torstai 9. toukokuuta 2019

Näin suunnittelet onnistuneesti matkan Ranskan Champagneen ja maksimoit ilon kuplista!


Kaikki, jotka koskaan ovat tehneet omatoimireissun minnekään, tietävät, että googletteluun ja suunnittelemiseen saa menemään ihan tuhottomasti aikaa. Champagne ei ole mitenkään helppo, sillä tuottajia ja tiloja on yli 5000, ja ne ovat levittäytyneet laajalle alueelle. Lisäksi on tietysti vielä 14 000 viljelijää, jotka myyvät rypäleensä suoraan eri shamppanjataloille.

Pitää siis tietää mitä tekee, millä liikkuu ja vähän miettiä, että missä käy.

Tässäpä vähän kättä pidempää suunnitteluun.



Miten saavut, millä liikut?


Tämä saattaa yllättää jotakuta, mutta Champagne on Pariisista vain 160 km matkan päässä. Ei siis mitenkään kaukana. Vieläkin yllättävämpää voi olla, että Pariisista pääsee sekä Reimsiin, että Épernayhin, eli Champagnen alueen keskuksiin, suoraan junalla. Välttämättä matkaan ei siis tarvita autoa.

Katso linkki Google Mapsista Pariisi - Épernay tästä. Aiemman kokemukseni mukaan junamatkailu Ranskassa on ihan mukavaa ja helppoakin.

Jos ei halua autoilla, tai vastaavasti vuokrata vaikka Teslaa kuskilla, kuten tapaamani sanfranciscolainen pariskunta oli tehnyt, tarkoittaa se sitä, ettei eri alueiden ja tilojen välillä pääse liikkumaan, vaan on tyytyyminen niihin taloihin, joilla sijaitsee edustus joko Épernayn Avenue de Champagnella tai Reimsin vastaavalla (tai lähistöllä).




Molemmat kaupungit ovat pullollaan myös tastingejä tarjoavia shamppanjabaareja ja -kauppoja, joten jano tuskin pääsee yllättämään, vaikkei tiloille autoilisi.

Autolla ajaminen ei poikkea mitenkään erityisesti siitä, että ajaisi Suomessa. Kaasujalka saattaa välillä olla paikallisilla maaseudulla kovempi, mutta niinhän se on Suomessakin.

Lisävinkkinä voisin tässä kertoa, että jos haluaa todellakin panostaa tuomaan pulloja kotiin, ja lähteä autolla, Travemündestä ajaa suoraa ajoa noin 9 tuntia Champagneen. Ja Finnlinesilla ylitys Helsinki-Travemünde on todella mukavaa, lue vaikka aiempi postaus tästä.

Paras tapa tutustua ajan kanssa alueeseen, ja kokea vähän erilaisia tuottajia ja tiloja, on liikkua autolla, mutta kevyemmän version saa kyllä suoritettua ilmankin. On muuten olemassa sellaisia lentomatkalaukkkuja, joihin pystyy optimoimaan kotiinvietävän pullomäärän, kts. esim tämä linkki.




Missä asuisin?


Ah, iänikuinen kysymys, mistäpä kaikki kriteerit täyttävä loma-asunto!

Noh, meillä on kokemusta vain Épernaystä. Se on ihastuttava pieni kylänen, jossa on mukavasti palveluita, monta isoa shamppanjataloa, Avenue de Champagne ja kaikki on kävelyetäisyyydellä, jos asuu jossain keskustassa tai sen liepeillä. Siellä ei siis tarvitse shamppanjatastingin jälkeen miettiä voiko rattiin lähteä vai ei.







Reimsiin ehdimme tutusta vain päiväseltään, mutta se ei vaikuttanut lainkaan yhtä hurmaavalta. Se on varmasti logistisesti ihan hyvä eritoten yrityksille, mutta siinä missä Épernay on täynnä vanhoja taloja, Reimsissä näky on enemmän sellaista 70-90 -luvulla rakennettua kerrostaloa. Kyllä sieltä löytyy myös Reimsin Notre Dame, eli näyttävä, vanha ja historiallisesti arvokas kirkkokin.

