sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Sierra Nevada - laskettelukeskus vuoristossa vain kaksi tuntia Fuengirolasta - suunnittele täydellinen laskuloma!


Parasta tässä Aurinkorannikossa ja Andaluciassa? Ehdottomasti se, että koko alue, ja sen ympäristö on täynnä ihan mielettömän hienoja paikkoja. Vaikka Fuengirolassa on talvi, päivät saattaa olla niin lämpimiä, että rannalla tarkenee melkein bikineissä suojaisassa paikassa. Ja sitten taas kahden tunnin ajomatkan päässä meidän Fuengirolan kodista on maailmanluokan laskettelukeskus Sierra Nevadan vuoristossa.

Toisin sanoen, viikonloppuna voin viettää rantalomaa yhtenä päivänä (tai patikoida mielettömissä maisemissa), ja toisena lähteä käväisemään vuoristossa laskettelemassa. Oikeasti nyt, missä muualla onnistuu? Ihan vaan, jotta tiedän, minne voi harkita muuttoa seuraavaksi.






Me päätimme lähteä joulunviettoon Sierra Nevadaan. Ja se oli aivan erinomainen päätös! Neljä päivää ensin rinteissä ja afterskissä, ja siitä vielä pari päivää lähikaupungissa Granadassa.

Sierra Nevadaan ajaa tosiaan vain noin kaksi tuntia meiltä ja samoin Malagasta. Näin joulukuussa tiet itse alppikylään, josta hissit lähtevät, eivät olleet lumen peitossa tai jäässä. Matkaan pitää kuitenkin ottaa lumiketjut, ellei autossa ole talvirenkaita, sillä niiden olemassaolo saatetaan tarkastaa. Ketjuja saa ostaa lähes kaikilta huoltoasemilta ennen varsinaista nousua vuorille.









Tie 2100 metrissä sijaitsevaan Pradollanon laskettelukeskuskylään on oikein hyvässä kunnossa. Vastaan ei osunut hurjastelijoita, mutta joillain näytti olevan haasteita ajaa tietä omalla kaistalla. Välillä se pisti vähän jännittämään. Kun nousu alkaa, maisemat ovat jo siinä vaiheessa huokailun arvoiset. Alaspäin tullessa painoin kerran kaasua noin kymmenen sekunnin ajan. Loppu laskettiin vapaalla.

Kylässä on käytännössä yksi parkkihalli, jota omalla autolla joutuu käyttämään. Neljältä yöltä maksoimme hotellin alennuksen kanssa 48 euroa.






Mistä majoitus?


Kylä ja sen palvelut ovat keskittyneet hyvin pienelle alueelle, mutta asuminen taas leviää laajalle. Useimmat huoneistot ja edullisemmat hotellit nousevat vuoren rinteeseen kylästä ylöspäin nousevan tien varrelle. Mitä ylemmäs mennään, sen vähemmän on palveluja tarjolla. Ski bus kyllä kulkee, ja joistain paikoista pääsee myös suoraan rinteeseen tai hissille.

Kyse on siis siitä, miten päivänsä haluaa suunnitella, ja kaipaako ravintoloita, kauppoja tai muuta majoituksensa lähistölle. Joka tapauksessa kannattaa selvittää missä lähin skibussipysäkki tai hissi on.







Kylän ytimessä on jonkin verrankin tarjontaa, niin hotelleissa kuin huoneistoissa. Emme ole koskaan tainneet maksaa 200 euroa /yö sen tasoisesta hotellista kuin majapaikkamme Hotel Ziryab oli. Tämän hotellin parhaat puolet olivat ehdottomasti sen runsas buffetaamiainen, ravintolan näkymät, sekä keskeinen sijainti.

Huoneet eivät kummoiset olleet, vaikkei niissä erityisesti vikaakaan ollut. Saunaa, uima-allasta tai spa'ta, tai muitakaan lisäpalveluita ei juurikaan pelihuonetta lukuun ottamatta löytynyt. Lisätään tähän siis, ettei hotelli ollut erityisen huono, mutta 200 euron hinnalla per yö on yleensä tullut yövyttyä pikkuisen paremmassa paikassa.










Yhtäkaikki, meidän valintakriteeri oli hissien ja rinteiden, sekä ravintoloiden läheisyys, sillä matkassa oli mukana tuo armas yksivuotias vauva, jonka takia molemmat aikuiset eivät vielä samaan aikaan rinteissä laske. Läpsystävaihdon piti olla jouhevaa, ja tässä asiassa hotelli ajoi asiansa paremmin kuin hyvin.

