keskiviikko 3. huhtikuuta 2019

Paluumatka Suomeen häämöttää - edessä siintää La Rioja, Champagne ja pari Michelintähteä


Olen ollut jo viikkoja tuskissani siitä tiedosta, että jossain vaiheessa täältä Aurinkorannikolta pitää palata Suomeenkin. Kavereiden kuvat sosiaalisessa mediassa kertovat siitä, että kevät tekee kyllä tuloaan, mutta siellä kerrotaan myös rakeista, yllättävistä lumipyryistä ja kuvissa näkyy paksua takkia, pipoa, hanskoja ja ainakin satunnaisia lumikasoja. Maa näyttää hohkaavan vielä kylmää.


Se tuntuu jopa vähän hassulta täältä katsottuna, että ihmiset ovat niin onnessaan tuostakin. Mutta tiedänhän minä sen tunteen pitkän, pimeän talven jälkeen, kun alkaa tuntua siltä, että on taas voiton puolella. Se on ihanaa.





Toivon mukaan toukokuu ei ole liian vielä liian aikaista tähän Costan valoon ja lämpöön tottuneelle saapua takaisin kotimaahan. Lähtö ahdistaa.

Eikä se ole Suomi sinällään joka ahdistaa, vaan paluu ja muutto, taas kerran muutos, kaikki järkättävä, pitää taas asettua uuteen. Tiedän, että meillä on taas hyvä ystävien ja läheisten keskellä, ja myös Suomessa.

Paluutuska on helpottanut sitä mukaa, kun olemme tehneet suunnitelmat paluumatkan roadtripillemme. Onhan se ihan selvää, että jos Musta Pantteri toi meidät tänne Espanjan aurinkoon, se myös vie meidät takaisin kehräten pitkin Euroopan kuumia moottoriteitä.




Kun aloimme suunnittelemaan paluureittiä, oli ihan selvää, että ajamme Champagnen alueen kautta. Nopein reitti meneekin itseasiassa lähestulkoon sen läpi, joten pakkohan se on, ajankäytön takia uhrautua. *köhköh*

Ihan ensimmäisenä meidän pitää kuitenkin ajaa Espanjan läpi. Kuinka ollakaan, La Riojan viinialue sattuu osumaan reitin varrelle. Tämä tajuttuamme tutkimme hieman alueen mahdollisuuksia. Kävi ilmi, että niitä on siellä pilvin pimein.


La Rioja, Espanja


La Riojan alue eroaa monesta viinialueesta muun muassa nykyaikaisen arkkitehtuurinsa osalta.

Tämän viinialueen näyttämön päätähtenä toimii Marques de Riscalin viinitilan hotelli, jonka rakennuksen on suunnitellut sama Frank Gehry, kuin Bilbaon Guggenheim-museonkin. Tilalla toimii paitsi tämä luksushotelli, myös useampi ravintola. Yksi niistä on Michelintähditetty. Arvaa ollaanko menossa sinne syömään? No tottakai! 

Erityisesti odotan sitä, että saan laskea, kuinka monta kertaa vauva huutaa aterian aikana "kakka!", joka on tällä hetkellä hänen lempisanansa. Heti kakkosena tulee täysillä huudettava "GIIIIIIJA!".




Kuva lainattu täältä.

Lasten takia päätettiin skipata 600-1200 € / yö maksava hotelli, ja vähän kyllä mietityttää, onko ravintolaan laitettu raha tuhlausta tällä porukalla. Nähtäväksi jää, mutta siellä on kuulemma ihan lapsillekin oma meny.

Riojassa on tarkoitus myös käydä yhdellä lempipunaviinimme, Marques de Muriettan, viinitilalla. Ruokaillakin, jos meidät vaan päästävät ravinteliin. Listalla paikkoja missä käydä on myös enemmän ehkä bulkkiviininä tunnetun Campo Viejon tila. Se näyttää kuitenkin arkkitehtonisesti kivalta sekin.

Ihan samanlaiseen värien ilotulitukseen tuskin päästään kun Uudessa-Seelannissa sadonkorjuuaikaan Pinot Noir -alueella, mutta lienee tämäkin ihan mukava pieni lenksukka tällä elämän jatkuvalla roadtripillä.




Champagne, Ranska


La Riojasta suuntaamme ylöspäin kohti Champagnea ja Épernayta. Siellähän sitä kuplajuomaa valmistetaan, ja täytyy myöntää, että tällä alueella vierailu on kyllä ollut aika pitkään jo toiveissa.

Päävinkkaajina meille tälle alueelle on toimineet ihanat Tarinoiden taival -blogin Heini ja Timo, jotka kaikkien kolmen lapsensa kanssa ottivat paikan haltuun reilu vuosi takaperin. Nyt näyttää pahasti siltä, että myös Champagnessa päädymme syömään Michelintähtiä.




(kuvat lainattu Heiniltä ja Timolta Ranskan roadtrip -jutusta täältä)


Sen lisäksi samppanjatalolistalla on meillä Moët & Chandon (jonka tiloilla olemme muuten käyneet Australian Yarra Valleyssä ja myös Californian Napa Valleyssä!), Ruinart sekä toivon mukaan Billecart-Salmon.





Teemme siis ainakin Ruinartin osalta täsmäiskun Reimsin kaupunkiin, mutta joudumme yöpymään Épernayn kylässä. Charmantin Épernayn sydän on kilometrin mittainen Avenue de Champagne, maailman kallein katu. Sen alta löytyy 110 kilometrin ja 200 miljoonan pullon verran maailmankuulujen samppanjatalojen viinikellareita, ja näiden myötä arvatenkin myös kohtuulliset valikoimat opastettuja kierroksia maisteluineen.

