maanantai 1. huhtikuuta 2019

Vincent Van Gogh Alive tuo eloon korvansa leikanneen taiteilijan uskomattomalla tavalla - huikea näyttely Málagassa


Aina sanotaan, että hullulla ja nerolla on vain hiuksenhieno ero. Moni taiteellisesti tai tieteellisesti lahjakas on myöhemmin pimahtanut tavalla tai toisella. Vähintään ihminen on melkeinpä kärsinyt paha-asteista päihderiippuvuutta. Monesti taiteesta, musiikki mukaan lukien, pystyy näkemään, lukemaan ja kuulemaan, minkälainen on sen hetkinen vaihe elämässä. 

Niin myös Van Goghilta.
Van Gogh Alive on valo-ääni-kuva -spektaakkeli, jossa yhdistyy niin Van Goghin elämänkerrallisuus, kuin hänen teoksensa erittäin hienosti toteutettuna. Oikea multimediashow. Näyttely on kiertävä, ja se on päässyt jo todella moneen maailman taidekeskuksista esille; Berliini, Shanghai, Santiago, Milano, Moskova, Budapest... lista jatkuu pienen ikuisuuden.

Suomeen asti se ei ole päässyt, eikä ole pääsemässä. Näillä näkymin lähin paikka, missä esitysajan olen vuodelle 2019 bongannut, on Oslo.

Van Goghin auringonkukat koristivat julisteessa ensimmäistä omaa kotiani ihan siinä uutukaisen keltaisen sohvan yläpuolella. Olen aina pitänyt miehen maalauksista ja värinkäytöstä.

Nyt Van Gogh Alive on nähtävillä Málagassa. Ja koska sinne pääsee 40 minuutissa Fuengirolasta, hommasimme tietysti liput näyttelyyn, lauantai-illan huumaksi. Olen todella iloinen, että niin teimme.


Näyttely on pystytetty kahteen isoon telttaan Málagan satamaan. Jos löytää Málagan majakan, löytää myös itse näyttelypaikan. Kyltitys on varsin heikkoa, vaikka kävelee koko mukavan satama-alueen ravintola- ja kauppakadun läpi. Junan pääteasemalta tänne kävelee noin 20 minuuttia.

Liput kannattaa varata ilman muuta etukäteen, sillä osa näytöksistä on kovinkin kysyttyjä.
Katsojat ohjataan lipuntarkistuksen jälkeen isoon aulaan, jossa voi lukea Van Goghin teoksista ja elämästä, onpahan hänen pieni huoneensakin Arlesista replikoitu siitä maalatusta taulusta melkein sellaisenaan katseltavaksi. Asioita joita en tiennyt aiemmin, on mm. se, että rakastamani Auringonkukkateos on saanut inspiraationsa ranskalaisesta Arlesin kylästä, samoin ilmeisesti Mantelipuiden kukinta.

Tähtitaivaita sen sijan on maalattu Saint-Rémy'ssä, jossa taitelijian mielenterveys alkoi jo heitellä.


Kun on meidän vuoro nähdä show, pääsemme sisään isoja valkokankaita sisältävään tilaan, jossa nopeimmille löytyy penkkejä ja säkkituoleja istuttavaksi ja maattavaksi. Tilaa on, me istumme lattialle.

Sitten kaikki pimenee, musiikki alkaa soimaan, ja kuvat ilmestyvät.Show on huikea, ja mahtavaa väri-ilottelua. Jotain tämänlaisten esitysten tekemisestä tietävänä, tämä on ollut iso työ. Ja siinä on onnistuttu erinomaisesti.


Esitys kestää noin 20 minuuttia, ja sen aikana saa liikkua miten paljon haluaakaan. Me melkeinpä parkkeerasimme yhteen paikkaan ja kävelimme vain vähän ympäriinsä, kuten suurin osa muistakin.


Esityksen jälkeen poistumistilassa on mahdollisuus kokeilla piirtämistä ohjeiden mukaan, kuten Van Gogh. Siitä innostuu esikoinen vallan, ja häntä olikin melkein vaikea saada pois taulun edestä.Kaupattava Van Gogh -aiheinen tavara on onnistuttu tekemään todella hienosti. Meille jää mukaan matkaan mm. Mantelipuiden kukinnasta tehty tyynynpäällinen ja pari rannekorua. Voi sitten lämmöllä muistella aina tätäkin onnellista muistoa kotona, tai minne se päällinen sitten päätyykään.


