sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Vastauksia kommentteihin IS:n juttuun - "Härköset säästivät vuoden 53 181 euron maailmanympärimatkaansa: 'Priorisointikysymys' "


Tuossa marraskuun alussa pääsimme Iltasanomien luetuimmaksi jutuksi kevyellä klikkiotsikoinnilla. Juttu oli tehty MeNaisiin tehdyn jutun pohjalta tiivistelmänä. Otsikosta "saattoi" saada ensisilmäyksellä käsityksen, että olisimme säästäneet vuoden verran ja sillä tavalla saaneet kasaan 53 000 € ja risat pikkuisen priorisoimalla.


Voisinpa sanoa että asia olisikin niin, koska kyllä olisi silloin liksat kohdillaan meillä molemmilla!


Mutta ei. Kuten kaikki meitä pidempään seuranneet, ja ihan minkä tahansa jutun lukeneet tästä budjettihommasta, säästimme etukäteen noin 15 000 €, ja loput tulivat vuorottelukorvauksista ja asunnon vuokratuloista.


Aina sanotaan, että ei kannata lukea kommentteja tällaisista jutuista, koska suomalaiset ja raha, ja erityisesti siitä puhuminen on jotenkin niin jännä yhdistelmä. Kommentithan on kuitenkin ihan parasta aina näissä! Kun ihmiset pääsevät nimimerkkien takaa anonyyminä kommentoimaan tällaisella yleisömäärällä, silloin on koko kansan kirjo taattu.

Päätin poimia tuolta parhaimpia kommentteja, ja vastakommentoida tässä.

Aloitetaan!

---

Säästöön jää massia 4.11. 10:26
Kyllä jokainen pystyy säästämään. Minullakin jää työttömyyskorvauksista kuukausittain 240-260€ säästöön. En tosin tupakoi enkä käytä alkoholia kuten perustyötön.

Vastaus: Ihan mahtavaa, että säästöön saa tuon verran korvauksista! Monella työssäkäyvälläkin on isoja vaikeuksia saada mitään säästöön, joten nyt on siellä kyllä erinomaisen taitava sentinlaskija. 

Lisäksi annan pisteet siitä, ettei Säästöön jää massia pistä rahaa menemään tupruttelemalla taivaalle, tahi myöskään kurkusta alas. Älä kuitenkaan unohda, että pieni lasi viiniä voi olla oikein mukava juttu elämässä, eikä varmasti kaikki työttömät ole viinaan meneviä tuhkakuppeja!

---

Simple 4.11. 10:29
Jos ei kotonaan viihdy, niin silloin on onneton!

Vastaus: Joillain voi olla asia näinkin. Sitten jotkut on kotonaan vieläkin onnellisempia, kun käyvät välillä jossain muualla! Meitä on niin kamalan moneen junaan, ja kaikilla on ihan omat syynsä matkustaa. Parempi on, ettei arvaile muiden syitä, vaan ihan rohkeasti sitten kysyy jos mietityttää.

---


mutu-tietoa 4.11. 10:31
Jos perheen tulot ovat yli 100 000e/kk, niin 60 000 euroa säästää vuodessa helposti, eikä tarvitse paljon priorisoida. Voi vaikka siinä ennen säästötavoitteen toteutumista kiertää maapallon pari kolme kertaa lämmittelyksi.

Vastaus: Itseasiassa, 60 000 euroa jää säästöön helposti vain siinä tapauksessa, että perheen nettotulot ovat yli 100 k€ vuodessa. Muuten nimittäin verottaja ottaa omansa niin, että käteen jää ehkä hikiseen 60 k€, jos sitäkään. Maapallon voi muuten kiertää kolme kertaa paljon pienemmälläkin summalla, sillä pallonympärilennot saa yllättävän halvalla, mutta jos meinaa vuoden tai kolme elääkin, tarvitaan hilloa kyllä jo enemmän.

