tiistai 26. helmikuuta 2019

Yhdistä Rondaan viinitilakäynti ja taivaallinen lounas - se on mainio idea!


Espanjan Andalusian vuoristossa sijaitsevasta Rondasta puhutaan paljon sen maisemien takia. Ja ne ovatkin aivan järjettömän hienot, kuten aiemmin olen jo kertonutkin teille. Harvemmin kuitenkaan kuulee, että sitä ylistetään viinitilojensa takia. Viinikulttuuri on ilmeisen nuori Rondassa, mutta sen ilmasto luo mielenkiintoiset mahdollisuudet luoda erinomaisia makuelämyksiä - vuoristosijainti, johon yhdistyy kylmät talvet ja kuumat kesät, Aurinkorannikon vuoden läpi paistava mollukka ja vielä Välimerellinen kosteus, sekä Atlantin läheisyys.

Mikään viinitila ei sijaitse reilua puolta tuntia kauempana Rondasta, lähin näkyy Puente Nuevolta, Rondan pääsillalta, ja tilalle kävelee itsekin.

Toisin kuin esimerkiksi Kroatiassa, espanjalaiset ovat osanneet heti kaupallistaa toiminnan. Ja se on ihan hyvä juttu. Siinä missä olemme saaneet kättä nenään yrittäessä mennä viinitilalle tutustumaan Kroatiassa, melkeinpä jokaiseen Rondan alueen viinitilalle voi varata käynnin ja maistiaiset. Täällä ei todellakaan autotallinnäköisestä takahuoneesta pullotella viinejä satunnaiselle ohikulkijalle.

Tämäkin on muualla nähty.

Olemme valinneet appivanhempien kanssa Rondan visiitille viinitilakäynnin Bodega Garcia Hidalgolle. Se on vajaan varttitunnin ajomatkan päässä keskustasta. Olen jopa yllättynyt, miten nopeasti maisemat muuttuvat maaseutumaiseksi.

Ihanaa!

Tila ei ole ollut 12 vuotta pidempään pystyssä, eikä se tuota 10 000 pulloa enempää vuodessa viiniä. Paikalle olisi pitänyt saapua muitakin turreja, mutta pienen odottelun jälkeen heitä ei kuulu, joten saamme yksityiskierroksen. Pääasiassa tilalla viljellään Cabernet Sauvignon'ta, Merlot'ta ja Syrahia.

Näin alkuvuodesta viiniköynnökset eivät ole parhaimmillaan, toisin kuten esimerkiksi silloin kun osuimme sadonkorjuuaikaan Uuden-Seelannin viinitiloille. Garcia Hidalgon köynnökset odottavat vielä lehtiä ja rypäleitä, paras hetki käydä on todennäköisesti noin loka-marraskuussa. Ekologisen viinitilan isäntä Miguel kertoo, että hän haluaa rypäleet tuotantoon mahdollisimman nopeasti keräämisen jälkeen, ja keräämisen jälkeen rypäleitä ei seisoteta pidempään kuin maksimissaan seuraavaan aamuun.

Käymme läpi heidän viinintekoprosessin, laskeudumme heidän vaatimattomaan kellariin katsomaan varastoa ja kun nousemme sieltä, taustalla yksi yksinäinen laittaa pulloihin etikettejä. Siitä ne pullot sitten lähtevät maailmalle, mutta jotenkin sitä ei ehkä tule Alkossa ajateltua, että jonkun tosissaan pitää erityisesti pienillä tiloilla laittaa myös etiketit paikoilleen ihan käsipelillä.Olemme varanneet ruokailun samaan yhteyteen lähinnä kätevyyden takia. Tämä osoittautuu loistovalinnaksi. Tilan emäntä Maria on huhkinut keittiössä ja valmistanut koko menun meille itse.

Asetumme edustustilan parhaalle paikalle, ja ikkunasta aukeaa mielettömät maisemat aurinkoisena päivänä. Terassilla olisi todennäköisesti ihanan kuuma suomalaiselle, mutta espanjalainen ei tietenkään istuta vieraita ulkona talviaikaan.

Alkupalaksi Maria ja Miguel tarjoilevat meille muun muassa itsetehtyä tomaattihilloa, patéeta, chorizoa useampaa laatua, juustoja, kreemiä ja tietysti kyytipoikana talon omaa viiniä. Leipää tuodaan myös gluteenittomasti (!) eteeni, ja itse asiassa koko menu onnistuu erinomaisesti myös keliaakikolle.

Leipä, tomaattihillo ja kreemi on niin järjettömän hyvää yhdistelmänä, että meinaan kuolla kun syön sitä. Oikeastaan en tarvitsisi muuta kuin sitä, ja maksaisin tyytyväisenä pyydetyn hinnan. Saamme, kuin saammekin pöydän tyhjennettyä.
Väliruokana saamme perinteistä espanjalaista perunamunakasta. Se on todellakin vauvankin mieleen. Maria haluaisi nostaa Biancan syliin ja esittelee vain muutaman viikon ikäisen lapsenlapsensa kuvaa, mutta Bianca ei ole ihan samaa mieltä. Jatkamme perunamunakkaan, ja kasvisten parissa.
Pääruoaksi Maria on tehnyt erinomaisen paellan. Meistä ei kukaan oikein välitä siitä normaalisti, mutta tämä versio on järjettömän hyvää. Miguel tulee kaatamaan lisää punaviiniä lasiin. Noh, ainakin niille, joiden ei tarvitse ajaa.

Jälkiruoaksi saamme jäätelöä baananilla, pähkinöillä ja suklaakastikkeella. Yleensä jälkiruoka vetää viimeistään pisteet kotiin, mutta tällä ruokailulla alkupalat osoittautuu ylivoimaiseksi voittajaksi menusta.

Jokaiselle ruokalajille on kaadettu tilan viinejä kyytipojaksi, ja ne ovat toimineet todella hyvin.

Jos Ronda on ylipäänsä ollut upea, viinitilakäynti kruunaa tämän lyhyen viikonloppuloman. Samaa mieltä on ylipäänsä ensimmäistä kertaa viinitilalla vierailevat appivanhemmat.


Maksamme hyvillä mielin 35 € / aikuinen, ja 20 € Bellan ruoista, ja lähdemme vatsat täysinä suuntaamaan takaisin kohti Fuengirolaa. Pelkän viinitilakierroksen ja viinimaistelun saa hintaan 15 €.


Rondassa ja sen välittömässä läheisyydessä toimii yli 20 eri viinitilaa. Niistä useasta voi varata itselleen kierroksen ja myös ruokailun. Miguelin ja Marian Bodega Garcia Hidalgolle voimme antaa tällä kokemuksella oikein lämpimät suosittelut, mutta epäilen, että muitakin erinomaisia vaihtoehtoja listalla on.

Katso lisää suosituksia kymmenestä viinitilasta täältä, sekä seitsemäntoista viinitilan yhteystiedot täältä. Ja Rondahan sijaitsee vain noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä Fuengirolasta.


Lue myös meidän aiemmat jutut Rondasta:
Ronda on kuin sadusta tai leffasta - ja niinhän se onkin!
Viininmaistelua ja kupoleita - Rondan onnistunut huoneistovalinta 

Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!