tiistai 16. lokakuuta 2018

Kun fillarikommunisti auton osti - ja lähti sillä Espanjaan


Meillä ei kahdeksaan vuoteen ollut autoa. Syy on ollut osin ideologinen, osin kansallisterveydellinen, osin taloudellinen ja osin käytännöllinen. Sen puuttuminen on mahdollistanut monta asiaa, mutta ollut myös esteenä monelle asialle. Se, mikä on varmaa, on ettei auton ostaminen koskaan ole sijoitus, muuhun kuin toimivampaan arkeen.


Olemme asuneet sen verran hyvien joukkoliikenneyhteyksien päässä, ettei auton tarve ole ollut kuin satunnainen. Tuolloin olemme lainanneet tai vuokranneet auton. Se on tietysti myös tarkoittanut, että asumisesta olemme saaneet maksaa enemmän, jotta yhteydet pelaavat, tai niitä ei edes välttämättä tarvita, koska palvelut on kävelymatkan päässä.

Olemme molemmat myös jonkinasteisia pyöräilyfanaatikkoja. Joskus olen omistanut kolmekin pyörää samaan aikaan, vähän eri tarkoituksiin kaikki. Kyllä, yhden kanssa olen ajanut spandexit jalassa ja kovaa. Toistaiseksi en ole teilannut ketään.

Pyörä on myös yleensä selvästi nopein ja paras tapa liikkua Helsingissä, missä ruuhkat ovat jonkinmoiset, ja lyhyisiin matkoihin saattaa upota yllättävän paljon aikaa. Bella oppi polkemaan pyörällä reilu kolmevuotiaana ilman apupyöriä, ja kulki sen jälkeen omalla fillarilla kantakaupungissa noin kahden kilometrin matkan päiväkotiinsa. Sivuhuomiona, ettei Helsinki todellakaan ole tehty tällaiselle pyöräilijäkombolle, tai pyöräilijöille ylipäänsä.


Mutta auto!

Sen hankinta tulikin ajankohtaiseksi nyt uuden perheenjäsenen myötä. Totesimme, ettemme yksinkertaisesti enää kykene hanskaamaan tarvittavaa tavaramäärää kahden aikuisen voimin.

Kesän lopussa meille saapui käytetty, kuusipaikkainen Hondis, Honda, Hondalainen. Musta Pantteri.


Pohdimme paljon auton hankintaa. Ostaisimmeko uuden, kenties jopa sähköisen, hybridin vai minkä. Lopulta tulimme siihen tulokseen, että autoa käytetään meillä verrattain niin vähän, ettei siihen kannata laittaa älyttömästi rahaa kiinni.

Lisäksi; vähillä kilometreillä käytetyn auton hankkiminen voi olla ekologisempi teko, kuin uuden, vaikkakin vähäpäästöisemmän hankkiminen. Vanha auto on nimittäin jo olemassa, ja sen valmistukseen kuluva energia on iso, yksittäinen luonnonvaroja kuluttava tapahtuma. Tämä kyseinen auto olisi muuten mennyt romuttamoon vaihdossa. Ja kilometrejä sillä on kuitenkin vasta reilu 150k ajettuna.

Tiede -lehti toteaa kuitenkin ihan aiheellisesti, että vähiten saastuttaa auto, jota ei koskaan hankita, ja aihetta on laajemminkin siinä käsitelty ja Vihreässä langassa käsitellään käytetyn auton ostamista tehdyn tutkimuksen perusteella. Sellaisen ostaminen voi olla tietynlainen ekoteko.


Hondis ei ole ehkä ihan terävimmässä kunnossa enää, mutta ei sen aika vielä ole mitenkään tullut tiensä päähän. Se pitää myös myöntää, että arjesta on tullut helpompaa. Enää ei tarvitse ennakoida autontarvetta ja suunnitella sen mukaan. Ei sille kilometrejä meillä mitenkään älyttömästi kuitenkaan synny, ainakaan vielä. Pyörät ja julkiset kuljettaa meitä pääasiassa edelleen.

Siihen on kuitenkin tulossa muutos.

Tuo Musta Pantteri on nimittäin kiidättämässä meidät Euroopan halki kohti Espanjaa. Se on Hondiksen ensimmäinen ulkomaanmatka, kertoi sen edellinen omistaja.


Eikö Espanjaan olisi vain kannattanut lentää? Kyllä varmasti. Tavallaan.

Yksi syy autoilulle on se, että halusimme meillä olevan käytössä auto Espanjassa. Muutenhan olisi hirmuisen vaikeaa päästä ympäröiviin kohteisiin, niin luontoon kuin kaupunkeihinkin. Paikalla olisi pitänyt löytää ja ostaa joku ritsa, jolla ajella, eikä se tuntunut houkuttelevalta ajatukselta. Käytetty auto Espanjasta. Eh.
Sitten on pyörät, joita emme halunneet laittaa rahtina. Koska kyllä nuo teiden kuninkaat ja kuningattaret ansaitsevat parempaa kuin epävarman rahtikuljetuksen. Kyllä ei voi omalle silmäterälle sellaista tehdä.

Kolmas syy on jonkinasteinen ekologisuus. Yhdistelmä laiva + autoilu on huomattavasti vähemmän saastuttava kuin neljän henkilön lentopäästöt.