---


Masa 4.11. 10:38
Pääasia on, että ovat itse tyytyväisiä valintaansa. Jos säästivät 15 000 euroa, niin ilman matkatavoitetta säästöjä olisi tullut ehkä max. 5000 euroa, koska ilman matkaa eivät olisi pistänee kukkaron nyörejä tiukalle. 

Keskituloinen voi säästää 5000 euroa vuodessa riippumatta missä päin Suomea asuu. Hirveän tiukille kukkaron nyörejä ei tarvitse laittaa saadakseen tuollaisen säästön. 7000 euron säästötkin saa aikaiseksi, mutta silloin pitää miettiä jo enemmän mihin rahaa käyttää. Tuossahan tilanteessa säästäjiä oli kaksi ja matkustajia oli kolme. 

5000 euron kuukausituloilla saa helposti säästettyä 1000 €/kk ilman, että tarvitsee katsoa ruokakaupassa hintalappuja jne. 

Pienituloisten on ihan turha voivotella ja valittaa, että ei jää säästöön mitään. Tässä artikkelissa mainittiin keskituloiset ja se on täysin selvää, että pienituloinen ei noita säästöjä saa kasaan.


Vastaus: Just näin Masa! Se aina ilahduttaa, kun joku on oikeasti lukenutkin tekstin, ja tajunnut, ettei säästetty 53 000 euroa vuodessa, ja että tosissaan, jos kaksi keskituloista päättää alkaa säästämään, tonni kuussa ei ole mahdottomuus. Pienituloisilla tilanne on taas ihan toinen.

---
Eko 4.11. 10:5
Älytöntä

Vastaus: Mikä nyt sitten kenenkin mielestä on älytöntä. Esimerkiksi Trumpin valinta USA:n presidentiksi oli kyllä PALJON älyttömämpää.

----

Utale 4.11. 10:59
Onhan se - priorisointikysymys. Minä priorisoin asiat niin, että saan vuokran maksettua, ruokaa itselleni ja lapselleni, ostan vaatteeni kirppikseltä, ja ihan kaikki on kilpailutettu paitsi vuokra - kaupunki ei siitä oikein suostu tinkimään. Harmi, kun ei ole niitä kaupunkikaksioita, joista saisi vähän ekstraa. Näin saan juuri ja juuri elettyä - mihinkään muuhun ei jää rahaa saati säästöön. No mutta eihän nämä jutut olekaan tarkoitettu meille oikeasti tiukilla oleville. Silti nuo neuvot huvittavat.

Vastaus: Ihan ensimmäisenä hoidetaan tietysti kaikki pakolliset asiat - katto pään päälle, ruokaa pöytään ja vaatteita päälle. Sitten katsotaan jääkö mitään yli. On ihan täysin ilmiselvää, että jos käteen ei jää tämän jälkeen mitään, säästöjäkään ei saa. Tässä on nimenomaan kerrottu, ei neuvottu, miten kaksi keskituloista on saanut rahat reissuun kasaan. 

Meillä on käynyt tosissaan onni myös nuoruudenvalintojen suhteen - asunto Helsingin kantakaupungissa on myös vuokramarkkinoilla haluttua tavaraa ja on mahdollistanut monet asiat. Sen sijan aika harva oman ikäinen kaverikaan otti silloin 20-vuotiaana hoidettavakseen kohtuullisen isoa asuntolainaa, ja hoiti sen lyhennykset säntillisesti ja kävi opintojen ohella töissä. 

Tietysti, että sen asunnon on saanut hankittua, on ollut sekin tietynlainen etuoikeus. Kohdistamme kaikki sympatiat heitä kohtaan, joilla on tiukkaa, ja todellakin toivomme, ettei Suomea hyvinvointivaltiona olla murskaamassa. Liian monella (erityisesti) lapsiperheellä on tiukkaa jo nyt. Silloin on selvää, ettei tällaiset asiat ole mahdollisia kun kaikki resurssit menevät arkipäiviäiseen selviämiseen.

