tiistai 12. maaliskuuta 2019

Auttaisitko hauvaa? Fidelio -koiratarha Benalmadenassa auttaa kaltoin kohdeltuja koiria


Kuvassa on Bella, ja hauva nimeltä James. Se on asunut kuusi vuotta koiratarha Fideliossa. Se rakastaa ihmisiä ja lapsiakin, ja sen kyllä huomaa heti kun astuu koiratarhan ovesta sisään. James oikein hakeutuu luokse, se nuuhkuttelee ja kiehnää.

Rapsutuksia, ole hyvä hooman, se tuntuu sanovan, ennen kuin juoksee hauvakavereidensa kanssa loikkimaan pitkin pihaa. On sen vuoro jaloitella.




Kuten niin moni muukin koira Espanjassa, sen kohtalo oli päätyä hylätyksi. Se, ja sen kolme kaveria heitettiin koiratarhan aidan yli eräs yö. Kaikki koirat olivat huonokuntoisia, nälissään ja niillä oli kaikenlaisia ongelmia. Sen kaverit adoptoitiin aika nopeasti. Jostain syystä Jamesia ei, vaikka sen luonne on selvästi hurmaava.





Olemme päätyneet Aurinkorannikolla Benalmadena Puebloon, jossa sijaitsee myös Fidelio -koiratarha. Kaikki lähti siitä, kun pyysimme fb-sivuillamme epäonnistuneen ja epäeettisen krokotiilipuistokäynnin jälkeen suosituksia, minne lahjoittaisimme vähintään pääsylippuja vastaavan summan rahaa.

Paljon hyviä ehdotuksia tuli, joista vain vartin ajomatkan päässä meiltä Fuengriolasta oleva koiratarha Fidelio oli yksi.

Päätimme satsata apuja myös tänne.






Olen viesteillyt tarhan työntekijän kanssa fb:ssä etukäteen, ja tuonut toiveesta mukanani pesuaineita ja hyvälaatuista koiranruokaa tarhalle noin 60 euron edestä. Myös peitot, käytetyt tai uudet, ovat toivottuja. Koko tarha toimii pelkästään lahjoitusten voimin.

Siellä saa vierailla joka päivä 10.30 ja 14.30 välisenä aikana. Koiria saa myös ulkoiluttaa.






Erittäin hyvin englantia puhuva Helen vetää tarhaa, ja kertoo meille mieluusti koirista ja toiminnasta.

Erityisesti hän harmittelee sitä, ettei Espanja suojaa eläimiä lakisääteisesti kunnolla. Eläinten heitteillejätöstä tai kaltoinkohtelusta rangaistaan harvoin, eikä tapana ole välttämättä eläimen kastrointikaan. Asennekasvatusta ei anneta, ja olen itsekin todistanut valitettavan monasti, miten esimerkiksi lemmikkikoiraa tönitään ja lyödään ihan julkisesti.

Jos maan lait ei kunnioita eläimiä, se lähettää ihmisille viestin. Eläimiä saa kohdella miten tahansa.






Juurisyy on ihmisten asenteissa eläimiä kohtaan. Niiden muuttamiseen menee aikaa, ja sillä välin kärsiviä eläimiä pitää auttaa.

Helen on ollut tarhalla jo 17 vuotta. Kun jossain välissä rahoitus loppui, silloiset koirat siirrettiin Puolaan. Helen jäi neljäntoista sairaan yksilön kanssa paikalle, ja pisti toiminnan uudelleen pystyyn.

Koiria adoptoidaan paljon ulkomaille, pohjoismaihin ja Suomeenkin, Saksaan ja Britteihin. Viimeksi mainitun kanssa tulee ongelmia, jos Brexit toteutuu.

Koiria heitetään edelleen aitojen yli Fidelioon, tai jätetään tarhan porteille, kun niistä halutaan eroon.




Jotain valoa tunnelin päässä sentään on - tänä vuonna tarhalta on saanut uuden kodin 16 koiraa. Tulijoita ja tarpeita on kuitenkin enemmän, kun mihin tarha kykenee vastaamaan.


Saamme lasten kanssa ulkoilutukseen ruskean Robinin. Myös se on juossut vapaana, ja ollut niin innoissaan Biancasta vaunuissa, että se on hyppinyt sinne antamaan pieniä pusuja vauvan nenään. Vauva on nauranut sydämensä kyllyydestä sille.





Käytämme Robinia ulkona, ja Bella on tietysti kovin innoissaan hauvan ulkoilutuksesta. Liekö jopa hiihtoloman kohokohtia tämä.


Palaamme takaisin tarhalle palauttaaksemme Robinin. Koirien äänet on todella kovat. Mahtaa olla stressaavaa olla koira tällaisessa paikassa, vaikka ruoasta ja perustarpeista huolehditaankin.








Helen kertoo, että akuuteimmat tarpeet ovat aitauksen ja koppien uusiminen. Ne alkavat olla aikansa eläneitä. Tarvikkeiden lisäksi tarvitaan tietysti ihan kehonvoimaa rakentamaankin ne. Aina avun ei tarvitse olla lompakon esiin kaivamista. Hauberin käyttäminenkin voi auttaa hauvaa.


Lähdemme tältä erää tarhalta pois, mutta palaamme varmasti vielä, ainakin ruokasäkkien kanssa ja ulkoiluttamaan näitä hurmureita.


Lisätietoja Fideliosta voi lukea heidän sivuiltaan täältä.




Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?


2 kommenttia:

  1. Ihanat te kun tuette tuota paikkaa. Espanjassa edelleenkin eläinsuojeluasiat ovat aika retuperällä, ja eläinten auttaminen jää yksityisille järjestöille ja ihmisille. TUo että ei rankaista kunnolla eläinten heitteillejätöstä ym. on aika järkyttävää. En sanoisi että täällä Israelissa nuo asiat ovat täydelliset, mutta ainakin paljon paremmat kuin Espanjassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On välillä niin ikävää seurata, miten hommat täällä menee eläinten suhteen. :/ Ja se, että tuntuu, ettei ihan kotonakaan opeteta eläinten kunnioittamisesta mitään. Eikai eläinten oikeudet toteudu täysin missään, mutta joissain maissa on tosissaan paremmissa, ja joissain heikommissa kantimissa asiat. Jotenkin niin järkyttävää, miten asiat saattaakaan olla. Eläimet on kuitenkin älykkäitä, tuntevia yksilöitä.

      Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!