Riippuu siis täysin, mitä asumiseltaan haluaa. Pääasiallisesti keskukset ovat kuitenkin juuri Reims ja Épernay, ja niistä löytyy parhaiten palveluja.

Jos palveluja ei kaipaa, asumista voi katsoa jostain keskusten ulkopuolelta, mistä varmasti löytyy hurmaavia huviloita ja kaikkea muuta kaunista ja hyvää.





Lisäksi esimerkiksi Ay'n alue on täynnä Grand Cru -laatua tuottavia tiloja, eli jos haluaa pääasiassa olla sellaisilla, miksei ottaisi niiltä main asuntoa?

Hotelleja on tarjolla, eritoten Reimsissä, mutta AirBnB:n kautta löysimme aivan erinomaisen kaksion Épernayn keskustasta. Kun mukana matkassa on pieniä lapsia, huoneistot ovat meille yleensä paras ratkaisu. Hinnatkin ovat tällä alueella yllättävän maltilliset.




Millä tiloilla ja taloilla kannattaa käydä?


Tuottajat ja shamppanjatalot on jaettavissa muutamaan eri luokkaan. On isoja taloja, kuten Ruinart, Moët & Chandon, Taittinger, Krug, Pommery ja niin pois päin. Sitten on pienempiä taloja, ja lisäksi ihan suoraan tuottajatiloja.

Erona on siis se, että isot talot ovat kaupallistaneet käynnit (useimmat oikein hyvin), ja niihin saattaa joutua etukäteen varaamaan ihan ajan että pääsee mukaan. Pienemmille taloille, kuten lempparishamppanjallemme Paul-Etienne Saint Germainille voi ihan vaan kävellä sisään. Kierrosta sieltä ei saa, mutta tarinoita ja tastingin kyllä.






Sitten on vielä pienet tuottajatilat, jotka ovat yleensä jossain pienemmissä kylissä, ja jonne mahdollisesti voi vain kävellä sisään. Mutta koska niitä on aivan tuhottomasti, pitäisi vähän tietää minne mennä. Kohteliaisuussyistä kannattaa toki heitäkin varoittaa vierailustaan etukäteen jos suinkin löytää mistään yhteystiedot, koska pientiloilla vastassa on useimmiten omistaja itse perheineen, ja heillä on yleensä kädet täynnä töitä.

Riippuen siitä, paljonko aikaa on käytössä, menee myös tila- ja talovalinnat sen mukaan. Lisäksi riippuu siitä, onko autoa käytössä vai ei.





Itse shamppanjan valmistus on kaikkialla aika samanlaista, ja kellaritkin on aika nopeasti nähty. Jokaisella on tietysti eroja prosesseissa, kypsytyksessä, rypäleissä ja säilytyksessä, mutta pelkästään niiden kuunteleminen lie vain ammattilaiselle ja hyvin vihkiytyneille pidemmän päälle mielenkiintoista. Jos ei aiemmin ole käynyt viinitiloilla, sellaisia on hauska kyllä kiertää muutama. Ja onhan se mukava kuulla isoilla ja historiallisilla tiloilla, miten vaikkapa Napoleon on ollut heidän asiakkaansa.

Itse suunnittelisin käynnit niin, että kävisin yhdessä tai kahdessa isommassa, jossain vähän keskikokoisessa, ja sitten parissa pienemmässä paikassa. Lisäksi kävisin ehdottomasti paikallisessa shamppanjabaarissa, missä voi maistella tuntemattomien pientilallisten tuotoksia.






Hyvä suunnitelma voisi näyttää esimerkiksi tältä, tai ainakin sellainen, jossa on kohteita myös tältä listalta:

Ruinart (varaa etukäteen)

Vanhin shamppanjatalo. Valmistaa todella laadukasta shamppanjaa. Lisäksi koko suuri kartano, vai ehkä pikemminkin jopa palatsi, on täynnä taidetta, sillä joka vuosi Ruinart palkkaa taiteilijan toteuttamaan omaa näkemystään talosta ja kuplista. Sijaitse Reimsissä. Kierrokseen kuuluu tasting, joita saa vähän eri hintaisia ja -laatuisia, suositus vintagelle, ja paikalta voi myös ostaa pulloja mukaan.