Kylän ytimestä olisi löytynyt myös mm. astetta parempi hotelli Melia, joissa on uima-altaat ja spa't, mutta jouluaikaan yhden yön hinta olisi mennyt yli kipurajan. Neljän yön yöpymisestä ei ihan kahta tonnia viitsinyt maksaa.

Mieti siis omat tarpeesi ja budjettisi - kaipaatko lähelle palveluita, pitääkö hisseille päästä heti ovelta, tai kuten meidän, päästä nopeasti vaihtamaan läpsystä rinnevuoroa?






Paljonko hissiliput maksaa, mistä niitä saa?


Hissiliput ovat vakiohintaisia, eikä niistä juurikaan alennuksia heru. Liput voi ostaa joko ns. virallisesta lipunmyyntipisteestä Pradollanon kylän ytimestä, tai hotellit tarjoavat myös lippuja respasta. Lisäksi ne saa hankittua etukäteen webistä, tai myös heidän automaateiltaan. Jos mielii infosta ostamaan niitä, niin heti aamusta saa varautua jonkinlaiseen jonottamiseen, sillä jo yhdeksän aikaan jonoa oli kymmeniä metrejä.

Hintaluokkia on neljä; eläkeläiset, aikuiset, nuoret ja juniorit. Aikuisten yhden päivän lippu on noin 40 euroa ajankohdasta riippuen, ja lapsen n. 25 euroa.

Yksi aikuisten ja yksi lasten lippu kolmelle päivälle maksoi yhteensä 198 euroa. Alle 5-vuotiaat saavat tulla 5 euron maksulla ylös rinteisiin gondolihissillä.

Katso kaikki lippuhinnat ja -vaihtoehdot täältä.











Millaista on laskeminen?


Yhteensä rinteitä on 131. Pituutta niillä löytyy yhteensä 110 km.

Pradollanon kylästä kannattaa oikeastaan lähteä aina kahdella samaan paikkaan päätyvällä gondolihissillä ylös Borreguillesin keskukseen 2690 metrin korkeuteen, josta pääsee varsinaisiin rinteisiin - tai laskea samantien alas takaisin Pradollanon kylään takaisin sinistä rinnettä.

Kuten jokaisessa laskettelupaikassa, heti aamusta rinteet ovat parhaassa kunnossa ja tyhjimmillään. Seuraavan kerran ne ovat tyhjiä myöhään iltapäivästä, mutta kunto ei ole enää yhtä hyvä. Nyt täytyy tosin mainita, että jopa iltapäivästä rinteet olivat ihan kohtuullisessa kunnossa, niinkin hyvässä, että niitä pitkin oli kiva tulla alas - etenkin korkeammalla olevat, pääosin punaiset rinteet joilla oli huomattavasti väljempää.






Noin kello 10.30 asti eturinteissä saa lasketella varjossa, ennen kuin aurinko nousee niiden ylle lämmittämään sekä laskijaa, että rinteitä.

Borreguilesin eturinteet ovat suurin osa sinisiä ja vihreitä, joskin siniset ovat astetta vaativammat joissain kohti kuin mihin ehkä Lapinlaskijat ovat tottuneet. Ja pitkiäkin ovat, penteleet. Täytyy sanoa, että koska viime vuosina laskut ovat jääneet talvella yhteen viikkoon melkeinpä, meinasi jalat hapottaa 2,5 km rinteessä aika nopeasti parin laskun jälkeen.

Miika otti useamman lapsettoman vuoron, ja lähti taaemmille, punaisille rinteille laskemaan - myös olympiareitin. Vielä iltapäivästä hän onnistui löytämään rinteen, jossa oli jälkien perusteella päivän toinen laskija. Huolimatta siis siitä, että koko vuoristokylä ja eturinteet olivat joulunaikaan täynnä laskijoita.








Tästä voisi melkeinpä vetää johtopäätöksen, että paremmille laskijoille löytyy tilaa ja puuteria koko päiväksi punaisista rinteistä. Ja punaisiin rinteisiin kannattaa sitten mennä oikeasti vain jos osaa laskea.

Bella, joka normaalisti esimerkiksi Rukalla tulee alas jopa mustaksi luokitellun rinteen kanssamme, jänisti jopa sinisissä. Riippuen siis siihen, mihin sinä (tai lapsesi), on tottunut, hyviä laskuja todennäköisesti löytyy.






Mainittakoon, että kylässä lumitilanne oli heikonlainen vielä joulukuussa, mutta hiihto-ope kertoi hississä, että paras aika on tammikuun puolesta välistä maaliskuun puoleen väliin. Silloin lunta kuulemma tupruttaa.

Se on varmaan pakko käydä päiväreissulla testaamassa tämäkin asia todeksi.

Katso Sierra Nevadan rinnekartta täältä.


