tiistai 12. helmikuuta 2019

Huhhuh, mikä ero! Fuengirolan tiistaimarkkinat vs. Suomen kauppakassi - näin paljon maksaa viikon hedelmät ja vihannekset


Kenellekään ei varmasti ole jäänyt epäselväksi, että aina tiistaisin käyn vähän törsäämässä Fuengirolan tiistaimarkkinoilla, ja ostan viikon hedelmät ja vihannekset pääosin sieltä. Olen suurinpiirtein laskenut, että kulutan sinne 30-40 € viikossa. Yleensä tarvitsen joko mummokärryt saadakseni kaiken tarvittavan kotiin asti, tai vastaavasti isken Biancan selkäreppuun, ja täytän hänen tilavat vaunut ostoksilla (jolloin kaikki vastaantulevat nauraa, mutta ei se haittaa :).


Yleensä seuraavana tiistaina ostoksista on jäljellä muutama hassu mandariini tai paprika, ja ne avokadot ja mangot, jotka ei vielä ole ehtineet syöntikypsiksi. Kaikki muu menee.
Tänä tiistaina ostin hieman vähemmän, sillä Miika on viikon Suomessa, ja syöjiä on yksi pois vahvuuksista. Lisäksi unohdin ostaa paprikaa ja granaatttiomenoita. Kuten Suomessakin, täällä kannattaa panostaa kausituotteisiin, ja tällä hetkellä meneillä on varsinainen mansikka-, sitruuna- ja mandariinikausi.

Melkein kaikkea saa kuitenkin jatkuvasti, mutta esimerkiksi mangotarjonta ei ole yhtä hyvä kun se oli marras- ja joulukuussa.

Olen jo pitkään ajatellut, että pitäisi oikeastaan vertailla mikä hintaero on tiistaimarkkinoilla ja Suomen vastaavalla, mutta tekemättä on jäänyt. Jos siis nyt.

Osalle muistan vain yhden kojun yhteishinnan, kirjaan muistamani kilohinnat niin hyvin kun kykenen. Usein myös kojuilla on tarjouksia esim. 1 kg mandariineja 1 €, 2 kg / 1,50€, 4 kg / 2,5 € jne. Lisäksi markkinoilla ei itse yleensä saa valita tai punnita, joten on luotettava kojumyyjän punnituksiin ja valintoihin.

Tämän viikon ostokset Fuengirolan tiistaimarkkinoilta:


Mandariinit 4 kg (1-2 € / kg)
Avokadot 3 kg (1-2 € / kg)
Mangot 3 kg (1-2 € / kg)
Mansikat 4 kg (1-2 € / kg)

- yhteensä 13,75 €, kaikki yhdeltä kojulta, kuitti tallessa

Sitruuna 3 kg / 1,50 €

Lehtikaalipuntti 1,50 €

Banaanit 2 kg (1,30 € / kg), 2,60 €

Vadelmat (125g / rasia) 2 rasiaa, 3 €  x 2 = 4 rasiaa 6 €
Pensasmustikat (125g / rasia)  2 rasiaa 3 €


Yhteensä: n 20 kg hedelmiä ja vihanneksia, 28,35 €


Olemme käyttäneet Suomessa paljon Alepan kauppakassia kotiinkuljetuksella, sillä se säästää aikaa ja vaivaa, ja vertaan siksi hintoja tähän. Vertailussa ei siis ole huomioitu isojen markettien mahdollisia tarjouksia, jolloin saattaa tavarat saada edullisemminkin.

Tämän viikon ostokset Alepan kauppakassista:


Mandariinit 4 kg, 11,00 €
Avokadot 3 kg, 11,25 €
Mangot 3 kg, 10,47 €
Mansikat 4 kg, 39,00 €
(ei tuoreina, löytyy vain pakasteena)

Sitruuna 3 kg, 7,92 €
Lehtikaalipuntti 5,50 €
(x2 vastaamaan samaa määrää kun markkinoilta)

Banaanit 2 kg 3,32 €

Vadelmat (125g / rasia), 11,80 €
Pensasmustikat (125g / rasia)  6,30 €

Yhteensä: n 20 kg hedelmiä ja vihanneksia, 106,57 €


Huhhuh.

Kuukauden HeVi-ostokset saa meidän perhe siis  Fugessa melkein samaan hintaan kuin vain viikon Suomessa. Eipä ihme, että täällä tuoretta tuntuu menevän vaikka ja kuinka paljon enemmän.

