maanantai 27. toukokuuta 2019

Miten suunnitella viinimatka La Riojaan? Poimi vinkit talteen!


Yritimme löytää paljon vinkkejä siihen, miten suunnitella hyvä viinimatka La Riojaan, kun keksimme, että roadtrip Aurinkorannikolta Suomeen vie sitä kautta. Ihan superkattavaa pakettia ei löytynyt mistään, joten pistetäänpä sellainen kehiin.

Parhaat vinkit tulivat melkeinpä taas kerran ystäviltä ja tuttavilta. Puskaradio ja parviäly on tosi hyvä juttu. Riojaan mennään pääasiassa viinimatkalle, sillä sieltä tulevat kuuluisat ja laadukkaat rioja-punaviinit. Myös muita viinejä tuotetaan, tietysti.




Nimensä alue on saanut Rio Ojan, eli Oja -joen mukaan, mutta maakuntaa siunattiin sillä vasta 1980-luvulla. Sitä ennen se oli Logroñon maakunta. Viinintekokulttuuri on tällä alueella arvioitu olevan peräisin jo 1100-luvulta e.Kr. kiitos foinikialaisten, joskin ensimmäinen kirjallinen todiste viininteosta löytyy vasta vuodelta 873.

La Rioja sijaitsee ihan Baskimaan naapurissa.

Otetaan ensimmäisenä sijanti ja välimatkat


Logroño, joka on viinimatkailijan keskus La Riojan viinialueella, on Barcelonasta noin 4,5h, Bilbaosta noin 1 h 20 min ja Fuengirolasta noin 8 h ajomatkan päässä. Suomesta pääsee helpoiten siis ottamalla lennot Bilbaoon, ja sieltä ajaen. Samalla vaivalla saa Bilbaon ja San Sebastianin herkkuravintoloitakin helposti käytyä. Toisaalta Barcelona on aika mukava paikka, eikä matka ole paha Aurinkorannikoltakaan.







La Rioja on laajalle levinnyt alue - noin 5 000 neliökilometriä - ja pieniä kyliä on tiheästi, vaikkakin asukasmäärä on yleensä aika pieni. Logroño on alueen selvästi suurin kaupunki 150 000 asukkaan määrällään.

Viinimatkan voi suunnitella aika monella eri tavalla, sillä vaihtoehtoja täällä piisaa riippuen omista mieltymyksistä. Tästä postauksesta vaihtoehtoja ja vinkkejä, josta poimia omansa, ja tehdä viinireissusta loistava.

Majapaikka ja yöpyminen


La Riojassa on valittavana vaikka ja kuinka erilaisia yöpymisvaihtoetoja. On aina luksushotelleista bed & breakfast -tyyppisiin ratkaisuihin ja kaikkea siltä väliltä. Tärkeintä on tietysti tietää, mitä matkaltaan haluaa.





Me selasimme aimo määrän erilaisia vaihtoehtoja, mutta matkamme osui ajankohdalle, jolloin kaikki hotellit ja viinitilat eivät olleet vielä avanneet. Olisimme mieluusti käyneet yöpymässä jollakin pittoreskillä viinitilalla ainakin yön tai kaksi. Sellaisia voit selailla esimerkiksi tästä linkistä, klik.

Sitten on luksushotellit, kuten esimerkiksi Marques de Riscal, jonka huikean talon on suunnitellut Frank O. Gehry, sama mies, joka suunnitteli Bilbaon Guggenheimin. Koska lapset olivat mukana matkassa, päätimme, että se käynti menee ehkä tällä porukalla vähän hukkaan. Jos kuitenkin olet pariskuntamatkalla, pitäisin tämän vaihtoehtona, jos haluaa jotain vähän spesiaalia.




Me päädyimme ottamaan AirBnB -asunnon Logroñon keskustasta, jossa saimme lapset omiin huoneisiin nukkumaan ja missä oli myös keittiö aamu-, ilta- ja välipalojen tekemistä varten. Sijainti oli loistava, sillä vaikka Logroño ei ole erityisen suuri kaupunki, kaikki oli mukavan lähellä.

Kahden makuuhuoneen ja olohuoneen asunnosta maksoimme noin 90 € / yö. Logroño onkin alueen ainoa varsinainen kaupunki, ja jos kaipaa erilaisia ravintoloita ja erityisesti mainioita pintxoja (siitä oma postaus myöhemmin!), on tämä hyvä paikka.




Jos sen sijan haluaa vähän enemmän rauhaa ja idylliä, esimerkiksi Eltziegon kylä, missä juurikin tuo Marques de Riscal sijaitsee, oli erittäin mukavan oloinen paikka. Useampi viinitarha oli ihan suoraan kävelymatkan päässä. Kokeilisin tätä paikkaa itse seuraavalla kerralla yösijana, myös tilojen läheisyyden ja helppouden takia.




Logroñon ja Eltziegon välinen ajomatka on noin 20-30 minuuttia, ja jos ihan tarkkoja ollaan, Eltziego on jo Baskimaan puolella, mutta kuuluu La Riojan viinintuottaja-alueeseen.


Tarvitsenko auton?


Tämä riippuu vähän siitä miten haluat käyntisi suunnitella. Lähtökohtaisesti suosittelisin, että joko ottaa oman auton, tai sitten varaa hyvin taksirahaa. Logroñon ja Eltziegon lähettyvillä on mukavasti viinitiloja. Vaikka ne sijaitsevat lähellä, ihan kävelyetäisyydelläkin, kaikkialle ei saa mennä kävellen, eli autokyyti on pakollinen. Toisin sanoen, joko otat hyvin selvää kaikista tiloista etukäteen minne onnistuu kävely, varaat hyvin taksirahaa itsellesi tai lähdet omalla autolla, jolloin viininmaistelu on sitten maltillisempaa.