Mistä varusteet?


Rompevuokraajia löytyy kylästä yllin kyllin. Oikeastaan on kyse lähinnä siitä, millaiset kamat tarvitset. Voi olla, että kannattaa tiedustella etukäteen jos kaipaat erityisiä kamoja, ja ollaan high-seasonina liikkeellä.

Aika tuhannen varmasti sukset tai laudan saa alleen aina.






Satuimme bongaamaan fb-fiidistä Grouponin tarjouksen, jolla saimme yhdelle henkilölle kolmeksi päiväksi kamat lainaan 39 eurolla. Espanjan Grouponista voi siis katsoa tarjouksia. Joskus sieltä ilmeisesti voi löytää myös hotelleja tai hotelli+hissiliput -paketteja.


Entäpä lasketteluvaatteet? Meillähän ei mitään laskettelupukuja täällä mukana ole. Minä laitoin Fjällrävenin vaellustrikoiden alle sukkahousut, merinovillaisen paidan ja kevytuntuvatakin - ja välillä tuli ihan kunnon hiki. Miikalla oli softshell-housut ja kevytuntsikka, sekä tekninen aluskerrasto. Nyt joulukuussa ei enemmälle ollut tarve. Lämpöä oli parhaimmillaan +15 astetta.

Näkyipä ylärinteillä parikin kundia, jotka olivat laittaneet sukset parkkiin rinteen reunalle ja ottivat aurinkoa ilman paitaa.





Mitä tekee porukkaan kuuluvat ei-laskijat?


Pradollanon kylä on aika nopeasti katsottu. Siellä on enimmäkseen varusteisiin ja suksiin erikoistuneita liikkeitä ja ravintoloita.

Vinccin ja Melian spa't tarjoavat hemmottelua sitä kaipaaville.

Kylän lähellä rinteessä on erityisesti yli 6-vuotiaille lapsille suunnattu lumimaa, jossa voi laskea kelkalla, pulkalla tai kokeilla lasten snowmobilea.

Aikuisille löytyy kaunista luontoa ja luontopolkua, mutta parasta ehkä on pelkkä hengailua aurinkoisella terassilla rosélasi kädessä.






Vaihtoehtoisesti voi tehdä pienen reissun n. 40 minuutin ajomatkan päähän Granadaan ja vaikka sen ihanaan Albaicinin kaupunginossan (tästä myöhemmin lisää blogissa!), tai siellä sijaitsevaan Alhambran upeaan linnaan. Varaa viimeeksi mainittuun liput ajoissa, jo viikkoja etukäteen!


Ruokasuosituksia?



Kylässä on tarjontaa yllin kyllin kaikkea erilaista. Ensimmäisenä iltana osuttiin vain nopeasti hotellista melkeinpä lähimpään ravintolaan. Tilasin lasagna Bolognesen gluteenittomana. Kovasti ilahduin listasta, jossa erikseen oli Menu Celiac.

Eteeni kannettiin tämä. Ja siitä veloitettiin 11,80 €. Samaan paikkaan emme enää menneet.





Sen sijan yhtä lailla hotellin lähellä toiseen suuntaan löytyi Morgan, jonka afterskimaisemat ovat varmasti kylän parhaat, eikä heidän vino rosadossa ja Morgan-salaatissa ollut mitään väärää. Päinvastoin, siinä lepakkotuolissa auringossa laskupäivän jälkeen nämä maistuivat erinomaisesti!









Lisäksi koettiin lähes kyynelten suolaama onnenhetki La Fondue de Noa -ravintolassa, jossa vedettiin - yllättävää kyllä - aivan järjettömän hyvää fondueta! Kannattaa tilata se versio, missä on cavaa mukana juustossa, ja extrana tähän Jambon Ibericoa juustoon dipattavaksi!

Jälkiruoaksi tietysti suklaafondueta hedelmillä ja karkeilla.










Siinä minä istuin, onnellisena päivän auringosta, laskuista, lumesta, tästä lomasta ja perheestä ja mietin, että tämä on varmaan se hetki, kun elämä tuntuu aika täydelliseltä.

Et voi käydä Sierra Nevadassa, ja jättää tätä väliin. Muistakin.





Muutenhan kannattaa luonnollisesti heti laskujen jälkeen Borreguilessa valita mikä tahansa ravintola, hakea olut tai ron con cola, ja nauttia laskujen jälkeisestä fiiliksestä. Erityisen rajuja bileitä en nähnyt missään vaiheessa, mutta mukavaa hengailua kylläkin.