Pommery (varaa etukäteen)

Pommeryn omistuksessa on monta merkkiä ja laatua, mutta talo huikean hieno ja se on itseasiassa Ruinartin vieressä Reimsissä. Interiööri ei ole ihan perinteisin, ja värikäskin, joka ei shamppanjatalolle ole erityisen ominaista.



Moët & Chandon (varaa etukäteen)

Tämä talo omistaa mm. Dom Perignonin, eli sen munkin nimellä varustetun shamppanjabrändin, joka itseasiassa keksi koko juoman. Lisäksi Mötikkä on aika sellainen perusshamppis, josta me emme oikein välitä, mutta tarina on huikea ja talo iso. Tämä oli vähän sellaista liukuhihnameininkiä, mutta erinomainen vertailukohde sitten muille. Ja hei, aina siellä saa muutaman lasin kuplia. ;) Moëtin talo sijaitsee Épernayssä Avenue de Champagnella.





Boizel

Boizel sijaitsee Épernayn Avenue de Champagnella, keskiosassa. Katu on kohtuullisen pitkä, ja sen varsi on täynnä eri shamppanjataloja. Kaikkiin ei pääse kierrokselle tai edes tastingiin.

Boizel on varsin hurmaava, mutta jos on nähnyt jo kolme isoa taloa, ehkä tänne voi mennä vain sisäpihan hurmaavalle terassille nauttimaan muutaman lasillisen, ja ostaa kaupasta mukaan muutaman pullon niin halutessaan.






Paul-Etienne Saint Germain

Tämän meidän lempishamppanjan talo sijaitsee myös Avenue de Champagnella, mutta loppupäässä. Täältä saa vain ja ainoastaan tastingin, mutta lupaan, että se on sen arvoista. Lue lisää lempishamppanjapostauksesta täältä, jos kiinnostelee enemmänkin.





Henri Giraud (varaa etukäteen)

Tämä vähän ehkä tuntemattomampi, pieni mutta erittäin hienostunut shamppanjatalo, joka sijaitsee Ay'n alueella (Grand Cru). Tämän kadun varrella on paljon muitakin taloja, mutta Giraudilla kannattaa ottaa mukaan tasting pienten makupalojen kanssa. Itse eksyin tänne vahingossa (siitä lisää myöhemmin), mutta juomat olivat kertakaikkisen loistavia, ja valmistustapa keraamisissa munissa hieman erilainen kuin muilla. Yhden pullon kera saa jopa 24 karaatin kullalla kullatun korkinpidikkeen. Luksustuote omassa kategoriassaan.






Billecart-Salmon (varaa etukäteen)

Tämä shamppanjatalo tuottaa meidän top 3 -lempishamppanjoihin kuuluvia kuplia.

Melkeinpä jokainen heidän tuotoksistaan joita eteen on saatu, on ollut erinomaista. Tämäkin talo sijaitsee Ay'n Grand Cru -alueella, joten se kannattaa yhdistää Henri Giraudiin, tai ehkä jopa toistepäin. Billecart-Salmonin kierros on jotenkin ihanan lämminhenkinen, ja siellä käydään ihan fyysisesti paljon erilaisissa tiloissa. Lisäksi tastingissa voi saada maistaa jotain äärettömän harvinaista, jos aamusta on satuttu avaamaan joku harvinaisempi pullo kaappiin. Tätä ei todellakaan tapahdu isommilla taloilla.

Billecart-Salmon ei myöskään automaattisesti ota aina mukaan kierrokselle, eli perustele hyvin!







Shamppanjabaari C-Comme

Épernayn keskustassa sijaitseva C-Comme maistattaa viikottain uusiutuvalla kuuden tuottajan tastingillä vieraitaan. Hinta on noin 37 euroa. Lisäksi voi tilata halutessaan pientä purtavaa. Tämä shamppanjabaari suosii pientilallisia, jotka eivät ole yleisesti kovin tunnettuja, ja makuskaala on aika laaja näiden kuuden kesken.