---
Juha 4.11. 11:20
Ihan kivat perustulot saa olla ku säästöön vuodessa yli 50k

Vastaus: Sanos muuta! Saataispa mekin! Ja Juha, ensi kerralla, ennen kuin kommentoit: LUE JUTTU.

---


kiqu 4.11. 11:36
On maattu yli kuukausi/maa,,, ei toi ihan maailmanympärysreissusta mene,,,,pitäs vaihtaa maisemaa tiuhempaan. Kiva reissu varmaan kuitenkin


Vastaus: Suosittelen kokeilemaan vastaavaa joskus ja sitten miettimään esimerkiksi kuinka paljon eri paikoista ehtii nähdä kuukaudessa. Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja USA:ssa yksistään saisi menemään monta vuotta per maa. Yhdistä se sitten budjettiraamiin, missä joudut miettimään, miten saat päiväbudjetin riittämään kaikkeen siihen, mitä haluat tehdä & nähdä ja miten asua.

Sitten kun olet tehnyt tämän, niin olet ihan tervetullut neuvomaan, miten kenenkin kuuluu matkustaa ja mikä on oikea maailmanympärireissu.


----


Joo 4.11. 11:41105
Jos sanoisin työnntajalleni pitäväni pienen maailmanympärimatkustusloman, kehoitettaisiin minua samalla katselemaan muuta työpaikkaa reissun jälkeen.

Vastaus: Kukaan ei ole tosissaan sanonut, että asiat tulevat ilmaiseksi ja ilman uhrauksia. Me olimme onnekkaita, kun saimme vuorotteluvapaat neuvoteltua ja työnantajat olivat myötämielisiä sen suhteen. Nekään ei olleet itsestäänselvyyksiä, ja on täysin mahdollista, että olisimme jossain vaiheessa toteuttaneet tämän myös ilman vuorottelukorvauksia. Niin kova oli palo. Joskus voi olla, että jos jotain haluaa, joutuu myös jostain luopumaan.

Ja se on ihan ymmärrettävää, ettei useimmat halua niitä tehdä. Jos tämä olisi jotenkin helppoa, useampi tekisi sen.


---

Turisti1988 4.11. 11:50
Kannattaisi mennä talveksi jonnekin lämpimään. Espanjassa on kylmät asunnot ja koleahko talvi.

Vastaus: Kiitos vinkistä! Toistaiseksi ollaan viihdytty tosi kivasti, ja täällä on kyllä huomattavasti lämpimämpää, aurinkoisempaa ja valoisampaa kuin Suomessa! Asuntokin on ihan mukavan lämpimänä pysynyt.

---

......... 4.11. 12:07
Mikäli luovun autostani, pitää samalla luopua nykyisestä työstä. Työmatkaa on melkein 40 km ja työpaikka sijaitsee paikassa, jonne julkiset eivät kulje. Kaikki eivät asu Hesassa, missä ovelta ovelle pääsee julkisilla.

Vastaus: Tosissaan, meitä on moneen junaan. Itsekin olen ollut töissä huonojen kulkuyhteyksien päässä ja kulkenut pääasiassa autolla. Sitten tilanne muuttui, ja autoa ei tarvittu. 

Huomauttaisin myös, että todennäköisesti me hesalaiset maksamme asumisestamme ainakin yhden autolainan lyhennyksen verran enemmän rahaa kuukaudessa asumisesta lähellä palveluita.

---


Tykkä 4.11. 12:07
Etelään talveksi. Työt etänä. Kaikki ei voi näin tehdä. Kaupan kassakin on vaikea hoitaa ja esim varastomies trukkikuski.

Vastaus: Se on just näin. Sitten taas, muissakin maissa tarvitaan kaupan kassoja ja trukkikuskeja, ja ammatinvaihtokin on ihan mahdollinen vaihtoehto jos kaipaa elämäänsä muutosta. Ei se välttämättä helppoa aina ole, mutta jos olisi, kaikki tekisi niin.