Suurin hintaero taitaa olla mansikoissa, lehtikaalissa ja avokadoissa, pienin banaaneissa. Mansikoihin tulee satokaudella tietysti jonkinlainen muutos. Muistaakseni torilta saa Suomessa kesällä 5 kg mansikoita n. 25 €, jolloin kokonaishinta Suomen HeVi-kassin osalta painuisi n. 90 €. Korjatkaa toki jos olen väärässä torihintojen muistissani.


Tässäpä vielä ero taulukossa havainnoillistettuna.


Tuote

Hinta Fuengirola Hinta Kauppakassi
Mandariini 4 kg n.1-2 € / kg 11,00 €
Avokado 3 kg n, 1-2 € / kg 11,25 €
Mango 3 kg n. 1-2 € / kg 10,37 €
Mansikka 4 kg n. 1-2 € / kg 39,00 € (vain pakasteena)
yhteensä edelliset 13,75 €  yhteensä edelliset 71,62 €
Sitruuna 3 kg 1,50 € 7,92 €
Lehtikaalipuntti 1,50 € 5,50 €
Banaani 2 kg 2,60 € 3,32  €
Vadelmat 4 rasiaa (125g / rasia) 6,00 € 11,80 €
Pensasmustikka 2 rasiaa (125g / rasia) 3,00 € 6,30 €
Yhteensä: 28,35 € 106,57 €


Erotus 78,22 € Fuengirolan tiistaimarkkinoiden hyväksi.

Kaikki on tietysti suhteellista, eli parhaimman vertailun saisi, kun suhteuttaisi hinnan molempien maiden mediaanipalkkoihin ja miettisi ostovoiman kautta. Tästä voi kuitenkin hakea vähän osviittaa siihen, millaisella summalla sitä tältä osin pärjäisi Espanjassa.


Onko se nyt siis niin ihme, että jaksan aina mennä ihan pähkinöiksi näistä markkinoista? :)

Fuengirolan Feria -alueen löydät Google Mapsista täältä!


Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?

16 kommenttia:

 1. Tämä on ehdottomasti yksi niitä juttuja, joita taas odotan Espanjaan lähtiessäni. Kyllä minulla kotonakin aika paljon hedelmiä ja vihanneksia on, ja marjapakasteet ovat kesältä, mutta Espanjaan tullessa kaikella voi herkutella ja halvemmalla. Avocadoa en ihan tuolla mainitsemallasi hinnalla ole ostanut, mutta taidan hamuta vain niitä syöntikypsiä, joilla on enemmän hintaa. Yksi ehdoton suosikkini on sharon/persimon/kaki (sillä on käytössä monta nimeä), niillä herkuttelen joka päivä. Espanjassa niitä ei tosin enää keväällä yleisesti ole missään, koska niiden satokausi on syksyllä ja silloin niitä on kaikkialla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syöntikypsiä on niin harvoin tarjolla, ja ne menevät niin nopeasti huonoksi, että ostan mielummin viikon kuluessa kypsyviä. Sykli on jatkuva, eli viikon päästä on syöntikypsää, ja sitten voikin ostaa taas raaempia kypsymään markkinoilta. :) Persimonia meillä ei harmillisesti muksut tykkää syödä! Mutta onneksi kaikkea muuta menee yllin kyllin. :)

   Poista
 2. Mites kalakukko ja karjalanpiirakat? :)

  Tuo kirjoituksen loppuosa on ehkä se tärkein, vertailu kahden täysin eri ilmaston välillä on aika turhaa ja menee vähän samaan kategoriaan kuin ihmettely siitä kuinka "Thaimaassa kaikki on niin halpaa".
  Espanjalainen saattaa muistaa vielä vanhat hyvät ajat kun hedelmät eivät olleet näin kalliita ja valittelee yli puolta pienemmällä palkalla kuinka kallista kaikki on nykyään. Vaikka täällä Australiassa kaikkea mahdollista kasvaakin lähistöllä, hintataso on kuitenkin kaukana Espanjasta koska palkka- ja elinkustannustasokin on eri luokkaa. Mustikatkin ovat kallistuneet +50% viime viikkojen aikana.

  Taloudellisten erojen lisäksi on muutakin, paikallisesti voidaan myydä eri lajikkeita kuin mitä voidaan lähettää rekka-autoilla ympäri Eurooppaa -- Yllättäen kysyntää niille talvi-mangoille on muuallakin kuin Suomessa ja se näkyy myös hinnassa.