Ja neljäs on roadtrip, koska miksi ei! Hienoja maisemia, matkalle mahtuu ystäviäkin ja toivottavasti muutama patikkaretki.Ensimmäiset seikkailupostaukset saanette siis laivalta Travemündeen, ja seuraavat jostain Keski-Euroopasta. Kannattaa pysyä kuulolla myös fb:ssä ja instassa, sillä postauksia todennäköisempää on saada livevideota ja storyjä sitä kautta aiemmin. Itsekään emme ihan vielä tiedä millaista reittiä tulemme ajamaan.

Jänskääpänskää. :)


Tervetuloa mukaan seikkailuun, meidän ja Mustan Pantterin kanssa!
Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?

8 kommenttia:

 1. Teidän suunnitelmat kuulostaa kyllä tosi hyvältä, jään innolla odottelemaan matkakuulumisia! Tässä pyöräilyasiassa toivon, että Helsinki alkaa heräämään ja edistää entistä enemmän turvallista pyöräilyä. Se on oikeasti monin paikoin järkevin kulkuväline, myös täällä idässä, missä lähikaupallekin on matkaa mutta julkisilla ei sitä matkaa pääse eikä omalla autolla kannata lähteä paria kilometriä huristamaan. Keskustan alueen ruuhkista puhumattakaan. Suunta on hyvä, toimintaprosessi saisi vaan olla nopeampi ;)

  Mukavaa keskiviikkoa, toivottavasti siellä teillä voidaan hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin muutos tässä pyöräilyasiassa olisi kyllä asennemuutos, jota tarvittaisiin. Mutta todella haastavaa on kyllä välillä kulkea fillarilla kun puuttuu pyörätiet, ne loppuvat kuin seinään, niitä käytetään parkkiksina tai kävellään niillä jnejne. Toivoisin todella paljon nopeampaa muutosta, koska ihan kaikkialla Helsingissä on varmasti nopeinta liikkua pyörällä, ja se olisi niin monella tapaa hyvä asia.

   Katsotaan miten tämä asia taas menee, aina välillä mietin onko nämä ihan fiksuja juttuja kun lähdetään ilman suunnitelmia reissuun, mutta toistaiseksi ollaan kaikesta selvitty. :)

   Meillä voidaan nyt onneksi jo hyvin. Ja toivottavasti pysytäänkin. Jotenkin sitä hirveän herkällä korvalla seuraa nyt näiden sairaalakeikkojen jälkeen oloa koko ajan. Peukut pystyyn ja sormet ja varpaat ristiin siellä, jos saan pyytää! <3

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Jäi mietityttämään on tuo auton valmistamisen ekologinen jalanjälki -- olen elänyt siinä uskossa että dino-autoille se on kohtuullisen pieni, ja sähköautoille kohtuullisen suuri.

  Tuo Vihreän Langan viittaama Schibstedin IVL:llä teettämä tutkimus ei päde auton käyttöön, pelkästään auton kauppaan.
  "The use of the product, such as a car’s petrol consumption, is not included. "
  https://secondhandeffect.schibsted.com/about-the-report/clarifications/
  Ei sinällään yllätä, kyseessähän on käytettyjen tuotteiden markkinapaikan teettämä selvitys. Ihmetyttää tosin että tuo on mennyt noin kevyesti läpi Vihreään Lankaan.

  Esim. https://www.hsy.fi/fi/opettajalle/sahkoisetoppimateriaalit/Documents/Ammattia%20oppimassa/Autoala/Auton_elinkaari_luento_291010.ppt sanoo auton valmistuksen osuuden olevan n. 12%. YLE on viitannut samoihin tietoihin (https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/08/28/uusi-auto-ei-ole-aina-vanhaa-parempi).

  http://www.co2-raportti.fi/index.php?page=ilmastouutisia&news_id=2032 sanoo osuudeksi 10-20%.

  Britit sanoo 23% (https://www.lowcvp.org.uk/assets/workingdocuments/MC-P-11-15a%20Lifecycle%20emissions%20report.pdf). Ero Suomeen selitetään yleensä sillä että meillä ajetaan vanhemmilla autoilla pidempään.

  IVL on mm. tutkinut sähköautojen kuormitusta, joissa valmistuksen osuus on aika merkittävä (esim. Nissan Leaf 2.7 vuotta, Tesla 8.2 vuotta ajoa).

  Nykyisten perusautojen päästöt ovat lähempänä 100 g/km kuin 200 g/km eli tässä mielessä varsinkin lähipäästöjen suhteen uusille autoille on ekologisia perusteita. Toki modernin teknologian merkitys on tärkeämpi joukkoliikenteessä, jossa ajosuorituksia tulee paljon enemmän.

  VastaaPoista
 4. Euroopan läpi, tai sen ympäri ajaminen on aina ollut kiva kokemus. Onko mitään erityistä reittisuunnitelmaa vielä mietitty? Jos on aikaa niin suosittelen ajamaan ainakin Andorran kautta, ei siellä nyt erityisesti mitään sen kummempaa nähtävää ole mutta reitti sinne oli tosi kaunis ja kivat maisemat.

  VastaaPoista
 5. Itsekin olen tähän asti asunut niin hyvien bussiyhteyksien varrella, että auto ei ole ollut tarpeellinen. No nyt muuton myötä auto on ajankohtainen ja vaihtoautoa ollaan harkittu. Pitää kyllä harjoitella jonkin aikaa ajamista, siitä on jo monta vuotta kun viimeksi ajoin.

  VastaaPoista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!