Kurja homma varmasti tämä, mutta pakko se on jonkun tämäkin tehdä, että teille löytyy kirjoitettavaakin.





Täältä suuntaamme Travemündeen, josta Finnlines kuljettaa meidät taas laineilla Helsinkiin.



Tänne tullessa Musta Pantteri oli todella täyteen pakattu. Osa tilasta meni järjettömään määrään äidinmaitokorviketta, jota muuten riitti niin naftisti, että yksivuotissynttäreillä purkkeja oli jäljellä kolme. Nythän se kaikki tila on autosta vapautettu.

Nähtäväksi jää myös, paljonko pulloja saamme mahtumaan Pantteriin mukaan, niin että sillä pystyy vielä ajamaankin, nyt kun maitokorviketta siellä ei tarvita. Ja mikä parasta, palaamme parahiksi vapuksi kotiin. Salud!





PS. Nyt jos on erinomaisia viimehetken vinkkejä, antaa palaa! San Sebastianissa tai Bilbaossa emme harmillisesti ehdi tällä matkalla pysähtyä.



Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?

11 kommenttia:

  1. WAU, onpas teillä ihan huikeat suunnitelmat. Helpottaa varmasti lähtöahdistusta. Erityisesti toi Epernay sai sydämeni sykkimään. Pieni kylä täynnä samppanjaa :) Tuossa yhdessä kuvassa näytti olevan pienen tuottajan Paul-Etienne Saint Germainin samppispulloja. Avenue de Champagnelta löytyy näiden talo, missä kannattaa pistäytyä. Isojen samppanjatalojen vastapainoksi tällainen sympaattinen pientuottaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä vaihtoehtoja on niin HIRVEÄN paljon, joten kiitos tästä vinkistä! Olet ilmeisesti käynytkin? Meidän asunnon hostilla on myös suositella jotain pientilatuttavaansa, jonka luokse saataneen isojen talojen lisäksi käynti. :)

      Kyllä tällä paluusuunnitelmalla nyt jotenkin tuntuu ihan mukavalta jo ajatus lähteä. ;)

      Poista
    2. Joo, ihan sattumalta eksyttiin sateisena päivänä. https://www.rantapallo.fi/samppanjaamuovimukista/2018/02/13/ihana-ihana-samppanjanhuuruinen-epernay/

      Poista
    3. Aijaijaijajai! No nyt alkoi kuulostamaan vieläkin paremmalta tämä majoituspaikkavalinta! <3 Ihana postaus!

      Poista
  2. Oho, missä Campo Viejon viineillä on bulkkiviinien maine? :O

    Muistakaa käydä myös Calle Laurellin tapaskadulla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän on vallan hyvä viini, ehkä jopa aliarvostettu, ja sieltä edullisemmasta päästä valikoimaa. Ei siis hienostuneista hienostunein, mutta menee moneen juttuun oikein mainiosti! Se on myös aika perusvarma!

      Kiitos vinkistä, mehän siis suuntaamme rakastamiemme tapasten tykö!

      Poista
    2. Perusvarma on kyllä täysin kuvaava sana, mutta ainakin Alkossa jo perus Crianza on 13 euron kieppeillä, eli ei ihan lähellä bulkkiviinejä. Campo Viejon Reserva on minulla se takuuvarma viini, jos haluan avata ehdottoman hyvän viinin, enkä kokeilla mitään kivaa ja uutta.

      Poista
  3. Katselin juuri Euroopan sääkarttaa. Ainoa paikka jossa näyttäisi tällä hetkellä olevan edes jotenkuten lämmintä on Albania -- eikä edes pohjoismaiden Albania vaan eteläisen Euroopan.

    .. ajattelin että meidän paluuta voisi siirtää ainakin muutamalla viikolla. Täältä ei voi edes palata Suomeen helposti shampanja-tilojen kautta :) Reittinne ja reitin tarjoamat mahdollisuudet on kyllä jotain ihan muuta kuin 20 tuntia alumiinituubissa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vitsit, täälläkin ollut vähän sadetta ja pilveä viimeiset pari päivää! Vaan onneksi on talven saanut pääasiassa nauttia auringosta - ja kun ei kaipaa varsinaista hellettä, vaan enemmän vaan sitä aurinkoa ja valoa, ja sellaisia kelejä, että jaksaa vielä urheillakin, niin tää on ollut täydellistä. Kieltämättä vähän kylmää katsella noita Suomen kuvia ja ennusteita lumimyräköistä, ja sitä miettii, pitää jäädä vähän pidemmäksi aikaa hengailemaan Eurooppaan...

      Reitti on kyllä todella jeppis, jos vaan kaikki menee putkeen, jota kyllä tosi harvoin tapahtuu kaksilapsisena perheenä. Mutta peukut pystyyn ja sormet ristiin ja kaikkea sellaista taikauskoista, mitä nyt vaan voi!

      Poista
  4. Mötikällä on hyvä kellarikierros, pääsee kiertämään noin 1km heidän 37km laajasta luolastosta. Tuliaiset kandee ostaa Epernayn ympäristön kylistä pientiloilta, kelpo tavaraa saa alle 15€ / plo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsaijai, tarpeeksi mehustellaan ja Avenue de Champagnea, ja sitten tämä vielä päälle. Riittäisiköhän muuten 37 km shamppisluolastoa kattamaan koko elämän kuplatarpeet?

      Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!