  Tärkeintä on syödä paikallista ja hyvää, ja se on tietysti lämpimissä olosuhteissa kertaluokkaa helpompaa ellei satu olemaan erityisen suuri perunan, kalakukon ja karjalanpiirakoiden ystävä :) (Tosin pidän edelleen Suomen mansikoita parhaimpana mutta onhan tässä vielä puolet maailman maista näkemättä :-)

  PS. Yllättävän raakoina myyvät hass avocadot sielläpäin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalakukkoa ja karjalanpiirakkaa saa toki noin neljästä paikasta 10 minuutin kävelyetäisyydellä meiltä! :D

   Suhteellinen vertailu olisi tietysti hyvä, siltä osin, että voi miettiä ostovoiman kannalta onko edullista vai kallista vai jotain siltä väliltä.

   Sitten toisaalta, tässä voi verrata siihen, että jos tulisikin tänne etätöihin, tai jonkun suomalaisen yrityksen leipiin, joiden palkkataso on pienempi kuin Suomessa, mutta korkeampi kuin Espanjassa keskimäärin, miten sillä pärjäisi. Eli puolensa ja puolensa, kuten kaikessa.

   Suomessa tulee väliin tietysti erilaiset välikädet, jotka ottavat omansa, kuin myös työkustanukset ja kuljetukset.

   Mansikat ovat täällä yllättävän hyviä, kun niitä ei poimita puoliraakoina ja laiteta kuljetuksella Suomeen. Ihan on makuakin, vaikkei Suomen keskiyön auringon makuja ehkä voita.

   Täytyy sanoa, että kaupaan hieman Aussien Farmers marketteja ja kausituotteita. Mutta täällä vähemmän kuin Suomessa! :)

   PS. Perunaakin täältä saa paikallisena! ;)

   Poista
 3. Nuo mansikat eivät kyllä näytä kovin mehukkailta ja "terveiltä". Olin Kanarialla ja paikallisen fincan emäntä toi mulle omia tomaattejaan ja appelsiinejaan. Ikinä en ole syönyt niin kovakuorisia tomaatteja ja appelsiinitkin olivat ihan kuivia. Voi niitä Suomessa oman talon seinän vieressä kasvaneita suussasulavi, pehmeitä tomaatteja, nam. Tuontiappelsiinitkin ovat paljon parempia kuin ne fincan kuivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Anonyymi, ja onpa kurjaa, että oli niin huonoja HeVi-kokemuksia reissussa!

   Meillä on pääsääntöisesti kaikki ollut kovin mehukasta ja hyvää. Eroja siis varamasti on. Nämä taitavat tulla suoraan tuottajilta ja poimitaan kypsänä, joten erilaiselta maistuu, kuin ne, jotka Suomeen lähetetään.

   Tervetuloa maistelemaan mansikoita, niin ei tarvitse arvuutella onko hyviä vai ei! :)

   Poista
  2. En ole koskaan siellä saanut hyviä mansikoita.sori��

   Poista
  3. Ei tarvitse pahoitella meille tätä lainkaan, päinvastoin, onpa kovin harmi nimenomaan sinun puolestasi!

   Poista
 4. Täytyy myöntää ,että syömme täällä Fugessa todella paljon ja edullisia hedelmiä :D

  VastaaPoista
 5. Kyllä hedelmät ja vihannekset on täällä edullisia ja ennenkaikkea ilman säilöntäaineita. Tiistaitorilla ne koettaa turisteja huijata ja ottavat kalliimman hinnan, mutkun useasti käy ja tulee naama tutuksi alkaa punnitukset oleen oikeita. Yks vanha äijä siinä alkupäässä oikeella on sellanen jota boikotoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti torjunta-aineita käytetään kuitenkin jonkin verran, eli luomulle olisi kyllä kysyntää. Sen puuttumista olen tuolla ihmetellyt välillä!

   Kun käy vakkarina tuolla, huomaan kyllä saavani erilaista palvelua, kuin ekoilla kerroilla. Enää ei kukaan edes yritä laittaa huonompia hedelmiä, kun vaihtoehtoja on niin paljon, että seuraavalla kerralla ei enää samalle kojulle sitten mene. :)

   Poista
 6. Oma maa mansikka, muu maa mustikka.

  VastaaPoista
 7. Viime reissulla Benalmadenan keskiviikko torilta kassillinen paprikoita 1€. Tuli laitettua monenlaista hyvää ruokaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä joutuu välillä vähän keksimään mitä kaikkea avocadosta voikaan tehdä. Mutta todella paljon kaikkea! :)

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!