Eltziegon tilat näyttivät siltä, että apostolikyyti on sallittua, mutta varma en ole.




Lyhyetkin matkat voivat olla yllättävän kalliita taksilla, koska taksit ajavat yleensä tyhjänä takaisin keskustaan tiloilta, ja taksimatkoilla tiloille saattaa siksi olla kiinteä hinta. Über ei Logroñossa toimi.


Millä tiloilla kannattaa käydä?


Kaikilla! Niin monella kuin ehtii!

Tiloja on ihan älyttömästi, melkeinpä vieri vieressä. Tässä on samanlainen valinnanvaikeus kuin Champagnen alueelle - pitää vaan yksinkertaisesti päättää, kuinka paljon on aikaa, ja minkälaisia asioita arvostaa, ja haluaako kerätä mahdollisimman monta, vai nauttia muutamasta.

Kaikenkaikkiaan viljelijöitä on 16 000 ja viinitiloja 600. Ihan on siis mistä valita.




Taisin mainita jo 'Näin suunnittelet matkan Champagneen' -postauksessa että olemme kolunneet sen verran paljon viinitiloja, että sellaiset perusviinikellarikierrokset, missä nähdään kellareita ja pulloja, ja saadaan kuulla viinin valmistuksesta, eivät ole niin innostavia. Tarvitaan vähän jotain muuta.

Esimerkiksi hienoa arkkitehtuuria. Makuelämyksiä. Erityisen hyvää maistelua.



Ja näitähän kyllä La Riojan alueelta löytyy.

Me päätimme panostaa laatuun määrän sijan, ja halusimme myöskin nauttia hyvästä ruoasta ajan kanssa. Päädyimme käymään Marques de Riscalissa, jossa söimme myös 14-ruokalajin lounaan viineineen Michelintähditetyssä ravintolassa.






Sen lisäksi kävimme lempipunaviinimme Marques de Murrietan tilalla,  jonka kierros oli erinomainen, ja jossa myös nautimme upean High Gastronomy -myöhäislounaan. Nopeamman tastingin kävimme Marques de Vargasin tilalla, joka on ihan Murrietan vieressä, sekä Campo Viejon tilalla, jonka arkkitehtuuri oli hieno.





Lisäksi suosittelen ainakin yhtä iltapäivä tai iltaa Calle de Laurelin korttelissa Logroñossa, joka on varsinainen pintxomekka!




Kaikki neljä mainittua paikkaa saavat suosituksemme, ja osasta tulee vielä myöhemmin oma postauksensa. Muihin paikkoihin pitää etukäteen varata kierros ja aika, mutta Marques de Vargas tarjoaa tastingin ihan walk-in -perusteisesti.




Jos mielii lähelle Logroñoa tiloille, Murrieta ja Vargas ovat molemmat noin 10 minuutin ajomatkan päässä. Vieläkin lähempänä kaupunkia on mm. Viña Ijalba, Bodegas Faustino, Campo Viejo, Bodegas Ondalán, Bodegas Valdemar, Bodegas y Viñedos Zuazo Gastón... ja lista vain jatkuu.

Eltziegon kanssa on vähän sama - ihan vain katsomalla kylän Google Mapsia, näkee, montako tarhaa sen välittömässä läheisyydessä on, ja niitähän on.




Jonkun listan mukaan, parhaat viinitilat La Riojan alueella olisi Bodegas Muga, Bodegas Marques de Riscal, Bodegas Ysios, Bodegas López de Heredia, Bodegas Roda, Dinastia Vivanco ja Bodegas Baigorri.

Epäilen kuitenkin, että tämänkään listan tekijä olisi käynyt läpi kaikki 600 viinitilaa.

Valitse siis omat suosikkisi, tai ne, jotka tuntuvat siltä, että on pakko nähdä tai on sopivalla etäisyydellä.




Huom! Kaikki viinitilat eivät suinkaan ota lapsia asiakkaaksi, eli tarkista etukäteen tilalta, mikä heidän suhteen meininki on. Esimerkiksi Marques de Murrietalle pääsimme lasten kanssa erityisluvalla.


Ajankohta


Alueelle ei kannata suunnata ihan koska tahansa, sillä talviaikaan moni paikka on sulkenut ovensa, tai ainakin ne ovat auki huomattavasti kesäsesonkia harvemmin.

Suuntasimme huhtikuun alkupuolella La Riojaan, ja vielä tuolloin osa hotelleista ja viinitiloista oli kiinni. Tärkeimmät onneksi olivat auki. Hyvänä puolena oli se, ettei muita turisteja juurikaan näkynyt, ja saimme useassa paikassa varsin yksilöllistä palvelua, tai jopa privaattikierroksen.







Maisemat ei ehkä vielä tässä vaiheessa kevättä ole kovinkaan vihertävät viinitilojen osalta, joten varmaan paras ajankohta on arvauksella joko alkukesä, jolloin jo vihertää, mutta muita turisteja ei ole niin paljoa, tai myöhäinen syksy, jolloin suurin lomakausi on ohi, ja värit todennäköisesti huikeat.

Uudessa-Seelannissa satuimme paikalle sadonkorjuuaikaan, ja La Riojassa se on joskus syys-lokakuun vaihteessa, ehkä vähän ennen tai vähän jälkeen, vuodesta aina riippuen.

Paras ajankohta on kuitenkin yleensä se, jolloin pääsee lähtemään. :)








Ja sitten suosittelen vain, että alat suunnittelemaan matkaa La Riojaan, Espanjan huikealle viinialueelle. Onhan muuten aika ihana paikka.




Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!