Meillä on tosissaan käynyt onni siinä, että työt voi hoitaa etänä ja työnantajat ovat pääasiassa myötämielisiä tässä asiassa.

---


P. Kairanto 4.11. 12:44
Jutustahan huomaa, että matkailu avartaa. Ainakin se avartaa kukkaroa! Hienoa on sekin, että joku vielä yrittää säästää johonkin päämäärään päästäkseen. Nykynuoret lähinnä tuhlaa kaikki ansionsa juopotteluun yms..

Vastaus: Ihan totta, reissaamiseen saa kulumaan rahaa, mutta eihän se ilmaista ole asua Suomessakaan. Ja hyi-hyi niitä nuoria! Säästäminen kannattaa kyllä opetella, niin on sitten aikuisena helpompaa.

---


Vaihtakaa jo perhettä 4.11. 15:07
Tämä perhe on osannut kaupallista ja tuotteistaan itsensä ja reissussa. Niin mainoslehtiset (op) kuin aikakauslehdetkin on mukana markkinoimassa tätä perhettä. Puhutaan maailmanympärysmatkasta, vaikka he kävivät vain muutamassa maanosassa. Mutta onhan se toki eksoottisemmaa kuuloista kuin että käytiin Australiassa ja USAssa. Mutta joo alkaa jo riittää.

Vastaus: Kaupallistaminen ja tuotteistaminen olisi ihan hyvä pointti JOS näistä haastatteluista maksettaisiinkin jotain, mutta useimmiten ei. Asiasta olemme halunneet puhua, jotta ihmiset uskaltaisivat toteuttaa unelmiaan rohkeammin, ja myöskin ymmärtää, että ne voivat olla ihan mahdollisia.

Mutta siinä olet oikeassa että onhan tästä jo jauhettu tosi paljon, koska jostain syystä nämä raha-asiat jaksaa ihmisiä kiinnostaa. Välillä vähän kyllästyttää jo puhua näistä itsekin.

PS. Ja väärin matkustettu, tottakai. Se oltiinkin jo kuultu aiemmin!

---


Just_näitä  4.11. 19:15
Aika ylimielistä sanoa että kuka tahansa voi sen toteuttaa. Vaikka tekisin mitä, niin parin kymppitonnin eläkkeestä en pysty repimään 53 donaa edes kymmenessä vuodessa. Sitäpaitsi, jos olisin vielä elossa silloin, niin en ainakaan matkustuskunnossa. Myytävääkin on korkeintaan muutaman satasen verran. Jos nyt yleensä kaupaksi menisivät.

Vastaus: Itseasiassa, se mitä ollaan sanottu, on, että kaksi keskituloista voi tällaisen tehdä, ei se että kaikki voi näin tehdä. Se lukee ihan tuossa jutussakin. Kun alkaa laskemaan, kuinka paljon keskituloisella lapsiperheellä menee vuodessa rahaa Suomessa asumiseen, ei tämä summa mitenkään erityisen suuri ole, ainakaan pk-seudulla. Matkaan mennyt raha ei siis ollut "ylimääräistä" sillä se koostui kuukausittain saaduista tuloista + olemassa olevista säästöistä.


---

Suku Sutra 4.11. 21:33
Taas näitä ”lähden sitten Espanjaan” juttuja. Siellä sitten Liidelissä jonotatte, pää halvasta punaviinistä kipeänä ja maha turpeana. Illalla paperiseinän läpi kuuluu naapuriruotsalaisen lemmenäänet sekä jälkeinen lorotus. Onnea.


