessa viikonloppuna ja ihastuimme ikihyviksi koko kokoaisuuteen. Aika pysähtyi täysin ja nautimme suuresti. Kohdetta voisi kuvailla vaikkapa sanalla erikoinen, sillä vastaavaan en ole missään törmännyt. Väkeä oli just sopivasti. Ns väen vähyyttä näin upeassa paikassa hieman ihmettelin, mutta nyt hokasin, että venepaikkojen määrä rajaa saareen tulijoiden määrää...Kirjoituksestasi tuli uutena tietona, että sinne voi lainata veneen Rokansalosta, hienoa!
  Hienoa työtä ylläpitäjiltä ja Mallun väeltä ❤️ Kiitos tästä jutustasi❣️

  VastaaPoista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!