Lisäksi alakerrasta löytyy kellari, jossa on kymmenien pientilallisten tuotteita, ja näillä on erinomainen hinta-laatusuhde. Vähän pitää tosin tietää, mitä ostaa, mutta baarinpitäjät auttavat mielellään kun kertoo makumieltymyksistään.





Lisävinkkinä Hautvillersin kylä 10 minuutin ajomatkan päässä Épernaystä

Oikeastaan en voi kovinkaan lämpimästi suositella tätä kylää, sillä meitä kohdeltiin siellä aika epäystävällisesti, vai pitäisikö sanoa ranskalaisesti, monella tapaa. Tämä johti siihen, että lähdimme kylästä käymättä yhdelläkään tuottajalla. Kylässä on kuitenkin paljon pieniä ja keskikokoisia tiloja, ja heidän edustuksiaan, ja myös Dom Perignonin hauta. Tämä on helppo tapa tutustua vähän erilaisiin tuottajiin, varsinkin jos on Épernayssä ja omaa ylimääräistä aikaa.





Ruokailu


Useimmille tiloille ei pysty buukkaamaan ruokailua mukaan kierrokseen (kuten esimerkiksi Espanjassa), eli huolehdi siitä, että apettakin riittää matkassa. 

Jos ruokaa onkin jossain tarjolla, se on yleensä lähinnä pientä herkkupalaa, tai pientä suolaista, kuten sipsiä tai keksiä. Reimsissä yksi hyvä idea on käydä hakemassa jostain ravintolasta mukaan ruokaa, ja mennä kauniina päivänä Parc de Champagneen picnicille (miksei shamppanjapicnicille!), ja vastaavan voi tehdä Épernayssä kaupungintalon kauniissa puistossa.









Muista lisäksi huomioida, että Ranskassa ravintolat seuraavat tiettyjä aikoja tarjoilla lounasta ja illallista, eli useimmiten saat ruokaa klo 12-14 ja seuraavan kerran klo 19-21. Etniset paikat ovat paremmin auki, samoin pienemmät kahvilat, mutta lämmintä ruokaa niistäkään ei välttämättä saa.

Pullohankinnat - mitä shamppanjoita kannattaa ostaa?


Tunnetumpienkin merkkien pullot ovat paikan päällä noin 15-20 € halvempia kuin Suomessa Alkon hinnoissa. Olemme kuitenkin pitäneet ohjenuorana sitä, että jos jotain nyt raahataan Ranskasta Suomeen, se pitää olla sellaista, mitä täältä ei saa. Muutaman euron säästö pulloista, jota saa Suomestakin ei meidän mielestä ole oikein raahaamisen arvoista.




Tarkistimme siis aina etukäteen, mitä saamme Alkosta ja mitä emme ja ostimme sellaista, mitä Suomesta ei saa. Lisäksi jotkut talot ja tahot lähettävät rahdilla Suomeenkin, eli kaikkea ei välttämättä tarvitse raahata itse mukana -joskin siitä tietysti veloitetaan jonkin verran.

Pientilallisia ei Suomesta usein edes saa, joten niihin kannattaa panostaa, kuin myös isompien talojen erikoisempiin pulloihin. Luonnollisesti kannattaa varmistua, että ostettu tavara on myös hyvää!



Esimerkiksi Ruinartilta mukaan lähti "R" De Ruinartia ja muutama Millésimmé -pullo, koska ne saatiin nimikoituna. Meillä on erityinen tapahtuma tuolta päivältä, jota juhlimme jonkun ajan päästä. :)

Paul-Etienneltä tilasimme rahdilla useamman laatikon. C-Commesta ostimme myös mukaan useampaa pientilallisten pulloja, mitä ei juuri muualta saa.





Jokaisella on kuitenkin tähän ostopolitiikkaan oma filosofiansa.


Entäpä lapset? Voiko ne ottaa mukaan kaikkialle?