Vastaus: TÄMÄ! :D Ihan mahtava! Kovasti ollaan täällä odoteltu naapuriruotsalaisten lemmenääniä ja lorotuksia, mutta vielä ei ole kuultu kumpaakaan! Liidelissäkään ei olla käyty (lähikauppa on Mercadona), eikä pääkään ole ollut vielä kipeänä punaviinistä, kun ei se ole normaalisti muutenkaan kun ehkä joskus hyvien juhlien jälkeen. :)
Roosa 4.11. 21:305
Jotenkin arvasin jutun lukiessani, että täällä on katkeraa valittamassa miten mahdotonta on säästää olemattomista tuloista. Omasta mielestä juttu oli hyvä. Eihän pariskunta sanonut tämän olevan mahdollista kaikille, vaan kaikille keskituloisille, joilla on perusasiat hyvin. Perusasiat on toki aika hyvin jos on sijoituskaksio Helsingin kantakaupungissa. Mutta uskon että ilman tätä kaksiotakin on keskituloisen pariskunnan mahdollista säästää maailmanympärimatka, jos se vaan on tarpeeksi korkealla prioriteeteissa. 

Olemme itse mieheni kanssa keskituloisia ja matkustamme paljon. Joskus ihmiset ihmettelee, mistä rahat. No, meillä ei esim ole älytöntä asuntovelkaa vaan sangen kohtuullinen tuloihin nähden. Kotimme on vaatimattomampi kun meitä vähemmän tienaamalla pariskunnalla. Autoja ei ole ostettu osamaksulla (tämä yksi monen tuloista ison loven syövä kk-erä). Toki autoihin joutui myös säästämään eikä nekään ole yhtä hienot kun meitä vähemmän tienaavilla tutuilla. Jää rahaa matkustaa.

Vastaus: Kiitos Roosa. Tämä (ja useampi muukin) kommentti valaa uskoa siihen, että jotkut ihmiset lukeekin jutut ennen kommentointia ja osaavat ajatella. Kohtuulliset tulot, kohtuulliset asumiskustannukset, ja muun muassa autovelattomuus ja autottomuus ovat säästäneet meille tosissaan pitkän pennin. Onhan se samalla aiheuttanut ylimääräisiä asioita hoidettavaksi, on pitänyt etukäteen suunnitella kun tarvitsee auton ja miettiä liikkumiset sen mukaan, miettiä, miten pääsee rinkkojen ja lapsen kanssa ympäri Suomea jne. Ja samalla kun emme törsää jatkuvasti tavaraan, on rahaa jäänyt matkusteluun ja säästöön.

Asiat eivät ole mitenkään suoraviivaisia, ja tämänkin jutun perusteella voi kuvitella että kaikki on tullut meille jotenkin helposti. Tosiasiallisesti se on vaatinut paljonkin uhrauksia ja erityisesti rohkeutta ja jaksamista tehdä asioita.

Kommentit sekä blogiin, että näihin juttuihin on pääasiassa kiva asia, sillä se tuo näihin kirjoitushommiinkin vuorovaikutuksellisuutta. Joskus ihmisillä saattaa tosin unohtua, että juttujen takana on ihan ihka oikea ihminen. Onneksi kommentit meille ja meistä on yleensä ihan asiallisia. Ehkä ne kaikki kommentit kuitenkin kertoo jotain juuri siitä, millaisella skaalalla meitä tänne pallolle mahtuu. 

Jos avartaa matkailu, niin avartaa kyllä välillä nämä kommentitkin. :)

Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän facebooksivuilta ja instagramista- olethan jo seurannut?


6 kommenttia:

 1. Jätin ihan tarkoituksella jutun kommentit lukematta, sillä vähän tiesin mitä kaikkea se sisältää...Ihan hulvatonta :D

  VastaaPoista
 2. Siis mitä ihmettä :D Sekö sitten on oikea tapa tehdä maailmanympärysreissu, että vaihtaa muutaman päivän välein maata ja vain suorittaa eikä tutustu mihinkään kunnolla :D Voi hyvää päivää, en tiennytkään, että näissä on aikaraja - no nyt tiedän! :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, on oikeita ja vääriä tapoja, eli kannattaa ottaa selvää tästä, ennen kuin tekee mitään! ;)

   Poista
  2. Suomalaiset ja kateus. Parasta viihdettä.�� Kiitos napakoista vastauksista!

   Poista
  3. :D :D Kuule, kiitos anonyymittömästä kommentista! <3

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!