Meidän Sierra Nevadan loma oli kertakaikkisen onnistunut ja loistava. Oikeastaan hingun sinne jo takaisin, ellei muuta niin päivälaskureissulle. Ihan halpaa lystiähän tämä ei ole, mutta toisaalta, ei ole laskettelu juurikaan koskaan.

Tässä on melkeinpä parasta se, että pystyy yhdistämään vaikkapa Aurinkorannikon rantoja, laskettelua Sierra Nevadassa ja huikean hienoa historiallista kaupunkilomaa esimerkiksi Granadassa samaan pakettiin ja helpollakin vielä. Lennot Malagaan ja sieltä eteenpäin puolentoista-kahden tunnin päähän.


Mikset lähtisi?


Sierra Nevadan virallisille sivuille pääset täältä










Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän facebooksivuilta ja instagramista- olethan jo seurannut?

7 kommenttia:

  1. Ihania kuvia! Ja ihana juttu. Itsekin olen hurahtanut Andalucíaan ehkä juuri tuon monipuolisuuden vuoksi, mielettömästi vaihtoehtoja. Kesällä kävimme Sierra Nevadassa ja oli kyllä upeat maisemat. Kun kävimme Granadan Alhambrassa, näkyi kaukana horisontissa lumihuippuiset vuoret.
    Mua ihan hirveästi innostais lasketella, mutta viime kerrasta noin 25 vuotta, joten vähän jänskättää. Taitas nuo teidän käymät rinteet olla helmiä sioille 😬
    Jos jonnekin ulkomaille muuttaisin niin Aurinkorannikko olisi vahva ehdokas..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sierra Nevadassa pitäisi käydä vielä joskus keväämmällä tai syksyllä patikoimassa, koska maisemat on aivan huikeat! Granadassa ihastuin myös noihin samoihin maisemiin - Alhambran linnan takana se toimii erittäin kauniina taustana, ihan kuin maalaus.

      Aina kannattaa käydä testaamassa. :D Laskeminen on melkein kuin pyörälläajo - kyllä se sieltä palaa mieleen. Ja jos menee kokeilemaan päiväksi, ei taloudellinen tappiokaan ole kamala, jos ei sittenkään tunnu hyvältä. :)

      Poista
  2. Kun kerran kysyit niin nyt on pakko kommentoida...

    "Toisin sanoen, viikonloppuna voin viettää rantalomaa yhtenä päivänä (tai patikoida mielettömissä maisemissa), ja toisena lähteä käväisemään vuoristossa laskettelemassa. Oikeasti nyt, missä muualla onnistuu?" - seuraava muutto siis San Diegoon, Kaliforniaan. Aamusurffin jalkeen ehtii viela hyvin ajella Kauniiden ja Rohkeidenkin suosimalle Big Bear vuorelle laskettelemaan ja illalla takaisin kesaan. :) Eli loytyy vastaava mahis muualtakin! Just varattiin mokki Big Bearilta ja ah, kuinka ihanaa on paasta talveen ja lumelle muutamaksi paivaksi ja ajella sitten takaisin surffiaalloille kotiin. :)

    Talvi on ihana kun siitta voi nauttia hetken ilman totaali pimeytta ja -30C pakkasia. Meilta talvella se oikea talvi on noin kolmen tunnin ajomatkan paassa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kaksi paikkaa maailmassa, minne muuttaisin hetkeäkään miettimättä jos eteen tulisi mahdollisuus; San Francisco ja Sydney. Molemmat on ihan mielettömiä paikkoja - ja San Diegohan on siellä suunnilla myös. Eli kyllä! Jos sinne muuttaminen olisi yhtä helppoa kuin Espanjaan, edes osaksi vuotta, olisimme siellä jo todennäköisesti. :D Listalla on siis jo!

      Aivan ihanaa Big Bearia sinne, ja surffiaaltoja myös! <3

      Poista
  3. Mieletöntä! Ja hyviä vinkkejä! Granadassa pari talvea sitten mietittiin, että sinne täytyy palata ja käydä samalla reissulla myös testailemassa noita rinteitä. Kuten tuossa aiemmassa kommentissa kirjoititkin, Sierra Nevada näyttää Alhambran takana suorastaan maalaukselliselta - niin ne vuoret aina! Ei hullummalta näytä sieltä vuoriltakaan käsin, näemmä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, menkää ihmeessä! Tuolla löytyy niin suksille, kuin suksimattomille ihania maisemia ja patikointia ja kaikkea muutakin!

      Se on hauskaa, kun ihan Fugen rannoiltakin asti näkee noi lumihuippuiset vuoret, mutta Granadassa ne kyllä asettuu ihan eri tavalla vielä maalaukselliseen asetelmaan sen huikean arkkitehtuurin takia! :) Takaisin vaan!

      Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!