Se ehkä hieman harmittaa taiteilijan itsensä puolesta, että Van Gogh itse kuoli erittäin köyhänä myytyään vain yhden teoksen koko elämänsä aikana, The Red Vineyardin, nykyaikaa vastaavan n. 2000 USA'n dollarin hintaan, kun taas nykyään hänen jokaisesta maalauksesta joutuu maksamaan kymmeniä miljoonia dollareita, eräästäkin jopa 75 miljoonaa. Lisää Van Goghin taulujen myyntihinnoista voi lukea täältä.
Mutta niinhän se taitaa mennä - monasti asioita arvostetaan vasta sen jälkeen kun aikaa kuluu, ja on joiltain osin liian myöhäistä.Esitys on kuitenkin aivan mahtava. Itse saan taidekokemusten jälkeen jonkinlaisen katharsiksen, kevyen olon. Niin tästäkin. Lämmöllä suosittelen menemään katsomaan tämän, jos vaan suinkin on mahdollisuus.

Liput Málagan näyttelyyn saat tämän linkin takaa. Malagassa näyttelyä voi ihailla aina 9. kesäkuuta asti. Aikuisten liput maksavat 12 €, lapsilta 9 €, perheille lippukomboja ja eläkeläisille myös alennuslippuja tarjolla. Alle neljävuotiaat pääsevät ilmaiseksi.


Ainakin meidän 1- ja 8-vuotiaat tykkäsivät kovasti olla mukana. On tosi mukavaa, kun löytyy tällaisia paikkoja, missä koko perhe viihtyy.
PS. On muuten jotenkin hassua ajatella, että lopulta Vincent Van Gogh kuoli ilmeisesti ammuttuaan itseään mahaan vain 37-vuotiaana. Minä olin vanhempi, kun edes olen aloittanut maalaamaan nyt täällä Aurinkorannikolla. Mieleen tulee että toivottavasti en nyt pimahda, leikkaa korvaani, tai tule päihderiippuvaiseksi tämän takia...


Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?

7 kommenttia:

 1. Ajatuksia herättää se, että jos yhteen hänen tauluistaan vaihdettaisiin sinun nimesi, niin sen arvo putoaisi oikeastaan nollaan. Mistä siis maksetaan miljoonia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä nyt ajattelin, että jos sentään saisi tarvikkeidensa hinnat tauluista, vaikka ennustan kyllä, että koska taitoni ei varmasti koskaan pääse hioutumaan samanlaiseksi kuin Van Goghin, niin arvo tuskin tulee koskaan nousemaan samoihin hintoihin. ;)

   Tässäpä on nyt varmaan käynyt niin, että taiteilija on tehnyt vitsin upeaa jälkeä, ja koska se on vähän niinkun maa Helsingin keskustassa, sitä, eli tauluja, ei tule lisää, niin hinta vaan nousee, kuten keskustan asunnoissakin. Pätee vähän kaikkeen.

   Poista
 2. Tuo on hieno näyttely! Se on kiertänyt maailmaa ja on varmaan aina vähän erilainen senkin mukaan, missä se milloinkin on. Olen käynyt kokemassa sen Budapestissa ja Roomassa ja molemmat olivat vähän erilaiset tilat. Erilaisia teollisuushalleja. Ensimmäisellä kerralla en malttanut lähteä näyttelystä lainkaan pois, halusin katsoa esityksen monta, monta kertaa. Todella hieno elämys ainakin tällaiselle todelliselle van Gogh-fanille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä ihmettele, ettet ole malttanut lainkaan poistua, olisin voinut itsekin jäädä sitä fiilistelemään ainakin toisen kerran vielä! Kovin hienoa, että tällaisia tehdään. <3

   Poista
 3. Hei,kiitos postauksesta,tämä sai meidät innostumaan näyttelystä ja sopivasti tänään kierreltyämme Malagan satama-alueella osuimme paikalle ja liputkin saimme vaivatta,joten nyt ei ainakaan ruuhkia.Kyllä annatti käydä,tykkäsimme kovin vähän erilaisesta taidekokemuksesta..musiikki sopi ihan nappiin ja taulujen ja tekstien kanssa ja säkkituoleilla oli mukava loikoilla��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei onpa ihanaa, että löysitte paikalle! Mekin tykättiin tästä kovasti, vähän tosissaan erilaista kun kiertely museossa, joka sekin saattaa olla palkitsevaa, mutta eri tavalla. <3

   Poista
 4. Onko tietoa,missä lähimpänä Suomea seuraavaksi? <3

  VastaaPoista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!