Jos mukana on muksuja, pitää paikkakohtaisesti katsoa, minne heitä voi viedä. Esimerkiksi Billecart-Salmon ei ota lainkaan lapsia, Ruinart ottaa, samoin Moët & Chandon, ja useimpien tastingiin voi mennä lasten kanssa. Asia pitää kuitenkin aina selvittää etukäteen.






Kannattaa myös arvioida, kuinka paljon oma lapsi ylipäänsä jaksaa käyntejä, sillä monasti kieli kierroksilla on englanti, eikä ehkä kaikki hienoudet aina niin paljon jaksa kiinnostaa. Vähintään kannattaa olla jotain, millä lahjoa skidit rauhalliseksi, ja antaa vaikka äänikirjoja kuunneltavaksi kierroksen ajaksi.




Olemme aina pyrkineet hyvään tasapainoon tässä perheen kesken - tehdään asioita vuorotellen, jotka on kivoja itse kullekin. Jos ollaan käyty kierroksella ja tastingeilla, ehkä seuraavaksi käydään puistossa vaan olemassa. Meidän perhefilosofian mukaan lasten mukaantulo elämään ei tarvitse tarkoittaa sitä, että lopettaa kaiken sellaisen tekemisen tai asioista nauttimisen, mistä on ennen heitä pitänyt.

Ne asiat pitää vaan tehdä vähän eri tavalla.






Lisäksi lasten ruokailusta ja verensokerista kannattaa huolehtia.

Meidän esikoinen on sen verran iso, että hän kykenee hyvin käyttäytymään nätisti ja seuraamaan ohjeita, ja lisäksi tykkää, kun simultaanitulkkaamme oppaan tarinat. Nuoremman kohdalla pyrimme ajoittamaan osan asioita aina päiväuniaikaan, ja laitoimme tytön kantoreppuun nukkumaan.

Tämä taktiikka toimi tosi hyvin.





Tässäpä oikeastaan meidän parhaat vinkit Champagneen. Siitä voi sitten poimia omien mieltymystensä mukaan tapoja toteuttaa asiat. Me muuten maistoimme 35 :ttä eri lajia shamppanjoita tuon viiden päivän aikana kun pysähdyimme roadtripillämme alueella. Saa mielellään yrittää päihittää tuon määrän - tule ihmeessä kertomaan, jos niin käy!


Ja jos on jotain kysyttävää tai tarkennettavaa, kerro ihmeessä meille kommentissa täällä, tai vaikka Facebookin puolella.




Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?

2 kommenttia:

  1. Kiva ja kattava juttu. Ihana, ihana Epernay :) Tulipa taas sellainen tutina, että tuonne on päästävä uudelleen. Nyt tosin valitsisin muuan ajankohdan kuin hyisen helmikuun. Vettä satoi lähes koko matkamme ajan, oli jäätävän kylmää ja suurin osa samppanjataloista oli suljettu tai remontissa. Kävimme Reimsissä Pommerylla, koska Epernayssa meidän päiville ei löytynyt yhtään mahdollisuutta kellarikierroksiin. Hauskaa muuten, löysimme vesisateessa jotenkin kummasti myös tuonne Paul-Etienne Saint-Germainille. Piti mennä katsomaan, olisiko siellä ollut talon isäntänä joku poikamies :) Sympaattinen pariskunta sieltä löytyi ja maan mainiota juomaa. Vaikuttavan satsin olitte tuliaisia keränneet :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuleepa itsellekin sellainen tutina, että äkkiä takaisin tuonne, varsinkin kun katselee ikkunasta ulos kelejä. :)

      Helmikuu ei ehkä ole ihan yhtä ihana aika fiilistellä, tämä kevät oli ihana - varsinkin kun kelit höllivät meitä auringolla. Oli jo todella kuuma. Kesällä varmaan jopa tuskaisen kuuma.

      Hauskaa, että löysitte itsenne tuonne Paul-Etiennelle tekin! Ei varmaankaan löytynyt poikamiestä, mutta onneksi sentään juomaa! Maistoitteko kaikkea?

      Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!